понедељак, 26. март 2018.

TWIN PEAKS, III SEZONA (2017)


****(*)
5-

            Linčov povratak u Tvin Piks – ovog puta samo pod njegovim uslovima, pod totalnom kreativnom kontrolom, u celosti (ko)napisan i režiran by The Master – serija je koju sam jedva dočekao i mnogo joj se radovao još dok je najavljivana, i strepeo sam kad je, načas, bila u opasnosti da je odlože ili čak otkažu (čitaj: „nesporazum oko finansija“). Kad je, napokon, snimljena i počela da se prikazuje, fanatično sam iščekivao svaku novu epizodu, gledajući je doslovno istog časa kad bi iscurela na net. 
Bilo je to prošlog proleća i leta (2017), od maja do septembra: svake noći između nedelje i ponedeljka, uvek u isto doba, negde oko četiri ujutro, kad pošten svet spava i u snu gunđa zbog početka radne sedmice, a nepošten i nezaposlen svet dreždi do zore, pa i dalje, gledajući šta mu srcu drago, Linč nam je pružao unikatno i nezaboravno gledalačko iskustvo, neuporedivo sa bilo čime do tada, a verovatno i od tada.

            Bila je privilegija pratiti to baš onako kako je to Linč genijalno zamislio: bez ikakvih predznanja, bez unapred-rivjua, bez spojlera – nemajući ni najblažu ideju ne samo o tome šta će se u narednoj epizodi desiti, nego čak ni ko će se od likova u njoj pojaviti, ili nepojaviti. Sa totalnim neznanjem, sa totalnom otvorenošću za njegov ANYTHING CAN HAPPEN. Linč je ovde preuzeo formu TV SERIJE (da, serije, a ne kako neki tvrde – filma; to je koješta! pa makar dolazilo i od samog Linča!) i maksimalno upotrebio njenu formu – njenu iseckanost na parčiće – udaljenost tih parčića kroz vreme – i vreme da se svaka epizoda svari, natenane, i da se onda sedam dana u mislima baviš njome i da projektuješ na sledeću svakojake želje, nadanja, tumačenja, teorije – da ŽIVIŠ sa jednom pričom tokom više od četiri meseca! I to kakvom pričom!  
Stoga žalim one nesrećnike koji su, po inerciji, po ustaljenoj navici, načinili pogrešan, glup, nepromišljen korak i tretirali Linčovu seriju kao bilo koji drugi TV produkt, pa sačekali da se serija okonča, kako bi je tek onda „bindžovali“, odjednom. Ali, ono što važi za vaše Vestvorldove i Med Menove i štatijaznamšta – ne važi za Linča. Ali, OK, nema veze: mudri su sa serijom živeli 4,5 meseca; oni drugi su je izbindžovali za par dana. Svakom svoje...
Bilo je tu, da se razumemo, mnogo povoda za oduševljenje, i mnogo za zbunjivanje, i ponešto za izluđivanje – ali gutalo se i ovo potonje, u nadi da će se sve to što na prvi pogled deluje bezveze, ili nedorečeno, nedorađeno, besmisleno... na kraju osmisliti i opravdati. I, da li se to desilo? Pa, donekle jeste, ali odnekle baš i ne.
            Poslednja epizoda ostavila me je frustriranog, polubesnog, razočaranog --- ispunjenog brojnim, ponegde i kontradiktornim osećanjima --- zbrkanog, zbunjenog, ali ne na dobar način. Bila je to jedna lepa veza,  sex maraton u 18 epizoda (iliti susreta) koji je imao svoje ups & downs, ali na kraju se, niotkuda i bez najave, okončao kao ničim izazvani ice bucket challenge.
            A čak i ovo zvuči kao privlačniji i pozitivniji opis od onoga što sam tada osećao.


