четвртак, 3. децембар 2015.

Šta sam doneo sa Sajma knjiga 2015.

  
Prošlo je već mesec dana od okončanja beogradskog sajma knjiga. Kao i svake godine, i ove sam uredno, pre tog dešavanja, najavio knjige koje preporučujem vašoj pažnji, ali džaba, jer neki me opet zapitkuju o stvarima koje sam tamo lepo rekao! Šta da se radi: novembar je bio gust obavezama – imao sam jednu promociju (Smederevo), jedno učešće na festivalu (FSFF), spremanje za intervju s Bavom, završavanje knjige razgovora sa Kadijevićem, pisanje nekoliko članaka za RUE MORGUE, izbivanje od kuće od sve ukupno negde oko 10 dana, i još koješta – pa tako, evo tek sad stigoh da se ukratko osvrnem na sajamski plen.
Kao i svake godine tako i ove pronaći ćete ovde ne samo knjige koje sam planirao i najavio u gorelinkovanom tekstu, nego i mnoga iznenađenja, neočekivana otkrića i povoljnosti koje su se našle nenadano, bez najave. Ovo dole iskopao sam bez potpuno detaljnog skena sajma – jer, moram priznati, iako sam u Hali bio puna tri dana (sreda-petak), veći deo proveo sam u druženju sa prijateljima i kolegama, ali i čitaocima i poštovaocima, a manji deo u lunjanju po halama i štandovima, pa nisam stigao da pomno proučim ponudu, naročito kod najvećih mejdžora, i može biti da mi je nešto vredno promaklo kod, recimo, Službenog glasnika ili tako nekog.
Ipak, od onoga što sam obišao i što mi je privuklo pažnju, te što sam smatrao vrednim mojih para, evo šta sam sebi uzeo. Tekst je ilustrovan naslovnim stranama kupljenih knjiga, ali i fotkama nastalim tokom druženja na sajmu (jer bez druženja – džaba knjige)! Neo-noir film – Ksenija Zelenović
(FCS, 2012)
Samo tog dana bilo na nekom ludačkom popustu, kupio sam je za oko 200 din. Magistarski rad, ako se ne varam, na temu meni samo marginalno interesantnu, ali ipak donekle blisku hororu; plus, zanima me da vidim kako je teoretski postavila sve to razgraničavanje žanrova, čime se iscrpno bavila u pripremnom delu...

Naracija u igranom filmu - Dejvid Bordvel
(FCS, 2014)
Ova kapitalna knjiga iz teorije filma – pa još od mog omiljenog teoretičara (citirao sam ga, supstancijalno, čak i u POETICI HORORA!) – u redovnoj prodaji košta preko 3.000 din. Na sajmu je to bilo sniženo na pola, ili tu negde (misli mda su je prodavali za oko 1.800), ali tokom samo jednog dana sve knjige na FCS štandu imale su 70% popusta, i ja sam to smesta iskoristio, te kupio ovu knjižurinu za oko 700 din.
Knjiga je objavljena 1985. godine u izdanju The University of Wisconsin Press, a napisana je u cilju zasnivanja jedne nove „teorijske poetike“ filma koja bi trebalo da odgovori na pitanja kako radi filmska naracija, šta gledalac treba da radi da bi razumeo narativni film, koje crte i strukture iziskuje razumevanje narativa, koje uloge mogu imati osobine filmskog medija u procesu naracije i slično.

Nečista kuća – Mileta Jakšić
(Prosveta Bg, 1985)
Ovo sam otkrio u najboljoj antikvarnici za koju znam, u „Kući za sunce“, gde sam i ranijih godina redovno nalazio dobre stvari: retke, a po razumnim cenama. Ova knjiga mi je otkrovenje: nisam do sada znao za ovog autora, a vidim da je na početku XX veka pisao nešto veoma blisko folklornoj fantastici i hororu. Platio sam je 350 din. Uskoro ću se detaljnije osvrnuti na nju u zasebnom postu.

Kako se plaše deca – Tamara Lujak
(Presing, 2015)
Antologija najboljih jezivih bajki širom sveta. Odličan koncept, sjajno što se neko ovde odlučio na tako nešto – ne znam da li je u svetu neko napravio nešto ovakvo – u svakom slučaju, za sve koji dubinski proučavaju i vole horor, ovo je odlična prilika da se zagrebe po samim korenima onoga što je mnogo kasnije žanrifikovano.
Šteta što su dizajn i povez skoro skandalozno loši: osrednja ilustracija na korici, loš prelom zadnje korice (gde tekst zamalo da ispadne sa ivice korice!), slab papir (sav talasav), prosečne meke slabunjave korice... Ipak, nema mesta za izbirljivost, nema beganja, uprkos svemu pomenutom ovo mora da se ima. Cena je bila 800 din, a ja dobio neki mali popust od autorke. Sadrži bajke u rasponu od Avganistana i Alžira preko Belorusije, Estonije, Danske, preko Lužičkih i ostalih Srba, Havaja, Češke... sve do Švedske. Ima 466 strana. Nema ilustracija niti ikakvih ukrasa ili dizajna unutra: samo goli tekst, na ćirilici; priča za pričom nanizana, „predgovor“ na celoj jednoj strani, i to je to.

