среда, 13. март 2013.

EDGAR ALAN PO: otac modernog horora – u Nišu!

        Odavno se nisam obraćao niškoj javnosti putem predavanja, promocija, tribina i sličnih javnih nastupa, ali sada imam zadovoljstvo da vas pozovem na jedno takvo dešavanje, odnosno na veče za Niš neuobičajene vrste strave i užasa!
 Ovog meseca u bioskopu „Kupina“, u okviru serije interaktivnih književnih večeri, razgovaramo o E. A. Pou. Okupljanje je zakazano za petak 15. marta, s početkom u 20 časova, u sali br. 2.
Američki pisac, pesnik i kritičar, Edgar Alan Po, začetnik je modernog poimanja književne strave. Njegova dela ostala su živa i skoro dva veka kasnije, a ponajviše ona vezana za horor žanr. U ovom predavanju Poovo delo biće stavljeno u kontekst tradicije gotske proze i prikazano kao prelomno u istoriji žanra. Biće, takođe, reči o prenošenju njegove proze u druge medije, s posebnim naglaskom na film. 
Na koji način je E. A. Po obeležio horor prozu?
Zbog čega se filmski autori vraćaju njegovim horor pričama, i s kakvim rezultatima?
Na ova i druga pitanja pokušaće da, zajedno s publikom, odgovori dr Dejan Ognjanović, pisac i kritičar iz Niša koji je magistrirao na Filozofskom fakultetu u Nišu sa temom "Gotski motivi u delu E. A. Poa" (2009) a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa temom "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" (2012).
Koncept „Kupina“ književnih debata ostaje isti, tako da će nakon debate publika imati prilike da pogleda jednu od poznatih filmskih adaptacija sa Vinsentom Prajsom u glavnoj ulozi.
Svaki posetilac će dobiti na poklon bukmarker sa najpoznatijim Poovim motivima – svako ko skupi pet bukmarkera sa različitih književnih večeri dobija knjigu!
Na ulazu će biti postavljena kutija u koju ćete moći da ubacujete svoje radove (crteže, tekstove...) koje ćemo objaviti na sajtu Kupine, ali i u štampanoj formi u vidu fanzina!
Cena ulaznice, koja uključuje predavanje i filmsku projekciju, iznosi 100 dinara.  
 
            U okviru priprema za DISKUSIJU o Pou, možete pročitati neke od tekstova vezanih za ovog genija na ovom blogu. Evo šta ovde možete naći:

- prikaz strip albuma Veselog Četvrtka po čuvenoj Poovoj priči UBISTVA U ULICI MORG ;

- apstrakt rada pod naslovom "Pogubno dejstvo vremena u "Masci Crvene Smrti" E. A. Poa i u Vidovitosti Stivena Kinga" objavljenog u zborniku ASPEKTI VREMENA U KNJIŽEVNOSTI;

 - tirada o pokušaju feminističkog para-teoretičarskog silovanja Poove najbolje priče "Pad kuće Ašer";

- podsećanje na Poom inspirisani domaći kratki film Dinka Tucakovića, BERNISA: JAČA OD SMRTI (1990);

- slikoviti putopisno-autobiografski izveštaj jedne gothičarke koja je putujući po Americi otišla čak i E. A. Pou u pohode!


- čisto da znate da i to ima, evo još jednog bizarnog silovanja Poovog klasika: Gay HOUSE OF USHER (2008);

- izveštaj sa moje odbrane magistarskog rada o Pou, IZ UGLA NEVINOG POSMATRAČA;

- najzad, evo i kako tačno izgleda taj moj magistarski i šta u njemu ima: GOTSKI MOTIVI U DELU EDGARA ALANA POA.

Vidimo se u petak u KUPINI!

8 коментара:

  1. Meni je samo veče bilo užas.

    http://kritikasvegaisvacega.blogspot.com/2013/03/po-u-kupini-jedna-impresija.html

    ОдговориИзбриши
  2. "od interaktivne večeri nije bilo ništa"
    da, baš šteta što autorka ovih ostrašćenih impresija nije imala snage, hrabrosti ili umeća da svoje komentare i kritike iznese na licu mesta, da INTERAGUJE sa predavačem, nego je osetila potrebu da svoju drugaricu i/ili sličnomišljenicu na ovaj način brani - preko blogovanja.
    naravno, internet trpi sve, pa i ovu vrstu kukavica.
    ako su neke stvari navodno ostale bez odgovora – zašto nije pitala na licu mesta? zar nije to poenta interakcije? pitanja, odgovori, razgovor...?
    stvarno je apsurdno da autorka ovoga kuka da nije bilo interakcije nakon što je nemo odsedela i odćutala više od sat vremena moje priče!
    šteta je što nisam diktafonom snimio ovo predavanje kako bih demantovao čitav niz pogrešnih i netačnih "citata" i koječega što mi se ovde tendenciozno stavlja u usta, ali dobro – to mi je pamet za ubuduće. uostalom, bilo je bar 80 drugih svedoka, pa verujem da se drugima nisu priviđale stvari koje je samo ova osoba u svojoj glavi čula, a naročito to podmetanje da sam Milenu Ilić nazvao "žaljenja vrednom osobom" itsl.