            Ukratko – tada nisam bio raspoložen da pišem o TP3, delom zbog tog razočaravajućeg nekraja, delom zbog drugih obaveza u to vreme; a kad mi se raspored dovoljno raščistio, prošla me je emocija. Plus, želeo sam da se još jednom vratim seriji, da je odgledam ucelo, od početka do kraja, i da onda proverim svoj inicijalni sud. Linč je zaslužio toliko. Uostalom, kao što znate, razgovarao sam sa Linčom jesenas u Beogradu, i ostao pun poštovanja i ljubavi prema njemu čak i nakon nezadovoljavajućih odgovora koje mi je dao. Taj čovek ima preveliki kredit kod mene da bi me bilo čime, pa čak i ajs baketom, naljutio.
            Planirana bindž-repriza se, napokon, desila ovih dana: odgledao sam sredinom marta 2018. ceo TP3 u savršenom ripu sa blu reja, a za one koji to vole striktno legalno, III sezona se upravo sada daje na RTS-u (samo tokom vikenda). Takođe sam, pre ove reprize, odgledao i više sati EXTRA snimaka (behind the scenes) sa snimanja TP3, koji su se u međuvremenu pojavili, skinuti sa blu reja, a još prošle godine pročitao sam dve knjige Marka Frosta, The Secret History of Twin Peaks i Twin Peaks: The Final Dossier.
            Da počnem od kraja: koliko su prosvetljujući ovi prateći materijali, a pre svega dokumentarni snimci sa snimanja serije, pitate se vi? Pa, jesu, ali ne u smislu koji biste verovatno najviše voleli. Dakle, ne očekujte da vam bilo šta u seriji bude jasnije nakon gledanja tih EXTRAS; ono što se u njima osvetljava isključivo je Linčov stvaralački proces, i odnos između njega i saradnika. 
Ukratko, iz tih Extras se vidi da taj čovek ne samo što zna ceo scenario napamet, nego ima čvrstu, super-preciznu viziju o svakom jebenom detalju – svakoj intonaciji svake reči, svakom izrazu lica, svakom pokretu, i ne dopušta skoro nimalo improvizacije i odstupanja od toga kako je on to u svojoj glavi već izmaštao, izmeditirao, izvizionirao, odsanjao ili šta li je. Plus, zabavan je taj balans opuštene topline i umerene srdačnosti, s jedne, i strogoće i žestine, kad zatreba, s druge strane. Ali najvrednija stvar u odnosu sa ekipom jeste očigledno, potpuno poverenje svih involviranih, ne samo glumaca, i ne samo „glavnih“.
Ovo što tu vidite i čujete nije uobičajeno promo-proseravanje kakvo imate na drugim DVD dodacima nego nepatvoreno obožavanje od strane svih, totalna predanost i spremnost da se uradi šta god se zatraži. Linč kaže „Skoči“ – oni samo pitaju „Koliko visoko?“ A on im onda, u santimetar tačno, i objasni i, ako treba, pokaže. Dakle, meni kao obožavaocu Linča bilo je zabavno da sve to gledam; ali ako hoćete te DODATKE radi dodatnog razumevanja šta se to dođavola izdešavalo u seriji i šta sve to znači – man'te se ćorava posla, nije Linč blesav pa da vam to otkriva.
Podsećam – ipak je Linč čovek koji je, uvodeći mlađahnog Kajla MekLahlana, nakon DINE, u svet filma i svega oko filma, junoši dao sledeći savet, kad ga je ovaj pitao šta i koliko može da kaže novinarima: „Your job is to tell them nothing!“
Drugim rečima – među Extras ne postoje „deleted scenes“ pa čak ni „alternate takes“ koji bi bacili neko novo svetlo; nema komentara da reditelj kaže šta mu znači ova scena ili onaj simbol, niti opsežnih, detaljnih, otkrivajućih intervjua nezavisno od kratkih delića koji se provlače kroz dok. snimke. Linč vam neće reći NIŠTA izvan onoga što je u seriji. Poštujte to ili nemojte, ali to vam je što vam je.
Ovo što rekoh za TP3 Extras isto važi i za pomenute knjige, samo još gore. Ključna stvar: u njihovom stvaranju Linč nikako nije učestvovao; dapače, nije ih ni čitao. Samo je aminovao Frostu da piše šta hoće, ali u zadatim okvirima plota koji su zajedno sročili. The Secret History of Twin Peaks je nešto vrednija pažnje, jer ide mnogo dalje u širinu „mita“ (od naseljavanja Amerike, od Luisa i Klarka, pa do Kroulija i otkačenog okultiste/roket sajentista, Džeka Parsonsa i NLO-a, and beyond) i jer mestimično prilazi hororu (naročito u skoro-blekvudovskim epizodama o čudnim viđenjima i nestancima u šumama oko TP-a), ali je i zamorna sa svojom kvazidokumentarnošću.
Jebe je forma novinskih članaka, dokumenata, izveštaja, isečaka, dnevnika, jer to otvara prostor za mnogo praznog hoda: na svakih nekoliko stranica se priprema novi teren, stalno neki novi uvod, neki novi kontekst, pa dok se dođe do „mesa“ čovek izgubi apetit, previše je nakucavanja dosadnih stvari da bi se došlo do jednog zanimljivog podatka, ili detalja, i solidne scene u moru kvazirealizma. Bolje bi bilo da je neko književno obdareniji napisao zbirku priča koje se dešavaju u svetu Tvin Piksa – ili, još bolje, ne jedan autor, nego tematska zbirka, sa pričama više njih. 
Ovako, TP mitos se istovremeno i osvetljava i, samim tim, banalizuje, racionalizuje, prizemljuje. Ključni element kod Linča – MISTERIJA – ovde, kod Frosta, izostaje. Daleko od toga da je Frost sve nacrtao i objasnio; ali je njegov pristup svemu daleko racionalniji, pa je njegova priča samo nedorečena ali ne i misteriozna, ako razumete razliku.
Naravno, to je ionako bio glavni Frostov posao u ovom tandemu – da urazumi Linčove iracionalnosti, da prizemlji njegove mistifikacije, da kanališe njegove snove i vizije i dâ im privid smislenog ABCDEFGH plota... Ali, svejedno, ne mogu reći da ova knjiga obogaćuje Linčovu viziju; pre se može reći da samo razrađuje (donekle i rasplinjava) određene njene površne aspekte, ali i ne dotiče a kamoli da prenosi srž. Mada, površniji fanovi će to progutati i cvileti za još. Ako ništa drugo, što se mene i ovdašnjih kultista tiče, pozitivno je barem što ovde u centru svega nije tajni dnevnik nesrećne tinejdžerke i njeni porodični, školski, seksualni i narkomanski problemi, nego – zavere, tajna društva, CIA, FBI, ludi naučnici, NLO konspiracije, paralelni svetovi, zone mori zone, itsl. To je barem zabavnije za čitanje.

            Što se tiče Twin Peaks: The Final Dossier, to je daleko redundantnija knjiga. Naime, The Secret History bar dodaje BRDO novog materijala, koji nije ni pomenut u seriji (for better or worse), pa koga zanimaju ti noviteti – koji vrlo malo veze imaju s Linčovom vizijom – može zbog njih smisleno da čita ovu knjigu. The Final Dossier, međutim, ne dodaje skoro ništa vredno, iako se nominalno bavi „popunjavanjem rupa“ o glavnim akterima serije.  
U teoriji, super, jer serija jeste prepuna rupa, repova i nedorečenosti. U praksi, međutim, ili nam se otkrivaju nove stvari poprilično nevredne znanja i nebitne za razumevanje serije (tipa, kako je Nejdin izgubila oko), ili se „otkrivaju“ stvari koje su dovoljno jasno implicirane i dale se solidno naslutiti u seriji (koja ipak nije toliko nerazumljiva koliko je ponegde bije glas, samo što u njoj nije bilo potrebe da se te stvari crtaju drečavim bojama i krupnim slovima).
Što je najgore, daju se najprozaičnija i najbednija „prosvetljenja“, kao npr. da je Odrina priča (iz serije, iz III sezone) tačno to što smo videli i ama baš ništa više od toga. Nesrećan život, loši izbori, loš brak, blago zglajznuta psiha, i to je to. Ništa koma, ništa alernativna stvarnost, ništa „Odri je Sanjar“, ništa vremenski paradoksi, paralelni svetovi, crne rupe, bebe vaseljene... I, naravno, ništa o onom jednom zbunjujućem kadru (poslednjem u kojem je vidimo u seriji) – gde se ona nalazi u nekakvoj, kako izgleda, ludari, ili bar bolnici za Nešto i sva zbrkana gleda sebe u ogledalo samo tren nakon što je odigrala svoj trejd mark ples u Roudhausu. 
Ali, da li Roudhaus uopšte postoji u „našem“, objektivnom svemiru? U našoj stvarnosti? I da li je Odri uopšte skoro kročila tamo? I odigrala svoj ples? Ili...? ILI?! I čemu onoliko nagvaždanje kroz 3-4 epizode, „oće kaki, neće kaki, oće Roudhaus, neće Roudhaus“? To se, kod Frosta, nije ni desilo, tj. nije bitno. Prc! (Naravno, sasvim je moguće da ni Linč ne zna ništa više o Odri od onoga što nam je prikazao; ali on nam barem nije ponudio tako banalan „odgovor“ kao Frost!)
Ukratko, čitanje ove knjige je potpuno gubljenje vremena, nimalo obogaćujuće: čista mamipara da se ućari još malo na seriji, da se površnijim gledaocima nacrta ono što se već gledanjem moglo naslutiti, i to je to.
Dobro, toliko o pripremama, uvodima i pratećim materijalima. A sad, da vidimo kakva je uopšte ta treća sezona, i šta sve to uopšte znači (ako išta znači)!
U sledećem nastavku, o HORORU u seriji.
A zatim, ŠTA SVE TO DOĐAVOLA ZNAČI.