The Best Short Stories – „Sapper“
(J.M. Dent & Sons Ltd, 1986)
Ovaj autor (Saper! To mu je nadimak) slovi za minornog klasika detektivske i natprirodne priče, nailazio sam već negde pominjanje njegovog imena u pozitivnom kontekstu, a pošto je ova knjižica bila samo 200 din. uzeo sam da proverim je li čemu.

Paradoks fikcije: ogledi iz savremene analitičke estetike
– prir. Aleksandra Kostić
(Fedon, 2013)
Zbirka radova na književnoteorijske teme, ali sa naglaskom na afektivno dejstvo fikcije: kako i zašto nas jedan tekst zasmejava, rastužuje, plaši... Dakle, emocije i proza. Moglo bi biti korisno za nekoga koga zanima vrsta proze čija je estetska namera određena izazivanjem osobene emocionalne/afektivne reakcije. Cena, oko 900 din.

Senka i zlo u bajkama – Marija Lujza fon Franc
(Fedon, 2012)
Jungovska psihologija, arhetipovi, bajke... Senka... Velika majka... Opsednutost zlom... Susret sa silama zla... Cena, oko 900 din.

Velika majka – Erih Nojman
(Fedon, 2015)
E, ovo je već superpektakl! 480 strana texta + 185 strana sa ilustracijama a sve na temu simbolike i mitologije Ženskog. Iako je moja privatna mitologija vezana za Magnu Mater (što je i naslov jedne od mojih narednih knjiga) odavno formirana, ova knjižurina svakako neće da škodi da to bude još plastičnije ili slikovitije i mitološki/psihološki još potkovanije...
Evo šta kažu i kako je opisuju izdavači:
Knjigu „Velika majka" Erih Nojman (1905-1960) posvetio je svome „učitelju i prijatelju" Karlu Gustavu Jungu, a nastala je, kako je autor zabeležio, „tako što su profesor Jung i gospođa Frebe-Kaptajn predložili da napišem uvodni tekst za prvo objavljivanje slika "Velike Majke", slika koje su deo materijala sakupljenih u Eranos arhivu za istraživanje simbola". S druge strane, ovo delo spada među Nojmanove najveće doprinose upravo Jungovoj misli.
U uvodu za prvi deo knjige, Nojman ističe da se ovde „ne radi o bilo kojem arhetipu, nego o jednom sasvim posebnom, o Velikom ženskom ili, strogo uzev, o arhetipu Velike Majke". Na drugom mestu, dodaje: „Istraživanje ženske psihe u njenoj posebnosti najnužniji je i najvažniji zadatak koji se postavlja pred dubinske psihologe kojima su na srcu stvaralačko ozdravljenje i razvoj pojedinačnog čoveka."
Cena nije nimalo naivna – platio sam 2.900 din – ali za ovu tematiku, ovaj stepen ozbiljnosti, ovaj kvalitet štampe i poveza (tvrd, sa zaštitnim omotom) i dizajna – za sve ovo, ne žalim!

Krunisanje tame – Miloš Živanović
(SKC Kragujevac, 2015)
Ovo sam dobio na poklon, sa zloslutnim rečima: „Iako ovo nije horor, mislim da će ti se dopasti.“ Ko zna. Na prelistavanje deluje čitljivo... videćemo... 

Sablasne priče
-H. P. Blavacka-
Metaphysica
Ružna korica, sumnjiva štampa i kilav, izuvijan i talasast meki povez nisu obećavajući... Ipak, iako ovo u originalu imam odavno (i ko hoće na engleskom, može lako da nađe na netu, u javnom je domenu), ipak je zgodnije to imati i čitati na papiru. Cena, 550 din.

Arcueil
-Aleksandar Bečanović-
Levo krilo
Dobio na poklon od autora ovaj kratki (120-ak strana) epistolarni roman o de Sadu. U njegovoj ranijoj zbirci OPSJEDNUTOST (vidi moj rivju OVDE!)najbolja je priča bila upravo o de Sadu, pa stoga verujem da i ovo mora biti odlično.
Levo krilo vam s velikim zadovoljstvom predstavlja prvi roman Aleksandra Bečanovića.
Arcueil (Arkej), mirno predgrađe Pariza, na Uskrs 1768. godine postalo je poprište skandala koji je brzo dospeo u francusku štampu i umalo doživeo epilog na sudu. Markiz de Sad domamio je u svoju vilu u Arcueilu prosjakinju i udovicu Rose Keller da bi je podvrgnuo sadističkom tretmanu bičem i raznolikim oblicima seksualnog iživljavanja. Nesrećna žena je uspela da pobegne iz jazbine Božanstvenog Markiza i da se dokopa slobode, policije i medija. Da li se sve odigralo baš tako?


