петак, 14. јул 2023.

3 HOROR VESTI: LEPTIRICA 2, KNJIGE KRVI, ZADUŠNICE


            Imam vam reći 3 važne, ekskluzivne horor vesti, koje ćete saznati samo ovde.

 

1. NIŠTA OD NASTAVKA LEPTIRICE

            Sigurno ste u medijima krajem prošle i početkom ove godine videli obilje vesti i intervjua s Đorđem Kadijevićem, u kojima je najavljivana neka vrsta nastavka LEPTIRICE. Čak se licitiralo i s nekim glumcima, pominjani su Biković i Sergej, itd.

Evo jedne od konkretnijih najava:

Snima se nastavak legendarnog filma „Leptirica“, Kadijević za N1 o „Kletvi“  

            Pa, na nedavno održanom filmskom festivalu u Sopotu, gde sam bio uvodničar okruglom stolu posvećenom Kadijeviću, Đorđe je nekolicini nas priznao da je odustao od tog projekta, da ga neće raditi ni sad ni kasnije, i da je umesto toga zaokupljen pokušajima da se upusti u snimanje sasvim drugog scenarija, iz „NATO rata“, kako ga on stalno naziva.

            Možda će biti razočaranih ovime, ali ja mislim da je ovo ipak dobra vest. Neke stvari treba ostaviti na miru. Ne mora baš svaki klasik da ima nastavak i/ili rimejk. Ne može se dvaput ući u istu reku – a još manje se može ući u istu reku 50 godina kasnije! Ne kazujem ovo napamet, nego kao neko ko je čitao jednu verziju tog planiranog scenarija… Verujte, bolje je ovako.

 

 

2. KNJIGE KRVI 2 IZLAZE IDUĆE GODINE

            Nedavno sam ovde najavio da će Orfelin za Sajam knjiga u oktobru objaviti svih šest KNJIGA KRVI, u dva velika nekronomikonska, bogato opremljena toma, sa ilustracijama za svaku priču, sa bogatim dodacima itd. Evo te najave.

            Pa, evo male korekcije: za Sajam knjiga u oktobru Orfelin će objaviti prvi tom (tj. prve tri KK), a drugi tom, sa KK4-6, objaviće tokom iduće (2024) godine.

            Zašto? Ukratko, finansije. Kriza. Shvatili smo da je prvobitni plan preveliki udar i na naš, Orfelinov, džep – ali i na džep mnogih naših čitalaca. Svaka čast onima koji su zaposleni i imaju dovoljna primanja da bez problema isprate sve što objavimo, odmah čim pretplatu obznanimo, ali – većina nije u tom položaju, što pokazuje i odziv na naše novije pretplate. Kriza je. Većina ljudi za čitav Sajam, za sve što tamo namerava kupiti, ima budžet od 5.000 din, ili manje od toga, i očekivati da neko dođe na Sajam samo da bi sve što ima izručio Orfelinu nije baš mnogo realno (iako sigurno ima i takvih – ali nedovoljno!) I zato… da ne bismo samoubili Orfelin sa dve luksuzne i skupe knjige odjednom, odlučili smo da ipak razdvojimo ove tomove: uostalom, čak i u Engleskoj su oni izvorno izašli odvojeno (KK1-3 1984, KK4-6 1985), pa je zato smisleno da tako bude i u Srbiji.

            Znam da će biti onih koji su razočarani ovom vešću, ali mislim da će većina razumeti  rezonovanje iza nje i da neće zameriti na ovome, nego da će nas podržati. U svakom slučaju, ove knjige će vredeti čekati – i imati. To vam garantujem.

 

 

3. BIĆE ZADUŠNICE OVE GODINE

            Ova Orfelinova odluka direktno se odražava na moje planove za ovo leto. Prvobitno sam mislio da ću se Barkerom baviti čitavog leta, barem do druge polovine avgusta. Međutim, u svetlu novog rasporeda, redakcijom prevoda KK4-6 i pisanjem obimnog Pogovora baviću se tek krajem ove godine. A pošto sam sve što treba oko KK1-3 već obavio (sredio prevode, ujednačio ih, i napisao tri dodatka: detaljnu Barkerovu Biografiju, anotiranu Bibliografiju i Filmografiju, koji idu na kraj I toma) – sada sam slobodan da najzad dovršim svoj roman ZADUŠNICE!


            On je izrastao iz jedne novele koju sam napisao odavno. Prošle godine sam to dorađivao, proširivao, dopisivao, apdejtovao, ali sam pre kraja morao da prekinem zbog obaveza u Orfelinu (KNJIGA EJBONOVA i još neki radovi u „Poetici strave“). Ta nedovršenost me od tada svrbi i ne da mi mira; stalno sam pomišljao na taj roman za sve ovo vreme, tokom protekle godine, i sad, kad najzad imam vremena da ga dovršim, bacam se na njega kao kuče pušteno s lanca! Već sam počeo da radim na završnim radovima.