---NASTAVIĆE SE---

71 коментар:

  1. Kad klijent dodje na psihoanalizu on dolazi sa pitanjem RECI MI TAJNU, sapni mi na uvo.

    Analiticar ne izlazi u susret njegovoj zelji jer analiticar zna da odgovora i resenje nema. On zauzima poziciju Sfinge. U coveku ne postoji nista stabilno i nepodeljeno, pa on svoju zelju mora da UFATI i da sebe IZGRADI.

    Ovo ovaplocenje; ova inkarnacija, su cilj analize.

    Ako Linc u Tvin Piksu u izvesnom smislu psihoanalizira gledaliste, onda je to taj smisao. Da nas dovede do spoznaje da smo nistavilo i da sami sebe moramo da porodimo, kao Plava Ruza.

    Kao sto je patuljak rekao Odri IT IS EXISTENTIALISM 101 u moment kad covek ne moze da izabere on ne shvata da zivot bira umesto njega.

    ОдговориИзбриши
  2. Eh,samo kad se setim kako smo onomad zajedno gledali Petparačke priče u formi serije...vrk u mrk!
    Koliko rekolektujem knjiga je krenula baš dobro sa tom ekspedicijom(laFkraftovski) i početak mi raspali maštu u pravcu 'gde ovo ide?' 'kako će ovo da se poveže sa Piksom?' i za trenutak se ponadah da ću na kraju da dobijem sve odgovore i preko toga i da će to da bude najoriginalnija stvar ikada koju je neko uradio - snimio seriju/film i onda napisao knjigu da sve to objasni,dopuni...(mislim možda su neki ljudi to radili al ja ne znam)Kad ono,jebe ALE u nastavku što ti reče...
    Najteže mi je palo oko svega ovoga to što,kao što znaš,soundtrack je negde proglašen za najbolji svih vremena a ovde je smo imali u velikoj meri odsustvo tih predivnih harmonija koje su ako mene pitaš pola Tvin Piksa,zato ti mu praštaj ja neću.
    Ono za 'mudrace' se odnosilo na mene naravno,po datumu rodjenja sam broj 5 isto kao i Linč-broj čarobnjaka,ekvilibrijuma...a ne 6 kao ti-ubica,prokletnik...ako njesi ubio do sada znaj:Hoćeš!Ako ništa makar iz nehata;I pritom ne mislim na ubistvo karaktera.Do sledećeg rivjua

    ОдговориИзбриши
  3. Satiru, ako zbog promocije trans meditacije, Linča vežemo za istočnjačke doktrine umesto za produkte zapadnog društva kao što su psihoanaliza i egzistencijalizam, onda je ostavljanje otvorenog kraja i čak dodatna mistifikacija u Tvin Piksu, njegov način da sprovede KOAN. Koan je zagonetka ili paradoks u zen budizmu kojim se podstiče instinktivno razumevanje, što je viši nivo razumevanja od logičkog razmišljenja. Kao što koan-zagonetke u jednom trenutku rešavanja dovode do duhovnog skoka, kada učenik spozna stanje “probuđenosti”, tako i Linč kod svojih gledalaca želi da, paradoksalno, mistifikacijom pobudi otkrivanje više istine.

    Zanimljivo je da dve najbolje serije, Tvin piks i Riget, nemaju klasičan rasplet. Štaviše Riget je ostao nezavršen…
    A možda razlog nekonvencionalnog završetka ove dve serije leži u činjenici da se u njima parodira forma i sadržina sapunske opere i da je na ovaj način vrhunac ironije postignut u potpunoj dekonstrukciji hepienda sapunice.
    Možemo do sutra da nagađamo, što samo znači da koan deluje;)

    ОдговориИзбриши
  4. Matoji Linc postize upravo SUPROTNO od duhovnog skoka u svom osvescivanju gledalista. Ispostavlja se da sva ta crnomagijsko astrolosko budisticka spiritisticka i masonska ezoterija nema nikakvog smisla i da je iza svega PRAZNINA. Nema nikakvog voznesenija, stavise, Crna Loza je jedan najobicniji teatar apsurda.

    To je psihoanaliticka misao - kao sto vec rekoh cilj psihoanalize je da te dovede do shvatanja da JA ne postoji i odatle moras da ga izgradis.

    Moja religija je pravoslavlje i u njoj takodje cilj nije voznesenije na nebo nego prociscenje kroz telo, nebo se spusta na zemlju.

    Nisam se mnogo udubljivao u Lincove istocnjacke price ali sam primetio u vise navrata da spoinje kako u meditacijama dodiruje Vecnost/ u to verujem jer njegove slike imaju neverovatnu moc i ocigledno dolaze iz neke druge dimenzije, nisu to tek upecatljive slike nego slike koje imaju duhovnu moc

    ОдговориИзбриши
  5. Da, sve to što tvrdiš bi važilo ako na stvar gledaš iz vizure zapadnjaka, a ne recimo budiste, u čiju se kožu Linč možda stavlja. U ovom drugom slučaju nema izgrađivanja sopstvenog Ja, već postoji težnja ka poništavanju sebe, a samim tim i svog ovozemaljsko racia, kako bi pojedinac postao deo večnosti, odnosno praznine, što su sinonimi u budizmu. Zbog takvog pristupa, recimo, mnogi japanski filmovi su na zapadu omalovažavani kao besmisleni, uvrnuti, nihilistički, a oni su samo odraz njihove meditativno-kontemplativne stvarnosti. U njima kao i u Linčovim radovima nema one zapadnjačke raspričanosti nastale iz potrebe da se sve natenane do kraja objasni logičnim promišljanjem, već prednjače slike koje kao koan-zagonetke generišu neki viši smisao. Hipotetički posmatrano, da je Japanac, Linč bi se prema svom senzibilitetu mogao smatrati jednim od tipičnih predstavnika japanske kinematografije.

    ОдговориИзбриши

  6. Okej ne znam sta da ti kazem sad kad sam u prethodnom komentaru ja mislim jasno objasnio da VISEG SMISLA NEMA to je zakljucak poslednje epizode

    ti medjutim i dalje govoris o visem smislu KOAN, o tome mozemo da pricamo kao o separatnoj temi ali ne vidim kakve to veze ima sa Tvin Piksom?

    samonegacija je i cilj psihoanalize samo sto ona koristi drugi vokabular. klijent ce da shvati da je formacija JA arbotrarna i fleksibilna i zamenljiva jer ispod nje stoji Nesvesno to jest Nistavilo

    Budizam i Pravoslavlje se u principu slazu oko Nirvane kljucna razlika je sto Pravoslavlje smatra Jeresi ideju da je Nistavilo isto sto i Vecnost. U pravoslavnoj meditaciji nakon Nistavila otvara se bozansko culo i percepcija. Budizam je u sustini jedna forma nihilizma jer praznjenje je kraj balade.




