среда, 30. новембар 2016.

Ghoul's Gay Movies 2016


Odavno se nisam osvrtao na nove ne-horore, pa pošto na listi novogledanih zapažam nekoliko uslovno srodnih među sobom, rešio sam da ih segregišem i getoizujem u zaseban post, kako biste lakše mogli da ih izbegnete – ili im pažnju posvetite, kako vam već bog dao.
Upozorenje: Ovaj post sadrži nešto slobodnije (mada neexplicitne) slike. Najbolje da ovo dole ipak čitate unutar svoja četiri zida, jer otvaranje ovog posta u busu, na ulici, u kafiću i drugde u javnosti može vas izložiti izlivima ljubavi nekog pravoslavnog tradicionaliste i poštovaoca „pravih vrednosti“ – a njihova ljubav najčešće boli.


departure
UK/FRA, 15
**
2
Njanjava dramica o stidljivo-zbunjenom dečku koji s kevom ode u vikendicu u Francuskoj pa se, kao, zaljubi u lokalnog nestašnog momka na kojeg ni keva mu (u procesu razvoda) ne ostane ravnodušna... A i kako bi?
Lepo je to slikano i glumljeno, ali pričica je tanka i bez meni vidljive poente. Najava je obećavala nekakav mračan razvoj situacije, ali ja ne videh ništa mračno.
Naravoučenije: Ima i lepih Francuza; ne upoznaj ih sa svojom majkom.


BETONIO (CONCRETE NIGHT)
FIN, 13
**(*)
3-
Solidna finska drama, crno-bela, sa retko viđenim ugođajem ukletosti i neminovne skoro-predapokaliptične propasti, kao da je filmski prenet neki opresivan skoro-košmarni-ali-ne-baš san.
Ispod lepih slika i ugođaja, i simpatičnog glumca koji igra antipatičnog protagonistu, priča je prilično tanka i skoro petparačka: momčić merka gej suseda, pa mu čak i u stan ode, ali kad mu ovaj uzvrati na skoro-zavođenje, mali koktizer se uplaši i ubije ga... a onda i sebe.
Naravoučenije: Ne jebu te pederi nego homofobija!


KING COBRA
USA, 16
**(*)
3-/2+
Ova bizarna dramica –po istinitim događajima- govori o momku koji postane gej porno zvezda pod umjetnim imenom Brent Korigan, ali onda suparnički producent (Džejms Franko) reši da ga uzme pod svoje, što ispadne nemoguće jer je dečkovo (lažno) ime zaštićeni trejdmark a samo pod tim imenom on može da se proda, pa jedino rešenje bude – da prikolju onog prvog producenta (prikladno zloćudno ljigavi Kristijan Slejter).
Problem je samo što sve ovo zvuči zabavnije dok gledate trejler, nego sam film, koji naprosto nije dovoljno bizaran. Drugim rečima, fiktivnija i stilizovanija priča bila bi zabavnija od ove ravne, konfuzne, pešačke verzije toga „kako je bilo“.
Naravoučenije: Život piše romane, istina je prava, ali malo koji roman zaista je strava.


El rey de La Habana
SPA, 15
**(*)
2+
Najnoviji film Agustija Viljaronge je njegov najkonvencionalniji i najisprazniji do sada. Govori o momku obdarenom velikim kurcem (bez brige, vidimo ga samo u blink’n’miss kadru – verovatno je veštački!) koji se probija kroz polusvet Havane 1990-ih. Iako je momak navodno hetero i smesta se veže za prvu kurvu (doslovno) na koju naiđe, on razvija i intiman odnos sa transvestitom iz susedstva koji do kraja ostaje ambivalentan.
Šarmantni su glumci, scenografija i kamera su kao i uvek kod Vilje prvorazredni, lepo je to na oko, ali – šta s tim? Ako ovde postoji neki podtekst, simbolika, idejnost, to mi je promaklo. Ovo je samo za najveće Viljine kompletiste, iako film čak i ne liči mnogo na njegov: tuđi je scenario, nema dovoljno mraka i morbidnosti, sve je ovo zamalo pa feelgood movie.
Naravoučenije: Nije sve u veličini, ima nešto i u tehnici!


Hentai Kamen
JAP, 13
***
3
Izvanredno japansko ludilo (zasnovano na mangi) o superheroju čija se moć napaja u korišćenim ženskim gaćicama (!), koje nosi na glavi (!!), a ispoljava se kroz razne oblike mučenja muških kriminalaca svojim nabreklim međunožjem (!!!). Fraza „penis torture“ ovde dobija sasvim novo značenje.
Da, sve što ovaj treba da uradi jeste da im razotkrije svoje naduvene gaće (odnosno tange) pa da se ovi obeznane, oduzmu, šlogiraju i izbečeno skamene u mestu kako to samo Japanci umeju.
Zabavno je to (naizgled klinačko) poigravanje homofobijom i nesigurnim muškim –pre svega japanskim, ali ne nužno-  identitetom, naročito u onoj meri u kojoj je ovaj vezan za sopstveni penis, i odnos prema tuđima.

Naravoučenije: Penis u facu je kazna samo onima koji u tome ne znaju da uživaju!

2 коментара:

  1. A možemo li dobiti jedan post sa rivjuovima lezbo filmova? Ili je to već bilo, a meni promaklo?

    ОдговориИзбриши
  2. ako klikneš desno na ovom blogu na tag "gay" dobićeš gomilu rivjua filmova na temu lezbijske ljubavi - i to mnogo opširnijih, detaljnijih, dubljih, a ne ovako nabrzinu, u par rečenica, kao ovde. ne znam kako su ti do sad promakli.

    ОдговориИзбриши