среда, 25. јул 2018.

CHEMICAL WEDDING (2008)


Povodom vesti da Brus Đokinson igra samog sebe (tj hevimetalskog morona) u novom Četnixploitation filmu SCREAM FOR ME SARAJEVO (2017) shvatio sam da na blog nisam okačio ovaj moj sočni rivju njegovog smehotresnog treša o Alisteru Krouliju, pa zato - evo ga!
Izvorno izašlo pre 10 godina na Popboksu.





CHEMICAL WEDDING - Julian Doyle


Ili: kako je heavy-metal legenda oskrnavila seni okultne legende i napravila ultimativni trash proizvod

Dejan Ognjanović

ocena: 4/10


Originalni naslov: CHEMICAL WEDDING
Scenario: Bruce Dickinson, Julian Doyle
Uloge: Simon Callow, Kal Weber, Lucy Cudden, Jud Charlton, Paul McDowell
Žanr: SF Horor Travestija
Trajanje: 103 min
Proizvodnja: Engleska, 2008.


Dve velike pop-ikone 20. veka sudaraju se u ovom filmu: u levom uglu ringa je privremeno vaskrsli Aleister Crowley, za prijatelje Zver 666 (umro 1947. ali danas življi no ikad!), čuveni mag, špijun, bonvivan, blefer, planinar, poeta, jebač, narkoman, nimfoman, mistik i Prorok Novog Eona; u desnom uglu je Bruce Dickinson, frontmen mega-popularne heavy metal grupe Iron Maiden, poznate, pored ostalog, po koketiranju sa satanističkom ikonografijom i tematikom (npr. pesma "The Number of the Beast"). U pitanju je čeoni sudar iz koga oba učesnika izlaze oštećena mozga.

Chemical Wedding je nastao po scenariju Đokinsona koji se na vrlo slobodan način bavi post-životom Puzavca. Ukratko, ludi engleski naučnici uspevaju da duh Crowleya inkarniraju u telo smušenog, mucavog profe (Simon Callow), koji naprasno postaje Prorok Poroka (čitaj: pred amfiteatrom punim studenata on vadi Dickinsona i poliva štrebere iz prvih redova). To mu nije dosta nego, prema zahtevima hororčića koji su bili zastareli još 1970ih, traži i devicu za žrtvu kojom će kompletirati svoje mračne planove.


U pitanju je žanrovski miš-maš gde se drugorazredni SF meša sa trećerazrednim hororom. Zamislite sudar najpreteranijih kvazi-naučničko-metafizičkih delova filmova Prince Of Darkness, The Lawnmower Man i Altered States, ali bez strave onog prvog, zabavnih efekata ovog drugog ili antologijskih maski i vizuelnih ekstravagancija ovog trećeg! U tonalnom smislu Chemical Wedding je bez presedana: malo je nesrpskih filmova koji deluju toliko amaterski i beslovesno a da, istovremeno, to sve čine ozbiljnih lica i intencija! Nenamerna parodija, smehotresna u svojoj nesvesti, najbolje bi se mogla opisati kao Mel Brooks's Crowley: Wicked And Loving It!


Scenario je spoj infantilne metalske fascinacije okultizmom i klišetiziranog viktorijanskog moralizatorstva iz gothic-occult filmića Hammer-produkcije. Ova Hemijska svadba za 48 sati najbliže prilazi komediji kroz pokušaje da bude šokantna i ogavna. Avaj! Najstrašnije što je Gvozdeni Devac uspeo da smućka jeste nešto malo akademskog pišanja, 2-3 para sisa, jedna patetična orgija (u trajanju prosečnog srpskog sex acta, dakle, negde oko 15 sekundi i 3-4 kadra), malo mazohističkog bičevanja po guzi, par skoro beskrvnih i irelevantnih ubistava i, kao krem, slanje semenom-ulepljenog texta putem fax mašine!