    ОдговориИзбриши
  7. post continental satyr
    Šta znači to Pravoslavlje ako znamo da je Isus Bog Ra,jagnje i da je to 'Ra' prisutno u našem jeziku u mnogim bitnim pojmovima-stoga ako je Bog reč moraš
    mu znati pravo ime za početak a ne zvati ga tamo nekim deformisanim jevrejskim.Ti ljudi po Americi su neka vrsta psiholoških slabića,prosto je neverovatno kako padaju pod uticaj raznih trendova,a jedan od njih je i budizam(inače religija koja je prilagodjena toj odredjenoj rasi tamo na istoku)
    tako da kad čujem Ričarda Gira kako bulazni o Dalaj lami rasprše mi se sve iluzije o superiornim belim ljudima potaknute raznim filmovima..Linč je možda ima neka lična neobična iskustva ali njegov misionarski poriv je krajnje čudan
    U Extra snimcima koje Dejan pominje se vidi da su ga sateravali u ćošak sa vremenom i da nije imao vremena da domisli zato možda i sve izgleda mehanički

    ОдговориИзбриши
  8. Mene pre svega zanima gde prestaje validni umetnički izraz u kojem auditorijum može da se pronađe zajedno sa autorom, a gde počinje mindfuck-masturbacija nečije razuzdane patološke mašte, da ne kažem - ličnog ludila? Ili kanalisanja nečije okultne agende kidisanjem na milione nejakih umova u širokom auditorijumu - koje pojma nema šta gleda, ali ceni da je "jebeno interesantno i nenormalno, mora da je super pametno i duboko".

    Malo mentalne higijene u ovom poremećenom vremenu nije na odmet.

    ОдговориИзбриши
  9. -'validni umetnički izraz u kojem auditorijum može da se pronađe'
    -'okultne agende'
    - dušebrižnici za 'nejake umove'

    opinion_discarded.jpeg


    Ne vjerujem baš u to pronalaženje, zapravo sačuvaj Bože, i bliže sam tome da je 'razuzdana patološka mašta' autentičniji umjetnički izraz nego podvlačenje normijima; ajde samo zamisli takvo stanje danas - u kom se lično_ludilo projekti finansiraju - i to toliko da budemo frustrirani time. Da samo!

    Jeste Linč na autopilotu svaki put kada počne spamati o TM, ali ja nisam primjetio, ni osjetio, da me forsefida time u svojim kreativnim projektima.

    ОдговориИзбриши
  10. istina je, linč može zvučati kao sektaški prozelit kad se dohvati TM, ali u svojim delima on je SVE SAMO NE TO. i ne samo vezano za TM, nego za bilo šta: on ne vrši promidžbu NIKAKVE agende, nazora, filozofije, pogleda, vrednosti, bilo čega konkretnog, u svojim filmovima. i to mu je veliki plus. sad, da li mu je mašta 'patološka' ili ne, to prepuštam doktorima da prosude; ja o umetnosti ne razmišljam u tim kategorijama.

    ОдговориИзбриши
  11. Kad pomenuste slike,dosta toga je zapravo iz slika njegovog omiljenog slikara Frencisa Bejkona,i svidja mi se taj manevar kad neko toliko voli nečije platno
    da odluči da oživi sve to...

    ОдговориИзбриши
  12. ne treba zaboraviti da je linč pre svega slikar pa onda reditelj. takođe, u III sezoni je inscenirao nekoliko SVOJIH slika - uključujući tu i dizajn onostrane 'sobe' u božjoj-divovoj 'kuli' uključujući i njegovu družbenicu, itd.

    ОдговориИзбриши
  13. Uzivao sam u ovoj sezoni od prve do zadnje epizode

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман22. мај 2018. 11:07

    Nista od Lincovog zena i meditacije. Gledaj kako se nervira kad mi neko kenja o tome koliko treba da traje scena:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=80eMhhWnWbk

    btw, Kad ce nastavak?

    ОдговориИзбриши
  15. ne znam kad će nastavak niti bilo šta drugo, jer sam u podnožju planina ludila. glede linča: potpuno razumem čoveka, pa i on je smrtan (!), i njegova reakcija je sasvim na mestu.

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман23. мај 2018. 15:48

    Naravno, ovim snimkom sam samo hteo da se nadovezem na tekst iz tvog posta o njemu i seriji. Samo napred za planine, ocekujem ih sa nestrpljenjem (ako mislis na pripremu novog izdanja :) puno pozdrava

    ОдговориИзбриши
  17. Ako neko čeka da neko napiše neki tekst gde će da objasni TVIN PIKS bolje da čeka Godoa;jer nije moguće da se 3.sezona uzme kao nešto zasebno a ako uključiš i ono drugo od pre treba ti knjiga od 1500 strana samo da povežeš sve
    + neko tvoje viđenje TP sveta ako ga imaš.

    Videh jedan komentar vezan za kraj filma FWWM i oduševih se,
    naime,oduvek me je ona scena kad anđeo nestane sa slike u Lorinoj sobi asocirala na neki gubitak duševne nevinosti i na to da do određene godine kao svako ima nekog anđela čuvara koji posle ode i ostavi te da 'padaš kroz svemir'... al ovde se zapaža da njegova manifestacija na kraju filma zapravo
    govori o moći umetnosti da spasava duše,što ga čini jednim od najboljih krajeva ikada!

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман26. мај 2018. 01:22

    Opet trtljas barone. Promasio si sustinu. Ne cekam ja da meni neko nesto objasni vec kao pratioc i stovaoc ovog bloga bilo bi mi veoma interesantno da procitam gulovo misljenje i njegovu kritiku, pogled, rivju itd. ajd da kazemo Finalnu Reč™ o ovom fenomenu od serije.

    Ono sto takodje previdjas je i da stara kuka Linc voli da rezira filmove koji se mogu tumaciti na hiljadu nacina i cilj mu je da misterija ostane misterija i da se o njoj prica i razglaba 100 godina, a ovde je to uspeo za sve pare.

    Ziveli

    ОдговориИзбриши
  19. Ima nešto u onoj pesmi i spotu SHADOW Chromaticsa iz čega bi mogla da se izrodi neka
    nova Tvin Piks lepota,i ona đevojka je tako lepa i tako se lepo njiše da bi ladno mogla da bude nova Lora Palmer...još samo kad bi je deda ishendlovao malo,da joj zategne živce...

    ОдговориИзбриши
  20. barone zar nijesi primetio da tekst pesme govori o poslednjoj epizodi

    and then we are riding in your car
    pretending that we ll leave this town
    itd

    ОдговориИзбриши
  21. prokleti blogger je ovih dana nešto menjao: tek sad vidim da nisam uopšte dobijao obavijesti o novim komentarima - i tek sad primećujem nekoliko koji su tu bili već 3-4 dana.

