уторак, 4. децембар 2012.

Misterije Srbije: Vampir

 U nedelju sam bio u poseti selu Zarožje, domu najčuvenijeg (iako ne prvog) srpskog vampira.
Dok se ne vratim svom domu i ne spremim mega-slikoviti izveštaj iz Savine vodenice, sa prastarog groblja i sa drugih lokacija, preporučujem da se spremite za taj vampirski ghoulish putopis gledanjem ovog prilično dobrog dokumentarnog programa od pre par godina.
Radi se o serijalu MISTERIJE SRBIJE. Dve epizode posvećene temi vampira spojene su ovde u jednu, u ukupnom trajanju od skoro sat vremena.
Ima tu poseta ekskluzivnim lokacijama, razgovora sa meštanima, sudova eksperata i stvaralaca (Kadija included), pa i hororičnih 'rekreacija'.

Vrlo dobra stvar. Overite ovaj dokumentarni produkt, onlajn, ovde:


4 коментара:

  1. Sinoć je premijerno prikazana 5. epizoda dokumentarne serije „Balkan!“ koja ima za temu nastanak i internacionalizaciju mita o vampiru kroz faktografiju austrougarske administracije, stručne radove, beletristiku i film. Akcenat je stavljen na Le Fanu-ovu „Karmilu“ i Stokerovog „Drakulu“, kao paradigme vesternizacije ovog balkanskog mita, a svoje mišljenje na ovu temu dali su Tomislav Longinović, Vesna Goldsvorti, Daniel F. Melia i Julian Le Fanu. Da ova priča ne bi bila suvoparna, obogaćena je insertima iz nekoliko poznatijih vampirskih filmova, kao i snimcima iz bečkog vojnog muzeja i sa groblja iz Kiseljeve.
    http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/rts-2/3451675/balkan.html

    ОдговориИзбриши
  2. Slušao sam predavanje nekog američkog profesora povodom njegove knjige 'Hitler's Monsters' gde objašnjava kako je Hitler svesno vaskrsavao mit o vukodlaku kako bi podigao borbu protiv Slovena i Jevreja na viši nivo a koje je on video kao vampire...Negde autor pomenu i slučajeve sa vampirima u Srbiji u kontekstu te vampirizacije Slovena.

    ОдговориИзбриши
  3. Unknown britanska interpretacija vampira - bar olicena u Brem Stokeru - napravila je od njega Frojdov LIBIDO, potisnutu seksualnost koja se vraca Puritancu. Sa pravoslavenske tacke gledista, medjutim, vampir je covek bez ljubavi. Bio je to istorijski momenat kad je Frensis Ford Kopola, nekim cudom, napravio PRAVOSLAVNOG DRAKULU. Treba mu za to dici neki spomenik.

    ОдговориИзбриши