среда, 20. јун 2018.

Ministarstvo Nekulture protiv Djordja Kadijevića

  

            A sad malo loših i neprijatnih vesti, koje su sasvim prirodne i normalne u nenormalna vremena u kojima živimo. Ovo što se dogodilo sa knjigom VIŠE OD ISTINE paradigmatično je za to gde smo i s kim smo (na vlasti), i zašto ćemo kao narod (sa ovima i ovakvima na rukovodećim mestima) neminovno propasti.
            Da vas podsetim: VIŠE OD ISTINE je knjiga razgovora sa našim velikim rediteljem, istoričarem umetnosti, likovnim kritičarem, intelektualcem i piscem, Đorđem Kadijevićem, koju je prošle godine objavio Orfelin. 
Želim da naglasim da ova publikacija prevazilazi uobičajene, naizgled slične knjige razgovora i intervjua, da je ovo mnogo više od knjige o filmu: u njoj Kadijević, govoreći o svojim filmovima i o svojim nazorima, zapravo govori o istoriji ovog našeg regiona od II svetskog rata do danas i dotiče se brojnih pitanja estetike, filozofije, metafizike, religije, i uopšte života (gledanog pre svega iz egzistencijalističke vizure) da je u određenom smislu ograničeno smatrati ovo „samo“ knjigom o filmu: ovo je knjiga o životu i smrti, knjiga u kojoj sagovornik pleni svojom rečitošću i dubinom uvida – ukratko, knjiga koja se po lepoti izraza može smatrati jednim oblikom ispovedne proze, odnosno, lepe književnosti – dakle, izdanje u kojem ćete sigurno, na svakoj drugoj strani naći bar poneki citat koji ćete zabeležiti i kojem ćete se vraćati...
Uprkos tome što se radi o kapitalnom izdanju u svakom smislu i pogledu, ova knjiga pre dve godine na konkursu Ministarstva „kulture“ i (dez)informisanja za podršku izdanjima od naročitog nacionalnog značaja NIJE dobila podršku rečenog Ministarstva i njegove vajne komisije (sačinjene pretežno od nekih sumnjivih, anonimnih N.N. lica). To šta jedan od najvećih intelektualaca i stvaralaca ovih balkanskih prostora ima da kaže o tome ko smo, gde smo, odakle smo i dokle ćemo – nije za ovu komisiju i ovo Ministarstvo bilo dovoljno vredno da zasluži podršku. Bilo je nacionalnijih, patriotskijih, pravoslavnijih, kosovskijih, esenesovskijih projekata koji su tu, ionako skromnu, pomoć te godine dobili.
Ali, taj šamar nije bio dovoljan.

Novi se desio preneki dan, kada je obznanjeno REŠENjE o dodeli sredstava izdavačima, distributerima i autorima koji samostalno izdaju svoje knjige (u daljem tekstu Izdavači) po Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2018. godinu.
U teoriji, ovaj konkurs trebalo bi da bude još jedan način pomoći nadležnog Ministarstva izdavaštvu. U teoriji, stručna komisija bira najvrednije naslove koje zatim preporučuje bibliotekama u Srbiji za otkup.
U praksi, kako to obično biva, stvar se izvrgnula u svoju suprotnost: pre četiri godine uvedene su ZVEZDICE (*) kojima Komisija naročito snažno preporučuje određene naslove, a pre tri godine, na mala vrata, ta „preporuka“ se pretvorila u OBAVEZU: dakle, ono što sada od komisije dobije zvezdicu – bibliotekari MORAJU da otkupe. Budući da su njihovi budžeti drastično srezani, jer zaboga u „Zlatnom dobu“ u kojem Srbija danas, navodno, obitava, nema mesta za kulturu, oni kada nakupuju pod moranjem sve čemu je Ministarstvo metnulo svoj asterisk – najčešće imaju malo ili nimalo para da kupuju nešto izvan toga...   

Rezultat tako nakaradnog nametanja „izbora“ je da je knjigu VIŠE OD ISTINE na ovom vajnom upravo obznanjenom otkupu odabralo svega 10 (i slovima: DESET) biblioteka, otkupivši ukupno 16 (i slovima: ŠESNAEST!) primeraka knjige!

