izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 03. септембар 2009.

STAY AWAY (THE HORROR!)


evo nekoliko slabih i osrednjih filmova koje sam gledo u poslednje vreme, 'vrednih' jedino da ih ovako ukratko predstavim jer ne zaslužuju svoje nezavisne, dugačke rivjue.


THE PIT AND THE PENDULUM
STUART GORDON
**
2
meni inače veoma dragi i cenjeni gordon ovde podbacuje i potpisuje jedan nesnosno zastareli, mlitavi i kilavi pulp-omaž pou, ali s poom ima veze samo na nekom najvulgarnijem nivou , a zapravo je intonacija kao neki bezvezni tales from the crypt smešten u srednjem veku, al nekom vrlo jeftinom srednjem veku koji se sastoji od jednog podruma i nešto loših glumaca u otrcanim ritama. čak ni lans henrixen kao inkvizitor ne pomaže – previše je ovo jeftino, jadno, staromodno i dosadno.

THE WASHING MACHINE
RUGGERO DEODATO
*(*)
1+
prilično jadan pokušaj exploatacije na ivici soft-pornića, sa puno sisića od nekih fufica koje izgledaju kao pornićarke, ali mrzelo me da proveravam jesu li. zaplet je čista nebuloza, gl. junak nesnosno iritirajući ružni kreten, a jedino što u celom ovom filmiću deluje pristojno jeste solidna fotografija. krvi nema baš mnogo, i čak i najveći deodato kompletisti će ovu njegovu rumunsku tezgu moći da isprate jedino uz obilato korišćenje fast-forwarda.

ORPHAN
J. COLLET SERRA
**(*)
3-
evo ga još jedan pokušaj u večitom pod-žanru 'nešto nije u redu s mojim detetom' – slabiji od nedavno na blogu prikazane MILICE (GRACE), ali može se pogledati. tu su džamp-skerovi, tu je nenormalno prepametno derle (ovde: devojčica), tu su kliše-likovi koji preterano njuškaju po detetovoj prošlosti (npr. the nigger who knew too much, čija je sudbina jasna istog časa kad se pojavi u filmu – pitanje je samo: kako?), tu je IDIOTSKI TWIST na kraju – dakle, svi generički sastojci jednog 'repertoarskog filma' (što bi reko dimbo vojnov), odnosno jedne otužne déjà vu bljuzge za traćenje vremena stoke koju je pozni kapitalizam suviše iscrpeo na radnom mestu i u rat-race za otplatu računa da bi imala vremena i volje da traži nešto bolje i složenije i smislenije od ovog fast-food filma.
I SELL THE DEAD
**
2
auh!
taj larry fessenden je zaista kletva za svaki film s kojim ima ikakve veze: now it's official – ako vidite njegovo kužno ime na špici, gasite odma film i begajte iz sobe. osim ako patite od nesanice. jer tvorevine koje on režira, pa čak i gde 'samo' glumi (kao ovde, jednu od 2 glavne uloge) – garantovano ima da vas uspavaju. znači, ovo je smor neopevan: epizodičan skoro-pa-omnibus (ali ne baš) o nekoliko slabo povezanih i savršeno nezanimljivih te nekonsekventnih epizodica iz života dvojice ghoulova (pljačkaša grobova). džaba ron perlman kao pop kome se lari ispoveda, džaba par solidnih maski – ovo je savršeno ustajali, buđavi, tunjavi, neduhoviti smoooor.

5 коментара:

 1. pa dobro bre, otkad ocena od 3- znači stay away? pre će biti da te je mrzelo da podrobnije piskaraš, pa si sve strpao u isti koš... a od ostalih naslova, mene zanima da pogledam taj i sell the dead, a i fessenden tj. njegovi filmovi mene obično ne smaraju, a i ovaj deodato me intrigira, pošto ništa njegovo nisam gledao sem holocausta. hm, izgleda da neću poslušati tvoj stay away! savet.

  ОдговориИзбриши
 2. stay away u nekim slučajevima ovde upozorava na mediokritetizam a ne na mozgolomni trash.
  ja rekoh i spasih dušu svoju, a vi po svom nahođenju odlučite šta ćete i kako ćete.
  ovo je blog za punoletne...

  ОдговориИзбриши
 3. pa da, a u većini slučajeva kad neko odluči nešto da gleda tu nema pomoći. s druge strane, mislim da ću onaj most za nigde definitivno da preskočim, tako da korisna su i ova upozorenja ponekad...

  ОдговориИзбриши
 4. Ghoule, mene ovaj ORPHAN, kako ga ti opisuješ, podseća na Del Torov ORPHANGE koji se meni baš dopao....Jel ima neke sličnosti ili mi se učinilo?

  ОдговориИзбриши
 5. naravno da nema ama baš nikakve sličnosti: orphanage (kojeg je del toro samo produciro, ali nije 'njegov') je ghost story, a orphan je otrcani psiho-triler.
  to samo tebi slično zvuče naslovi, ništa drugo od sličnosti nema.

  ОдговориИзбриши