петак, 8. јун 2012.

Negotin Gothic (5): Rajska prerast


 Evo nekih slikovitih momenata iz okoline i unutrašnjosti Rajske prerasti. Za neinicirane, prerast je geološka formacija koja se laički može uporediti s tunelom, naravno – prirodnim, ili kamenim mostom, ili kapijom, ili šupljom stenom (zavisno od veličine i oblika u konkretnom slučaju). 
Sve se ovo nalazi na stotinak metara udaljenosti od ALIEN-pećine opisane i oslikane u prethodnom nastavku ovog putopisa: dakle, i dalje smo u kanjonu reke Zamne, između Štubika i Plavne, relativno blizu Negotinu (baza iz koje smo krenuli tog jutra).
Na ulasku zatekosmo dve kravlje (?) lobanje – jednu nabijenu na kolac, a drugu u travi pored. Nije bilo jasno koja ih je sekta, tačno, i u kakvom ritualu, baš tu ostavila, ali su barem pružile priliku za meditaciju nad krhkom i kletom smrtnošću...
...ali i za malo neizbežne (samo)promocije knjige koja je odavno rasprodata.
Na stenama čudnog oblika zatekli smo i biće koje je izgledom i govorom tela neodoljivo podsećalo na Goluma.
Ova formacija se, nažalost, ne može u celosti obići pešice, jer je dobar deo njenog tla pod vodom: zbog toga neki fanatici ovde dolaze čamcima i kajacima. 
Mi smo – moj vodič, Siniša, i ja – kao pešaci overili onoliko koliko se to moglo bez gacanja u vodu koja na nekim mestima ima nezanemarljivu dubinu.
Pored očiglednih estetskih kvaliteta, ono što je boravak na ovom lokalitetu činilo posebno prijatnim jeste njegova prirodna izolovanost, atmosfera vanvremenog mira i tišine, izdvojenosti od sveta: iako, vazdušnom linijom, prve kuće nisu dalje od kilometra ili malo jače, to se nikako ne da naslutiti jednom kad se nađete u ovom kanjonu i njegovim prirodno izdvojenim lepotama.
Dan je bio vetrovit, sivo-oblačan, i ta "jesenja" koprena usred meseca maja potpomogla je stvaranje ugođaja gotske misterije.Da je sunce nemilice blještalo, kao prethodnog dana, ugođaj bi bio sasvim drugačiji i – za moju dušu i moje potrebe – mnogo prozaičniji.
U ovako savršeno režiranom danu, Rajska prerast je poslužila kao dobar uvod i priprema za još veći spektakl koji je usledio odmah zatim – naime, za posetu Vratnjanskim Kapijama. U pitanju su tri najveće prerasti u Evropi!
Slike, i nešto malo reči o tome – u idućem nastavku!

Нема коментара:

Постави коментар