уторак, 11. април 2023.

Smrt Bukdepozitorija: Kraj jedne ere!Prošle nedelje se recentnom moru loših vesti pridružila još jedna: sajt Bukdepozitori (Book Depository) uskoro prestaje s radom. Konkretno: 

„We are sorry to let you know that Book Depository will be closing on 26 April 2023.
You can still place orders until midday (12pm BST) on 26 April and we will continue to deliver your purchases and provide support for any order issues until 23 June 2023.
From all of us at Book Depository we want to say “thank you." Delivering your favourite reads to you since 2007 has been a pleasure.“

 

Ovaj sajt je bio od velike koristi nama, ubogim Srbljima, u ovom šupku od zemlje koju ostatak zapadnog sveta (s pravom?!) tretira kao neku trećesvetsku Tunguziju, a poštarinu do nas naplaćuje kao da knjige šalje na jebeni Mars (tako da nas PTT najčešće košta duplo ili troduplo u odnosu na golu cenu knjige). Bukdepozitori je jedini bio nježan prema nama poput nježnika kakvog nježnog poete, a naročito u periodu 2007-2012, kada je „nevidljiva“ poštarina, integrisana u ukupnu cenu knjige, bila tek neznatno veća od prave cene knjige. Konkretno, umesto da knjigu koja, u Americi, košta 10$ plaćamo npr Amazonu oko 30$ da bi do nas došla, Bukdepozitori bi nam je na vrata poslao za 13-15$ ukupno. A sad, zbog pohlepe Amazona i Bezos Ećajnog tajkuna, ovaj džabaluk više nećemo imati kao opciju.

            Naravno da postoje i druga mesta gde se mogu kupovati nove i stare knjige iz Tuđine (npr. A be, Buks!), ali bi one, da budu poslate u ovu Tunguziju, ipak koštale značajno više (s uračunatom poštarinom), nego kad bi se naručile preko BD-a (tj, preko njih su skuplje za 50-100%). Kako je tačno funkcionisao taj BD biznis model ne znam i sad više nije ni bitno, važno je da je fercerao, da je bio vanredno isplativ, i da sam grdno bogatstvo ostavio u tom periodu, otprilike 2010-2012, kupujući kao sumanut desetine i desetine knjiga na engleskom po mega-povoljnim cenama. Vidi sliku!

            Jeste, ona divna edicija Vordsvortovih gotik-horor klasika mogla se tada kupiti za 3 e ukupno (!), prosečna cena knjiga beletristike bila je 7-10 e, itd. Uglavnom, mogao sam, tada, najzad da se otarasim jarma debilnih domaćih dobavljača knjiga na engleskom (koji, neuki, ili okrenuti samo najizvikanijim hit-mega-besceler imenima, nikad nisu, sem retko, a i tada krajnjim slučajem, mogli da zadovolje moje egzotične i ezoterične prohteve) + da zaobiđem jaram zvani POŠTARINA DO TUNGUSRBISTANA koji mi utrostručuje cenu svake knjige. Umesto toga, mogao sam da pod razumnim uslovima, a pouzdano, glatko, pregledno, sa jasnom totalnom cenom unapred, naručujem željene knjige i stripove jednim klikom.

            I zato sam svojevremeno, tj. pre 12 godina, ovde na blogu gromko preporučio Bukdepozitori u tekstu „Naručivanje knjiga iz inostranstva: BOOKDEPOSITORY“.

            Naravno, kao i obično u životu, sreća ne traje dugo.  

            U ovom slučaju udružili su se domaći i strani faktori da mi sreću pokvare.

            Prvo je država Srbistan – odnosno njena Carina, aka Karina – primetila povećan priliv inostrane robe (pre svega zbog Ali-Expresa i sličnih belosvetskih prodavaca šarenih perli, đinđuva i staklića) i, normalno, rešila da se tu UGRADI, počevši drakonski da dere sa carinjenjem SVEGA što dolazi iz Tuđine u ovu zadugo-sankcionisanu i Tuđinstva-gladnu zemlju, pa se u toj masi robe kao kolateralna šteta zatekla i KNJIGA. Dakle, kad su sve češće počeli da me deru ološi sa Carine nametima na kupljene knjige, to me je navelo da drastično smanjim naručivanje – i da napišem post „PDV na knjige iz inostranstva“ tim povodom. To carinjenje je bilo sasvim proizvoljno: npr. u Nišu te deru reketom i za najmanju jebenu knjižicu, dok su Karinici u Bg prezauzeti skidanjem masnog kajmaka sa daleko većih paketa da bi se baktali pojedinačnim knjigama, pa su tamo knjige puštali bez carine i nameta. Zbog toga sam bio prinuđen da to malo što od tada naručujem sebi iz Tuđine, to činim na adresu prijatelja u Bg, kako bih zaobišao niške carinike i njihov iracionalni, proizvoljni reket.

