уторак, 28. јул 2009.

WALKABOUT (1971)

**

2+

godinama mi već čuči na disku, pa se najzad naterah da odgledam ovaj klasik prehvaljenog NICOLASa ROEGa.

ja, inače, nisam njegov fan: PERFORMANS sam ugasio na pola jer me smorilo to izdrkavanje bez svrša, na ČOVEKA KOJI JE TRESNUO NA ZEMLJU nikad nisam otkidao i u sećanju ga imam kao užasno 'dated' tj. zastareo film, VEŠTICE su mi bile samo OK ali ću ih svakako pogledati još jednom, a COLD HEAVEN mi je bila apsolutno nesnosna i iritirajuća katolička propaganda. njegovo SRCE TAME nisam gledo jer je rađen za TV, ali ću mu nekad svakako pružiti priliku pošto obožavam taj roman. jedino regovo što baš volem jeste – DON'T LOOK NOW (ipak, i on je precenjen, ali zaslužuje 4-, recimo), a njegov nedavni delimični povratak u paranormal-triler vode sa PUFFBALL je bio interesantan uprkos značajnim problemima (imate rivju ovde na blogu).

znači, ŠETNJA.

pa, i ovo je jedan postiđujuće zastareo, hipijevski film u kome se na prilično naivan način skicira ono što će peter weirdo ipak mnogo produbljenije i filmski zanimljivije istražiti u THE LAST WAVE (vidi rivju na blogu): sudar civilizovanih belaca i divljih crnaca, tj bušmana. roeg mnogo sirovije, direktnije, maljem u glavu nabija naravoučenije da je priroda – izgubljeni raj, da su bušmani i divljaci uopšte – srećniji jer su bliži mami prirodi, a da su civilizovani belci izgubili dušu sa svojim automobilima i asfaltima i radio-aparatima i fensi odeždom. otud nam reg nameće napadno biblijske prizore rajskog drveta, 'dece' ispod njega (tačnije, tu je 16-godišnja, i za te godine neretko frontalno gola dženi aguter, i 7-godišnji klinja, regov sin), zmije koja puzi uz drvo, te gumpilila kao 'plemenitog divljaka' koji ih, praktično, spasava u toj pustinji pošto je srođen sa njom i zna kako naći vodu, kako ubiti i odrati zverku i ostale veštine potrebne za opstanak u maminom habitatu.

i tako, oni malo šetaju po toj pustinji, dženi zagleđuje crnjin nakurnjak i guzove, ali od cele rabote ne ispadne ništa iako, pred kraj, crni majmun čak odigra neku vrstu ritualnog plesa parenja – našaranog, nakićenog tela ceo letnji dan do ponoći, i kasnije od toga, nesrećnik se šepuri kao paun pred paunicom sa tim perjem i kićankama, gologuz, ali dženi ne zna kako da odreaguje, i ništa ne ispadne od kontakta crnih i belih, divljih i pitomih.

lepo uslikani prizori australijske pustinje solidan su mamac za gledanje ovoga, kao i barely legal dženi, ali sem to malo eye candy-ja, film kao film pruža samo nešto malo bajatog, nedopečenog mesa za zub iole probirljivijeg filmskog gurmana, bez obzira što će vam svi drugi duvati u trube o tome koliko su regova nelinearna montaža i fensi-šmensi fazoni u režiji 'avangardni' i 'originalni' i ne znam šta.

mada film ne bih baš nazvao dosadnim, svakako nije ni preterano zanimljiv, i sve u svemu, mogu da potpišem ovaj zaista prajsles komentar koji nađoh od nekog IMDb juzera - vredi ga citirati u celosti (uz ogradu da je alegorija, if anything, i previše očigledna, a ne neprozirna kao ovom juzeru):

Typically tedious Roeg film.

This is one of those "art for art's sake" films that were so popular in the 70's (Roeg's "Don't Look Now" is another). Tedious pacing (meant to be "deliberate"), obscure editing tricks (meant to be "inventive"), TERRIBLE, confusing storytelling (meant to be "elliptical"), poorly defined characters (meant to be "symbolic"), in an allegory that probably only Roeg himself understands fully, yet it has people writing (quite eloquent) essays on it. At least the images are beautiful - but then again, how difficult is it really to make a tree or a lake or a sunset look beautiful?

19 коментара:

 1. Hm, mogao bih ovo da repriziram, pošto kad sam ga u pradavna vremena pogledao smesta je dospeo na listu omiljenih mi filmova; baš me zanima da li sa ove distance zaslužuje tu najvišu ocenu ili bi ona pak bliža tvojoj...

  ОдговориИзбриши
 2. Slazem se sa tobom jer danas je ipak to pre limunada nego nesto bas zestoko,zastarelo i neefektivno.

  ОдговориИзбриши
 3. Danas je to neinteresantan,gotovo zastareo film.

  ОдговориИзбриши
 4. Iako Rega najviše poštujem zbog rada na Masci crvene smrti, od prilično neujednačenog rediteljskog opusa izdvojio bih Track 29, film u kome sam solidno uživao. Gari Oldman je tu na momente više nego zabavan. Baš sad gledam, Oldman je za mene bio bitan lik od '86 do '94, posle je sve reciklaža. Track 29 je iz '88.

  ОдговориИзбриши
 5. Jao da, Track 29, to je baš opičen film. Ima li to negde da se nađe kao dvdrip?

  ОдговориИзбриши
 6. "Oldman je za mene bio bitan lik od '86 do '94, posle je sve reciklaža."

