уторак, 9. јун 2009.

SAINT SINNER (2002)


**(*)

2+

u sklopu priprema za moje predstojeće predavanje o barkeru na filmu (dom omladine, 13.06. u 19h), naterah se najzad da pogledam ovaj njegov made-for-TV uradak koji mi već 2 godine čuči na disku. nije to nimalo obećavalo još onda, i sad kad ga pogledah, to ispade tek malkice gledljivije nego što sam se bojao. a možda je stvar samo u tome što sam mu prišao sa drastično sniženim očekivanjima?

ovo čudo je zasnovano na serijalu stripova koje je barker začeo 1993. ali nisu najbolje prošli i ubrzo su ugašeni, a po svom osnovnom konceptu (gl. junak ima 'anđela' u glavi koji mu se povremeno obraća) pomalo se naslanjao na PREACHERA. e, sad, film-verzija rađena za sci-fi channel zadržava samo ime iz stripova, i osnovni koncept poigravanja kvazi-religioznom tematikom kao izgovor za uobičajena barkeroidna zezanja sa sexom i smrću na originalne, perverzne načine. na žalost, perverzije su ovde samo začin, ali glavno jelo je poprilično ustajalo, bajato, i nikakvo overdoziranje začinima ne može da od bajate viršle napravi domaću dimljenu kobas'cu!

stvari kreću 1815. u jednom samostanu u kome monasi izgledaju kao da su zakoračili iz nekog gay soft-porn hororčića davida de coteaua. dobro, znam ja da ti monasi ne sede po ceo dan u ćelijama i mole se bogu, valjda malo i okopavaju te bašte okolo i rade poneki fizički posao, ali nabildovani, zategnuti mišići na njima su zaista – smešni! naročito kada već u prvoj sceni vidimo našeg gl. junaka kako razgaćen leži u travi i posmatra sisatu pralju na reci. saint sinner, indeed! barker je oduvek pokazivao jasnu sklonost ka hunky (krupnim, mišićavim, glavatim, koščatim…) muškarcima: pogledajte samo frenka (iz HELLRAISERA), ili onog antitalenta krejga šefera u NIGHTBREEDU, ili pak onu polutku bez trunke harizme koja igra harija d'amura (sic!) u LORD OF ILLUSIONS! po tom principu je i ovde odabran glumac – izgled, a ne talenat…

anyway, on ukrade ključeve od svog kenobita i uđe u zabranjenu prostoriju samostana u kojoj se čuvaju – naravno, zabranjene stvari. u tom kabinetu čuda, u kome monasi čuvaju čak i vremeplov (bukvalno!), on nalazi čudno izvajanu (?) loptu od bjelokosti (lament konfiguracija, anyone?) koja se na dodir i uz pomoć malo krvi njegovog kenobita – rasklopi u dve isprepletene full-sized sukube koje, dok si reko 'imokalatine sestre', skoče u vremeplov i odjezde pravo u – rano XXI stoljeće, u ameriku, i počnu da isisivaju energiju i život iz napaljenih muškaraca. iako nam se u dijalogu kaže da su te sisačice u stanju da unište čitave gradove, kako nam ih film prikazuje, one baš i ne deluju kao naročita opasnost na globalnom planu: sa svojim tete-a-tete modusom operandi, trebale bi im decenije da postignu učinak koji jedna svinjska kuga izvede za par meseci. ipak, naše popče mora da se i samo baci u vremeplov (koji izgleda kao spoj stargate-portala i kičasto-šarenog ruleta) i putem specijalnog noža sredi ove kurveštije pre nego što očiste ameriku od pornićara i kurvopotrošača.

to što usledi je klasična situacija u kojoj nema mnogo vremena za popa čak ni da se načudi napretku tehnologije i ljudskih odnosa tokom dva veka koja su promakla – recimo, ama baš nimalo se ne iznenadi kad ga uapsi i njegov slučaj krene da istražuje crna policajka! ja sve nekako mislim da bi neko ko je do juče živeo u robovlasničkoj americi ranog XIX veka bio bar malo začuđen time da ga apsi žena (!), pa još crna (!!!) – možda joj ne bi baš reko 'e, ajd idi negde i beri pamuk, sviraj u bendžo i doji svoj nakot', ali, bar bi je čudno pogledao. međutim, ne, svi se ovde smesta naviknu i na afalt, i na luna parkove, i na televiziju i automobile… a naročito naše sukube, koje su zapravo najzabavniji likovi filma (naročito jedna koja ima napadno goth image): one muškarce sisaju kroz nešto nalik pupčanoj vrpci i od svojih žrtava prave gomile čovekoidnih blobova.

popče mora da dokaže svoju nevinost pajkanima koji ga uapse na mestu jednog od tih sukuba-sisanja, pajkanka koja je izgubila veru nakon smrti oca nalazi je opet zahvaljujući demonima (ehhh, da, neću da se ponavljam; po 333ći put vidimo tu situaciju…), a zahvaljujući svom how-convenient nožu koji kao kompas pokazuje u kom pravcu se kriju sisačice, hunky monk bez većih skretanja pronađe i manje-više sredi ove dve, od kojih jedna ničim izazvano zatrudni i 'rodi' nekakvo monstrum-žgepče, for the hell of it, eto, da ne zaboravimo da je ovo po barkeru rađeno, i da tu negde obavezno mora da ima (re)birth imagery.