            Drugo, i još gore – predapokaliptične 2012. godine proročanstvo Maja se ipak nije ostvarilo, sem u vidu lokalne apokalipse jer smo mi u Srbistanu tada mudro izglasali Nepomenika i njegovu kriminalno-izdajničku bulumentu sastruganu sa dna kace; iste godine Zli Amazon je KUPIO Dobri Bukdepozitori, a to se odmah osetilo po primetnom povećanju cena, u proseku za 25-30%. Zbogom knjige od 2,5 e, zbogom knjige od 7 e… Sad se teško mogla naći neka ispod 10 e. Ali ok, uprkos tome, i sa tim povećanjem BD je ostao daleko isplativiji nego naručivati preko bilo koga drugoga.

            Koliko isplativiji?

            Pa, evo, recimo, zimus sam sebe za rođendan častio sa tri albuma Filipa Drijea, „Lone Sloane Boxed Set“, i to me je zadovoljstvo koštalo 52,5 e. Da, to je bio UKUPAN trošak koji sam dao za taj box-set. Tri oversized albuma u punom koloru, s tvrdim koricama, i u tvrdoj ukrasnoj kutiji, koštala su me oko 6.000 din.

ovoliko to košta SADA

            Ako biste uzeli da taj isti box kupite preko engleskog Amazona, cena bi bila: £40.34 za box + £18.25 za ptt = ukupno 58,6 funti, odnosno oko 7.800 din. PLUS, ovolika kutijetina MORALA bi da privuče pažnju Njuškala sa Karine, koji bi joj odrezali Porez čiji je iznos teško predvideti jer je zasnovan na horoskopu, mesečevim menama, rodu i polu carinika, te njenom-njegovom trenutnom sexualnom ispunjenju i raspoloženju, ali nipošto manje od još bar iljadu ili dve. Znači, nema šanse da biste prošli ispod 9.000 din.

            „Mja byh to radyjy y knjyžary“, kažete vi? OK. Super. Eno vam ovaj isti box set u Vulkanu po ceni od 11.000 dinara. Onaj, podsećam, koji sam ja kupio za 6.000. Video i pitao ja, lično i naživo, pre oko mesec dana. Možda se dosad i prodao. A fool and his money are easily parted…

            Dakle, sad kad nam ugase Bukdepozitori, mi u ovom Turkmestanu možemo da biramo između dve opcije: Opcija 1, Ekonomski Tigar: „Ma šta je za mene poštarina od 20 e za jednu knjigu? Daj odma tri komada, ne pitam za cenu!“ ili Opcija 2, Ekonomski Paticvrk: „E, brate, ideš u Ameriku-Englesku-zemlju-neproletersku? Aj' budi drug, kupi mi ovu knjigu i donesi nazad u svom ograničenom avinjonskom prtljagu.“

            Uglavnom, imate još oko dve nedelje da iskoristite BD dok još radi.

            Ako niste iskusan i lukav kupac, dozvolite da vam skrenem pažnju na jednu svinjoguziju u poslovanju ove firme: CENE nisu iste za ceo svet, ma šta oni tvrdili. Recimo, ako koristite hromog Kroma kao brauzer, on automatski šalje vašu lokaciju BD-u, i on kad vidi da ste iz Evrope-Srbistana, rebne vam jedan set cena (viših). ALI, ako u svoj brauzer ugradite VPN (proguglajte ako ne znate šta mu je sad pa to), i tamo podesite da živite u Americi, BD će vam ponuditi set NIŽIH cena (otprilike su niže za oko 3 e po naslovu, ali razlike umeju da budu i veće!). I nema nikakve veze to što ćete na kraju balade staviti adresu za slanje SRBISTAN – tad je za BD dockan, on vam je, kao VPN Ameru, već ponudio nižu cenu i jedino nju vam može naplatiti.

            Evo, sad sam proverio: gorepomenuti „Lone Sloane Boxed Set“ bi vas za „Srbiju“ danas koštao 53,8 e, ali kao VPN Amera koštao bi vas 51 e.