    ОдговориИзбриши
  22. Što bi reko onaj cinični profa iz Keri: 'BJUUUUUUTIFOL!'
    Mogao bi to da bude i neki svetliji Piks(bez piksela) sa hepi endom,svetlom na kraju tunela(u inat Gulu)...ali onako malo prigušenim u mističnoj izmaglici iz mističnih šuma,mistične države Vašington...i patuljak naravno..a bez previše gerijatrije.
    PS Slušah onog Radivojevića gde priča o Linčovoj fascinaciji pokretima staraca i njegovoj gerantomaniji i štucam od smeha kad god se setim.

    ОдговориИзбриши
  23. Odgledah i ja ovo i sta reci?
    1) Ono sto me je odmah odusevilo je vizuelni deo serije-mislim da je ovo najlepse uslikani Lincov rad ikada,prevazilazi i Izgubljeni autoput,ako se ja pitam.Mnogi kadrovi su zapravo slike-kao kada lazni Kuper u sumi dolazi do Drveta ,sa svim onim senkama okolo itd.,i mogu da se stampaju kao posteri za na zid (sto mozda ne bi bilo lose)
    2) Prica ide mal'ne u logicnom smeru do momenta kad Dagi gurne viljusku u steker,posle toga dolaze stvari koje bas nisam ocekivao.A u zadnje 2 epizode sta imamo -povratak Kupera koji odlazi da spasi Loru i uspeva ,pravljenje novog Dagija i potragu za Lorom sada.
    Medjutim da li je Kuper spasio-vidimo da njeno telo u najlonu nestaje,ali on ne uspeva da je izvede iz sume kuci.Kada u narednoj epizodi dolazi do restorana Kod Dzudi (ona Dzudi ?)i trazi njenu adresu tamo zatice Karen u njenom telu.
    3) To bi bila prica o reinkarnaciji cime je Linc elegantno u maniru sapunica otvorio mogucnost za tu najavljenu 4.sezonu. Ili mozda nije prica o reinkarnaciji posto onaj vrisak Govori da se Karen setila proslosti.Ili je u globalu to stvarno prica o bogovima i ljudima,s tim sto stvoritelja mozemo da dozivimo i u liku pisca/autora dela? U pretposlednjoj epizodi Kuper porucuje svima u serifovoj kanc.-"Zivimo u snu.Nadam se da cu vas videti opet".Snevac je,dakako,Linc.
    4) S trece strane Covek Bez Ruke pita Kupera,pre polaska u Tvin Piks-"Da li je ovo proslost ili buducnost?" cime je nagovestio njegovu neuspesnu potragu za Lorom.Na kraju on to shvata uz pitanje "Koja je ovo godina?"Mozda nas u novoj sezoni cekaju avanture Kupera i Karen u nekom drugom dobu?
    5) Glumice-mislim da je pojava Seril Li ingeniozan potez Linca-njen susret sa Kuperom u sumi je najemotivniji trenutak u seriji!A Seril glumi za sve pare,voleo bih da je vidim cesce u novoj sezoni (gde li je bila sve ove godine).
    A Naomi Vots...pa ako neko nije to uocio u Bulevaru sumraka i nije shvatio zasto je bas nju izabrao Dzekson za King Konga,ovde je pokazala-izdominirala je u svakom kadru sa svakim glumcem bez ikakve frke,kakva glumicetina!!!!
    I na kraju -bilo je uzbudljivo,bilo je zaumno (ah ta 8.epizoda),bilo je neocekivanih stvari,nije sve objasnjeno,kao sto i treba kod Linca (Kuper nam lepo kaze da je to njegov san),nisam sve ni pohvatao ali koga briga-bila je dobra voznja i hocu jos!

    ОдговориИзбриши
  24. ja sam podeljen oko vizuelnosti TP3: ima tu fascinantno snimljenih delova, ali ima i baš negledljivo prozaičnih i zbrzanih 'slika'. veća doza 'realističke' fotografije nije mi prijala. šta god bilo objašnjenje (if any) - siguran sam da ono NE uključuje REINKARNACIJU u ma kom smislu te reči koji se obično koristi. to bi bilo previše konvencionalno i sektaški, a linč to U SVOJIM DELIMA nikada nije.

    ОдговориИзбриши
  25. Ok,ni ja bas nisam siguran da je to to,samo se ne slazem da je pojam reinkarnacije vezan za sekte,jos su Platon i ekipa verovali u to,evo nesto na kasicicu o tome - https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A0%D0%B5%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0

    ОдговориИзбриши

  26. Prevelika je fetišizacija psiholoških reakcija ovog puta,ima tog po njegovim filmovima ali ne prezasićuje - pa da sam to hteo gledo bi performans Marine Abramovic..i ta neka praznina koja provejava svo vreme...neka bude da je sve u seriji refleksija života na zemlji posle 25 god. gde je sve drastično drugačije uključujući i percepciju ljudi - jer ako je tako a na šta nas navodi ona scena sa Odri u ogledalu,onda ne možemo gledati na to kao na Linčov san nego će pre biti da on nama nešto hoče da kaže,a pošto ne može(zbog nekih masonskih pravila) on koristi tu logiku sna i parabole...

    ОдговориИзбриши
  27. Zini da ti kažem...neee pazi Muvožaba!
    Šta da ti kažem,ima tu svega al najupadljivije su te lože,ne treba da si Ajnštajn da skontaš da su to masonske lože(LODGE je inače od srpske reči LOŽA tj.mesto gde se loži i unosi vatra,bar tako kaže D.Lučić zvani Luča Makrokozma Gospodar svih Svemirova koji UBIJA PO KUĆAMA) Dalje,to JUDI bi stvarno mogao biti neki Judaizam - naleteh na neki kanal na YT JEWrasic Liars đe neki Jevrejin objašnjava kako se Djavo manifestuje kroz numerologiju i analizira i povezuje svašta..i smuti mi mozak slično ko Tvin Piks,čak na jednom mjestu izgovara isto što i Liland ili ko već u 2.sez 'One and the same' mada po ovome ispada da je sav engl. jezik kodiran po tim brojevima.
    Gledo sam i neki video đe čovek kaže da je onaj broj što izgovara drogirašica u sceni zapravo naziv nekog MK ULTRA eksperimenta..Sad kako sve te hintove sklopiti u celinu Boga pitaj?

    ОдговориИзбриши
  28. David Lynch: I can tell you what Twin Peaks was about.
    --- Really?
    David Lynch: Yes.
    --- So what's it about?
    David Lynch: It’s about 18 hours long.
    http://www.vulture.com/2018/06/david-lynch-in-conversation.html

    ОдговориИзбриши
  29. To se zove dobar humor ali nećete ni ti ni deda Dejv da prevarite Barona pazi šta sam figjurautovao: Reč BOB je zapravo kompozicija dva broja 101+33.Blizu sam resenja nećete me zaustaviti!