Konkretno, evo kako je po bibliotekama izgledao otkup Kadije:
Velika Plana - 2
Kladovo - 1
Matica srpska - 4
SANU - 1
Šabac - 1
Čačak - 1
Pančevo - 2
Negotin - 1
Aranđelovac - 1
Univerzitetska biblioteka Beograd – 1

Dakle, samo 10 biblioteka je mislilo da im treba Kadijević. Pri tome je zanimljivo da nijedna biblioteka grada Beograda, od njih 17, nije uzela bar 1 primerak. U kom li je to gradu Kadija proveo skoro ceo svoj život?
Treba li se pitati gde je na ovom spisku čuveni univerzitetski centar, drugi (ili treći?) po veličini grad u zemlji, grad kulture, grad Konstantina (i njegovog petparačkog Raskršća) – tzv. „grad“ NIŠ? Ne, osim retorički, jer ime tog grada je samo skraćenica za NIŠTA.
Dakle, sa 16 otkupljenih primeraka ova knjiga se svrstava u rang tamo neke nebitne zbirčice poezije kakvog zavičajnog pesnika, ili tako neke efemernosti kakve po principu ćorave koke zalutaju na ovakve spiskove.
Kadija sada ima 85 godina i svakako nije „spring chicken“; pitanje je još koliko dugo ćemo uživati privilegiju da ga imamo među nama. Već unapred me ogorčava slutnja da će jednog dana nad njim krokodilske suze liti i izraze saučešća izražavati, pa možda i govore držati, ministri poput sadašnjeg, ili još gori od njega (ako zaista ona ispod-svakog-nivoa-preletačica postane g-đa „ministarka“!), koji su ga za života ignorisali...
Postoje i druge nelogičnosti i besmislenosti u vezi sa time kako ovaj konkurs funkcioniše. Recimo: da bi izdavač učestvovao na ovom otkupu mora da besplatno ustupi po šest primeraka knjige Narodnoj biblioteci, ili Matici srpskoj i po jedan primerak Ministarstvu. Ministarstvo knjige otkupljuje sa 40% rabata (što je potpuno besmisleno: kao da će biblioteke te knjige nadalje prodavati!). Potom je izdavač obavezan da svim bibliotekama dostavi knjige o svom trošku, a Ministarstvu potvrde da su knjige dostavljene, na šta ode još 10% vrednosti. Kad se sve sabere izdavaču ostane oko 35% od ukupne vrednosti knjige što najčešće nije dovoljno da pokrije troškove njihove proizvodnje. Ministarstvo kulturne otimačine i dezinformisanja pritom ovo svoje razbojništvo predstavlja kao „pomoć“ izdavačima.

Moglo bi se još koješta reći o konkretnim rezultatima ovog konkursa, o tome ko je dobio a ni po čemu (osim po sumnjivim vezama) to ne zaslužuje, odnosno o tome ko je po svakom kulturnom merilu morao da dobije, pa nije. Ali neću sad i ovde o tome, jer ne želim da ovaj tekst bude shvaćen kao kukanje: „buhuhuu, nisu otkupili našu knjigu nego neke druge!“
Ono što sam hteo, to sam i rekao, i ilustrovao: tretman upravo ove konkretne knjige, o Đorđu Kadijeviću, nesumnjivo prvorazrednom velikanu naše kulture, od strane Ministarstva „kulture“, prvo na konkursu za podršku izdanjima od nacionalnog značaja (gde njen značaj NIJE bio prepoznat), a zatim i na konkursu za otkup (gde je otkupljeno uvredljivo malo primeraka, na nivou statističke greške), rečiti je, paradigmatični primer o slepilu ove vlasti i njenih slepih poslušnika po pitanju bilo čega vezanog za tzv. kulturu.
Na ovom primeru ogleda se sve što se o tome ima reći, i ja više nemam reči. Pametnima dovoljno.
PS: Ovu knjigu još neko vreme možete kupiti u boljim knjižarama – ili direktno od izdavača po najpovoljnijim uslovima. Pišite na orfelinns@gmail.com i obezbedite svoj primerak ODMAH, jer eto, ako ste se nadali da je pozajmite u svojoj lokalnoj BIBLIOTECI – od toga slaba vajda. Ministarstva „kulture“ je procenilo da vam ova knjiga nije potrebna.

19 коментара:

 1. Kadija te tuži, kadija te sudi.

  Joj nesreco koja to NORMALNA i CIVILIZOVANA zemlja prosipa paznju i pare na opskurne prepotopske ekscentrike, pa jos buntovnike i kriticare sistema? Ovde i jedna ugledna porno zvezda kao Silvija Kristel pogibe u siromastvu - jedva je skrpila parice od kulturnog fonda da napravi animaciju o svojoj karijeri.

  ОдговориИзбриши
 2. nikolse, jedi govna. ali na nekom drugom mestu, a najbolje unutar svoja 4 zida, a ne ovde. inače ću morati da primenjujem oštrije mere.

  ОдговориИзбриши
 3. Баш сам је тражила у пар библиотека, гледали су ме чудно.

