уторак, 2. јун 2015.

Drugi Festival fantastične književnosti „Art-Anima”

  
            Evo jednog skromnog spektakla na koji vas pozivam da ga svojim prisustvom uveličate – ja svakako hoću.
Drugi Festival fantastične književnosti „Art-Anima” održaće se od 02. do 04. juna 2015. godine u knjižari „Plato” (Knez Mihailova 48). Festival za cilj ima podsticanje adekvatnijeg sagledavanja literarnih vrednosti fantastike kao vrste književnog stvaralaštva, a među učesnicima manifestacije biće eminentni pručavaoci i teoretičari književnosti, profesori sa Filološkog fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, brojni autori i urednici književnih dela fantastike.

Prvi dan – 02. jun 2015. (utorak)

Trodnevni festival 02. juna u 16 časova otvara predavanje književnog kritičara i prevodioca mr Nataše Tučev, “Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984″. Iako je Orvelovo delo antiutopija koja opisuje ekstremni totalitarizam, u njemu se ipak pojavljuju izvesna uporišta humanosti, a ovo predavanje biće posvećeno upravo njima.
Od 17 časova biće upriličena promocija knjige poznate hrvatske autorke fantastike Veronike Santo “Granice na vjetru”.
A od 18 časova sledi predstavljanje almanaha „Književna fantastika 2015”. U okviru same promocije almanaha biće upriličena dodela nagrade „Art-Anima” piscu, izdavaču i prevodiocu Goranu Skrobonji za doprinos popularizaciji SF/H/F proze.
Od 19.30 na programu je tribina pod nazivom “Strip mračne fantastike u književnosti i drugim umetnostima: Sendmen i Okružen mrtvima” na kojoj će učešće uzeti prevodilac i izdavač Goran Skrobonja, izdavač Milan Jovanović, prevodilac Draško Roganović i reditelj Milan Konjević.
Završnicu prvog dana Festivala činiće promocija zbirke priča „Poklade” Gorana Skrobonje, a sa jednim od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike govoriće Đorđe Bajić.

Drugi dan – 03. jun 2015. (sreda)
 
Program drugog festivalskog dana otvoriće u 16 časova predavanje dr Tijane Tropin „Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana”, kojim će biti predstavljen, kod nas malo poznati, austrijski pisac Leo Peruc, koji je u svojim delima često i veoma uspešno koristio elemente fantastike.
Od 17 časova na programu je netipična promocija zbirke „Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša” tokom koje će autor, Radmilo Anđelković, inače organizator više radionica kreativnog pisanja, govoriti i o samoj knjizi i o problematici pisanja kvalitetnih kratkih priča.
Od 18 časova biće upriličeno predstavljanje festivala fantastične književnosti „Refesticon” iz Bijelog Polja. Tom prilikom biće promovisane i tri godišnje zbirke ovog festivala: „Nevidbog”, „Prsten s one strane sna” i „Đavolji prst”.
Prava poslastica za sve ljubitelje horora i priča o vampirima, očekuje posetioce festivala u 19 časova, kada će biti održana tribina o motivu vampira u folkloru i književnosti. Učesnici tribine biće dr Dejan Ognjanović, dr Danijel Sinani, Vlada Arsić i Aleksandar Petrović (aka Aca Seltik). Moderator tribine je Mladen Milosavljević.
A samu završnicu drugog festivalskog dana od 20.30 časova začiniće velikan srpske književne fantastike prof. dr Zoran Živković, koji će govoriti o svojim poznanstvima i saradnji sa legendarnim autorima naučne fantastike Isakom Asimovim, Stanislavom Lemom i Arturom Klarkom.

Treći dan – 04. jun 2015. (četvrtak)

Treći festivalski dan počinje u 16 časova tribinom o urbanim legendama. O ovoj, uvek zanimljivoj temi, govoriće Branislava Joković i novinar Jovan Ristić.
Od 17.30 časova biće organizovana promocija izdavačke kuće „Gavran”, koju će predstaviti Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković. A uloga domaćina promocije poverena je vrsnom poznavaocu horora i mračne fantastike dr Dejanu Ognjanoviću.
Od 19 časova gost festivala biće prof. dr Sava Damjanov, koji će u razgovoru sa Irenom Dajić pričati o svojoj knjizi eseja “Vrtovi nestvarnog – Ogledi o srpskoj fantastici”.
Festival će zatvoriti promocija knjiga Bobana Kneževića „Slobodanida” i „Slutnja androida”, koja je na programu u 20.30 h. O knjigama će, pored autora, govoriti Zoran Stefanović, Luna Lu i Dimitrije Vojnov.