            „Pih, 2,8 evra, koga zabole za tu siću!“, kažete vi? OK, slažem se, nisu neke pare, naročito ako naručujete samo tu jednu stvar. Ali ako uzimate 5-6, ili tuce naslova, onda se nakupi, zrno po zrno pogača, kurac po palac - palača

            Osim toga, rekoh već, razlike umeju da budu i znatno veće.

            Evo, recimo, ja sam rešio da sebe za svečano zatvaranje Buk Supozitorija častim sa tri velike lepe slikovnice, i naručio ih, glumeći Amera preko VPN-a, za ukupno 63 e.

            Da sam išao „pošteno“ na BD klanje, bez VPN podešavanja, te iste tri knjige koštale bi me 81,5 e. Dakle, ovim lukavstvom uštedeo sam skoro 20 e. Malo li je na ovu današnju skupoću?

            Prema tome, dabogme.

            Ovaj svet dosledno i neumitno ide od lošeg ka gorem, od goreg ka najgorem. To malo lepih stvari koje smo u njemu zatekli nestaje, jedna za drugom. Bliže se sve veći raspad i propast. Dočekajte ih spremni sa svojim stešom nagomilanih Knjiga Za Apokalipsu.

20 коментара:

 1. U martu su dodali download your wishlist opciju, vjerovatno ste vidjeli, znači, široki spreadsheet sa nazivom knjige, autora i sa ISBN brojem. Super, rekoh, dalje unapređuju sajt i UI, šire se, reklamiraju posvuda... kad ono... pakujte se! šteta! 

  Uglavnom, preporuka za Blackwell's UK. Ja sam tamo već tri - četiri godine. Stiglo je sve što sam naručio, odgovaraju na upite, često su jeftiniji od BD... makar za ono što mene interesuje. Jedino, search koji koriste je totalni krš. Na ebay.uk, isto tako, ima outleta koji prodaju nove knjige, poštarina je 1.99£ ili niže.

  Krajem prošle godine, skinuše i z-library. Srećom, dostupna je preko tora i ako imate acc.

  Ovo: 'Bliže se sve veći raspad i propast.' Izgradite fizički i digitalni stack, nekoliko stotina gb cantopopa, pa ćemo nekako i opstati.

  ОдговориИзбриши
 2. Propali smo kao... znate već šta.
  Poštarina je izmišljena da bi pljačkali narode. Taj avion, brod ne ide samo za nečiji paket i umesto da malo snize cene i povećaju promet, ljudi zato obilaze sajtove i beže kad pričitaju stavku shiping. Pogotovo je ovo snešno što sene vodi gramažom već da li si iz nekog _____stana ili si u nekoj neonaci zemlji gde te smatraju trećerazrednim. Živeo dolazak Azatota da unese ništavilo, novi potop ovoj devoluciji.

  ОдговориИзбриши
 3. Šteta. Ja završavam druženje sa BD sa (samo) 135 naručenih naslova, pretežno stripovi, za ovih 12 godina. Naručio sam, kao za kraj, jednog Betmena - "The Doom That Came to Gotham"... Kažu da je priča sa lavkraftovskim motivima (Dejane, čitao si možda?). Inače, Blackwell's deluje kao moguća zamena za BD, videćemo...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Blackwell's ne može biti prava zamena za BD: dovoljno je samo uporediti cene knjiga koje pominjem gore u textu, koje sam imao na BD, i cene tih istih knjiga na Blackwell's. dakle, potonji će biti "zamena" samo po principu: kad nema kiše, dobar je i grad. ipak, nije sasvim strašno, jer nađoh i kod blekvela jednu knjigu po povoljnijoj ceni nego na bd, pa načinih svoju prvu kupovinu.

   Избриши
  2. konkretno, onaj SLOUN koji sam na BD platio 52 e: za njega Blekvel traži 91,5 e ako ćemo pošteno-naivno iz srbije, odnosno ako ćemo lukavo preko vpn-a da se pravimo ameri, onda 61,5 e. znači, čak 40 e skuplje ako igramo pošteno, odnosno 10 e skuplje na lukavo. serem se na takvu "zamenu"!

   Избриши
 4. Ja sam proverio samo neke američke paperback stripove, znaci jeftinije stvari, i razlika je bila do 2€, i još (nazovimo je knjigom) "The Indiana Jones Lost Treasures: Vintage Press - Toys - Movie Props" - ovo je kod BD 64,54€, a kod Blackwell's-a puno manje, "samo" 52,20€. To mi je dalo nade da je Blackwell's OK.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ista stvar anon. Na bw su, izgleda, absolute, deluxe, boxed... izdanja skuplja nego na bd, dakle, ti krupniji, kolekcionarski formati (Absolute Sandman npr. 139 naspram 91 e). 