  Ima on dobrih uloga i posle, ali nekako nisu bitne i ne mogu da se porede sa tim periodom. Mozda jedino Fifth Element, mada i to jeste realno reciklaza, ali je prilicno zabavan u tom filmu :)

  ОдговориИзбриши
 7. Ali zato pomenuta Jenny Agutter, od '71 do '81 naročito tj. (posle se nekako zagubila...) je obeležila dekadu kao sasvim solidna glumica koja se pritom nije libila da se razgoliti na filmu, a opet je sve vreme gotovo zračila sofisticiranošću koje nema ni u tragovima kod većine današnjih fufica koje se izdaju za glumice...

  ОдговориИзбриши
 8. Auf... Meni je Fifth Element uvek bio potpuno nepodnošljiv, višečasovna dizajnerska i modnokreatorska masturbacija u svemiru. Oldman je tu u "već viđeno" fazonu i ne može da izvadi stvar. FE mrzim sa strašću, skoro kao modne revije i nešto manje nego TV emisije o modi.

  ОдговориИзбриши
 9. ja sam bila :o kad sam videla scrnshtove jednog talijanskog filma iz'72., "Chi l'ha vista morire?" - neverovatno lice na sve one upecatljive iz Don't Look Now ('73.). ((i) meni je Don't look now sjajan film)

  nije nesto poznat film, ni reziser (Aldo Lado), ne znam ni da li verovati samo scrnshtovima (mozda je neka neverovatna koincidencija), da li je to neko od vas gledao?

  ОдговориИзбриши
 10. u, je, tko bi se pak nadao da će OVAJ film da izazove OVOLIKO komentara – dvoumio sam se čak da li uopšte da ga opisujem na blogu.

  diogene, nije baš najjasnije o kom filmu govoriš jer više ih je gore pomenuto, pa pojasni svoje sudove o zastarelosti – misliš li na DON'T LOOK NOW ili WALKABAOUT ili šta?

  ОдговориИзбриши
 11. nego, jel neko gledo regovo SRCE TAME, i vredi li to truda?

  TRAKU 29 ću već za nekoliko časova da potražim za skid - kupljen sam ovim ebertovim opisom:

  Most of the time we go to the movies hoping to be amused, and often we are disappointed. "Track 29" does not offer amusement, but it promises confusion, frustration, weirdness and the bizarre. You probably won't like it. But it won't disappoint you.

  ОдговориИзбриши
 12. "u, je, tko bi se pak nadao da će OVAJ film da izazove OVOLIKO komentara..."

  Ne bi trebalo da se čudiš. Jenny Agutter je obeležila moje (i verovatno ne samo moje) tinejdžerske godine. Walkabout sam po prvi i jedini put gledao kad sam bio još mlađi nego što je ona u tom filmu, a mislim i da sam Werewolfa i Logan' Run pogledao u to vreme. Još da sam i Equus pogledao tada...

  ОдговориИзбриши
 13. "nego, jel neko gledo regovo SRCE TAME, i vredi li to truda?"

  To i mene zanima. Mada, ja sam svakako kupljen samim predloškom i glumcima, čak i ako film nije ništa naročito, kako to mnogi komentari i kritike sugerišu. Inače, sad sam proverio na SM, i Srce tame nema da se skine, ali zato ima Track 29...

  ОдговориИзбриши
 14. Srce tame ima ovde: http://www.videoanons.ru/film/prikluch/111172551-duh_t_my_serdce_t_my_heart_of_darkness_1993_satrip.html

  Kaže na sajtu: Звук: Audio #1: 48 kHz, MPEG Layer 3, 2 ch, ~128.00 kbps avg rus Audio #2: 48 kHz, Microsoft MPEG, 2 ch, ~128.00 kbps avg eng

  Dakle, trebalo bi da na drugom audio kanalu postoji engleski. Gurnuo sam linkove u JDownloader i onlajn su.

  Eto.

  ОдговориИзбриши
 15. ves, film koji si otkrila već je odavno prikazan na ovom blogu:
  http://cultofghoul.blogspot.com/2009/01/who-saw-her-die.html

  ОдговориИзбриши
 16. ^^hvala, procitala sam sad (mada nigde se ne pominje eventualna slicnost sa Don't look now); u svakom slucaju, uzecu da ga pogledam ;)

  evo tih nekih scrnshtova na koje sam mislila:
  http://www.titlovi-extra.com/uimages/uploads/e37e5480ab99893ae216d052be386ab3_wh054wh3ravi_000966883.jpg
  http://www.titlovi-extra.com/uimages/uploads/5ebdd69268f9fc062e8ec2950c058aa8_wh054wh3ravi_001933516.jpg
  http://www.titlovi-extra.com/uimages/uploads/5d4894b77d2e0573e05c3e92ebc48449_wh054wh3ravi_002018601.jpg
  http://www.titlovi-extra.com/uimages/uploads/15021599fa2bc9935565f7c2c2c80b3b_wh054wh3ravi_002452994.jpg

  ОдговориИзбриши
 17. LINKOVI ZA TRACK 29

  http://rapidshare.com/files/154032846/T29.part1.rar
  http://rapidshare.com/files/154035012/T29.part2.rar
  http://rapidshare.com/files/154040852/T29.part3.rar
  http://rapidshare.com/files/154044306/T29.part4.rar
  http://rapidshare.com/files/154057264/T29.part5.rar
  http://rapidshare.com/files/154060039/T29.part6.rar
  http://rapidshare.com/files/154061551/T29.part7.rar

  ОдговориИзбриши