среда, 10. април 2013.

RUE MORGUE: novi broj, novo Ghouljenje, nova nagrada            Izašao je novi, aprilski, 132. po redu broj trenutno najboljeg magazina za horor – a u njemu su dve i po strane popunjene mojim tekstovima. Pored toga, RUE MORGUE je upravo dobio jednu lepu nagradu. Ajmo redom...
            Naslovni tekst u aprilskom broju posvećen je rimejku ZLIH MRTVACA (koji je proteklog vikenda vrlo uspešno startovao, sa 26 zarađenih miliona, što je izuzetno za jedan tako ekstreman splatter). Ima tu i drugih zabavnih stvari, recimo osvrt na hororčiće iz 1980-ih, i prikazi nekih primamljivih knjiga (jedna od njih mi je baš jutros stigla na kućni prag – Richard Gavin's At Fear’s Altar).
            U ovom broju odgovoran sam za članak, preko cele strane, u čast najnovije zbirke priča Lerda Barona, koja je trebalo da izađe ovog meseca pod naslovom THE BEAUTIFUL THING THAT AWAITS US ALL. Naslov nije moj (glasi GODS & GUNS) ali ono ispod njega jeste. Veći deo teksta sastoji se iz razgovora sa Baronom, odnosno od njegovih odgovora na moja pitanja, protkanih mojim osvrtom na sadržaj ove zbirke.
            Sad, ispao je jedan neočekivani pičvajs oko izlaska te knjige koji će se, nadam se, vrlo brzo razrešiti na povoljan način: naime, Night Shade Books, izdavač te zbirke (kao i prethodne dve njegove + romana THE CRONING) dospeo je na ivicu bankrotstva. Umesto da 2. aprila iz štampe izađe Baronova knjiga, kako je bilo najavljeno (a na nekim sajtovima još uvek stoji taj datum), par dana zatim obznanjeno je da se kompanija prodaje... Načas je sve delovalo prilično crno, jer su prvobitni uslovi ponuđeni autorima bili nepovoljni, ali u međuvremenu se došlo do kompromisa između (potencijalnih) novih vlasnika i autora, pa će se to sve, izgleda, nekako izgladiti, mada je i dalje nejasno kada se, tačno, može očekivati da Baronova zbirka zaista krene u prodaju. Ja sam je, naravno, pročitao, a uskoro ću napisati i osvrt za blog: do tada, za najnestrpljivije, reći ću samo da je predvidivo izuzetna, sa najmanje dve novele koje su čisti masterpisovi, i sa još 3-4 priče u samcitom vrhu... 
            Pored ovog teksta, u okviru rubrike CLASSIC CUT pisao sam o knjizi čiji je oficijelni, puni naslov malkice rogobatan i glasi THE AURUM FILM ENCYCLOPEDIA: HORROR; među horor ezotericima poznata je kao Aurumova horor enciklopedija (ako imaju prvo izdanje, iz 1985.) ili kao Overlukova horor enciklopedija (ako imaju drugo, dopunjeno). Ja imam oba, a uskoro ću i za blog da sročim tekst o ovom Rogu Izobilja u jednom masivnom tomu, sine qua non za svakog koga horor film zanima.
            Najzad, među kraćim prikazima nalazi se i moj osvrt na Balaguerov SLEEP TIGHT; u pitanju je sasvim novi tekst, a ne prevod ili prerada mog rivjua sa bloga.  
Kompletan sadržaj ovog broja možete videti OVDE.

            Inače, RUE MORGUE je upravo (pre par dana) dobio Rondo Hatton Classic Horror Award u kategoriji Best Modern Magazine a zakitio se i nagradom za najbolju kolumnu: Best Magazine Column (It Came From Bowen's Basement by John W. Bowen).
Imali su još 4-5 nominacija s kojima su dobro prošli i u glasanju zauzeli drugo ili treće mesto, i to:
Best Themed Issue (RM#127)
Best Multimedia Horror Site (The Rue Morgue Podcast),
+ honourable mentions in  
the Best Convention (RM’s Festival of Fear)
+ Best Article (“Ghosts of Horror Past: 25 Films That Have Been Lost to the Sands of Time,” by Kelly Robinson, RM#124).
            Kompletnu listu Rondo-nagrađenih pogledajte OVDE.

            Baš sam srećan i ponosan što pišem za ovako dobar magazin. Sad, to što su nagradu za najbolje dobili baš za tu godinu u kojoj sam počeo intenzivno da pišem za njih (ponekad i sa nekoliko tekstova u broju) možda je slučajno – a možda i nije? Istorija će pokazati i to, nadam se, blisko buduća!

Нема коментара:

Постави коментар