четвртак, 6. август 2009.

NEKRONOMIKON prikazan u YELLOW CAB-u

U broju za avgust 2009. YELLOW CAB donosi sledeći tekst na stranama 63/64:
(KLIKNI NA FOTKE DA VIDIŠ U VEĆOJ REZOLUCIJI:)

Obratite pažnju:
Autor teksta, Vladimir Vujinović, uspeo je da produži Lavkraftov život za skoro 15 godina; iako u NEKRONOMIKONU postoji iscrpna biografska beleška, V.V. je nekako Lavkraftu pripisao 1876. kao godinu rođenja, iako se u stvarnosti na taj značajan datum ipak moralo sačekati čak do 1890.

Autor teksta, Vladimir Vujinović, govori o nekakvim "arapskim i persijskim mističarima iz 12. veka": iako u knjizi postoji vrlo jasna i precizna ISTORIJA NEKRONOMIKONA, koju je sam Lavkraft sastavio, i u kojoj lepo piše da je "ludi Arapin" svoj NEKRONOMIKON sastavio čitava 4 VEKA ranije – dakle, ne u 12-om, nego u osmom veku (oko 730. godine u Damasku).

Autor teksta, Vladimir Vujinović je uspeo da Alistera Kroulija proizvede u "sera", što me je neopisivo zabavilo! Ha ha! "Ser Alister Krouli"! How yes not!

Autor teksta, Vladimir Vujinović, ne pravi razliku između "patosa" i patine kada kaže da "ovaj starinski patos čini Lovecraftove priče i pomalo zastarelim"! a možda je mislio na parket?

Autor teksta, Vladimir Vujinović, pravi apsurdno i sasvim nesuvislo poređenje između horor proze iz 1930-ih i one nastale 70-ak godina kasnije. Pitam se kako li bi se pod njegovim recenzentskim perom proveo jedan Gogolj, Mopasan ili Po – u odnosu prema "standardima i mogućnostima savremene kratke proze"!

Autor teksta, Vladimir Vujinović, izmislio je nešto što je nazvao "slash horor". Iako sam proglašen jednim od najvećih balkanskih poznavalaca horora, moram priznati da za termin "slash horor" nisam čuo. (A ako je ser V.V. mislio na slešer, tj. slasher, radi se o filmskom podžanru, pa je malkice bezvezno praviti poređenje između jedne vrste proze i jedne podvrste filma.)

Autor teksta, Vladimir Vujinović, Lavkraftove kratke priče naziva "sagama". Kako priča od 10ak strana može da bude saga, i zna li uopšte autor teksta šta je saga, ostaće misterija – za one koji nemaju oči.

No, ako zanemarimo gorenavedene primedbe, tekst nije tako loš. Za list u kome je objavljen.

3 коментара:

 1. Ahahahahahaha.... :):)
  Pa ti si stvarno car.
  Autor teksta, Vladimir Vujanovic, ide u 7 razred osnovne ili sta?

  ОдговориИзбриши
 2. "slash"? "starinski patos"?!! :D gde je onaj smajli sto se valja od smeha?
  dovoljno je reci: autor teksta, vladimir premudri vujanovic, pise za yellow cab. give the poor guy a break, budimo mu zahvalni sto nije napravio dubokoumnu analizu lavkraftovskih motiva u devetnaestom serijalu sexa i grada. :P :)

  ОдговориИзбриши
 3. Daj sazalite se na coveka... mozda je isao na one radionice pisanja u "Lazaru Komarcicu" pa otud sve ovo.

  ОдговориИзбриши