петак, 16. фебруар 2024.

NAJBOLJI HORORI 2023



Tanka je godina u kojoj ni pošten top-5 ne mogu da sočinim a da ne uvrstim i Tri-Minuse.

Evo liste, a ispod nje su komentari.

 

 NAJBOLJI HORORI 2023 

 

0. 2551.2: ORGY OF THE DEAD

 

1. TALK TO ME

***(*)

4-

 

2. THE ANIMAL KINGDOM (Le règne animal)

***(*)

3+/4-

 

3. BIRTH/REBIRTH

***

3+

 

4. EVIL DEAD RISE

**(*)

3-

 

5. WHEN EVIL LURKS

**(*)

3-

 

6. SUITABLE FLESH

**(*)

3-

 

7. SISTER DEATH

**(*)

(3-)

 

8. MAL DE OJO (EVIL EYE)

**(*)

3-

 

9. NO ONE WILL SAVE YOU

**(*)

3-

 

10. COUPEZ! (FINAL CUT)

**(*)

3-

 

11. MOTHER SUPERIOR

**(*)

3-

 

12. THE BOOGEYMAN

**(*)

3-

 

13. COBWEB

**(*)

3-

 

14. MASTEMAH

**(*) (2+/3-)

 

15. IN MY MOTHER’S SKIN

**(*) (3-/2+)

 

16. RAGING GRACE

**(*)  3-

 

17. CARNIFEX

**(*)  3-

 

18. HORROR IN THE HIGH DESERT 2: MINERVA

**(*)  3-

 

19. SAW X (2023)

**(*)

3-

 

20. THANKSGIVING

**(*)

3-

 

            Za ovu listu u natjecanju su bili svi novi horori koje sam pogledao premijerno od obznane PRETHODNE LISTE, dakle od 1. marta 2023. pa do 15. februara ove godine.

            Na listi nisu neki mogući kontenderi iz prošle godine koji još nisu postali dostupni (npr. LATE NIGHT WITH THE DEVIL), ali i neki koje sam ja privilegovano pogledao pretprošle godine, pa ih metnuo na prethodnu listu, mada bi većini naroda trebalo da budu na listi za prošlu godinu (MEGALOMANIAC).

            Sve u svemu, imam na listi samo tri baš baš dobra filma – četiri, ako računamo i nulti, ono austrijsko ludilo koje je teško klasifikovati i računati u „normalne“, žanrovske filmove. A čak i od ta (če)tri, samo jedan je baš kršten, propisan, pravi HOROR – mislim, naravno, na TOK TU MI. THE ANIMAL KINGDOM je mračna fantastika na granici horora, a BIRTH/REBIRTH je SF triler na granici horora. Ovo ostalo… šta da kažem? O većini sam već pisao, pa klikćite na zaplavljene linkove i čitajte.

            Za kraj: mnogi su u horore uvrstili i najnovijeg Astera – ja nisam, niti ga smatram mnogo dobrim, ali vredan pomena jeste, pa i gledanja, ako imate vremena i živaca za takvo zanošenje, a evo i zašto: BEAU IS AFRAID (2023) (*** / 3-).

            Daleko je bolji – dapače, savršen – film o kojem se nije dovoljno govorilo, niti je na mnogo lista stavljan, mada su ga poneki stavljali i među horore; ja to ne bih, ali mračno remek-delo svakako jeste, pa čitajte/gledajte ako dosad niste, a evo i zašto: RED ROOMS / Les chambres rouges (2023) (***** / 5).

P.S. Raspored mesta od 6. do 20. krajnje je proizvoljan, i nebitan: nijanse su previše sitne da se tu nešto ozbiljno razlučuje u tolikoj poludupastosti...

 

--- U idućem nastavku: ZLATNI GULOVI!

18 коментара:

  1. Одговори
    1. mogao je da se gleda na SLAUGHTER FESTIVALU prošlog juna. trenutno nije na netu, kao ni prvi deo, bar koliko ja znam i pratim. neka me neko slobodno demantuje.

      Избриши
  2. Imas li neki skriveni biser za preporuku na festu? Onih par kao horora mi po trejlerima ne obecavaju preterano (Mimi princ tame, Tiger Stripes...)

    ОдговориИзбриши
  3. Prvi deo 2551.01 može da se nađe na jutjubu a drugi sam tražio i još uvek nigde nije dostupan, i ko zna kad će, možda ranije ispliva čak i ova nova Godzilla.

    Jesi li zaboravio da dodaš na listu New Religion, ili ga ne smatraš hororom? Ja mislim da može da se uvrsti, kod mene je u top-5.

    Za Vermines sam pročitao negde da bi trebalo da bude dostupan valjda krajem aprila, našao sam neke snimke ovih dana ali su preloši i/ili dabovani.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. new religion valjda nisam brojao u horor, mada... ne znam, morao bih da ga ponovim. pominjao sam ga na blogu, odavno. to je jedna ok trojka.

      Избриши
  4. ma id u pm, talk to me na prvom mestu, ghoule ostario si :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. a šta bi ti, balavče, metno na 1. mesto? da čujem!

      Избриши
    2. zato si ti pavijan a ja dejan ognjanović.

      Избриши
    3. според мене филмот е одличен сепак секој има право на свое мислење :)

      Избриши
  5. što se tiče zone interesa, taj film je nužno jednoznačan, predvidiv, pravolinijski, poenta je jasna u prvih 15 min, i onda još 2 sata pride gledaš varijacije na to, koje jesu lepo zamišljene i realizovane, sa finim smislom za detalj i odličnim dizajnom zvuka, ali masterpis za mene znači višesmislenost, misteriju, složenost, a ovo je sasvim proziran (smislen! aktuelan, ali ipak) - pamflet. sjajno napravljen formalni experiment, ali preočigledan. od mene, trojka.

    ОдговориИзбриши
  6. Dejane, hoces stici da ovjeris novi film Mladjena Djordjevica na festu? Nije na nivou porno bande, ali ipak vrijedi videti, bas me zanima tvoj komentar.

    Suitable flesh je odavno dostupan na internetu, a od pre neki dan i Tiger stripes, kao i zona interesa, pa ne znam vise sta bih gledao. Ovaj italijanski Mimi mi djeluje bezveze. Ako imas neki prijedlog, pisi pls. Od mene umjerena preporuka za Le successeur, nije to horor, ali jest korektan trilercic, ima dobre glume i tenzicnih sekvenci, dovoljno za prijatnih dva sata.

    ОдговориИзбриши