Tokom trajanja Festivala fantastične književnosti Art-Anima, biće upriličena izložba odabranih fotografija pristiglih na konkurs „Fantastična književnost okom foto-kamere”.
Ulaz na sva dešavanja je slobodan.
Organizatori Festivala fantastične književnosti „Art-Anima su: Sajt za promociju fantastične književnosti „Art-Anima”, Udruženje građana „Punkt.rs”, izdavačke kuće „Čarobna knjiga” i „Plato”.

            Skrećem vam pažnju da se, paralelno sa ovim, događa još nešto što ima Ghoulov Pečat preporuke!
            Naime, već sam u više navrata ovde na blogu prikazivao i hvalio artwork by Vanja Čanković. Ovaj mladi umjetnik najzad je rešio da svoje radove prikaže i široj publici, naživo. Izložba njegovih odabranih radova otara se u utorak 2. juna u 20h u PAROBRODU.
Evo detalja.

Izložba crteža ONaSTRANO

Izložba crteža ONaSTRANO predstavlja instinktivan i imaginaran umetnikov unutrašnji govor. Umetnikovo automatsko crtanje ostavlja izrazito grafički precizne hibridne predstave, međuprožete i čudno bliske, tako uspostavljajući specifičnu, začudnu intimnu estetiku.
Racionalno i kontrolisano u pogledu formalnog crtačkog gesta suprotstavlja se onom značenjskom i smisaonom, čije uporište umetnik pronalazi u poljima podsvesnog, intuitivnog i nepredviđenog. Naglašeno je odsustvo naviknuto komponovanog crteža, nema plana, skice, namere ili unapred određene strukture slike. Naprosto kao da su se predstave na papiru dogodile i odigrale, ove vizuelne pripovetke dočaravaju slojevitu, intrigantnu i pomalo onostranu priču.
Inače prepušten jeziku pokretnih slika, čini se da nam autor sada crtačkim izrazom intuitivno i strašno nestrpljivo prenosi prizore i likove iz nekog izmaštanog, još uvek, nesnimljenog filma.
I kao što se nadrealizam raduje odsustvu svesnog, kontrolisanog, umno zaprljanog, tako nas i ovaj umetnik zavodi svojom radošću razigranih, šokantnih, bizarnih vizuelnih zapisa svog neobičnog podsvesnog. Čini se da je to svet nasilne zadrške nad instiktima, dubokih snova, intuicije i primarnih ljudskih nagona.

BIOGRAFIJA
Vanja Čanković je rođen u Beogradu 3.3.1985. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na “Dunav filmu“. Snimao je kratkometražne filmove, muzičke spotove, iskusan je dokumentarni snimatelj i povremeno glumac. Takođe, bavi se i dizajniranjem video igara, a crtanjem i slikanjem se izražava od najranijeg detinjstva. Živi i radi u Beogradu.
Koncept i postavka izložbe – Ana Makragić
Trajanje izložbe: 2-10. jun
Mesto: UK Parobrod

Kapetan Mišina 6a, Beograd.

2 коментара:

  1. Da je bliži jugu taj prokleti Beograd zbog koga grca cela Srbija, pa da imamo standard i supersonične japanske vozove i na par sati svratimo na tribini. Ne treba nekima tribina na kojoj se pravi retrospektiva horora uobličenog književnošću, postoji onaj svakodnevni horor sa kojim si naučio da živiš, pa ti je čak i neprijatno kada se nađeš u kakvom komičnijem okruženju. Ali dobro, rado bih vas poslušao na tribinama, ako možete okačite to na you tube da i mi ruralni zverovi onjušimo te traktate.

    ОдговориИзбриши
  2. Uteha mi je što imam "Vrbe" - danas su pristigle. Odlažem njihovo čitanje - jer kad to uradim, imaću utisak mesecima u glavi, taman dok ne stigne neko novo remek delo, tipa Whisperer in the darkness.

    ОдговориИзбриши