четвртак, 21. новембар 2019.

Šta gledati na Festivalu autorskog filma?



            Nemojmo kukati za onim čega nema, šta bi bilo lepo da je dovedeno, šta bih ja doveo da me je ko pitao – okrenimo se stvarnosti, onome što jeste, što je tu, što će biti prikazivano ovih dana u Beogradu, na Festivalu autorskog filma!
Da li osobe gulovskog ukusa i nazora imaju šta filmsko metnuti pod zub na ovoj manifestaciji? Ne preterano, ali ima ponešto. Festival traje od 22. do 29. novembra. Ja ću biti tu tokom 3-4 dana u kojima mogu da pohvatam skoro sve što želim.
            Glavni program festivala imate OVDE, ali ako nemate volje i vremena da kroz to gacate i saplićete se o brdo soc. dramurdi i arty isprđevina, i hoćete odmah samo meso, krtinu, evo šta je Dr Ghoul izabrao za vas – i šta će i sam, lično, naživo, overiti u narednim danima.
            Poređano po redu visine očekivanja, od potencijalno najboljih, za ne propustiti, ka onima od kojih može svašta da ispadne, ali im (možda, ipak) vredi dati šansu.

BACURAU
 

akcija – horor – vestern – nasilje – Udo Kir – Sonja Braga – mrak – satira – žestoko!

 
Radnja je smeštena u bliskoj budućnosti u unutrašnjosti Brazila, u selu u kome posle smrti najstarije građanke počinje da se dešava niz suludih događaja kroz koje se otkrivaju i neobične tajne njenih sugrađana. 
Bacurau na portugalskom označava, kako sam reditelj kaže, noćnu pticu koja zna da se kamuflira u mraku, ili ono što je tu, ali se ne vidi jer obitava u mraku. Takav je i grad Bacurau sa svojim tajnama. Ovaj vanserijski vestern sa jakim primesama horora ispod vela različitih žanrova krije snažnu satiru brazilske stvarnosti.


MALI DŽO
Little Joe
 
horor – zli klinac – zle korporacije? – arty horor drama

 
Alis je samohrana majka posvećena uzgajanju biljaka u korporaciji koja se bavi razvojem novih vrsta. Ona je uzgojila poseban cvet koji je ne samo lep već ima i terapeutsko dejstvo. Naime, ako se drži na idealnoj temperaturi, adekvatno prehranjuje i ako se s njim redovno razgovara, cvet osobu koja ga poseduje čini srećnom. 
Protiv pravila kompanije junakinja odnosi jedan ovakav cvet kući kao poklon svom sinu tinejdžeru Džou. Cvet nazivaju Mali Džo. Alis, međutim, ubrzo počinje sumnjati da cvet i nije tako bezopasan kao što to njegov nadimak sugeriše.


MALA ZOMBI
Zombi child
 

zombi satira - na Haitiju - gde je sve počelo

Radnja filma počinje na Haitiju 1962. kada je muškarac vraćen iz mrtvih poslat u živi pakao polja šećerne trske. 
U Parizu, pedeset pet godina kasnije, u prestižnom internatu Legije časti, haićanska devojka otkriva grupi novih prijatelja staru porodičnu tajnu, ni ne pomišljajući da će ova neobična priča ubediti njenog kolegu slomljenog srca, da učini nešto nezamislivo.


JEZERO DIVLJIH GUSAKA
Nan Fang Che Zhan De Ju Hui / The Wild Goose Lake

 

kineski arty neo-noir – satira – crnilo današnje Kine


Priča prati gangstera u bekstvu koji se na kraju žrtvuje da bi spasao svoju porodicu i ženu koju je usput sreo. Poput klasika film-noara, autor daje viziju sveta u kojoj svi junaci moraju da pate – fizički ili emocionalno. 
Ali, izvan filmski arhetipskog scenarija dat je mračniji portret savremene Kine kao zemlje ogromne eksploatacije i kriminala.


VATRA ĆE DOĆI
Fire Will Come / O que arde
 
slowburn – he he he – do vatrenog klimaxa

 
Kada se Amador Koro, osuđeni piroman, vrati u rodno selo u španskoj pokrajini Galiciji, njegov životni ritam usklađuje se sa ritmom prirode. Junak provodi dane sa majkom, čuvajući krave. 
Reditelj ne koristi živopisne pejzaže tek kao pozadinu filma, već i kao simbol tereta zajednice koji junaci na sebi nose. Ustaljeni ritam prirode prekida čudovišni požar koji zahvata celo područje, a dobroćudnost meštana prema Amadoru polako se menja…


TALASO
Thalasso
 

Uloge – Gérard Depardieu – Michel Houellebecq


Provokativni francuski pisac Mišel Uelbek sreće Žerara Depardjea u centru za terapiju morskom vodom u Kaburu. Zajedno, oni pokušavaju da prežive zdrav režim kojem su podvrgnuti u ovoj ustanovi. 
Poričući svoje poroke Uelebek nalazi saborca u najpoznatijem francuskom glumcu današnjice. Ono što će se ubrzo desiti poremetiće njihovu rutinu… Talaso je vesela komedija koju ove dve zvezde uzdižu na viši nivo…


SLOBODA
Liberté
 
Libertini? – budoarska filozofija M. de Sada u praksi? – ajd da vidimo!

 
Radnja filma se odvija 1774., nekoliko godina pre Francuske revolucije, negde između Potsdama i Berlina. Troje aristrokata Madam de Dumval, Vojvoda od Tesisa i Vojvoda od Vanda, donžuanovski junaci, proterani su sa puritanskog dvora Luja XVI zbog svog nemoralnog ponašanja. 
Podršku traže od vojvode od Valkena, zavodnika i slobodoumnog Nemca. Misija glavnih junaka jeste da u nemačkim državama u kojima vlada licemerje građane upoznaju sa filozofijom zasnovanom na odbacivanju lažnog morala i autoriteta, a da pritom pronađu mesto na kome njihove želje i porivi neće biti sputani zakonima.


BELI, BELI DAN
A White, White Day / Hvítur, Hvítur Dagur

 
nordijski mrak i melanholija?

 
U dalekom islandskom gradu, penzionisani šef policije Ingimundur počinje da sumnja da je muškarac iz tog grada imao aferu sa njegovom pokojnom ženom koja je umrla u saobraćajnoj nesreći dve godine ranije. Postepeno, junakova opsesija za otkrivanjem istine raste i počinje da ugrožava njega i one koje voli. 
Ležerni narativ nadograđen je hrabrim i rizičnim preoblikovanjem priče, kako dramski, tako i stilski, a zadivljujuća gluma Ingvar Egert dominira filmom. Priča o bolu, osveti i bezuslovnoj ljubavi.


12 коментара:

  1. Gledao sam neke trejlere domaćih filmova i, po mom mišljenju, ono je užas šta snimaju ovi naši. To ću preskočiti 200%.

    Odgledaš trejler bez tona i deluje kao kakav amaterski, dosadan rad, izmontiran nasumice.

    ОдговориИзбриши
  2. za gledanje domaćih filmova uopšte, ali naročito na FAFu, potreban je zaista poseban nivo mazohizma.

    ОдговориИзбриши
  3. Домаће филмове гледам углавном оне који хронолошки гравитирају око Црног таласа, макар и не припадали истом, слажем се да треба бити мазохиста за новија... подухвате. Од понуђених са овог фестивала бих погледао, можда "Бели, бели дани", "Мали Џо" и "Слобода". "Мали Џо" се издваја, интересантно, специјација, нове врсте, да видим баш какву су метафизику исценирали са врстом која још не постоји, а да притом то иде у неке оквире реалности, наравно, у мрачном контексту.

    ОдговориИзбриши
  4. nisam jos gledao, pa moram da zadrzim parvo na finalni sud; ali, citajuci reakcije na LIBERTE - film koji svuda dobije jednu zvezdicu retko omasi - primecujem opste zgrazanje nad eksplicitnoscu seksa, tim cudnije sto eksplicitnost vise nije nikakva barijera u medijima. Film se izgleda sastoji iz 2/3 nedijaloga, i nekoliko tih sokantnih scena. Kriticari kao da ne primecuju, ono sto je jasno i bez gledanja: ocigledno u susretu francuskog Libida i nemacke Okrutnosti, dobijamo UZIVANJE POD MORANJE, a to bi, ako mene neko pita, bila idealna sumacija, zapadne takozvane slobode, in this day and age. Nadam se da ce ti ovaj film pomoci da naucis lekciju koju si propustio kod dekanke, uzivajuci u njenom licemernom podrzavanju tvog mladalackog bunta: kako stvari danas stoje, autonomni subjekat je i DALJE fikcija, koja danas nosi kostim Liberte.

    ОдговориИзбриши
  5. Ajde bre,kad Francuzi snimaju istorijski film to mora da se gleda sa uživanjem

    ОдговориИзбриши
  6. U duhu festivala, kad sam već ovdi, preporuka za "Stay out stay alive"? IMDB rating mu je famoznih 7,9.

    ОдговориИзбриши
  7. šta sam gledo na FAF-u:
    BACURAU = 3-/2+
    MALI DžO = 3-
    JEZERO DIVLJIH GUSAKA = 3+
    BELI, BELI DAN = 3-
    neki su mi promakli iz objektivnih i drugih okolnosti.

    ОдговориИзбриши
  8. Daj neku preporuku za autorski, gledala bih nesto u nedjelju, ne znam sto?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. pošto ove godine ne dolazim na festival, nisam pomno pregledao program, a od onoga što znam šta je jedino mogu da preporučim MANDIBLES.

      Избриши
  9. Hvala. Deluje idiotski, svidja mi se!!
    Zlo ne postoji sam neplanirano pogledala danas, dobar je. U planu mi je grcki JABUKE i meksicki NOVI POREDAK...Inace, produzen je festival do 16. dec

    ОдговориИзбриши