  ОдговориИзбриши
 4. "DAMARI OVOGODIŠNJEG OTKUPA KNJIGA ZA BIBLIOTEKE

  Obaveštavamo vas da je knjiga DAMARI ŽIVOTA – izbor iz korejske poezije (dakle nije čak ni antologija, nego samo IZBOR) otkupljena u većem broju nego svi naslovi IKC SOLARISA zajedno, a zahvaljujući odluci komisije da ovaj naslov bude obavezan primerek, odnosno da ga svaka biblioteka, htela-ne htela, mora kupiti!!! Nasuprot tome, kao što već znate, komisija smatra da novi roman najčitanijeg planetarnog pisca DENA BRAUNA, Poreklo ne treba uopšte da bude predmet otkupa, jer Bože moj, ko će to još pozajmljivati u bibliotekama, a DAMARI ŽIVOTA se bukvalno grabe na svim meridijanima sveta. Da ne bude zabune, ovo nije jedan izolovan slučaj - konačni spisak otkupljenih knjiga dramatično kipi od raznih DAMARA, a specijalno spisak obavezno otkupljenih primeraka! Pare poreskih obaveznika su doslovno, bez ikakvog osećaja i još manje mere bačene na brojne izdavačke koještarije, koje u bibliotečkim fondovima narednih decenija neće biti ni pipnute, a kamali pročitane!!! MENJAJTE SISTEM OTKUPA HITNO, AKO NEMATE IDEJE I SPOSOBNOSTI, VRATITE ONAJ IZ VREMENA SOCIJALIZMA – BIO JE 100 PUTA BOLJI!!!"

  Brzo nabavljajte Damaririri dok još ima primeraka!!

  ОдговориИзбриши
 5. Osnovni kriterijum u slucaju preporuka iz Ministarstva kulture mora da bude kvalitet izdanja, a ne citanost, a zatim da se da prednost domacim piscima. Biblioteke ce same da nabavljaju ono sto je popularno, jer im je interes da se knjige sto vise izdaju. Zbog toga drzava svojim izborom mora da oplemeni bibliotecki fond, koji cesto cine autobiografije pevaljki, voditeljki i slicna sranja, kao sto je i Javni servis duzan da emituje kvalitetan program, a ne da se dodvorava masama, takmiceci se sa Pinkom u gledanosti.
  Nazalost ovde je sve nakaradno, pa nam preostaje jedino da probamo da menjamo ovu vlast na izbirima, nadajuci se da ce neka druga garnitura imati vise osecaja za kulturne vrednosti.

  ОдговориИзбриши
 6. Pozdrav Ghoule,

  Dobro je što si dotakao teme otkupa knjiga za biblioteke, proces jeste pomalo konfuzan, a kriterijumi otkupa su subjektivni.

  Za konkretnu knjigu sam proverio popis u Cobib bazi i malo se razikuje od tvog tj. Kadija je u svega 5 biblioteka (a može se pozajmiti od 3 biblioteke).
  Konkretan unos je ovde:
  http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?id=1033484948945011

  Takođe, uvek postoji opcija međubibliotečke pozajmice, (to je dodatnih 300din za korisnika).

  ОдговориИзбриши
 7. prema ovom našem ministarstvu za istraživanje ruda i gubljenje vremena, korejski pesnici kim-ki gun i kva-kvok kun moraju da budu u svakoj biblioteci u srbiji, ali kadija ne mora. ZATO i zaslužujemo sve što će da nam se desi - a neće ništa lepo. narod koji ne ume da poštuje SVOJE, neće uskoro ni imati SEBE.
  hektore - to što si ti proverio je stanje SADA. knjige koje su, NA OTKUPU, odabrale bibilioteke, tek treba da im se pošalju, ako im se uopšte budu slale - one ih JOŠ nemaju SADA.one još nisu u evidenciji cobisa.

  ОдговориИзбриши
 8. Na moj upit Kadiji kako mu se prodaju knjige, odgovorio mi je: "Meni to ništa ne znači."

  ОдговориИзбриши
 9. pa druze ne znaci ako se ti lozis na Kadijevica da se svi loze

  ОдговориИзбриши
 10. "Vise od istine" - 16 otkupljenih primeraka;
  "Finegana budjenje" - 19 otkupljenih primeraka.

  Da, dobro ste procitali. Roman "Fineganovo bdenje" u novom izdanju preveden je kao "Finegana budjenje". Mogu samo da zamislim kakva se papazjanija nalazi izmedju korica. Naravno, ovo nije sprecilo drzavnu komisiju da otkupom nagradi ovaj "uspesni prevodilacki poduhvat".

  ОдговориИзбриши
 11. @matoji

  Sve si objasnio.

  @3773

  Ne radi se ovde o loženju.

