субота, 18. фебруар 2017.

PROLETTER: BOŽIJA VOLJA itd


            Želim da vam skrenem pažnju na nekoliko stvari: prva je da je nedavno pokrenut odličan regionalni web-magazin PROLETTER, sa adresom domena u Crnoj Gori, i sa saradnicima iz ex-Yu republika. Ima tu raznih tekstova vrednih pažnje, a ja bih vam, za početak, preporučio tri. 
Jedan je beskompromisno, strogo-ali-pravedno zakopavanje pod zemlju ovogodišnjeg romana koji je dobio NINOvu nagradu, u kojem možete uživati OVDE. Pomenuti roman nisam čitao jer sam bio zgrožen i zabezeknut samo privjuom na Laguninom sajtu, ali evo ko je primio metak za nas, i to iskustvo bolno ubedljivo opisao.
            Drugi tekst na koji vam skrećem pažnju je, sasvim slučajno, od istog autora – Ivana Velisavljevića – ali na sasvim drugu, jednako zanimljivu i vrednu, ovog puta filmsku temu: 30 NAJVAŽNIJIH FILMOVA O JUGOSLAVIJI. Koji su to? Piše OVDE!
            Najzad, i najbliskije tematici i sadržaju ovog bloga, skrećem vam pažnju na izuzetan, pronicljiv, pametan i stručan kritički osvrt na knjigu koju smo nedavno objavili u Orfelinu – Božija volja Đorđa Kadijevića. Tekst je napisao Momčilo Žunić, autor vama poznat po takođe pronicljivom i preciznom prikazu mog Zavodnika, kojeg se možete prisetiti OVDE.
            Žunićeva kratka studija o Kadijinoj knjizi nalazi se OVDE.


            Eto, toliko za početak, pa ako vam se ovi tekstovi svide, slobodno listajte PROLETTER i čitajte dalje šta vam srcu drago.

4 коментара:

  1. Dramska spisateljica pokušava da se izbori sa svojom živahnom, otresitom osamdesetogodišnjom majkom, s kojom živi od rođenja, a koja je sada na pragu demencije, ima čudne zahteve i donosi još čudnije odluke, sve vreme hipohondrično uverena da je obolela od raka koji doktori ne mogu da lociraju…

    Роман са оваквим сижеом не бих прочитао ни да ме неко пушком тера на то.
    Боље умрети, него се инфицирати смором тих разних великића, албахарића, филипића-давидића и димића и постати живи мртвац.

    ОдговориИзбриши
  2. Jedino što sam pročitao od kandidata za NIN-a je Matijevićev "Susret...". Potvrdio je klasu. Mislim da bi on mogao napiše dobar jezovit roman.

    ОдговориИзбриши
  3. Vredan paznje je i poduzi odlomak iz romana Infinite jest, David Foster Wallace-a, u prevodu Ane Savjak. Bilo bi sjajno kada bi ovo bila najava domaceg izdanja ovog mamutskog romana, sada vec 20 godina nakon njegovog originalnog objavljivanja.

    ОдговориИзбриши
  4. U međuvremenu je na portalu objavljen i moj prikaz zbirke priča ''Tajna crvenog zamka'' Vuleta Žurića, pisca koji je čitaocima ovog bloga (verovatno) poznat po istoimenoj priči izašloj u Skrobonjinoj antologiji ''U znaku vampira''. Koga to zanima, nek' pogleda ovde: http://proletter.me/portfolio/crvena-zamka-ili-price-budzasto/

    Slažem se sa Numom u vezi sa Matijevićevim romanom, meni je bio smehotresan, slistio sam ga bukvalno za par sati. (Beskrajno duhovita penzionerka-boem kod koje se skriva privremeno ražalovani anđeo na dan pred svoj povratak gore, jer je to poslednje mesto gde će ga demoni tražiti...) Čini mi se da bi onaj kome je, npr. legao ''Strah i njegov sluga'', mogao da uživa i u ''Susretu pod neobičnim okolnostima''.

    ОдговориИзбриши