недеља, 6. септембар 2009.

THE EAR (1969)


directed by: Karel Kachyna

**(*)

3-


Neki ga opisuju kao spoj WHO'S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF i 1984-te, i ja ne mogu da smislim bolje poređenje: ovaj zadugo zabranjeni češki film je tragikomična, groteskna farsa o mužu i ženi koji se vrate kući sa (partijske) proslave, na kojoj su saznali da je ministar -čiji je muž bio zamenik- uhapšen kao kontrarevolucionarni element. Zatiču kuću u mraku, izgubili su ključeve pa ulaze na zadnji ulaz, a muž počinje panično da spaljuje u WC-u papire na kojima je s ministrom sarađivao zadnjih 6 meseci.

Skoro u svim prostorijama u kući imaju 'bube' (za koje znaju, i zato mahom razgovaraju u kupatilu)... i taj osećaj paranoje i komunjarske opresije je fino prenesen, kroz sasvim dobar humor (naročito kroz lik supruge, koja je više down-to-earth, i prkosnija prema autoritetu). Efektna je i upotreba flash backova, koji oživljavaju priču (inače sve se dešava u njihovoj kući, te noći) plus, postepeno, bit by bit, otkrivaju sve više o dešavanjima i likovima (muž je karijerista, bezosećajan, na kraju tuče ženu i gura je pod hladnu vodu da je 'otrezni' kad mu u lice kaže kakva je svinja...).

Sve u svemu, zabavan, gorkoslatak, crnohumoran filmić o zlu totalitarizma – ovde: komunjarskog, češkog, ali likovi i situacije biće prepoznatljivi i SFRJpskim gledaocima.

Нема коментара:

Постави коментар