Slike, formule, jednostavni oblici
-Nemanja Radulović-
Čigoja
Radulović je dokazani znalac ezoterične tematike, što je već ispoljio u knjizi PODZEMNI TOK... Ovde nudi nekoliko svojih eseja na razne teme, a meni lično za kupovinu bila su dovoljna ova dva: „Podvodna mitologija u slici sveta savremenog ezoterizma“ (gde se kreće od teozofije, preko nacističkog okultizma pa sve do – Keneta Granta i Lavkrafta! Navode se i neki radovi iz temata o lavkraftu koji sam priredio za Gradac, a pominje se čak i Dorijan Nuaj!) i „Neobogumilstvo: istorija i mitologija“. Oni zauzimaju oko 130 strana, dakle, više nego pola ove knjige (koja ukupno ima 234 str). I ostatak bi mogao biti zanimljiv, ali ova dva eseja su za mene više nego dovoljna za kupovinu... Svakako proverite! 600 din.


Iz srpske religije, mitologije i folklora; izabrane studije
-Veselin Čajkanović-
Evro-Giunti
Dvoumio sam se da li ovo da kupujem jer glavni i meni najbitniji deo (O SRPSKOM VRHOVNOM BOGU) odavno imam kao zasebnu knjigu. Plus, ovo je prilično ružnjikavo natrpano u glomaznu knjigu... Na kraju, dok sam se dvoumio da li da kupim (1.500 din) ili ne, jedan prijatelj koji je primetio moje nećkanje mi ju je – kupio na poklon, valjda smatrajući da moram da je imam!

Ranxerox – Integral
Makondo
Jedan od meni vrlo dragih stripova, najzad u integralnom obliku, sa milion dodataka, i sve plasirano tačno kako zaslužuje. Cena je bila, valjda, negde oko 2.000 din, ne sećam se više, ja sam ga dobio pod posebnim uslovima... Ovo je Must Have, Ghoulov Pečat Preporuke, a i rivju stiže, nadam se, pre Nove Godine!

Slejn: rogati bog
Komiko
Odličan strip predragog mi majstora, Sajmona Bizlija, čitao sam još pre 15 godina (hvala Vladi Vesoviću!) – baš me zanima kako će sad da mi legne. Ipak, ni ovde nema sumnje da se radi o Must Have spektakularno luksuznom i ludački nakićenom izdanju koje zaslužuje Ghoulov Pečat Preporuke! Cena je bila oko 2.400 na sajmu; ja dobio pod povlašćenim uslovima...

Gaša
Beli put
Komplet Gaše šeprtlje, u tri velike tvrde kolor knjige, prodavao se prošle godine za oko 5.000 din. Sad je tiraž već na izmaku, nije još mnogo ostalo. Na sajmu bilo za 4.000, a ja dobio po povlašćenoj ceni od 3.000 od izdavača, u znak poštovanja što sam mu priredio najprodavaniju knjigu ikada (Nekronomikon!). Čude se neki videvši ovo u mojim rukama, ali zaista nema ni najmanje diskrepancije ili čudila u tome: Gaša je jedan od užasno retkih stripova (recimo, uz Asterixa), koji mi je svojevremeno redovno, često, izazivao glasan, grohotan smeh. Proveriću da li je to i dalje slučaj...

Nekradamus
Čudna knjižara
Old school crtež a izgleda i zaplet, ali deluje sasvim primamljivo za cenu od samo 1000 din, na sajmu. Izdavač je pokušao da proizvede utisak patine, starosti, na papiru na kojem je štampao, ali sve što je uspeo jeste da beli papir poprska sitnim žutim flekama koje izazivaju to da čitaocu igraju zvezde i treperi mu pred očima dok pokušava da prati strip... No, nije strašno. Čak ni to što ovo piratsko izdanje nema potpisanog prevodioca, niti ikakav impresum. Kad je već cela zemlja otišla dođavola nazad u 1990-te, ne čudi ni što je stari Jugoslav, Boban, retardirao u to doba. Vidim na Darkvudovom forumu da neki čitaoci kritikuju slab prevod i opremu; ja još nisam zaronio u knjigu/strip, ali poznajući Bobanove metode „Zgrabi lovu i beži!“ verujem da ima istine u tim kritikama.

A što se tiče Bobanove piraterije, već sam vas detaljno upozorio da zaobiđete njegovo nakaradno, nevešto posrbljeno izdanje Snoviđenje ka neznanom Kadatu! Ne dajte da vas neko tretira kao ovce i da vam ovakvim prevarama otima novce!


