петак, 11. септембар 2015.

MONSTERS: DARK CONTINENT (2014)


**(*)
2+ 

            Neshvatljivo prehvaljeni MONSTERS od pre par godina – čuven po tome što se naslovna stvorenja u njemu skoro i ne vide, sem malo pred kraj, a inače statiraju u kukuruzu ceo film, dok dosadno nezanimljivi junaci keeenjaju li keeenjaju sve u 16 – dobio je i ni od koga traženi „nastavak“.
            Na svu sreću, ovo nema nikakve veze s onim „likovima“ iz I dela, ali ovi novi nisu bogzna koliki napredak – pošto se radi o klasičnim vojničinama čije mačo isprđivanje na početku stvarno treba izdržati (bio sam na ivici da ovo ugasim i obrišem, jedva izdržah). Glavni junak (Sam Keeley, viđen za veće stvari) je simpatičan mladić, al džaba kad je kao lik rudimentaran.
            Pošto je ratni kontekst – smešteno u neku bliskoistočnu pustinju – ovde ima više akcije i dinamike nego u prvom NEMONSTERSu, ali –
 
            -ALI, veći deo te akcije je između ljudi, a monstrumi opet pretežno sede u pozadini, kao nekakva napadna metafora za, valjda, onečovečenje i demonizaciju neprijatelja ili tako nešto.

Ipak, lavkraftovska divovska čuda ovde imamo videti nešto malo i po danu (najzad!), i to je lepo, ko voli;

problem je samo u tome što je AKCIJA maltene antipod Lavkraftu (koji je sav u ATMOSFERI), tako da ovde nema osećanja ČUDESA, nema ništa sublimno, božansko-demonsko oko ovih stvorenja – oni su samo neke velike životinje iz svemira.

            Iako pristojno snimljen i režiran, MONSTERS: DARK CONTINENT je u fundamentu promašen i loše iskalkulisan film koji je tek malo manje bezobrazan od svog prethodnika po pitanju monstruma, koji su i ovde sporedni, kako vizuelno (viđamo ih retko, u pozadini, nakratko) tako i narativno (jer skoro da nikako bitno ne utiču na zaplet, koji je sasvim konvencionalna ratna pričica).

            Dakle, džaba vam tehnika kad ovde nema neke velike ni duše ni pameti: SVE je na pola puta: i priča, i poruka, i strava, i akcija... za svakog po malo, ni za koga dovoljno.

            No, ko ima fetiš na Lavkraftovska čudovišta, na pipke i tako to, ovo je ipak solidno dizajnirano i izvedeno s većim budžetom nego što obično ti pipci dobijaju, pa eto, bar zbog toga, ko voli nek izvoli.

2 коментара:

  1. Kad smo već kod lavkraftoidnih cudovišta, nedavno sam na fb stranici lovecraft ezine ili slično, primetio da uskoro stiže film koji je dosledna adaptacija priče "Senka nad Insmutom". Da li ces radit neku najavu, kritiku, nesto sto ce vise dati informacija, koje su po netu oskudne-

    ОдговориИзбриши
  2. ne radim najave filmova na neviđeno, osim početkom godine, kad pravim liste najočekivanijih. kritike INSMUTA će sigurno biti kad/ako uopšte ovo snime.

    ОдговориИзбриши