понедељак, 15. март 2010.

SRPSKI FILM (2010): svetska premijera!

SRPSKI FILM by Srđan Spasojević & Alexandar Radivojević junački je preživeo svoju svetsku premijeru.

Premijera se desila tačno u ponoć (po teksaškom vremenu), odnosno u 07 h ujutro po srpskom. Naravno, nema ništa normalnije nego da nešto što se zove SRPSKI FILM svetsku premijeru nema u Srbiji nego u Ostinu, Texas, USA, na festivalu SXSW.

Ništa prirodnije nego da se za njim otimaju svetski festivali (za sada su ubeleženi Brisel, Stokholm i montrealska Fantasia), a da film u ovom trenutku još uvek nema srpskog distributera niti se i približno zna kada će biti viđen u srpskim bioskopima.

Znači, Serbia: business as usual. Naši distributeri će, kao i uvek do sad, čekati da im neko tamo, sa strane, kaže šta valja, pa da se, eventualno, drznu da to prikažu. Možda.

Do tada, većina radoznale srpske publike moraće da se zadovolji sa tih par kritika na srpskom, od kojih je jedna i moja. S tim što je moj srpski napis bio je više jedna impresionistička ejakulacija koja je malo više govorila šta taj film NIJE nego šta jeste.


Foto: sa snimanja film - S. Spasojević i Ana Sakić

Evo, sad sam na engleskom sročio nešto što više liči na filmsku kritiku, sa više konkretnih detalja, mada i dalje bez bitnih spojlera:

http://templeofghoul.blogspot.com/2010/03/serbian-film-2010.html


Taj text izašao je još i OVDE:

http://www.quietearth.us/articles/2010/03/15/SXSW-2010-Review-of-A-SERBIAN-FILM-SRPSKI-FILMA za one koji su bili skeptični povodom mojih hvalospeva (ako je bilo takvih?!), odnosno ako je neko mislio da naduvavam ovaj film samo zato što sam prijatelj sa scenaristom, evo šta kažu neki Ameri koji Radivojeviću nisu ni rod ni pomoz' bog:

Quint, sa sajta Aintitcoolnews:

http://www.aintitcool.com/node/44288


Todd Brown, sa sajta Twitch:

http://twitchfilm.net/reviews/2010/03/sxsw-2010-a-serbian-film-review.php


A evo šta je rekao Tim League, jedan od selektora SXSW festivala:

"We are very excited to be showing our first Serbian film (called simply enough Serbian Film) at SX Fantastic next week. I've only seen two genre films out of Serbia. They were both outstanding, and they have both been within the past year. Something is definitely happening in Serbia and we will be staying in touch with both of these filmmakers to find out who else is creating the good stuff."

najzad, evo i video snimka u trajanju od oko 35 minuta - Q & A sa autorima filma u Texasu - pogledajte ga na ovom linku:

http://vimeo.com/10172637


Ovo je samo početak!

4 коментара:

 1. Just don't bring your mother:) Странци делују одушевљено...

  ОдговориИзбриши
 2. ok, video trailer i Q&A sa premijere i sad sam jos nestrpljiviji. da li se zna barem neki okvirni datum kada ce kod nas biti pusten? nadam se samo, da mi od tolikog cekanja ocekivanja nece odleteti u nebo i da cu, kad ga najzad vidim, biti pomalo razocaran kao sto se desilo toliko puta ranije...
  PS ne mogu da nadjem na YouTube-u onaj trejler sa onom decijom pesmicom o zeki (jezivo)... da li su ga skinuli?

  ОдговориИзбриши
 3. Haha, genijalno, ovaj Q & A je vaistinu prajsles. Obavezno pogledati!!!

  ОдговориИзбриши
 4. dobro je da je aca tamo, inače bi ovaj q&a umesto 30 trajao 3 minuta, uz obilato korišćenje klimanja glavom, jezika gluvonemih i jednosložnih odgovora.
  dobro je, takođe, da je bilo tekile.

  nisam baš zadovoljan njegovim odgovorom na provokaciju 'koju su to drogu vama srbima uvalili da se primate na diktatore i monstrume poput miloševića?' a ni navodno-čestu srpsku zdravicu koja istovremeno znači 'živeli' i 'jebi se' moram priznati da nikad nisam čuo (moraću da počnem više da pijem!) - ali je barem solidno improvizovao odgovor na pitanje: 'a kako se to kaže na srpskom?'

  other than that, to je the usual radivoyevitch schtick.

  glede IMDB-a: tamo i dalje stoji trajanje od 110'.
  ako ikada film bude prikazan u srbiji, ili ako curne skriner, nemoj da se zaprepastite što film actually traje 99' - 99 mu je PRAVO director's cut trajanje, a ne nekakva 'cenzurisana' verzija.

  za najnestrpljivije: oprezno čitajte rivjue filma, vi koji ga niste gledali, da ne biste ugazili u neki imbecilno spojlerifičan.

  evo, recimo, neka KRAVA je u svom textu razotkrila 2-3 ključna mega-šoking set-pisa, pa zato IZBEGAVAJTE ovaj rivju dok ne odgledate film (a možete ga zaobići i posle toga):
  http://www.ifc.com/blogs/indie-eye/2010/03/serbian-film.php

  inače, trejler sa JEBENOM PESMOM O ZEKI možete videti OVDE:
  http://www.quietearth.us/articles/2009/08/27/Is-Serbian-horror-SERBIAN-FILM-SRPSKI-FILM-more-twisted-then-Triers-Antichrist#extended (onaj donji)

  ОдговориИзбриши