среда, 28. јун 2023.

SLAUGHTER festival: SATNICA FILMOVA i druge vesti


            Narode, vratio sam se sa Grossmanna! Tamo sam se družio sa MekTirnanom, s kojim sam uradio pozamašan intervju (75 min). Kad i gde će biti plasiran, javiću kasnije; ček prvo da ga transkribujem.

            Ono što je 100% izvesno jeste da ćete ga za godinu dana čitati u mojoj knjizi GROSSMANN TALES (radni naslov): postigao sam dogovor sa šefom Grosmana da, povodom 20 godina tog festivala, uradim knjigu sačinjenu od 20 intervjua, sa 20 veličina s kojima sam razgovarao tamo, a MCT je svakako jedna od najvećih. Više o toj knjizi kad se primakne vreme.

            Obišao sam prethodnih dana i razne neke gotske lokacije u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj, ali i o tome drugi put.

Sad bi trebalo da, s jednog festivala, gde sam bio gost, skočim direktno u drugi, gde sam programski direktor.

O naslovima koje sam izabrao ponešto sam već rekao u prethodnom postu, OVDE.

Sada ću kazati više o filmovima, i najvažnije – evo SATNICE!

 

 

SLAUGHTER FEST:

MEĐUNARODNI FESTIVAL UMETNIČKOG HORORA 2023.

 

U KONKURENCIJI:

 

1. MEGALOMANIJAK

Režija: Karim Uelhaž

 

Marta i Feliks su deca Koljača iz Monsa, ozloglašenog belgijskog serijskog ubice iz 1990-ih. Dok Marta živi nestabilnim životom, prožetim nesigurnošću, njen brat, pod teretom porodičnog nasleđa, nastavlja ubistva njihovog oca. Uznemiravana i grubo napadnuta na poslu, Marta pada u ludilo i ulazi u čudan i zastrašujući svet u kojem živi njen brat.

 

- Međunarodni filmski festival Fantazija (Kanada) – Nagrada za najbolji igrani film – Cheval Noir; Nagrada za izvanrednu glumu: Elina Šumaher

- Grimfest (UK) - Najbolja kamera: Fransoa Šmit; Najbolja muzika: Gari Munbuts & Simon Franskuet; Specijalno priznanje – najbolja gluma: Elina Šumaher

– Brooklin Horror Film Festival (SAD) – Nagrada za najbolju glumu: Elina Šumaher

- Monsters Taranto Film Festival (Italija) - Nagrada za najbolji film

- Torror Molins Festival (Španija) - Najbolja gluma (Elin Šumaher)

- Isla Kavalera (Španija) - Najbolja gluma (Elin Šumaher); Posebno priznanje – Najbolji film

- Soho festival horor filma (UK) - Najbolja fotografija (Fransoa Šmit)

- Zlatni Ghoul (Srbija): Za Najjeziviji Horor; Zlatni Ghoul za Glavnu Žensku Ulogu (Elin Šumaher); Zlatni Ghoul za Kameru (Fransoa Šmit); Zlatni Ghoul za Scenografiju (Laios Hendriks, Tomas Koku)

Evo me s rediteljem MEGALOMANIJAKA, koji je proglašen najboljim filmom na GROSMANU; divan lik, javlja mi se da bi se mogao pojaviti naživo na nekoj budućoj Klanici

 


2. 2551.2: ORGIJA PROKLETIH

Režija: Norbert Fafenbihler

 

Nastavlja se luda saga o čoveku pod maskom majmuna koji luta vrtom mučenja i devijantnih užitaka. Drugi deo planirane trilogije, film Orgija prokletih počinje tačno tamo gde je 2551.01 ostavio zapanjenog gledaoca koji žudi za nastavkom, a kao i kod svih sjajnih nastavaka, niste morali da gledate prethodni film da biste bili oduševljeni ovim. Naročito ako volite žestoko nasilje, bolestan seks i crni humor. Ovaj austrijski film je nastavak prošlogodišnjeg dobitnika Zlatne Macole, 2551.1: THE KID, i gosta festivala, Norberta Fafenbihlera. Radi se o još košmarnijem, šokantnijem filmu kao iz najmračnijih vizija Dejvida Linča.

 

3. UROKLJIVO OKO

Režija: Isak Ezban

 

Nala, 13-godišnja devojčica iz grada, putuje s porodicom u kuću svoje bake na selo, kako bi pokušala da pronađe lek za misterioznu bolest svoje mlađe sestre. Ali, uskoro će otkriti da njena baka nije baš tako blaga kao što izgleda. Vrlo dobar primer modernog „folk horora“, s dodirom Giljerma del Tora, odličnom atmosferom i efektima.

 

4. MAJKA NASTOJNICA

Režiser: Mari Alis Volfžan

 

1975, dvorac Rozenkrojc. Medicinsku sestru i njenu ekscentričnu pacijentkinju vezuje zajednička čežnja: sećanje stare dame sadrži tajnu Sigrunine prošlosti; životna snaga mlade žene drži ključ za budućnost baronice.