Gluma je užasna, ali za to je pretežno kriv scenario. Simon Callow kao Velika Zver ne igra istorijskog Crowleya, već njegovu farsičnu tabloidnu verziju koja do danas "živi" kroz neupućene novinare i senzacionalističke medije, te kroz stripove i heavy metal – dakle, to je Crowley for dummies. Poznavaoci materije možda će se zabaviti određenim ezoteričnim aluzijama – ali je tim bezveznije što Dickinson zauzima senzacionalističku vizuru koja u svom junaku vidi oličenje ZLA, a storiju ne ume da organizuje ni u šta zanimljivije od klasične gradacije ka prinošenju krvne žrtve skarletne žene (sic!) i ka njenom vitezu koji upada u poslednji čas (uz munje i gromove, kao da je ovo i dalje Hammer circa 1963-će!).


Čak i tehnički, film smrdi po amaterštini, jer je montiran i režiran za zaprepašćujućom neukošću: rampe se preskaču, kadrovi se mešaju, scene traju prekratko kao da nije snimljeno dovoljno pokrivanja pa se nije imalo šta izmontirati na smislen način, dešavanja su nabacana a ne ukomponovana, to nema ni tempo unutar scena a kamo li na makro-planu – shit happens po proizvoljnim principima dok ne dođe vreme da puste odjavnu špicu, i to je to.


Ali, to ne znači da Chemical Wedding ne treba gledati zbog ovakvih tričavih zamerki! Ne očekujte dobar, već zabavno loš film, i garantovano ćete se dobro provesti! Svaka šuša može da snimi loš trash film, ali ovaj (nenamerni?) trash je vrhunski! Pored toga, dinamika je pristojna i nema dosade – iako se dešavaju pretežno gluposti, to biva brzo i stalno, tako da će vam film pružiti 103 minuta unikatne zabave!


14 коментара:

  1. Ovo kad sam gledao pre mnogo godina prvo što sam pomislio je koliko je glumac off - a taj Krauli,kako ga ovde neki zovu,je najverovatnije zasluzio ovu treš eklektiku pošto se iz sve snage bavio blendiranjem svega i svačega(pošto u ovom tekstu naslućujem zauzimanje strane,treba samo videti onu sliku gde je dotični u jogi pozi sa licem totalnog ludaka)
    Ali najjače u ovoj priči je kad Djoko u jednom intervjuu kaže nešto kao:"Ovaj film ima više nivoa,A POSLEDNJI JE ZA ONE INICIRANE" AHAHAHHAHAHAHA!!!!!
    DJOKO FOREVER!!!

    ОдговориИзбриши
  2. "zauzimanje strane"? verovatno misliš na ovaj deo: "Zver 666, čuveni mag, špijun, bonvivan, blefer, planinar, poeta, jebač, narkoman, nimfoman, mistik i Prorok Novog Eona" :)

    ОдговориИзбриши

  3. Djoko je legenda, ali je toliko manijački pun energije i hiperaktivan, pa voli malo da se zanosi ko muda u krivinu. Najbolje je to što je direktor firme "Iron Maiden" zapravo gospodin Stiv Haris, koji je pravi spoj čvrstog kapitena ekipe i primarnog kreativnog motora benda. Koji je sigurno više puta imao prilike da kaže koleZi - "Djoko, ajd ne seri, smanji malo doživljaj...". :D

    ОдговориИзбриши
  4. Oprosti,dok dodjem do kraja teksta ja zaboravim pocetak.

    ОдговориИзбриши
  5. Kad je Djoko malo vise rao-sr, leteo je iz benda naglavacke.

    Inace, gledo sam Veroniku 2017. Mlako i simpaticno sa onom decurlijom, bar nije glupo ili dosadno, doduse nije ni strasno. Ko su ti likovi sto pricaju kako je najstrasniji film svih vremena, kapiram hajpovanje i sve to, ali bas ga preterase.

    Da se vratim na temu, cuo sam za ovaj Djokov film, ali video sam iz aviona da je gomno i uvek me mrzelo da ga gledam. Biti zestok pevac ne znaci automatski i dobar reziser..nadam se da to novo sto Gul pominje nece biti zesci transfer sranja.

