уторак, 15. новембар 2016.

PHANTASM: RAVAGER (2016)


 *(*) 
 1+ 

Gospode bože, kakva abominacija! Spalite, bombardujte ovu bogohulnost iz stratosfere!
Ova orgija jeftinog amaterizma, ovaj niz nasumično nabacanih epizodica, sirovih fan-videa i houm-videa stvarno NIKOME nije potrebna, i teško da će zadovoljiti čak i najzagriženije (i meni sasvim neshvatljive) fanove ovog ionako zatupastog serijala u kojem jedino II deo zaista valja – a kamo li nekog filmofila ili bar hororfila sa iole nešto ukusa i zahteva.
Prvi deo je bio simpatična detinjarija – goofy charm and all, sa svim tim WTF momentima izmišljanim u hodu (otkinuti patuljčev prst koji se pretvori u zubatu bubu! da, kako da ne! BOOOOYYYY!);
drugi je jedini imao i budžet i priču i glumce (Džejms Le Gros mudro zamenio onog antipatičnog klinca bez talenta + tu su čak dve seksi ženske, dobra curica i "zla") i stvarno odlične efekte maske (rastapanje Visokog Čoveka na kraju je za sve antologije!);
treći je bio nesnosno zbrkan i bezvezan, ali to je bio tek početak – taj je barem ličio na low-budget film koji pokušava da priča neku kao pričicu;
od četvrtog počinje jeftino krpljenje nekakvim WTF nelinearnim skakanjima tamo-vamo po vremenu i prostoru i gde se definitivno preteralo sa (za ovaj serijal tipičnim) iritirajućim poigravanjima „dal je ovo vizija, paralelna stvarnost, san il java il marti misterija“...
...a sve to kulminaciju dobija u ovom, petom delu, gde su kroz prozor bacili i poslednje pokušaje zapleta, logike, smisla, budžeta, glume i bilo čega, i valjda zaključili da će, ako potroše iljadu dolara na film na konto poznatog naslova naći dovoljno budala, ovaj, fanova, koji će svi zajedno platiti bar dve iljade da OVO govno gledaju, pa će tvorci imati za žvake i kikiriki jedno nedelju dana.
Nije čudo što se Koskareli povukao i rediteljski trejler (ha ha!) prepustio tamo nekom asistentu, ali njegovo ime ostalo je na špici. On je čak nešto kao producent, šta li, mada mi niej jasno kako, kad ovde produkcija ne postoji. Ni fanovi (takvi kakvi su) ni serijal (kakav-takav) NISU zaslužili OVAKAV završetak.
Ako je ovo uopšte kraj – jer debilna završna scena implicira da će možda još da cede ovu suvu drenovinu sa drugim, još glupljim likovima. A to nešto govori, kad smo u prethodna 4 dela za junaka imali smešnog proćelavog Redžija koji je operisan od glume. OK; ako tako želite, samo izvol'te – sad ste me prešli i nikad više! Orevuar, ćao, zbogom!
Ono kad osetiš transfer blama zbog učesnika u ovom Jutjub-video radu, a naročito zbog sirotog (sad već pokojnog) Angusa Skrima koji je, u vreme snimanja ovoga, bio jednom i po nogom u grobu, i koji u ovim snimcima otprilike i izgleda jezivo i preteće i moćno kao čovek sa jednom i po nogom u grobu.
Prosto ne znam da li su gore talking heads deonice snimljene nekim jeftinim mobilnim telefonom, ili pokušaji da se s budžetom od 100 dolara snime neke pompezne scene masovne destrukcije, pustošenja i onostranih paklova i ludila - sa CGI-jem koji bi i u 1990-im bio ismejan.
U svakom slučaju, mislim da moje reči u spoju sa slikama dovoljno jasno govore da onaj ko vam preporuči ovaj film ne samo da vam nije prijatelj nego je zreo za neku ustanovu zatvorenog tipa iz koje ne može da naudi ni sebi ni drugima.
Gledajte prve dve Fantazme ako baš morate, a ostalo zaboravite da postoji, ako ikako možete!

 

2 коментара: