петак, 5. август 2016.

ZEITGEIST (2007)


 **(*) 
 3- 

Podsticajan, ali metodološki prilično sumnjiv 'dokumentarac' o tome kako Amerika i njeni vladari iz senke rade na stvaranju svetske vlade i porobljavanju celog sveta ('globalizacija').
Prvi deo (od tri) je potpuno irelevantan: skoro pola sata se navode sličnosti hrišćanskih dogmi sa mitovima i religijama mnogo starijim, kako bi se pokazalo da to što nam se prodaje kao jedina prava vera zapravo potiče iz mitova i legendi i verovanja grdnih nekih starijih naroda. Dobro, ok, zar to nije poznato svakom iole pismenom čoveku, ili Amerikancima treba reći i da Deda Mraz nije stvaran (šta god o tome tvrdila 666 Coca Cola Company)? Dakle, prvih pola sata sam proveo misleći 'Tell me something I don't know!'
Kasnije se to malo razigra sa stvarima koje en generale znam, ali čije mi sve pojedinosti nisu bile poznate, od 9-11 pa do bankarske zaleđine cele priče i sa ekonomskim aspektom kojim se nikad nisam bavio.

Teorije su, kao što rekoh, podsticajne, zabrinjavajuće i vredne daljeg istraživanja, ali moj osnovni problem ovde je – način prezentacije, koji je i sam sumnjiv! Čuju se izjave, a ne kaže se ko ih izgovara, kad i u kom kontekstu, koriste se rečenice ili DELOVI REČENICA izvan konteksta, vide se snimci za koje ne piše uvek šta i gde i kada prikazuju, gledalac se BOMBARDUJE faktima, tj. gomilom 'podataka' koji se ne mogu ni apsorbovati a već ih zatrpavaju novi, pri čemu se vrlo često ne navode izvori niti se detaljnije elaborira kako se došlo do određenog zaključka i da li je to jedini put da se do njega dođe...
Dakle, antiglobalista u meni je bio zadovoljan, jer film kao da potvrđuje moje najcrnje slutnje; ali skeptik u meni NIJE bio zadovoljan, jer me nisu impresionirali 'fakti' ovako kako su ovde prezentirani. Ne znam čak ni od strane koga: KO mi priča ovu priču, i s kojom agendom?

Ipak, umereno preporučujem za gledanje, ali sa budnim, kritičkim umom.
Postaće vam jasniji neki PATERNI u istoriji i dešavanjima bliskim i nama. Iako se ništa vezano za Balkan ne pominje izričito, VRSTA politike o kojoj se govori mogla bi se ilustrovati nizom primera i iz naše lokalne recentne istorije... scary!


Mada, i po formi i po sadržini bojim se da je ova tvorevina samo prauzor za domaću (sort of), još problematičniju 'dokumentarnu' tiradu zvanu TEŽINA LANACA...

3 коментара:

 1. Pogledaj Requiem For The American Dream.Comski o temi svetskog poretka.

  ОдговориИзбриши
 2. Zeitgeist addendum je mnogo bolji,a treci(zeitgeist moving forward} je sta se moze uraditi.

  ОдговориИзбриши
 3. Nepoznati, "Sinova" kritika je potpuno na mestu - Dakle, antiglobalista u meni je bio zadovoljan, jer film kao da potvrđuje moje najcrnje slutnje; ali skeptik u meni NIJE bio zadovoljan, jer me nisu impresionirali 'fakti' ovako kako su ovde prezentirani.
  Upravo je danas i veci problem od same "zavere" kada se prezentovanje opozicionih fakata sprovodi na isti nacin kao i sama zavera - nepotkrpljeno ozbiljnim dokazima, ozbiljnim argumentima i lajanje na silu u stilu cuvenog "I'm mad and I cannot stand this anymore" koje nema nikakvog efekta osim zasmejavanje zaverenika. Ovakvi "protesti" rade bolje za trivijalizaciju opozicionog stava i znanja nego svi banalni postupci koje zaverenici sprovode. Isti mogu da im budu samo zahvalni na ovako plitkom dokumentarcu.

  ОдговориИзбриши