среда, 11. март 2009.

CALVAIRE (2004)


*** 
3

Evo jednog vrlo vrednog horora na francuskom jeziku. Moguća su poređenja sa HAUTE TENSION: i ovde imamo arhetipski-prepoznatljiv zaplet, tekovine američkog brutalnog filma prenete u evropski (pretežno šumoviti i zabiti) ambijent, ultrabrutalne prizore (u koje spada i ‘sex’ scena kakvu do sada još nisam video na filmu – a mislio sam da sam video sve!), apsolutno fenomenalno izvanrednu fotografiju...



Ono što nije isto: ne da nema genijalne muzike iz HT – ovde nema NIKAKVE muzike; NEMA bitnijeg krvoliptanja (najkrvavija je scena šišanja…); nema većih ženskih uloga; nema simpatičnih likova za koje bismo brinuli, nema DUŠE i, najbitnije – NEMA TRANSCENDENCIJE klišea koju je HT genijalno izveo. Dok HT diže tekovine slashera na jedan novi nivo i nudi i žanrovske i artsy novine, i menja značenje nekih bitnih momenata ovog pod-žanra – CALVAIRE nije dovoljno big boy da bi uradio nešto dovoljno slično.


A činilo se da će – dobru polovinu filma to je išlo u smeru koji je obećavao četvorku: set up je odličan, ambijent super, atmosfera sve gušće i sve nepredvidivije pretnje sjajna, smisao reditelja (
Fabrize de Welz) za detalje prilično dobar, vrrrlo sicko vibe dobro pogođen – ali u drugoj polovini, kad stvari postanu definitivno fucked-up – umesto da se sve zahuktava ka orgiji ludila, ovaj vozić gubi nadahnuće i servira prilično ustajali bućkuriš nedovoljno maštovitih ili zanimljivih ili zastrašujućih zbitija, što kulminira u dve užasno nepotrebne scene.

Jedna je neverovatna, ali bukvalno neopisiva scena ‘plesa’ ludaka u krčmi – to morate da vidite da bi se upitali: WHAT THE FUCK WERE THEY THINKING?!!! Ko god je mislio da je ovo dobra ideja – zreo je za ludnicu. Mislim, ta scena bi možda funkcionisala u SCARY MOVIE 4 koji režira Gaspar Noe, ali u ovom paprikašu od TCM-a, STRAW DOGSa i DELIVERANCEa – ovo je out of this universe! 


Taman se povratim od zabezeknutosti i vratim vilicu na mesto – a film me lupi po glavi besramnim ‘omažem’, odnosno nenadahnutim kopiranjem delirične scene večere iz TCM-a: luda hrabrost koju je neko imao, misleći da je dobra ideja da pokrade čitave kadrove iz jedne od najgenijalnijih i najžešćih horor scena ikada – graniči se sa imbecilnošću, a u ovoj sceni je definitivno i prelazi.

Zbivanjima na kraju nedostaje katarza, smisao, krv, poenta – štaviše, filmu nedostaje kraj: prosto se prekida na proizvoljnom mestu, a da je svog ‘protagonistu’ – koji je u početku obećavao, i činilo se da njegova profesija i karakter mogu da bitnije figuriraju u raspletu – zaboravio odnosno napustio još pre više od pola sata. 


Sve u svemu, dajem mu trojku jer sam široka srca zbog sjajno uhvaćene atmosfere ruralne pretnje i originalno-poremećenih, ubedljivih rednecka, zbog vrlo osobenjačkog deadpan crnog humora, zbog smelosti da kreira ovako antipatičan lik za protagonistu i surovo se poigra s njim, kao i zbog žestine pojedinih ideja (ako već ne u potpunosti i žestine realizacije), uglavnom vezanih za prve 2/3 filma.

Isti reditelj je odmah zatim snimio jedan od najboljih horora XXI veka - VINYAN. Imate prikaz ovde na blogu... Inače, film je belgijski, ali sam ga ovde eto tako, što mi se može, svrstao uz francuske.

5 коментара:

  1. Hm, ja tačno ne znam šta da mislim o ovom filmu. Tvoje zamjerke uglavnom stoje, ali mora se priznati da je film prilično šokantan u nekim trenucima (npr. onaj anal rape me je sledio). Btw, režiser je u nekom intervjuu objasnio smisao scene plesa, to sam gledao na DVD-u.
    Elem, bez obzira na sve mane ovog filma, meni se čini da je taj Du Welz ili kako li se već zvaše režiser sa priličnim potencijalom. Jesi gledao ovaj njegov novi film?

    ОдговориИзбриши
  2. VINYAN se još nije pojavio, očekuje se svakog dana (i moja očekivanja su visoka: nadam se da možda dobije i ciglih 4-). njegova skorašnja pojava je i jedan od većih razloga što sam baš sad okačio ovaj stari rivju davno odgledanog filma.
    u međuvremenu sam nabavio i DVD CALVAIRE-a, ali ga još nisam pogledao: planiram u narednim danima. na žalost, moja verzija direktorove komentare i ostale ekstre ima samo na francuskom: aj mi prepričaj, šta je on reko, koja je poanta onog glupiranja? ne mogu da zamislim smislen razlog za ONO!

    ОдговориИзбриши
  3. Jel' si ti ovo opet gledao ili je ovo stari rivju? Ili se samo pripremas za Vinyan?

    ОдговориИзбриши
  4. Sada kada sam opet kliknuo na ovaj link pojavili su se komentari iznad mog. Znaci kada sam pisao prethodni nije ih bilo. :(
    WTF???

    ОдговориИзбриши
  5. Za scenu plesa se javim sutra. DVD mi nije pri ruci trenutno, a režiserovo objašnjenje ipak nije toliko supernadahnuto i memorabilno da ga zapamtim poslije toliko vremena :-)
    However, sjećam se da je za glavnog junaka pričao da on nije taj prema kome publika osjeća simpatiju i da u njemu zapravo čuči psihopata koji samo čeka da izbije površinu (a to bi se vjerovatno desilo u eventualnom nastavku ovog filma). Čak je spomenuo da je Calvaire neka vrsta prologa za Teksaški masakr. Što se kraja filma tiče, kad ludak davljenik pita Marka da li ga je ikad volio/voljela or whatever, Markov odgovor trebalo je da bude jedva čujan da bi sve bilo ambiguitetno. Ovako, sa subtitlovima je eksplicitno. Du Welz je u pomenutom intervjuu apostrofirao kako se njegov film, koji je inače nasilan horor, završava ljubavnom porukom. Hm. Dobro, čovjek nije baš sam u glavi, ali definitivno ima potencijala.

    ОдговориИзбриши