KNJIGE KOJE NISAM KUPIO
ali sam ih pominjao u ranijoj najavi

Bagatele za jedan masakr
-L. F. Selin-
Ovaj antisemitski pamflet odnosno rant na preko 300 strana prodavao se za 1000 dinara. Previše za tu vrstu govneta. Volem Selina, i rant je njegov prirodni oblik izražavanja, ali ovde iz principa nisam hteo da pljunem ovolike pare za OVO sranje.

Govori Selin
-L. F. Selin-
priredili Milojko Knežević i Branko Kukić
Gradac
Ovde su neki materijali iz temata časopisa Gradac – ko ima specijal o Selinu ne treba mu ova knjiga.

Eden
-Stanislav Lem-

Prodavao se za oko 550 ili 600 din. Nije to mnogo za Lema, ali... nepročitana mi stoje još dva njegova romana kupljena pre 2-3 godine, pa nema mesta žurbi...

9 коментара:

 1. A kanio sam se ovih dana da ti preporučim Miletu Jakšića, budući da mi je bio tema diplomskog rada, i to prvenstveno njegov horor-biser, pripovetku ''Nečista kuća'', u kojoj, da se samocitiram, ''Хорорична фантастика опстојава на архаичном фону и почива на фолклор(изова)ној иконографији коју сачињавају испреплетени мотиви о злој коби, бајању и црној магији, уклетом месту и вампирици. Међутим, оно што нам се овде указује у виду фолклорно-фантастичке матрице, аутору/приповедачу служи као својеврсни иконичко-архетипски покривач преко натприроднo-претеће суштине света – што бисмо (овом приликом) могли назвати ,,јакшићевским“ мистицизмом архаичне провенијенције. Зло се, дакле, само ефективно испољава кроз традиционалне модусе, али се путем њих не експлицира у потпуности, будући да као сувишак преостају штимунг тајанства и неверице, као и атмосфера незаштићености и страха. Уобличити зло значи одузети му две трећине страве!'' Pored nje, odlična je i pripovetka ''Ah, Matilda!'', na tragu najboljih Matoševih novela, tipa ''Balkon'', kao i Gogoljevih ''Zapisa ludaka''! Miletu Jakšića je Palavestra uvrstio u ''Knjige srpske fantastike'' - osrednja priča ''Misterije''!

  ОдговориИзбриши
 2. samo se ti nakanjuj, što bi žurio? a dok se ti nakaniš, eto i mog rivjua! da, vrlo su slabe 'misterije', baš zato mi ovaj autor nije bio na radaru... srećom, ima on boljih...

  ОдговориИзбриши
 3. Nakanjivanje ima pokriće u nedostatku slobodnog vremena! Ako te zanima diplomski (tema je ''Fantastika u prozi Milete Jakšića'') mogu ti poslati na mejl?

  ОдговориИзбриши
 4. Gde mogu da nabavim "Kako se plaše deca" Tamare Lujak? :(

  ОдговориИзбриши
 5. Pošto si me prozvai na početku, odnah sam poručio E.A.Po-Život iz jednog čitanja. Sigao je i već sam na polovini. Lord Danseni je naručen, Zavera budala već pročitana, tako da ti ovaj blog nije uzaludan. Nisam bio u Beogradu ali u Nišu sam uspeo samo Zaveru i Vandale od Karvena da proberem. Ostalo je izviralo samo sa neta...na žalost.

  ОдговориИзбриши
 6. jakobe, da li je korišćenje gugl pretrage toliko teško da lociraš izdavača kojeg sam naveo nego i to moram ja? evo ti sajta, pa im piši: http://www.presing.org/

  ОдговориИзбриши
 7. Naravno da nije, i naravno da sam odmah otišao na njihov sajt, ali što se tiče Tamare, uopšte nema pomena o toj knjizi niti o naručivanju knjige ili kako doći do nje. Na sajtu ima samo "Rečnik straha" od nje (koji takođe ne može da se naruči). Ili sam ja ćorav i glup, pa ne vidim ili ne mogu da pronađem. A pisanje njima lično mi nije palo na pamet.
  U svakom slučaju hvala na odgovoru, Dejane.

  ОдговориИзбриши
 8. da, nema potrebe ni za nervozom, ni za višestrukim i/ili iscepkanim porukama... ovde se podstiče razmišljanje svojom glavom i istraživački duh a ne "daj mi sve na tacni lepo spakovano"... dakle, to što ne vidiš na datom sajtu - a ti piši, ima nekakva opcija KONTAKT, pa traži šta te zanima...

  ОдговориИзбриши
 9. oktopode, pošalji mi svoj pomenuti rad o jakšiću. rado ću pročitati.

  ОдговориИзбриши