    ОдговориИзбриши
  30. Evo, Baron, izabrano iz nove knjige samo za tebe, Dejvid kao shitposter(?):

    The only things that stayed current on the site were the chat room and the weather report, so people liked those two things. And all kinds of things went on in the chat room. Toward the end I started this thing called Interesting Questions, and I’d sure like to do that again. It was really interesting and I wanted to ask many different questions, but I only got to ask two before dl.com ended. The first one was: Is there still gold in Fort Knox? Man, people wrote in so much stuff on that! They won’t let anyone in there, and the new generation probably hasn’t even heard of Fort Knox and doesn’t give a shit if there’s gold in there or not. I don’t think there is any, though, and that means that our entire system of currency is based on nothing.

    The second question I asked was: How did a 757 airplane get into the Pentagon through an eighteen-foot hole on 9/11? People wrote in tons and tons and tons. One person who called herself or himself Carol was CIA or a government person, I think, and she would attack people who didn’t believe 9/11 was a terrorist thing. This person was very knowledgeable, too. This other guy, also probably from the government, posted elaborate renderings illustrating how a plane could get into that hole. I said, “Nice try, buddy.” I just asked the questions, then stepped back and didn’t participate in the conversations they triggered, but those two questions generated talk that went on for months.

    ОдговориИзбриши
  31. Questions in a world of blue....na koje odgovore zna samo onaj tip iz Umri muski sa osvetom.

    ОдговориИзбриши
  32. Pozdrav svima, moje ime je Ayala koju želim reći zahvaljujući velikom dr. Ogundele koji mi je vratio svog ljubavnika nakon 2 godine raspada. Stvarno cijenim veliki posao dr. Ogundelea zbog vraćanja moje radosti u roku od 24 sata, moram reći da je dr. Ogundele najveći spell caster ikada poznat. Da bismo znali koliko moćni dr. Ogundele savjetujem svakoga tko treba pomoć kako bi ga se ljubazno javili putem svoje privatne e-pošte: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Viber Chat: +27638836445

    ОдговориИзбриши
  33. Sta prica ova luda zena, pa mi ODUVEK znamo da je dr Ogundele plemenita srca i da je svoje ljubavnike, koje menja kao carape, uvek vracao njihovim zenama

    ОдговориИзбриши
  34. eto ti, linče, šta biva kad otvoriš vrata SEKTAMA. koji su sad ovo entiteti?!

    ОдговориИзбриши
  35. Sotire entitetine ovo mirise na tvoje maslo..nego jel postoji mogucnost da su svi komentari na blogu ustvari tvoji,i da se ja svo vreme nabadam sa vama dvoma ili pazi sad,samo sa doktorom...Dzekilom..i tetkom Hajdi!Genijalno u svakom slucaju.

    ОдговориИзбриши
  36. uf, pre ili kasnije neko je morao da zaviri iza paravana čarobnjaka iz groza i vidi da 90% svih komentara ovde pišem JA, DR GHOUL LIČNO, pod raznim svojim njarlatotetskim maskama, obrazinama, likovima, avatarima, prostetkama i botovskim identitetkama. ko bi reko da će to biti baš ova boranija rakunska!

    ОдговориИзбриши
  37. Barone on u svojim memoarima ne prijavljuje dane koje je proveo na Kalifornijskom Odelenju za transrodnu teozofiju. Niko nikad nije saznao sta mu se tacno desilo i kakve je to posledice imalo. Ali svi su primetili da se duze nego uobicajeno zadrzava u pecinama, ispod stenja, po haustorima, u supama.

    ОдговориИзбриши
  38. Hteli su da mu ubrizgaju neki super-estrogen nakon čega bi on postao Luciferov faksimil od krvi i mesa...ali je eksperiment pošao naopako,naime jedan pacovski sampl je nekako došao u kontakt sa primarnom supstancom tako da sada imamo stvorenje opsednuto nalaženjem adekvatne pacovojebine i koje naskače na slučajne komentatore...

    ОдговориИзбриши
  39. lepo ste se našli, boranijo i tetko, ali svoje trolovanje udvoje nastavite u nekoj privatnoj sobi. ovde nadalje nećete- tj. ne trebaju mi vaše bljuvotine da zatrpavaju potencijalno dobronamerne i pametno-pitljive komentatore. dakle, nemojte se ni truditi, svako dalje kenjanje u ovom stilu biće obrisano.

    ОдговориИзбриши
  40. Evo ja imam pametno-pitljiv komentar za sledetji Grosman:

    kada ce Slovenija proizvesti FILM STRAVE I UZASA

    ОдговориИзбриши
  41. Ne razumem odakle poriv gornjih komentatora za toliku skribomaniju na blogu koji ih uopste ne zanima. Tj. ovog Rakona zanima Lynch, ali Lynch kao odskocna daska za lincovanje Lyncha i nas citalaca, dok ovog Nikolsa ni to, vec samo gleda kako da inkorporira svoje seksualne frustracije i nedoumice u nesto sto nema svrhu da se tim bavi. Jednostavno, promasili ste temu.
    Ali ako neko dodje na privatni blog da omalovazava, vredja i pljuje po autoru i njegovom delu, a onda se poziva na prava i slobode da to radi, sta normalan covek da misli o njima. Zato, Gule, slobodno cenzurisi ova trolovanja, jer na Javnom servisu se gusi slobodan govora, a ovo ovde na tvom terenu bi bila zastita prava i sloboda i dostojanstva licnosti, tvoje i tvojih citalaca, od neogranicenih prava i sloboda zlonamernih, zavidljivih ljudi, ljudi bez samokontrole, osecaja prave mere i postovanja sagovornika.

    ОдговориИзбриши
  42. nema objašnjenja. objašnjenje je da nema objašnjenja. barem ne do sajma knjiga. 1st things 1st. posle toga, ako nađem vremena i volje, možda.

    ОдговориИзбриши
  43. Pa evo, Gule, skoro prošla godina, a od tvoje najavljene elaboracije treće sezone (u 2 komadima čak!) još uvek - ništa, zero, nada! Biće li to još za naših života?

    ОдговориИзбриши
  44. kad napišem pogovor za hauardove horor priče, i kad prevedem jedan scenario za dugometražni film na engleski, i kad odradim jednu promociju i jedno učešće na festivalu u novom sadu, i kad... završim još neke preče stvari... i kad prođe sajam knjiga... onda, možda...

    ОдговориИзбриши
  45. Imamo novi Linčov tvit!Svet u paralizi briše graške znoja u pokušaju da ga dešifruje...Da li se nova sezona ukazuje na horizontu?Možda će to biti film?Ma daj i reklamu za kafu ako ništa.

