понедељак, 26. јун 2017.

THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT by Dejan Ognjanović          S ponosom vam predstavljam prvu moju knjigu koja će premijeru imati u inostranstvu, na engleskom jeziku. Tačnije rečeno, ovo nije – kako to normalno biva, kad se uopšte ponekome sa ovih prostora desi – nešto pisano na srpskom pa onda prevedeno na engleski; knjiga o kojoj govorim originalan je tekst, naručen iz inostranstva i napisan na engleskom, a početkom avgusta izlazi iz štampe i naći će se širom Kanade, SAD i ostatka zapadnog sveta.


            Dakle, u pitanju je 11. naslov u serijalu specijalnih izdanja vodećeg svetskog horor časopisa Rue Morgue (za koji redovno pišem već sedam godina), pod naslovom THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT. To je edicija koju čine bogato ilustrovane i sjajno dizajnirane, popularno-stručne knjige na najrazličitije teme. 

U nekima od prethodnih ja sam takođe učestvovao, a najviše u knjižici HORROR MOVIE HEROES, gde sam priložio nekoliko ekskluzivnih intervjua sa majstorima horora (klikni za detalje). Evo nekih od prethodnih izdanja.
            Lavkraft je u dosadašnjoj istoriji ovog magazina već dva puta bio na korici, kao predmet spec. temata – a po drugi put je, pre dve godine, u broju 161, to bilo zahvaljujući upravo meni, budući da sam tada osmislio i napisao temat o 125 godina od njegovog rođenja. Za taj temat bio sam nominovan za Rondo nagradu i našao se u najužem izboru (honourable mention).
Veliki uspeh koji je taj broj i taj temat požnjeo kod čitalaca, fanova i kritičara naveo je odgovorne drugove iz Rue Morgue magazina da priču o Lavkraftu, njegovom značaju i uticaju, prošire na jednu zasebnu knjižicu, i naravno – za taj rad su angažovali mene. Evo kako izgleda njihov opis izdanja i raspis pretplate.


NOW AVAILABLE FOR PRE-ORDER.
SHIPS AUGUST 1, 2017
 Rue Morgue Library #11: 
 THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT 
Enter THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT, Rue Morgue’s exploration of the strange imagination of one of the most influential minds in horror.
From Lovecraft’s early life to his dying breath, author Dejan Ognjanović peers at the humanity behind the horror of a genre giant who has few peers in the genre, and whose importance only grows with time.
Features words with some of the biggest names in horror today, along with insights and anecdotes from scholars and contemporaries as we spotlight Lovecraft’s sprawling mythos in literature, film, TV, games, comics and more.
Plus! Lovecraft’s favourite horror stories, must-have Lovecraftian anthologies, best film adaptations and more!
76 pages, perfect bound soft cover
Shipping is FREE to anywhere in the US and Canada.


Detalje o drugim izdanjima ove edicije imate OVDE.

Obim ove knjige iznosi 35.000 reči, odnosno 115 autorskih kartica. To jeste možda kraće nego što bih voleo i nego što bih na zadatu temu imao da kažem, ali je deo izazova bilo upravo i to da što konciznije sažmem suštinu i da na relativno malom prostoru organizujem i smestim ono što je najbitnije. Svako ko je i sam pokušao da nešto piše, ili barem da se kao profesor ili kritičar bavi tuđim pisanjem (a ja sam bio u sve tri pomenute uloge), zna da je verovatno najveći problem, odnosno postignuće, nečije umeće da se razluči bitno od nebitnog.
Na tom ispitu i mnogo veći su pali, trpajući anegdote, digresije, trla-baba-lan triviju i koješta; ja sam zadovoljan kako sam se izborio sa ovim ograničenjem i kako sam maksimalno ispunio prostor onim što je, po meni, najvrednije da se o Lavkraftu kaže – ali, da ne pričam mnogo o tome, uskoro ćete, ako želite, biti u prilici da se i sami uverite u to da li sam i koliko uspešno obavio ovaj zadatak. Ipak, kad/ako budem radio srpsku verziju ove knjige, neka poglavlja ću svakako da proširim, naročito iz njene druge polovine, koja se bavi Lavkraftovim posthumnim životom – odnosno, uticajem na pisce savremenike, pisce mnogo kasnije i nama savremene, zatim njegovim životom u drugim medijima: film, strip, video igre, itd.
Ekskluzivno za čitaoce ovog bloga sada nudim nešto što nema ni na sajtu Ru Morga: evo kako izgleda sadržaj ovog izdanja. Uzgred, moram da napomenem, imao sam potpunu slobodu da sadržaj ove knjige osmislim kako želim, a jednom kad sam to učinio, to je tako i prihvaćeno, bez ikakvog bitnijeg menjanja i mešanja sa strane. 