            Po svemu sudeći, tekst će biti završen pre kraja jula, jer je ionako do sada bio barem 5/6 gotov. Biće vremena i za prve moje proto-čitaoce da daju svoje sugestije, da se ponešto možda promeni, popravi, ako bude potrebe – i da knjiga bude spremna za štampu u septembru (Pretplata!), odnosno da iz štampe izađe do oko 20. oktobra i da bude plasirana na Sajmu.

11 коментара:

 1. Šta je sa obećanom kutijom Knjiga krvi?

  ОдговориИзбриши
 2. ne treba žuriti ni sa čim, a naročito ne sa samoubistvom. nije vord zaboravljen, doći će i on na red, čim zgotovim barkera. nema šta da se glasa, ta prva će najverovatnije i biti. ova druga je samo naobavezna igrarija. zbirka priča, da smo živi i zdravi, da rata ne bude, inflacije i ostalih paklova - do idućeg leta trebalo bi da bude izvodljiva. ali to je već futur III. glede kutije za kk - to je futur II. možda je bude nakon 2. knjige, otkud znam, to već nije moj domen odluka, ja o tome ne odlučujem.

  ОдговориИзбриши
 3. Pametno. Možda ću čak i ja odvojiti pola od 5000 za prve tri knjige kk.

  ОдговориИзбриши
 4. Znate i sami da će mnogi zbog toga čekati tek 2024. godinu za kupovinu obe + kutije. Ali dobro, svako svoju biznis strategiju radi. Nek je sretnje.

  ОдговориИзбриши
 5. Od svega uvek najvise iscekujem Ghoul-ove knjige, I ako mi se ne svidi uvek sve ili pojedini delovi, ostave najveci utisak na mene, ima mozda I toga sto su dela smestena uglavnom u danasnje doba, nema razlike kao sto je razlika izmedju Lavkrafta iz 20-30-Tih I mene iz 21 veka.
  Samo se nadam da ce Ghoul vise zanemariti simboliku u svom najcistijem obliku I zameniti je dobrom pricom I atmosferom koji zna tako dobro da napravi Divlja Kapela "I am looking at you", da prica govori sama za sebe, I da, da likovi budi malo manji smradovi :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Fora u dobrim horor pričama je smanjiti intenzitet smisla za humor i sarkazam (vrlo česta stvar u piščevim umovima) i pojačati atmosferičnost, saspens.

   Избриши
 6. Da li cemo Ikada video noveli The Hellbound Heart u Orfelinu ili mozda kao neki dodatak Knjigama Krvi?
  Ne znam kvalitet navedene novele, nisam je jos uvek citao, Ali mi je interesantno to da sam je nasao samo u Hrvatskom prevodu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. kao dodatak ne može, jer to nikad nije ni bilo deo tog paketa. ugovori su vrlo strogi i precizni šta ide a šta ne u knjige krvi. kao zasebna stvar, možda. želju imam, a da li je moguće to dobiti za razumne novce, to ćemo videti. prvo da vidimo hoće li orfelinovi i moji čitaoci kupovati knjigu krvi u stotinama i hiljadama, ili u desetinama. ako bude ovo drugo, onda smo propali, i ne da nećemo izdati helbaund hart, nego nećemo izdati ništa više, samo katanac na vrata.

   Избриши
  2. ajde stavite katanac i terajte se u picku materinu i ti i Miljenko i Orfelin, ja ne video vece pacenike i vece izigravanje zrtava od vas. Dace srece da propadnete i da prestanete da se sramotite vise

   Избриши
  3. vidi vidi, ako to nije iz svog ćuprijskog brloga izmileo moj omiljeni psiho-obožavalac, džurdžanović ilija. uvek me razgali kad vidim da osobe koje me patološki mrze ne mogu da žive bez mene i pobožno svraćaju na ovaj blog više puta dnevno, pomno čitajući svaki post, komentar, sve, po više puta... uglavnom, ludaci poput ovog daju mi snagu i volju da iz inata nastavim da se "sramotim" daljim horor aktivnostima.

   Избриши
 7. 'ajde prvo da završimo sa Ligiotijem i knjigama Pesme... / Zavera... (moze i Po u izdanju Crne mačke), pa da mi katanac lakše legne. Po meni, ne ulazi se u rizičan poduhvat ako ne možeš da pretrpiš (finansijski) neuspeh.

  ОдговориИзбриши