петак, 5. јун 2015.

POETIKA HORORA u Beogradu!


            Promocija knjige dr Dejana Ognjanovića pod naslovom Poetika horora održaće se u Beogradskom Domu Omladine u subotu, 6. juna 2015. s početkom u 19h.
            Učestvuju: autor, a uz njega i izdavač, Milenko Bodirogić ("Orfelin izdavaštvo", Novi Sad). Na ovoj promociji će učestvovati i David Tankosić, glavni krivac za naslovnu stranu knjige i njen dizajn, kao i za dizajn knjiga edicije 'Poetika strave'...
            Ovo će biti unikatna prilika da čujete nešto detaljnije o knjizi, njenom nastanku i recepciji, o njenim naslednicima i daljim sličnim projektima s ovim izdavačem. Jedan od njih je i edicija "Poetika strave" koju dr Ognjanović uređuje: prva knjiga iz nje, VRBE A. Blekvuda, već je objavljena, pa će i ona ovom prilikom biti predstavljena, uz najavu drugih knjiga itd.
            Ovo će, takođe, biti dobra šansa da obe ove knjige – i Poetiku horora i Vrbe – nabavite po najpovoljnijim cenama i uz potpis autora (ko to želi).
            Da podsetim: Poetika horora je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka. U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra u okvirima angloameričke književnosti: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima ("Okretaj zavrtnja" Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), "Čudne priče" kosmičke strave ("Boja izvan ovog svemira" H. F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ajkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti). Poetika horora prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra.
Autor knjige je Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista i prevodilac, a tekst je zasnovan na doktorskom radu odbranjenom na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ognjanović je autor dva romana (Naživo, 2003) i Zavodnik (2014), dve studije (Faustovski ekran: đavo na filmu, 2006) i U brdima, horori: srpski film strave (2007) i zbirke eseja Studija strave (2008), i priređivač antologije najboljih priča H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012).
Poetiku horora objavio je "Orfelin izdavaštvo" (Novi Sad, 2014) i knjiga je bila u najužem izboru od tri naslova za nagradu "Nikola Milošević" za najbolju knjigu godine iz oblasti teorije književnosti i filozofije.

Ova iscrpna, promišljena i celovita poetika horor žanra pokazuje njegov značaj za popularnu književnost, ali i književnost uopšte. Veliki broj svežih i relevantnih zaključaka svog istraživanja, sprovedenog s istinskom posvećenošću, ali i čvrstom naučnom utemeljenošću, autor je izložio metodološki precizno, preglednim i jasnim stilom.
- prof. dr Zoran Paunović -

Poetika horora predstavlja kapitalan rad koji omogućava dublje razumevanje i ozbiljno, naučno zasnovano proučavanje ovog slabo istraženog žanra u domaćoj teoriji.
- prof. dr Sava Damjanov –

            Prema tome, a i prema gornjoj slici, ovo je idealna knjiga za plažu! Leto dolazi, a i horori svih boja i vrsta, pa zato, spremite se na vreme!

Dom Omladine
subota, 6. jun 2015.
u 19 h
Učesnici promocije:
- dr Dejan Ognjanović, autor
- Milenko Bodirogić, izdavač ("Orfelin")
-David Tankosić, dizajner


Нема коментара:

Постави коментар