Evo čega tu ima:

1. Introduction
Lovecraft: Out of the Universe

2. Lovecraft: A Lifetime of Nightmares
(Chronology of key life events)

3. Lovecraft's Views (1): Cosmicism
A Brave New World of Gods and Monsters

4. Lovecraft's Views (2): Gender and Sex
Amatory Phenomena

5. Lovecraft's Views (3): Race
Shapeless Forms of Organic Entity

6. Poetics of the “Weird Tale”
Leave Your Humanity at the Threshold

7. Writings (1): Dream Cycle
The Other Gods
                                
8. Writings (2): Poe’s influence
The God of Fiction

9. Writings (3): Lovecraft and the Gothic Tradition

10. Lovecraft and the Occult
Crack-Brained Cults

11. Necronomicon and Other Occult Books
Dreaded Volumes

12. The Cthulhu Mythos
including 1 full page sidebar
Cthulhu merchandise: That is Not Dead Which Can Eternal Shop

13. Localities: Real, Semi-real and Imaginary
Lovecraft’s Weird Topography

14. Cosmic Horror
Infinity Beyond All Nature

15. Lovecraft and SF
Unplumbed Space

16. Lovecraft’s Literary Influence: Contemporaries and Classics
The Lovecraft Circles

17. Lovecraft’s Literary Influence: Modern Masters
Children of Cthulhu
                                
18. Lovecraftian anthologies
including 1 full page sidebar
22 Must-Have Lovecraftian Anthologies

19. Lovecraft’s views of horror cinema
Twaddle Which Passes for 'Horror Tales'

20. Lovecraft on Film: The 10 Best
(adaptations of Lovecraft’s works)

21. The 10 Best Lovecraftian films
More Than Just Tentacles
(unrelated to HPL's writings, but with his spirit)

22. Short films
Great Short Ones

23. Lovecraft on TV
Madness on the Small Screen

24. Lovecraft in Comics

25. Lovecraft in Music
A Chaotic Babel of Sound

26. Lovecraft in FRP & Video Games
Games to Play in the Dark

27. Afterword:
Lovecraft’s Legacy


            Eto, početkom avgusta, uoči Lavkraftovog rođendana (20. avgust), izlazi u belome svetu The Weird World of H.P. Lovecraft by Dejan Ognjanović. Ko je raspoložen i voljan, može to da naruči onlajn preko ovoglinka za samo 10 dolara.
Verovatno ću i ja imati neki broj autorskih primeraka do kraja avgusta, ali o tom potom.

21 коментар:

 1. več sami naslovi poglavlja govore da se radi o nečem izuzetnom - Gule odavno si prevazišao okvire i vlastite zemlje i ovih prostora - ti is svjetski čovjek i zaslužuješ da budeš i sa isto takvim poslom i isto tako plaćen....

  ОдговориИзбриши
 2. Јел видиш ти Лавкрафта у овом новом Твин Пиксу?

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман26. јун 2017. 20:08

  Честитам. Није мала ствар.

  ОдговориИзбриши
 4. Super. Pitam se samo koliko si strucan da napises ovo poglavlje o video-igrama...

  ОдговориИзбриши
 5. đango: za to poglavlje sam se poslužio savetima malo većih experata ;) baron r: da, nazire se nešto nalik lavkraftu, u povremenim bleskovima, mada ne i u opštoj 'mitologiji', koja je ipak zasnovana na zašećerenom dualizmu i na izrazitom antropocentrizmu. dakle, da nacrtam, TP mitologija nije lavkarftovska, ali pojedine scene i ugođaji jesu, i 8. epizoda je po ko zna koji put potvrdila moju slutnju da je linč jedan od vrlo uskog kruga ljudi koji bi MOGLI, kad bi hteli, da naprave VRLO lavkraftovski film.

  ОдговориИзбриши
 6. Dejane, izvini na skretanju s teme. Pitam se kad ćeš zapisati svoje utiske o novom Tvin piksu. Čekaš li da se završi cela sezona? Čisto da znam da ne refrešujem blog na svakih pola sata. Sinoćna, osma epizoda me je oduševila i ubedila me da sam budala što sam uopšte posumnjao u Linčovog filmskog genija. Jedva čekam da čitam tvoje utiske.

  ОдговориИзбриши
 7. rekoh već juče, čini mi se: moj osvrt na novi TP stiže iduće nedelje, a možda i ranije.