   Ali uporedi cijene za pojedinačne Sloane naslove: na bw su jeftiniji od 8 do 10 e. Kao što rekoh iznad, ja sam otpisao bd još prije corona-prijatelja, ali ovim tempom, nećemo imati ni sa čim vagati cijene!

   Избриши
 5. Da li je neko prosao u ediciju Gluvo Doba?
  I rekoh da pitam, da li I dalje ima materijala I interesovanje naravno za objavljivanje jos neke zbirke Blekvuda?
  I da li su kapaciteti I volja za rizicima popunjeni do kraja godine u Orfelinu, odnosno dve objavljene zbirke I Knjige Krvi, da li je moguce ocekivati bilo sta pored toga?
  Ako ne pitam previse : )

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. uskoro ćemo, nadam se, imati zvaničnu objavu glede sledeće knjige u "gulovom dobu".
   sprema se još jedan, finalni izbor blekvuda.
   tek posle sajma knjiga i uspeha/propasti knjiga krvi znaćemo šta i kuda i da li dalje.

   Избриши
 6. Mami me taj Drije već duže vreme, ali se nekako nadam da će Stalker objaviti serijal, pa uspešno odolevam.

  ОдговориИзбриши
 7. To sa VPN-om je dobra fora, šteta što nisi ranije pomenuo, nije mi palo na pamet da i BD nudi druge cene svakome. Doduše ja sam odustao od naručivanja preko BD-a posle 3 isporuke upravo zbog carine i ptt-a, hajd što carina naplati svoje kako im se prohte nego što i ovi lopovi iz pošte naknadno dodaju nekoliko svojih besmislenih taksi na celu sumu...

  ОдговориИзбриши
 8. alternative: https://bookriot.com/book-depository-alternatives

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. većina ovih 'alternativa' su beskorisna govna jer NE ŠALJU U SRBIJU. šalju u razne fusnota-zemlje geografski manje od opštine niška banja, ALI - za srbiju neće da čuju.

   Избриши
 9. još jedna loša vest u srodnom kontextu (laka i povoljna, tj. dž dostupnost knjiga): jedan od najboljih sajtova za free ebooks je pridavljen od strane fbi-ja - r.i.p. za http://bookos-z1.org/

  ОдговориИзбриши
 10. Umro je na guglu, ali lako mu se moze pristupiti preko tor brauzera, radi normalno, za sada

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. damn, šta sve neće dizmisle. šta je sad pa tor brauzer? kolko ih više treba imati za pristup lepim stvarima? o, da bar vučić nije zabranio sajt "dark net"...

   Избриши
  2. e moj Gule, ostari a ne nauči ništa o sci-hubu, libgenu, memoryoftheworld, učiteljneznalica, monoskop, kupdf...

   Preporučujem uciteljaneznalicu, ne zbog simboličnog imena već baš dobar izbor marksizma, preko ti potrebnog

   Избриши
  3. stvarno si naporan sa svojom patološkom opsesijom da mašeš svojim pimpekom i odmeravanjem... ja sam skido s libgena dok si ti još pišao u gaće. ima tome bar pet godina...

   Избриши
  4. stvarno si naporan sa svojom patološkom opsesijom cenzurisanja svega što ukazuje na neku tvoju pogrešku. Ali što bi reko Haksli, žaba može napuhati želudac ali neće postati bik. Libgen koristim od 2010. godine, samo što zbog tvoje autistike nisi primijetio da se libgen bar deceniju spominje i na Sagiti. Kao i monoskop, kupdf, ne zaboravimo učiteljaneznalicu. Kao što rekoh, ostario si, možda ćeš uskoro pišati u gaće.

   Избриши
  5. ograničena budalo lišena duha: kazao sam pet godina kako bih približio sadašnjosti vreme kada si pišao u gaće, dakle vica radi, a ne zato što je to tačna cifra. ali ne bih očekivao da zaslepljena budala to shvati, kao što ni tolike druge moje daleko složenije napise nisi shvatio. jebala te sagita. to je tvoj nivo, tamo imaš sagovornike na svom nivou. ovde samo troluješ i kenjaš, vređaš i praviš se važan, ali više nećeš. idi pa se žali bo banu.

   Избриши