    ОдговориИзбриши
  46. šta je tačno reko? jel sad moram da guglam da bih spoznao ovaj tvoj vejgbuking? poslednji tvit koji mu vidim je ovo o king kauntiju od 18. sept. al ne vidim da su ti išta nagoveštava...

    ОдговориИзбриши
  47. Uopšte me ne zanima Linč i sve što je posle Malholanda,ako će da bude još jedan bezvezni kolaž raznih slika koje na trenutak deluju povezano bez ikakve dubine,gde ja kao posmatrač treba da jurim električnog zeca i teram sebe da gledam negledljivo,neću ni da palim kablovsku.

    ОдговориИзбриши
  48. Ima on neki video sa zecovima koji nikad nisam ni gledao,ali sad mislim da on ima smisla i objašnjava šta ovaj kao autor zapravo svo vreme radi,tera te da juriš zeca kojeg ne možeš da uvatiš,mislim možeš ali svi znamo za šta.

    ОдговориИзбриши
  49. Unknown
    Nisi u pravu veruj mi, Tvin Piks je zapravo san Odri Horn na šta svi njeni dijalozi u startu 1.sezone upućuju npr.kad sedi sa Kuperom i pokazuje mu svoj prsten i govori mu kako ima emotivne probleme ... to je prvi pomen prstena u seriji,naravno,san uslovno rečeno je u stvari njena psihoza proistekla iz disocijativnog poremećaja koji je izazvan postupcima njenog oca Bena koji ju je verovatno silovao svo vreme,što nam je prikazano u sceni sa maskom(oslušni dobro njegove reči kad ulazi u sobu) dakle Kuper je u celoj priči idealizovana projekcija njenog pocepanog uma.Sve to je delimično otkriveno u 3.sezoni.

    ОдговориИзбриши
  50. Unknown, teorija o Odri pojavljivala se vise puta. To je slicna teorija, kao cuvena teorija da je brineta u Mulholand Drajv ''san blondine'' - produkcija njenog nesvesnog. Takve teorije su pokusaji da se racionalizuje i na taj nacin odbrani od uzasne pomisli, da identitet nije moguce ni DELIMICNO fiksirati. Sve to postaje jasno kad u trecoj sezoni vidimo Odri u pabu, kako plese svoj ''Odri dens''. A onda nakon brutalnog reza, vidimo je u nekoj ludnici, samu sa svojom refleksijom u ogledalu. Paradoks koji scena predstavlja je sledeci: Odri je ISTOVREMENO, i u drustvu, i u izolacionoj sobi. Kao da izmedju drustva i ludnice postoji dvosmerno, a ne jednosmerno, ogledalo. Ne mozes sa sigurnoscu da kazes da je covek refleksija drustva, niti da je drustvo refleksija covekove fantazije. Ali ISTOVREMENO, covek jeste produkt drustva, i drustvo jeste refleksija covekove fantazije. Metafizicki horror u koji ulazi Lynch, mnogo je gori i dublji od klasicne price gde je horror-dimenzija ''tamno lice'' realnosti. Prosto zato sto ne postoji ama bas nikakvo uporiste, nista za sta bi covek mogao da se uhvati, ni u sebi, ni u drustvu; nikakve pouzdane koordinate da se razlikuje fikcija od realnosti, fikcija od fikcije, covek od demona, demon od andjela.

    ОдговориИзбриши
  51. Na konstantna pitanja i molbe da kaže o čemu se zapravo radi u Tvin Piksu, Linč je u intervjuu za Indiewire konačno eksplodirao i otkrio bar nešto; da je teorija o simultanom gledanju poslednje dve epizode, inače plasirana na ovom sajtu, obično sranje. Naime, „Fans have alleged since the final installments of “Twin Peaks: The Return” aired in September 2017 that watching Part 17 and Part 18 at the same time helps to explain the confusing timeline of the show. Numerous theories have come out of fans watching the episodes together, including the moment Naido turns into Diane (Laura Dern) in Part 17 signifying the return of Diane and Cooper (Kyle MacLachlan) from the Richard/Linda dimension as seen in Part 18 (if it sounds confusing, it’s because it is).“

    “Lynch being Lynch, the only thing he would say when the reporter told him about the theory was “bullshit.” The director remained his vague self from there, championing the power of abstract art to encourage discussion and numerous different interpretations.”

    “If there’s 100 people in the audience, you’re going to get 100 different interpretations, especially when things get abstract. It’s beautiful,” Lynch said. “Everybody’s a detective and whatever they come up with is valid in my mind.”

    Dakle, kao kad posmatramo neku apstraktnu sliku, ali ne u tehnici dripping painting, recimo, već u apstrakciji koja je više figurativna, što je bliže Linču. Neko će u tom spletu linija i obojenih polja prepoznati devojku pred ogledalom u kojem se odražava njen lik; drugi će videti devojku i ogledalo bez odraza; treći će videti samo ogledalo sa odrazom, ali ne i devojku; četvrti neće videti ogledalo, već samo devojku i njen odraz, tj. njenog dvojnika. Nekom će odraz da bude identičan liku devojke; drugom će on biti različit i predstavljaće istu tu devojku dvadeset godina stariju, dok će treći u ogledalu videti muškarca ili neko dete. Apstraktni slikar će svim ovim očevicima verovatno reći da su u pravu. Isto tako će i Linč vama dvojici verovatno reći da su vam teorije maštovite i kreativne i samim tim validne, kao uostalom i kod stotina drugih, ali zato oni među njima koji svoju teoriju smatraju neprikosnovenom, dobiće samo jedno „bullshit“.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravoučenije, ovakva percepcija govori više o gledaocima nego o umetniku. Jer onaj ko u apstraktnoj slici prepozna devojku pred ogledalom u kojem se odražava njen lik verovatno bi najviše uživao u The Straight Story; onome koji vidi devojku i ogledalo sa njenim duplim odrazom preporučljiv je Mulholland Drive, ili bez odraza – onda možda Rabbits; treći, koji vidi samo ogledalo sa odrazom kao sliku u slici, dakle neki namalan apstraktni (možda kubistički) portret može da uživa u filmu The Elephant Man; četvrti neće videti ogledalo, već samo devojku i njen odraz, tj. njenog dvojnika, pa prema tome mogao bi da mu legne Lost Highway. Nekom će odraz da bude identičan liku devojke (The Straight Story); drugom će on biti različit i predstavljaće istu tu devojku dvadeset godina stariju (Twin Peaks), dok će treći u ogledalu videti muškarca ili neko dete i oni bi možda mogli da zaobiđu Linča.