    ОдговориИзбриши
  3. Koliko znam, Ognjanoviću, i Vi 99% kritika svojih dajete preko bloga. Nisam Vas videla da ste došli na neku promociju ili književno veče da iznesete svoje stavove o nekom delu ili autoru. Htela sam da pitam, ali stvarno nisam imala snage - posle onakvih izjava Vaših jedina želja koju sam imala je da što pre odete. Nije bilo baš 80 ljudi, ali verujem da se bar polovina sa mnom slaže. Pričali smo posle toga o predavanju - nije valjda da nas sedmoro svi imamo iste zvučne halucinacije?
    I meni je pamet za ubuduće da znam na šta treba, a na šta ne treba ići.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. da, katićeva, ili kako se već zovete: na ovom blogu objavljujem kritike, prikaze, rivjue, izveštaje... stotine njih. ali blog nisam, poput vas, pokrenuo da bih nekoga nagrdio nizom tendencioznih, iskrivljenih i čisto lažljivih tvrdnji, kako ste vi već u prvom postu na vašem blogu učinili.
    takođe, na tribinama i dešavanjima na kojiam se s nečim ne slažem ili osetim potrebu da reagujem, ja reagujem na licu mesta, za razliku od vas.
    vas, katićeva, koja licemerno zamerate odsustvo interaktivnosti - a sami ste se odrekli prilike za interakciju naživo, i umesto toga svoj kredibilitet (ako ga imate) potkopavate ovakvim pokušajima podmetanja.
    pazi molim te - predavač pustio 10-ak minuta inserata vezanih za predavanje? pazi molim te, film nije imao srbski titl? jao, strašno, posetiteljki nisu bile smešne moje pošalice? pa, mnogima jesu. pazi, molim te, publika je bila loša i aplaudirala tamo gde posetiteljka misli da nije trebalo! ua, publika!
    smešni ste, katićeva, i neću vam se nadalje obraćati, jer vaše su laži i falsifikati školski primer tendencionoznog podmetanja kojima neću da dajem legitimitet.

    ОдговориИзбриши
  5. Ne pripadam ni mužu ni ocu, te sam Jovana Katić - ni Katićeva, ni Katićka. Studirala sam nekad na fakultetu na kome ste Vi nekad radili. Možda imate vezu u službi, pa me nađete. Nisam menjala adresu. Možete da dođete da mi pljunete pod prozor ili šta ste već želeli...

    Blog sam pokrenula da bih reagovala na sve ono što je trulo u državi Danskoj, uključujući tu i Vaše predavanje. Priznajem, Vi ste mi bili okidač, dugujem zahvalnost Vašem lošem predavanju.
    Možda je trebalo da stavim kao Vi prvi post ''Novi početak'', ''Počnimo ljubav iz početka'' i sl, ali eto, ne da mi se, htela sam odmah in medias res.
    Vaš je blog od početka pljuvački (''ne želim da zavisim od nečije dobre volje'' i sl), samo što je s godinama hejt postao izraženiji i eksplicitniji...

    Pa to kažem, nisam vas viđala na književnim večerima - pretpostavljam da zato na njima niste ni reagovali. Ja reagujem kad vidim da pred sobom imam nekog ko će da me čuje i ko će da mi odgovori. Te večeri sam pred sobom imala zid. Ne mogu da pričam sa zidom. Eto, možda sam i ja ''žaljenja vredna osoba''.

    Izvinjavam se, možda sam pogrešila u vezi sa tim insertima. Predavač je, naime, želeo ne da pusti 20-ak minuta inserata (nije 10-ak), već više, ali je jedan insert prekinuo na pola - hm, možda zbog negodovanja iz sale? Inserti su opravdani jednom rečenicom predavača - ''Filmovi čije ste inserte videli su rađeni po Poovim delima, ali nemaju ništa od Poa u sebi, iako imaju nekog treš šarma!''. Pardon, još jedna je bila - ''U pitanju je glumac koga bih ja voleo da slušam i kako čita reklamu za prašak, kamoli Poa!''

    Publika je bila divna, samo, dve su publike bile prisutne. Šteta što ste žurili na autobus, mogli ste da ostanete da čujete reakcije.

    No, smešna sam, tendenciozno podmećem, lažem i falsifikujem, ne obraćajte pažnju na mene...

    ОдговориИзбриши
  6. Око овог Гхоула се стално лијепе неке обожаватељке, а мој једини фан је Растислав Динић!

    ОдговориИзбриши
  7. ti si magnet za ćiriličare, a ja za glupače! :)

    ОдговориИзбриши
  8. polaskan sam što je ova glupača pokrenula fucking blog SAMO DA BI KENJALA PO MENI! iako je najavila 'kritiku svega i svačega' - to 'sve i svašta' se svelo samo na dr Ghoula! :)

    ОдговориИзбриши