  ОдговориИзбриши
 8. Amnesia: The Dark Descent je vrhunska horor video igra inspirisana Lavkraftom; to naprosto svaki ljubitelj horora treba odigrati, bio on gejmer ili ne (isti studio je napravio i remek delo SOMA, koji je inspirisan radovima Filipa Dika). Bloodborne je takođe sjajan, ali to nije igra za casual gejmere. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth je veoma dobar, ali dosta izbagovan i malo zastareo. I Dishonored, kao hit igra, ima dosta lavkrafštine (Outsider kao božanstvo, raznorazna morska čudovišta sa pipcima, itd)

  Od Indie igara na pamet mi padaju The Last Door (simpatična, pikselizovana avanturica), Sunless Sea (odlično napisan roguelike), Darkest Dungeon (sjajan art stil).. a braća Rumuni su imali uspešan kickstarter za komičnu p&c avanturicu zvanu Gibbous - A Cthulhu Adventure, itd..

  ОдговориИзбриши
 9. Trenutno je u razvoju i Call of Cthulhu- Depths of Madness. Nisam nešto optimističan, ali ko zna.. možda ispadne dobro. Trejler je solidan
  https://www.youtube.com/watch?v=WYaCIpz9We0

  ОдговориИзбриши
 10. Što se tiče igara, mogu samo da preporučim i Sherlock Holmes: The Awakened koji veoma uspešno spaja lavkraftovsku onostranost sa Dojlovom racionalnošću.

  ОдговориИзбриши
 11. lepo je to sve i hvala na preporukama, ali sad je za njih dockan: knjiga je prelomljena i ide u štampu za koji dan. ali možda ću uvrstiti ove predloge kad budem radio proširenu srpsku verziju.

  ОдговориИзбриши
 12. Kako se može kupiti? Tj, da li će biti primeraka i kod Vas u prodaju?

  Koliko je cena isporuke ?

  Pozdrav,

  Ivan Lazarević

  ОдговориИзбриши
 13. kako? poštom! da li će? nešto malo, hoće. cena isporuke? 100 din. pozz.

  ОдговориИзбриши
 14. Svima hvala na interesovanju za ovu knjigu! Mnogi su se javili da ‘rezervišu’ primerak, pa da ovde kažem:
  1) Za sada još ne znam tačno koliko ću primeraka dobiti ni kada će mi tačno stići (trebalo bi da ih imam do sredine avgusta, ali ko zna...) tako da ne smem nikome da 'rezervišem' ništa u ovom trenutku. Kada mi budu stigli, obznaniću na blogu i Fejsu sve detalje - koliko ih imam, po kojoj ceni, itd.
  2) Što se tiče srpskog izdanja ovoga - ono niti je ugovoreno niti je započeto i ko zna kad će se desiti. Pošto je NEKRO 3.0 planiran za iduću godinu, onda ovaj ČUDNI SVET H. F. LAVKRAFTA najranije može da se očekuje 2019. a i to je, kažem, za sada, pod velikim MOŽDA. Ne oslanjajte se na TO kao razlog da ne nabavite OVO izdanje na engleskom.

  ОдговориИзбриши
 15. Jesi hipsterski glavonja, sav uskraćen i zaostao u razvoju, besno dete i fangoria kidult, ali lepa knjiga, nema šta.

  ОдговориИзбриши
 16. Danas u knjizari naidjoh na knjigu: https://www.goodreads.com/book/show/23278030-gothic-dreams-cthulhu, sta mislite i njoj?

  ОдговориИзбриши
 17. simpatična slikovnica za HPL fanove - ima puno treša, ali ima i nešto sasvim solidnih, pa i odličnih ilustracija. daleko je to od vrhunske i ozbiljne stvari, više naginje ka popularnom i drečavom, ali... nije tako loše.

  ОдговориИзбриши
 18. https://www.goodreads.com/en/book/show/40622749

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. yes, it is. odavno mi je na 'want to read' listi. ali... imaš li je u nekom obliku? si čito?

   Избриши
  2. Narucih je na abebooks-u za 13 evra, nadam se da ce stici skorije.
   Kolko vidim u originaliu je nije moguce naci, da ne znas mozda nesto tome?

   https://www.bookdepository.com/The-Double-Star-and-Other-Occult-Fantasies-Jane-De-La-Vaudere-Brian-Stableford/9781943813643

   Imas je ovde, samo da napomenem da sam poslednju knjigu koju sam tu narucio cekao 2 meseca..

   https://www.goodreads.com/book/show/52462802-abyssarion

   Ne znam da li si cuo za ovoga pisca, neke od njegovih prica sam slusao i odusevio se, kolko sam video nije uopste prevodjen na engleski, ali eto ako se desi da iskoci neki prevod, moram da ga preporucim..

   Избриши
 19. hm, trenutno je 16 e. ne znam, zaintrigiran sam, ali - could be anything... za ovog grainsa nisam dosad čuo.

  ОдговориИзбриши