 

- Brooklin Horror Film Festival 2022: Najbolji film; Najbolji režiser

 

5. REZ

Režija: Mišel Hazanavicijus

 

Stvari idu loše za malu filmsku ekipu koja snima niskobudžetni film o zombijima kada ih napadaju pravi zombiji. Film je rimejk-adaptacija kultne japanske zombi komedije One Cut of The Dead Šiničiro Uede.

Ovo je film reditelja koji je osvojio više Oskara (UMETNIK, 2011, dobio je 5 Oskara, uključujući: najbolji film godine, najbolju režiju, najbolji originalni scenario) i bio je film otvaranja u Kanu 2022.

 

6. NE GOVORI ZLO

Režija: Kristijan Tafdrup

 

Na odmoru u Toskani, danska porodica se odmah sprijatelji sa holandskom porodicom. Nekoliko meseci kasnije, danski par dobija neočekivani poziv da poseti Holanđane. Ne prođe mnogo vremena pre nego što se radost ponovnog okupljanja zameni nesporazumima, koji dovode do psihičkog – a onda i fizičkog – nasilja.

 

- Specijalna nagrada Bodil Avards - Sune Kelster (kompozitor)

- Fangoria Chainsav Awards - Najbolji međunarodni film

- Golden Scythe Horror Awards - Najbolji međunarodni film

- Međunarodni festival fantastičnog filma u Pušonu - najbolja režija

- MOTELk - Festival Internacional de Cinema de Terror de Lisboa - Nagrada za najbolji evropski dugometražni film

- Molins Film Festival - Najbolji film, zvanična sekcija; Najbolja originalna muzika

- Tertio Millenio Film Fest - Najbolji film

- Zlatni Ghoul za Najbolji Scenario (Dane Larsen, Christian Tafdrup, Mads Tafdrup)

 

7. ZLOČINI BUDUĆNOSTI

Režija: Dejvid Kronenberg

 

Kako se ljudska vrsta prilagođava sintetičkom okruženju, telo prolazi kroz nove transformacije i mutacije. U pratnji svoje partnerke, poznati umetnik performansa Sol Tenser prikazuje metamorfozu svojih organa. U međuvremenu, misteriozna grupa pokušava da iskoristi Solovu ozloglašenost da rasvetli sledeću fazu ljudske evolucije.

 

- Zlatni Ghoul za Muziku (Howard Shore)

- Gilda kanadskih režisera - Izuzetno režisersko dostignuće u igranom filmu

- Film Comment Magazin, SAD - Anketa kritičara na kraju godine, najbolji film

 

8. MONA LIZA I KRVAV MESEC

Režija: Ana Lili Amirpur

 

Kada se samohrana majka sprijatelji s misterioznom ženom koja ima natprirodne moći, ona vidi unosnu priliku da brzo zaradi. Međutim, njihov kriminalni pohod ubrzo privlači neželjenu pažnju kada policajci počinju da se približavaju.

Od rediteljke mnogo hvaljenog filma Devojka noću hoda sama kući (2014).

 

- Gerardmer Film Festival - Najbolja filmska muzika

- Venecijanski filmski festival - najbolja filmska muzika; Fanheart3 nagrada, Nave d'Argento za najbolji OTP; Nagrada Soundtrack Stars, posebno priznanje

- Sitges - Međunarodni katalonski filmski festival - najbolja originalna muzika

 

 

VAN KONKURENCIJE:

 

9. FRANČESKA

Režija: Lučano Oneti

 

Dva detektiva prate serijskog ubicu koji je ciljao na „nečiste duše“. Da bi ga uhvatili, moraće da reše slučaj devojke koja je nestala pre 15 godina. Veoma zanimljiv neo-giallo, u duhu Darija Arđenta.

 

10. ABRAKADABRA

Režiseri: Lučano Oneti, Nikolas Oneti

 

Lorenco Mančini je poznati i harizmatični mađioničar koji prolazi kroz svoj najuspešniji trenutak, iako je uvek bio u senci svog preminulog oca iluzioniste; sada je meta poremećenog serijskog ubice. Veoma zanimljiv neo-giallo, nalik filmovima Darija Arđenta i Mikelea Soavija.

 

11. Specijalna projekcija (sa gostom režiserom Dejanom Zečevićem):

T.T. SINDROM

Grupa mladih ljudi pokušava da nabavi „travu“. Oni odlaze u tursko kupatilo u okviru drevne beogradske tvrđave da sretnu dilera, ali tamo završavaju zarobljeni i nemilosrdno ih jednog po jednog ubija misteriozni koljač obučen u crnu kožu. Čini se da sve to ima neke veze sa čudnim i veoma retkim T. T. sindromom koji obolele pretvara u krvožedne ubice, ali da li će zarobljenici rešiti misteriju pre nego što svi odu niz kanalizaciju?