    ОдговориИзбриши
  6. Kad smo već na času hemije da te priupitam - Imaš li ti npr.neku studiju koja bi pokazala da je horror bezbedan za organizam,obzirom da telo za razliku od svesnog uma ne pravi razliku izmedju fantazije i stvarnosti i krene da luči kortizol i šta ti ja znam...jer znaš,priča se da od gledanja nasilnih slika zubi kreću da trule,navodno ima neka studija,i sad ja kad rekolektujem svi koje znam što vole horor il nemaju zube il su im istrošeni,a i ti mi se nešto stidljivo i oprezno smeješ!?
    Sad,zamisli mene koji sam krenuo pre 7.godine,kad se nesme,da gledam - prvo KUĆU (znači kad nisam mogo da odem do WC nego sam morao da pišam u krevet zbog one ruke sa lakiranim noktima..a jedan moj drugar on nije smeo da prodje kroz hodnik do WC zbog Fredija i sve pišao na stepenicama...) pa NOĆ VJEŠTICA(od nje sam imao strah od senki..) Ja prelaZim ipak na PUT ZA EJVONLI i MALU KUĆU U PRERIJI da sačuvam ovo malo zdravlja.

    ОдговориИзбриши
  7. " Ja prelaZim ipak na PUT ZA EJVONLI i MALU KUĆU U PRERIJI da sačuvam ovo malo zdravlja."

    Word! Ovu misao vučem decenijama. Ne praktikujem je, ali mi svako malo padne na um. Zdravo razmišljanje.
    Nisi pomenuo i Grizli Adamsa! :)

    https://www.youtube.com/watch?v=8FjeIeUQtT8

    ОдговориИзбриши
  8. ne podržavam to prevaziđeno podvajanje tela i uma; bar kod evoluiranih predstavnika, telo i um su jedno i delaju kao jedno; ako um ZNA da gleda fantaziju, nema šta tu telo da luči, čuči ili muči. kome treba alibi za put u gejvonli, grizli adams familiju ili šta već, to od gula neće dobiti!

    ОдговориИзбриши
  9. Znaci to sto nas zatrpavaju nasilnim slikama od malena počev od Toma i Dzerija,BB...je just pure fun,nema nikakve agende,zavere zlih psihijatara...to sve stoji tamo u potsvesti zapakovano ko zimnica i nuklearni otpad i nema šanse da procuri?
    Ne znam da li je Gejvonli ali kad sam prvi put čuo reč 'felacio' ja pomislih na Felisiti ne znam zasto!

    ОдговориИзбриши
  10. Skoro sam procitao neku polu-naucnu studiju kako je gledanje horora zapravo vrlo zdravo, ali pod uslovom da se plasis (nesto kao pozitivan stres,podize se raspolozenje nakon filma, cak se i kalorije gube i jos svasta nesto).

    ОдговориИзбриши
  11. ma tosu gluposti: sama premisa im je pogrešna jer ptretpostavlja da neko ko stalno gleda horore ima te detinje rakcije koje možda ima samo poneki horor-vikendaš: ono kao, ježi mi se koža, žmarci, diže mi se kosa na glavi, lupa mi srce, brzo dišem... koješta! niko normalan tako ne reaguje na horore. horori su zdravi i lekoviti na neki drugi, dublji način, nepojmljiv tim budalama...

    ОдговориИзбриши
  12. Lekovito spuštanje u pakao hahaha stvarno si be doktor,ajde će poslušam te tvoje dubine - e kad reko 'poslušam' znaš od što sam imaja najjače noćne more a vidim da su i drugi?Pa li onaj frik iz Vukovog ćoška 'DVA LOKVANJA OKO PANJA MAKSIĆU' pa jebote kakva grdoba sa zlokobnim sjajem golog temena,imao sam tremu do kraja školovanja i sad kapiram da je sve to zbog njega.

    ОдговориИзбриши
  13. Mene je Glava secera upropastila kad sam bio klinac. Ali najvece kosmare sam imao od jebenog Popaja, neka epizoda kad se Pera Zdera pretvara u vuka svaki put kada kaze pljeskavica.

    ОдговориИзбриши
  14. Jedan od mehanizama odbrane je SOMATIZACIJA,to znaju dobro studenti medicine(čuvena scena iz Drakule kad Van Helsing vrši autopsiju) - i tu dalje dolazi do desenzibilizacije i izvesno obitavanje na 'nizim frekvencijama' i tek onda navodno ti sadrzaji počinju da upravljaju tobom...al dobro ti si doktor koji leči babe i dede tamo u Banji sigurno znaš bolje...
    PS
    Nego,jel miriše Niška Banja na sumpor isto ko i Vranjska?

    ОдговориИзбриши