sve je to uslikano solidno, ali nenadahnuto, kao za TV; muzika je izrazito praznjikava, gluma slaba, scenario je gomila klišea oživljena tek mestimičnim barkerizmima (donekle razvodnjenim made-for-cable cenzurom i konvencionalizacijom), ali ritam je podnošljiv, film ne smara i umereno je zabavan i gledljiv, a patrik tatopulos je pristojno mada ne previše upečatljivo odtezgario efekte maske i kreature. može se ovo pogledati, ali čak i nivo slabijih barkerovih filmova (LORD… i …BREED) je za ovo – nedostižan pojam, i najbliža referentna tačka bili bi pozniji, direct-to-DVD nastavci HELLRAISER sage.

7 коментара:

  1. Nisu Imokalatine nego Imakolatine sestre. Ako mislite na Hag(Beldam) i Magdalenu? NIGHTBREED nije slabiji nego jako jako loš film, odustala sam negde na polovini( nisam kritičar pa ne moram da odgledam do kraja).Treba čovek da bude totalni mazohista pa da gleda kako se skrnavi dobra knjiga.I svi ostali filmovi snimljeni po Barkerovim knjigama su po meni više ili manje loši. Osim HELLRAISERA i to samo prva dva dela. Možda nisam u pravu,možda mi ti filmovi ne bi bili loši da nisam čitala Barkerove knjige i naročito priče.Možda očekujem previše?

    ОдговориИзбриши
  2. Negde sam pročitala da se sprema ekranizacija WEAVEWORLD-a( opet ta Imakolata ). Baš sam se obradovala. Držalo me je to dobrih... pet minuta a onda sam se dosetila šta sve od toga može da ispadne i prošlo me veselje. Što opet ne znači da se ne nedam. Eh , ta nada.NADA( španski).

    ОдговориИзбриши
  3. ja sam čitao kabal i gledao noćni soj i film mi se prilično svideo (doduše, prvo sam gledao film pa čitao knjigu), mada to što smo videli nije finalna verzija, ali i takva kakva je vrlo je barkerovska a kronenberg je veoma upečatljiv kao ludi doktor. candyman je, po meni, remek-delo, bolji od priče na kojoj je baziran. slažem se da su samo prva dva helrejzera dobri (odlični) filmovi. utkani svet mi je omiljen od barkerovih romana i dugo vremena se pričalo o toj eventualnoj ekranizaciji, ali možda je najbolje da na kraju ne bude ništa od toga osim ako se kamere ne uhvati neko kome je baš stalo a ima i dovoljno talenta i novčane podrške iza sebe. nešto sumnjam da će tako nešto da se desi. ja bih voleo da neko ekranizuje i undying, iako filmovi po igrama uglavnom loše završe. ovog saint sinnera nisam gledao, ali zvuči zanimljivije nego book of blood koji sam pogledao pre par dana i evo već mi polako vetri iz sećanja.
    @ghoul
    pretpostavljam da si pogledao sve po barkeru od filmova (kao da ih ima pa puno) a neke i reprizirao za predavanje, a da li si možda igrao undying? ako nisi, preporučio bih ti, i to kažem kao neko ko takođe ne miriše previše video-igre.

    ОдговориИзбриши
  4. cabal uopšte nije dobar roman; film je, sa svim svojim slabostima, bolji kao film nego li što je taj roman dobar kao roman.

    nego, da ne širimo sad ovde priču, biće žvake o ovome u subotu, pa villa ako si u bg, svrati u dom omladine.

    igrice ne igram iz principa: znači, nikad kravata, nikad dete (žena još i ajde-de, ako neka bude baš insistirala), nikad igrice!

    ОдговориИзбриши
  5. A da li će na tom žvakanju biti reči o tome zašto KABAL nije dobar roman? Malo sam pristrasna u vezi ove knjige jer ona predstavlja moje gubljenje nevinosti kada je o
    Lajavcu reč:)


    Miloše na koji deo CANDYMAN-a misliš?

    ОдговориИзбриши
  6. "Miloše na koji deo CANDYMAN-a misliš?"

    prvi, naravno, iz 1992. u režiji bernarda rouza, sa sjajnom muzikom filipa glasa i sa virdžinijom medsen u glavnoj ulozi. skoro pa savršen film, što se mene tiče.

    ОдговориИзбриши
  7. miki, vidis da te provociraju.
    zar uopste moze biti dvojbe na koji deo se misli. sto se mene tice, ti nastavci i ne postoje. cak i condonoc je savrseno izlisan. da ne govorim o III delu. bas pre neki dan odgledah CANDYMANA na dvdu, sa rouzovim komentarom.... ma, milina, pricacu vam.

    ОдговориИзбриши