  Zastrašujuće je šta radi ovaj košmar od vlasti, jer ako mi kao narod ugušimo glas ljudi obrazovanih i nadarenih kao što je Kadijević, kakvu posledicu možemo da očekujemo?

  ОдговориИзбриши
 12. http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:672254-Djordje-Kadijevic-Zivimo-u-buducoj-kasapnici Obavezno pročitati

  ОдговориИзбриши
 13. odličan je to intervju - ali vrlo je moguće da je i on makar delimičan krivac za to kako je kadiju ološ iz ministarstva tretirao.

  ОдговориИзбриши
 14. Na osnovu ovog intervjua ja sam siguran da je knjiga apsolutno briljantna, na zalost, u ovom okrutnom svetu briljantni cesto nagrabusaju jer su previse vidoviti za vecinu nezahvalne citalacke i gledalacke stoke - na primer, Kadijino opazanje da ce skoro propast sveta vecina ljudi ne zeli da cuje.

  Ali kad se dogodi takva sinergija nihilizma, pesimizma, ocaja i beznadja medju dve vrane zloslutnice, prosto je nemoguce da projekat ne uspe.

  Zato i pored svega mislim da knjigu tek ocekuje trijumfalan pohod na knjizare i psihe citalaca.

  ОдговориИзбриши
 15. A ako se ova moja prognoza i ne ostvari, pod pritiskom mracnih sila iz Ministarstva, autorski tim ce sigurno moci da uziva u dodatnom beznadju, ocajanju i crnim slutanjama

  ОдговориИзбриши
 16. Svidja mi se sto je u intervjuu pomenuo rad cuvenog komunistickog cenzora i tate Maje Volk-"Istorija jugoslovenskog filma".Ako je neka knjiga za pljuvacinu to je ta.Obaska sto se drugi filmski istoricari sve do sada nisu potrudili da napisu postenu istoriju srpskog filma,a uskoro ulazimo u 3. dekadu ovog veka.
  Sto se tice otkupa,mislim da intervju nema veze s tim nego neki burazerski odnosi.I uvek je tako-setite se samo koliko je miliona ulupano u "Sveti Georgije ubiva..." koje je dragojevic pokrao,pa ga posle glumci tuzili,a on se uclanio u SPS,da ga ne vataju...
  Ni od jednog "Ministarstva" kulture ne treba ocekivati nista,vec samo ovako od nekih biblioteka-svaka cast onima iz provincije

  @matoji
  Pao sam u nesvest kad sam video prevod Dzojsa,guglao sam i video da je prevodilac neki Siniša Stojaković,zapamtite to ime!

  ОдговориИзбриши
 17. Bre, Gule, onomad si ovde ispljuvao pred izbore Vučića i SNS najstrašnije, pa se čudiš što su tvoji izdavački poduhvati na crnoj listi!? Ti buntovan i jezičav (ko i ja, samo što pljujem sve redom, posebno Žute kao jednaka g.. koja su unakazila moj grad pljačkom i bahatošću), a Kadija intelektualan do bola, podjednako civilizacijski i nacionalno svestan - pa to ne da ne može da prođe, nego ni pod razno. Vas dvojica ste avangardna onostrana bića za ovu malograđanštinu ovde, i posebno njihove ultra-malograđanske predstavnike u vlasti. Vučić je oličenje današnje Srbije, a vala smo se trudili decenijama da dovde stignemo, i ne bih nikog tu abolirao.

  ОдговориИзбриши
 18. ničemu lošem se u srbiji ne čudim; čudilo bi me samo nešto dobro, ali povoda za tu vrstu čuđenja imam sve ređe, da ne kažem nikad. u svakom slučaju, u nakaradnom, naopačke izvrnutom sistemu gde je DNO isplutalo na vrh, meni je drago da budem baš tu gde jesam, a ne u nekom dekanatu, rektoratu, akademiji, ministarstvu, agenciji... ološu koji danas vlada ja mogu da budem samo ANTIPOD, na dijametralno suprotnoj poziciji - a nikako na saradničko-saučesničkoj.

  ОдговориИзбриши
 19. ako ti i kadija STVARNO tako strasno verujete u apsurdno i neodrzivo ostrvce cistog srca i dobrog razuma usred kapitalisticke mreze eksploatacije, onda MORI IMATE DA STISNETE i zube, i guzove, podnoseci sva ponizenja koja vi sleduju, od ministarskog groznoslovlja i pljuvacine, preko finansijske propasti, pa sve do silovanja i Golgote

  najlakse je u maniru salonske burzoazije iz nekog komfornog ili relativno komfornog divana oplakivati smak sveta, usput narcisoidno sabirajuci poene na sopstvenu osobitost izuzetnost i neshvacenost  ОдговориИзбриши