недеља, 18. децембар 2016.

Sramotne priče iz Starog Zaveta

  
Biblioteka Kerber, knjiga 11
A4, crno-belo, tvrd povez, 64 strane
Makondo, Beograd, 2016

            Mnogi autori nazivaju Stari zavet prvom horor knjigom ikada napisanom. 

To gledište se zaista može braniti, jer ta količina mraka, zla, perverzije, demonizma, klanja i čerečenja i mučenja psihološkog i seksualnog i telesnog, ta količina body horrora, ti ponori pustinjskog semitskog sitnodušja, ksenofobije, zavisti, pakosti, osvetoljubivosti, nekrofilije, mržnje prema životu i svemu telesnom – to su ponori iz kojih je, nažalost, isklijalo i ispuzalo sve što je do dana današnjeg u crno zavilo našu civilizaciju, na Bibliji zasnovanu.
            Evo, stoga, savršenog poklona svima vama koji se ovih dana spremate da idete na tzv. „slave“! Ako ste već krenuli na Svetog Nikolu, Svetu Novu Godinu, Sveti Božić, Svetu „Srpsku“ Novu Godinu, Svetog Savu i koje li sve nema između „sveto“ obžderavanje i oblokavanje sa osveštanim ortodoksnim alibijem, u narednih mesec dana, eto, predlažem vam da, umesto flaše vina i kakvih tričarija koje obično nosite u stan „domaćina“, razmotrite ovaj strip-album koji je nedavno objavio Makondo.
            Dakle: Sramotne priče iz Starog zaveta, onako kako su ih videli Nil Gejman, Alan Mur, Dejv Mekin, Brajan Boland, Hant Emerson, Dejv Gibons, Kim Dič i drugi. U pitanju je omnibus blesavih, opscenih i krvavih priča nastalih na biblijskom predlošku osamdesetih godina prošlog veka iz pera danas najvažnijih autora anglosaksonskog stripa! Sve je tu, sve naše omiljene epizode: izbacivanje iz Rajha, Sodomija i Gomorija, Knjiga o Jovi, Samson i njegova frizerka – kao i neke manje izvikane, ali ništa manje krvave i bolesno-bogougodne!

            Evo, konkretno, šta tu sve ima:


ORIGINALNI NASLOV
 Outrageous Tales  
 from the Old Testament 

"Creation" by Arthur Ranson
"Gandalf's Garden" by Donald Rooum
"Sodom and Gomorrah" by Dave Gibbons
"Leviticus" by Alan Moore and Hunt Emerson
"The Book of Judges" by Neil Gaiman and Mike Matthews
"Jael and Sisera" by Neil Gaiman and Julie Hollings
"Jephthah and His Daughters" by Neil Gaiman and Peter Rigg
"Samson" by Graham Higgins
"Journey to Bethlehem" by Neil Gaiman and Steve Gibson
"The Tribe of Benjamin" by Neil Gaiman and Mike Matthews
"The Prophet Who Came To Dinner" by Neil Gaiman and Dave McKean
"The Story of Job" by Kim Deitch
"Daddy Dear" by Carol Bennett and Julie Hollings
"Elisha's Miracle" by Brian Bolland


            Moj apsolutni favorit – i to ne samo u ovom izdanju – je epizoda LEVITSKA, koju je zločesto osmislio Alan Mur a pregenijalno nacrtao Hant Emerson. Pogledajte samo ove rečite njuške koje govore tomove!
Ovo je, po meni, jedan od najboljih kratkih stripova ikada, nešto da se stavi u vremensku kapsulu ili u APOLO 666, da se prikažemo alienima u pravom svetlu – šest strana koncentrovane genijalnosti koja se može s pravom svrstati rame uz rame sa najboljim momentima iz ŽITIJA BRAJANOVOG po količini precizno pravo u metu poslatog žestoko surovog humora posle kojeg ne ostaje ni kamen na kamenu od te tzv. „Svete knjige“.

