уторак, 13. децембар 2011.

Zločin u kući užasa

U okviru akcije "Ghoul's Ghoulish Archives" u kojoj predstavljam narodu neke bitne detalje za istoriju horora na ovim prostorima, sada ekskluzivno obznanjujem verovatno najznačajniji novinski članak u mom životu – istorijski gledano, prvi koji me je uverio da se horor ne krije samo u filmovima strave, nego da može biti i tu negde, vrlo blizu, čak i u smešnoj i patetičnoj Srbiji, a naročito u jadnim i bednim selima vrlo blizu mog kraja...

            U pitanju je doslovno – nezapamćen zločin: od tada pa sve do današnjih dana ja ne znam za hororičniji slučaj u Srbiji. U svakom slučaju, u to vreme (otprilike 1987. ili 1988.), kad je još postojala SFRJ i kad se činilo da živimo u jednom relativno mirnom i kolko-tolko normalnom društvu (barem meni, tinejdžeru koji je tek razvijao svoju opsesiju hororom) – ova vest mi je bila fascinantna kao malo drugog horror-related materijala iz tog perioda.

Evo te megainspirativne vesti onakve kakva je objavljena u Večernjim novostima pre kojih 25 godina, a ja sačuvao od zaborava. 

            Možda je svemu kriva moja mašta, ali – vizuelni potencijali ove scene, sa ženom ubijenom vilama a onda velikim ekserima zakucanom za pod – opsedali su me dugo, i može se reći da me nikad sasvim nisu ni napustili. Oduvek sam prezirao ono seljačko Džejsonovsko klanje – cap, i gotovo! – i od najranijih dana sam preferirao Majklmajersovsku ritualizaciju i inscenaciju zločina...

            Naravno, grozomornost se ne svodi samo na način izvedbe nego i na bukvalno sve ostale detalje koji sačinjavaju kontekst: poremećena familija, ludilo, sujeverje, zatucanost sredine, selište o kome se izvan njega čuje samo kad neko strada na apsurdan, besmislen način, dodatna morbidnost zbog zločina pred detetom, otvorena mogućnost za nastavak... The Serbian Horror Never Ends!

            Rudimentarnim guglanjem ustanovio sam da na netu nema ni najmanjeg traga o ovom događaju, tako da je ovo premijera ne samo za The Cult of Ghoul, nego ekskluzivna premijera na vascelom internetu... Šteta. Voleo bih da znam šta je bilo sa devojčicom koja je u vreme zločina imala 5 godina, a danas, ako je živa, verovatno oko 30...

U idućim nastavcima: sekte, samoubistva, Crna ruža, Satanizam među Srbima, postoji li Đavo i sl.

4 коментара:

 1. secam se kad mi je moja strina salivala stravu tamo na selu.bilo je tu svacega.vestice u sumi,medved napada,izbrisana pamcenja.radost kad vidis svetla beograda u povratku.

  ОдговориИзбриши
 2. čedomir-psiho bio-preparat - ovaj čedo je izgleda hard-core trol,čudi me da ghoul objavljuje njegove komentare...Comic relief ?

  ОдговориИзбриши
 3. pa ja (pro)puštam skoro sve, tj. ne puštam samo explicitne lične uvrede ili preterano napadne psiho-simptome. imao je čeda nekoliko od potonjih koje nisam smatrao baš nimalo zanimljivim za javnost pa sam ih zadržao za sebe - i njega.

  ОдговориИзбриши
 4. ghoul prepoznaje umetnicko pojanje

  ОдговориИзбриши