недеља, 8. децембар 2013.

KNJIGA DA PUKNEŠ OD MONSTRUMA – Bob Živković i Zoran Penevski

             Ovoj knjizi ne treba prikaz: dovoljna je obznana da postoji. Ko zna šta valja – znaće, a ko ne zna – neznaće!

            Šta je ovo? Podnaslov kaže: "Prva duhovita zbirka strašnih viceva". Jeste. Vicevi o čudovištima i srodnim čudima, podeljeni u sledeće kategorije: Duhovi, Vampiri, Vukodlaci, Veštice i Monstrumi (razni, uključujući Ktulua). 

            Dakle, horor vicevi. Za decu. Ovo valja naglasiti, da ne očekujete ovde neke bezobrazne, gnusne, morbidne šale. Istina, neizbežno je, s ovim junacima, očekivati (i dobiti) crni humor, ali takav koji je prilagođen uzrastu 5-10 godina. (Npr. "Zašto su otpustili vampira iz bolnice? – Uhvatili su ga kako pije na poslu!" A na slici, vampir se naliva iz kese za transfuziju...)

            Da li to znači da je ovo knjiga samo za decu? U principu, ovo je knjiga za SVE, uključujući i tzv. odrasle – tj. za sve one koji nisu ubili, ugušili, zgnjavili dete u sebi. 

            Bob, očito, nije. Njegove komične horor ilustracije glavni su razlog da ovu knjigu u svoju biblioteku smesti SVAKA osoba od ukusa, nevezano za stepen odraslosti i horor-naklonosti. Odraslima neki od ovih viceva (koje je sakupio i obradio istaknuti domaći pregalac /uglavnom kao scenarista/ na polju vizuelnog horora i groteske, Zoran Penevski) neće biti preterano duhoviti – ali zato genijalni, nadahnuti Bobovi crteži sigurno hoće!

            Zato i kažem: ovoj knjizi ne treba prikaz. Šta tu ima da se analizira, filozofira, secira...? Dovoljno je reći: 70 strana sa 70 horor karikatura u punom koloru by Bob. Pametnima – dovoljno.
 

            Lepo je što kroz većinu ovih šala provejava naklonost prema "čudovištima": često su ljudi (i deca) ovde prikazani kao veća čudovišta. Lepo je to videti u kontekstu zemlje u kojoj osnovno- i srednjoškolci u anketama ispoljavaju zabrinjavajuće-deprimirajuće doze netolerancije prema svakom obliku različitosti. Knjiga DA PUKNEŠ OD MONSTRUMA, dakle, ima i vaspitnu dimenziju. Baš lepo. Ghoul approves!

            Takođe, još lepše je to što Bob ovom knjigom uliva mladim naraštajima ljubav prema hororu, i tako ih priprema za Kult Ghoula. Prvo trava – onda strava. Prvo Bob, onda Ghoul. Hihihihiiii...

            Dakle, deco: KNJIGU U ŠAKE!!!


            PS: U ovom postu korišćene su Bobove ilustracije iz knjige DA PUKNEŠ OD MONSTRUMA, kao i neke rađene za POLITIKIN ZABAVNIK, gde ovaj umetnik svake nedelje, već decenijama, radi na vaspitanju mladih naraštaja.

            PPS: A na kraju, da se pohvalim: ovako izgleda crtež-posveta na mom primerku ove knjige, gde Bob izražava svoju (dvostruko nepotrebnu!) bojazan prema tome kako će Ghoul tretirati njegovo čedo:

1 коментар: