понедељак, 20. јул 2020.

Hororskop: NOĆ VEŠTICA


U predstojećem periodu verovatno neću imati mnogo vremena za blogovanje, barem ne za dugačke tekstove, jer prezauzet sam nekim drugim stvarima ovih dana. Konkretno, očekujte uskoro, u narednih desetak dana, raspisivanje pretplate za 20. knjigu u Orfelinovoj ediciji "Poetika strave". Biće to zbirka najboljih horor priča Brema Stokera, pod naslovom DRAKULIN GOST. Ako ste mislili da je kapitalni horor roman mogao da nastane niotkuda, ove manje znane a odlične priče strave uveriće vas da nešto tako dobro kao DRAKULA nije došlo slučajno. Korice i sve ilustracije radi Ivica Stevanović.
            A već intenzivno radim na dve naredne knjige ove edicije (reći ću samo: jedan Belgijanac i jedan Poljak stižu najesen), plus, spremam se za pisanje sopstvene proze koju sam prethodnih godina skoro sasvim zapustio. Dosta sam pisao o drugima, red je da najzad malo pišem nešto svoje...
Dakle, ne očekujte dugačke i detaljne rivjue, kritike ni tirade, mada možda ću da ukradem vreme za neki grupni, masovni pregled novih horora (ionako nema ništa stvarno mega-dobro i vredno pomne analize ovih dana!).
Osim toga, povremeno ću na blog kačiti i tuđe tekstove, u okviru rubrike ARHIVA. Kao što stariji i verniji čitaoci znaju, ovaj blog je i stecište drugih, tuđih napisa o hororu, pa tako ovde možete naći skenove članaka, prikaza i drugih napisa od strane ljudi koje cenim, kao što su Ranko Munitić, Bogdan Tirnanić, Aca Radivojević, Bob Živković, itd.
Počeću sad da s vama delim izuzetno dobre, sočne, znalačke i stručne tekstove o horor filmu koje je u periodu 1988-1991. objavljivao Aleksandar Žikić (poznatiji kao rok-kritičar, ali inače i veliki fan i znalac horora) u magazinu TAJNE
Aleksandar Žikić
Meni su ovi tekstovi užasno mnogo značili, svaki broj TAJNI čekao sam kao žedan vode baš zbog njegovih napisa, a u to vreme maštao sam i o pokretanju horor časopisa u zemlji koja je bila na ivici sasvim drugih horora – i o tome PISAO TAJNAMA – vidite moja pisma, i smehotresne reakcije na njih, OVDE.
Inače, ja otvoreno priznajem da su na mene i moje pisanje o hororu, od domaćih kritičara, najviše uticali upravo Ranko Munitić, Bogdan Tirnanić i Aleksandar Žikić (pa pomalo čak i Bob Živković). Bobove i Tirketove napise o hororu već imate u izobilju ovde (potražite ih ako su vam promakli!), a evo, od sad pa nadalje, šerovaću s vama ekskluzivne skenove Žikićeve rubrike HORORSKOP iz TAJNI.
Uživajte!
(Govnjivi blogger mi otežava namere: bojim se da će mnogima od vas ovo najpraktičnije biti da skinete odavde pa da čitate odvojeno - jer mi govno govnjivo od bloggera daje samo 2 opcije: ili da slika bude cela vidljiva, ali sa presitnim slovima koja se ne mogu čitati, ili da bude dovoljno velika slika da se može čitati, ali onda kraj slike i treći stubac texta nisu celi vidljivi jer im blogger seče ivice...)

7 коментара:

 1. upoznao sam ovog coveka na jednom govoru koji je drzao u kraljevackoj biblioteci, jako prijatan i kul lik, ogroman poznavalac rok muzike, preporucujem sjajno delo "mesto u mecavi", a drago mi je i da ovako dobro poznaje horor.

  ОдговориИзбриши
 2. Одговори
  1. Odlično! Poljak je verujem Grabinski.. da li se prevodi sa poljskog ili je u pitanju ono Dedalusovo izdanje na engleskom?

   Избриши
 3. u orfelinu se sve prevodi sa izvornog jezika. stanar i malperti sa fra, grab sa polj. ali nije ovo prevod dedalusove ili bilo koje postojeće knjige, nego moj izbor iz četiri zbirke koje sam čitao.

  ОдговориИзбриши
 4. Evo nesto za citanje - https://pescanik.net/bioskopski-mrak/
  Kratka politicka analiza slashera
  Ili analiza drustvene situacije kroz zanr slashera...ko ce to znati...

  ОдговориИзбриши