      Избриши
    2. jeste, ali to je vrlo dosadno. bilo bi zanimljivije, na primjer, kad se konačno preseli u viječna lovišta - radoznali mu se ušuljaju u kuću, i na policama za knjige pronađu pet metara Lacana i 25 kila Žižeka; u treš uglu, ponešto od Junga, Colina Wilsona i How to: Ouija manual... a na kompu mu, stotinjak lažni profila koje koristi za trolanje masa teorijama o svojim uradcima.

      Избриши
    3. Sumnjam. Nakon sto ga kremiraju u Indiji, u stanu ce mu naci jedan portret (realisticki) Maharishi Yogija, tonu brosura i diskova o transcendentalnoj meditaciji i dzak kinoe. Nista vise!

      Избриши
    4. Ucitavanje Lakana je mozda najlegitimnije od svih dostupnih ucitavanja zato sto Lakanov model licnosti - koji lici i na hriscanska, i na Maharisijeva verovanja o coveku - podrazumeva jednu vrstu opticke iluzije organizovane oko praznine - rupe. To se kod nas zove Prelest, kod Budiste Maja, ima razna imena, ali to je ta struktura, dvostruko uvijena Mebijusova traka. Identiteti nasi, su opticke iluzije; u pozadini svega je praznina. Prema tome Matoji tvoje ucitavanje high-art modernistickog ''suocavanja sa samim sobom'' nema veze sa Lincovim projektom - on prikazuje BOZANSKE MISTERIJE - i to je razlog sto ne voli interpretaciju. Gledaoci vole da resavaju misterije zato sto one pozivaju i draze njihovo duhovno culo, uvek prisutno u svima nama, bili mi toga svesni ili ne.

      Избриши
  52. matoji
    Pa dobro je'l ti vidiš da je Kuper ustvari lik Kajla Meklahlana iz filma The Hidden a Bili koga Odri spominje na seansi je ustvari Bili Zejn tj. lik Bilija Zejna u TP je preuzet iz filma MILLIONS i to što ona priča je možda radnja nekog filma u kome glumi Zejn,a lik Šeli Dzonson se u nekim segmentima identično podudara sa likom koga glumi Šerilin Fen u Two Moon Junction,problemi sa kamiondziom,isti pucanj kroz staklo...TP je jedan meta meta kolaž ali nisam siguran da to znači taj solipsizam u koji me uveravaš,a nemam razloga ni da automacki verujem i samom Linču sve što kaže,jer možda to kaže da otkači nekog dosadnog novinara pred kojim neće da baca bisere.Keri Pejdz je ozbiljan logički problem,jedino ako je ona ta koja gleda filmove i serije i onda fantazira sve likove,kad Kup kaže:'Ja sam iz FBI' ona odgovara:'Jeste li ga uhvatili' Koga?Bili Zejna iz Miliona?U njenoj sobi se nalazi mrtav čovek a na trenutak kamera prikaže plavi tanjir i konja i kako da čoveku ne zazvone Dzinove reči iz prve sezone 'Leo is locked inside a hungry(tanjir) horse(beli konj)' Ali tako TP može da se snima beskonačno ako će sve uvek da bude san nekog lika koji se u poslednjem času uvodi u seriju,pa onda ajmo nova sezona.

    ОдговориИзбриши
  53. Neko će u tom spletu linija i obojenih polja prepoznati devojku pred ogledalom u kojem se odražava njen lik; drugi će videti devojku i ogledalo bez odraza; treći će videti samo ogledalo sa odrazom,

    Matoji to sto kazes ti / i Linc o sopstvenom radu / je samo delimicno tacno. On je najslabiji, kad tako radi i prica: apstraktno. To produkuje one apstraktne delove filma kao sto je INLAND EMPIRE u kome imitacije Frensisa Bejkona i Salvadora Dalija satima sede u fotelji i nesto zlokobno i shizofreno mramore.

    Srecom, Tvin Piks ima Marka Frosta, koji tu Lincovu shizofreniju drzi pod kontrolom. Slike u Piksu nisu potpuno slobodne za licno tumacenje. One funkcionisu pre kao nadrealni kolazi sastavljeni od prepoznatljivih elemenata, ali gde je smisao nj kombinacije POVUCEN u neku nespoznatljivu i nevidljivu dimenziju. Frost i Linc dobro znaju da cemo mi kao Unknown manicno da trazimo logicno objasnjenje, zato sto se kao prepelice plasimo nistavila koje preti na kraju puta.

    Ali to sve definitivno nije apstraktna umetnost u maniru Marine Abramovic, i sto se vise Linc udalji od iste, to ce mu biti bolji filmovi.

    ОдговориИзбриши
  54. ga glumi Šerilin Fen u Two Moon Junction,problemi sa kamiondziom,isti pucanj kroz staklo...TP je jedan meta meta kolaž ali nisam siguran da to znači taj solipsizam u koji me uveravaš,

    Uknown, UPRAVO: meta meta kolaz je odlican izraz. On je ''meta'' u tom smislu sto je sklopljen od meta-referenci na postojece medije, ali po nekoj meta-logici iznad koja ne moze da se spozna. Ali nije arbitraran, i singularan, kao sto bi bio u solipsticnoj/apstraktnoj umetnosti. Jer takva umetnost podrazumeva neko celovito modernisticko Ja, neku specificnu Licnost umetnika koja je neponovljiva. A Tvin Piks 3 je post-post moderna naracija, u kojoj je licnost vanzemaljac. Jos jedan stepen gore od egzistencijalistickog ocaja.

    ОдговориИзбриши
  55. Čuo sam negde da je ta Hazel Drew po kojoj je nastao lik Lore Palmer neka baba Marka Frosta

    ОдговориИзбриши
  56. U cetvrtak ce se znati sa kakvim svojim projektom Lynch ucestvuje na ovogodisnjem Kanu! Ili je u pitanju pilot za novu seriju Unrecorded Night (Wisteria) ili mozda igrani film.
    Pored Lynch-a u Kanu ce, cini mi se, biti vredni gledanja i novi Kronenberg i Chan-wook Park.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. taj će bude još negledljiviji od onog prošlog njiovog houm muvija. pola filma linč govori koji je danas dan i koja je temperatura. u paralelnoj zoom montaži lora govori: u večernjim časovima očekuje nas povećana vlažnost u nižim predelima...

      Избриши
    2. Ne verujem da će biti takav neki "90 minutes of David Lynch listening to rain and reflecting on art" performans. Bar ne želim da verujem...
      Uostalom, kasće nam se uskoro...

      Избриши
  57. Ništa od Lyncha? Makar Cronenberg liči na sebe. Novi Miller (+ Tilda!) i novi Hirokazu (+ Song Kang-ho!), gorenavedeni Park... nije loše.

    https://imgur.com/9HFOTJ4
    99 dana do Nope.

    ОдговориИзбриши
  58. -Ništa od Lyncha?
    -Ništa! Novinarska patka "Varajetija".

    ОдговориИзбриши