Uostalom, ova epizoda, koja se bavi surovim zakonima koje tzv. „bog“ šalje svom tzv. „izabranom narodu“ kako bi se ta grešna stoka uzajamno zatrla podseća donekle na scenu sa kamenovanjem „grešnice“ iz BRAJANA (šifra: „Džihouva“!).
Što se mene tiče, već samo ova epizoda vredi kupovanja ovog albuma, a sve što dobijete preko nje čist je bonus.
U bolje epizode spadaju još i: „Sodoma i Gomora“, prilično strejt adaptirano i bez mnogo zezanja, ozbiljno, i osvežavajuće lepo i pregledno nacrtano (by Dejv Gibons). Odličan je kadar, preko cele strane, koji prikazuje (SPOJLER!) spaljivanje Sodome.
„Knjiga o Sudijama“ tretirana kao epizoda TALES FROM THE CRYPT sa maksimalno neukusnim splaterom koji uključuje jednog predebelog proždrljivca.
„Jeftaj i njegova kći“ – divna ilustracija odnosno parodija onih stalnih biblijskih olakih žrtvovanja sopstvene dece: na tri strane SVE je rečeno.
„Samson“ je više nego inspirativan i zabavan – možda i kao prauzor za onog domaćeg Kraljevića Marka Nebojše Pejića (snažno preporučujem ako vam je ovo domaće izdanje dosad promaklo!) kao polusimpatičnu copinu i snagatora-kavgadžiju koji lema i kolje na buljuke.
Neke su OK ali mogle su i bolje: recimo, „Prorok koji je došao na večeru“ je odlično crtana (Dejv Mekin) ali srednjački pisana (GejMen). Takođe, „Knjiga o Jovu“ je korektna, ali imajući u vidu koliko je taj predložak zahvalan za surovu zajebanciju, potencijal nije dovoljno iskorišćen.
Naravno da, sa ovoliko autora i dela, ne možete očekivati ujednačenost. Ima tu i poneki ćorak: "Gandalf's Garden" je neduhovito i slabo crtan; "Jailj i Sisara (sic!)" uzima odličnu epizodu iz Biblije (tu u akciju stupaju „smrtonosni šatorski kočići“ koji su vas možda zbunili na korici) ali od nje ne načini ništa sem što je vrlo ružnim i amaterskim crtežom preslika; a „Dragi tatica“ (iz Siraha) je užasno glupo i neznalački crtano – srećom pa ova ženska budalaština zauzima samo 2 strane i izgleda da služi samo kako bi ilustrovala čuvenu tezu Dexe Pantalejskog da stripadžije-alternativci zapravo samo ne umeju da crtaju, i to je sve što ih čini „alternativnim“. Ipak, ovo je izuzetak!

Dobre i odlične stvari su ovde u većini i čine ovo izdanje pažnje vrednim za svakog pravog nevernika koji s gnušanjem gleda na tu zlu, pokvarenu knjižurdetinu, a naročito na njen ogavniji deo, tzv. Stari izmet. Kupite ovo svojoj deci kao protivotrov časovima tzv. „veronauke“ i svakome onome za koga procenite da mu je potrebna anti-indoktrinacija biblijskim pošastima.
            

P.S. Srećan Posni Nikola Ribomilosni svima koji slave!


3 коментара:

  1. Kad zdravo razuman čovek pročita starozavetne spise, dobija čvrsto utemeljenje za svoja neverovanja. Plejada gluposti i budalaština. Neke priče su istorijski tačne, mnogi detalji (bogougodni), dodatak gluposti i izmišljanja. Ne vidim kako se nebeski srpski narod, hrišćanski očvršćen, uklapa u sliku semitskog boga. Tvorci ovih horor priča su ih napisali kao priče svoje istorije i priče o "svome" bogu. Sve ostalo je podložno raspavi i stavljanju u finansijski koncept raznih hrišćanskih konfesija (firmi).

    ОдговориИзбриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Nebojsa Remeljej је оставио коментар на ваш пост "Sramotne priče iz Starog Zaveta": "Др?Толико глупости на почетку текста је написао да немам речи.Жалосно..."

    ОдговориИзбриши