понедељак, 17. јун 2019.

NAŽIVO i Srpski horor film sa Šijanom



            Očekuje vas dupla doza dr Ghoula u Beogradu ove nedelje: prvo promovišem novo izdanje romana NAŽIVO, a samo dan zatim pričam o hororu u našoj kinematografiji sa jednim od najpozvanijih ljudi za to – Slobodanom Šijanom. Evo detalja!

1) Utorak, 18. jun
u 18 h
Kafe-galerija POLET
Cetinjska 15, BG

Promocija romana Naživo Dejana Ognjanovića



Kultni roman NAŽIVO, zadugo nenabavljiv, najzad se pred čitaocima javlja u svom 3. izdanju, u tvrdom povezu, sa redigovanim tekstom i redizajniranom unutrašnjošću.
Roman donosi priču egzistencijalne strave, smeštenu u vreme napetosti i krvavih ratnih sukoba na tlu bivše Jugoslavije, u vreme potpune dekadencije društva, dezorijentacije pojedinca i njegovog suočavanja sa potpunim beznađem. Nakon što slučajno dođe u posed intrigantnog tajnog snimka brutalnog ritualnog obreda na kome uspeva da uoči i nešto što drugima ne polazi za rukom, radnik jednog opskurnog video kluba iz Niša kreće u svoju potragu za životnom istinom, svesno ulazeći u svet krajnje bestijalnosti koji koegzistira paralelno sa našim.
Svetska premijera ove knjige desiće se u utorak 18. juna u BEOGRADU, u kafe-galeriji POLET, s početkom u 18h.
Učestvuju:
autor Dejan Ognjanović
i filmski reditelj Igor Stanojević
Gul u Poletu, nedavno: sa Vitkovićem pričam o Ligotiju

Knjiga je već izašla iz štampe. Prve primerke vidite na fotkama u ovom prilogu.
Pozivam sve pretplatnike koji žive u Beogradu i njegovoj razumnoj blizini (Zemun, Obrenovac, Pančevo...) da dođu ovog dana u POLET i preuzmu svoj primerak naživo, iz ruku autora, uz posvetu i potpis, ko želi. Tako je i brže i bolje i sigurnije.
Gul u Poletu

Zbog horor obaveza (vidi niže) prve primerke sam poštom počeo da šaljem tek danas, i to po redosledu prijavljivanja, i to naručiocima izvan Beograda, a nastavak slanja poštom očekujte početkom naredne nedelje, tj. oko 25. juna.
Oni koji se nisu pretplatili, mogu i na licu mesta kupiti knjigu u POLETu, po ceni od 800 din.
Kupovina, inače, nije obavezna; čak i ako se niste upisali za ovu knjigu, i ako nemate prethodna dva izdanja, svejedno dođite da poslušate razgovor o romanu; biće zabavno!


2) Sreda, 19. jun
u 18h

srpski film fantastike i strave

Galerija Univerzitetske biblioteke
Bulevar kralja Aleksandra 71



U sredu, 19. juna 2019. godine, u 18.00 časova, u Galeriji Univerzitetske biblioteke, nastavljaju se razgovori o fantastici. 




Na temu srpski film fantastike i strave govoriće dr Dejan Ognjanović (autor knjige o srpskom filmu strave, U BRDIMA, HORORI), a u razgovoru će učestvovati i filmski reditelj Slobodan Šijan (DAVITELJ PROTIV DAVITELJA).
            
Neka od pitanja kojima ćemo se baviti:
- Teorijski osvrt (horor film u svetu i kod nas)
- Tradicija, domaći stvaraoci, društveni kontekst u kome su radili (koliko ih je bilo, tj. ako ih je bilo malo, zašto ih je bilo malo itd.)

Prostorija u kojoj će biti ovo dešavanje



- Da li i u kojoj meri postoje veze sa književnošću - domaćom, pre svega. Ako nedovoljno, zbog čega... Pozicija same žanrovske književnosti kod nas.
-  Geografija i arhitektura (selo/grad)
- Kopča sa savremenim trenutkom (danas) - stvaraoci, reprezentativna dela... Da li je situacija drugačija nego ranije?

- Finansiranje - ne postoji umetnost ili oblast kulture kod nas, a da nema problem budžeta; da li je žanrovski film u dodatno nepovoljnijoj situaciji u odnosu na druge projekte, npr. istorijske, ili na sadržaje koji se bave nekom konkretnom političkom temom? Ako jeste, zbog čega je to tako, da li producenti računaju na potencijalnu neisplativost? Da li zapravo greše? Ili je u pitanju slučaj?


PS: Gospodin Šijan je tražio da najava glasi ovako, tj. da ja budem istaknut kao govornik a on „samo“ kao učesnik u razgovoru; u prvoj verziji najave njegovo ime je stajalo pre mog, što sam smatrao da je prikladnije. U svakom slučaju, biće ovo prilika da popričamo sa velikim rediteljem i filmofilom – i autorom prve i najbolje naše „komedije strave i užasa“!  


Spremaju se još neka predavanja, promocije i dešavanja: uskoro detaljnije!

Нема коментара:

Постави коментар