 

12. Specijalna projekcija (sa gostom režiserom Miroslavom Lakobrijom):

KRATKI FILMOVI

Izbor od 13 trash-horor kratkih filmova u režiji našeg najpoznatijeg majstora šminke: obiluju lošim ukusom, krvlju i crnim humorom. Biće prikazano sledeće: 1. Pacijent [1997], 2. Pacijent 2 - Povratak pacijenta [1999], 3. Pacijent 3 [2000], 4. Pacijent 4 [2001], 5. Pacijent 0 [2006], 6. Oni su [2001], 7. Tunel smrti [2002], 8. Miki Ex Mashina [2003], 9. Uber Soldat [2005], 10. Hotel kanibal [2007], 11. Predatorka [2007], 12. The Last Drop [2011-2013].

 

Dakle, u petak 30. juna, negde oko 19.15h, kratkom govorancijom otvorićemo festival, a onda u Klanici nastupa švajcarska grupa Ural Umbo. Evo kako to zvuči i izgleda:

https://www.youtube.com/watch?v=5sxLQ2k1LC8 Posle njih, REZ (COUPEZ! / FINAL CUT)…

 

            Tamo gde se prodaje festivalski MERCH moći ćete da kupite i moje knjige (PROKLETIJE, DIVLJU KAPELU, KULT GULA) i poneke Orfelinke. pokušaću da ih ubedim da prime na prodaju i još neka horor izdanja tu. Svakako navirite, potražite.


TRIBINA: 20 GODINA T.T. SINDROMA SUBOTA, 1. JUL

13h

DELI PROSTOR, kod Sinagoge, Niš

Deli prostor, Davidova 2A, Niš 18000

T.T. SINDROM je bio prvi srpski horor film koji nije imao potrebu da nalazi alibi za svoje postojanje u adaptaciji književnog dela, u parodiji, ili u društvenoj satiri i metafori. Bio je to, naprosto, horor film napravljen od strane jednog horor fana, namenjen drugim horor fanovima. Iako film nije naišao na spektakularan odjek u Srbiji 2002, može se reći da je vremenom stekao kultni status, a postigao je solidan odjek i u inostranstvu.

Danas, pune dve decenije nakon njegove premijere, u okviru Slaughter Festa imaćemo priliku da ponovo pogledamo ovaj film, ali i da porazgovaramo sa relevantnim gostima na temu toga šta je taj film značio. Sa nama će biti scenarista i reditelj tog filma, Dejan Zečević, a društvo će mu praviti Miroslav Lakobrija, majstor za efekte maske kojem je upravo taj film bio dugometražni debi, i Nenad Bekvalac, koji se pojavljuje u tom filmu, ali je i poznavalac žanra, njegov kritičar i popularizator. Moderator razgovora je Dejan Ognjanović, programski direktor Slaughter Festa i autor knjige U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE (2007).

 

            Što se tiče PREVOZA, što se tiče KAMPOVANJA, smeštaja, tenisa, bazena, ćevapa, piva, muzičkog hevimetalskog dela festivala itd – o svemu tome se raspitajte na donje mejlove, jer ja zaista niti imam te podatke, niti se time bavim. Pišite ovde:

horror@slaughterfestival.com

heavymetal@slaughterfestival.com
camp@slaughterfestival.com

            Pratite sajt: https://slaughterfestival.com/ kao i FB i Insta stranice tog festivala, i bićete u toku.

            A za kraj, evo vam i moja

UVODNA REČ

 

Prvo izdanje Slaughter festivala prošlo je iznad mojih očekivanja po mnogim pitanjima, a pre svega u smislu odaziva publike: bilo je daleko više metalaca na koncertima, ali i više gledalaca horora nego što sam smeo očekivati u doteranim ruinama nekad velike klanice! Na delu je bio princip: dođite zbog metala (i besplatnog prevoza i piva) – ostanite/vratite se opet zbog horora.

To je sasvim legitimno. I to je dobar način da se učvrsti veza između horora i drugih oblika pop kulture, i da se proširi publika, da se zainteresuje, osvesti, obrazuje, kultiviše. Neće se to desiti preko noći, ali ipak može, ako se radi uporno i temeljito.

Ako su edicije „Poetika strave“ i „Crna mačka“ koje uređujem u Orfelinu za prethodnih osam godina obrazovale publiku književnog horora tako što su ljudima ukazale na daleko širi dijapazon mogućnosti i kvaliteta tog žanra nego što su do tada bili svesni, osećam da bi se nešto slično moglo desiti i s edukacijom publike filmskog horora – ako ovaj festival zaživi i nastavi da raste. A za sada sve ukazuje da će tako biti.

Foto-Saša-Đorđević

Ove godine imamo još bogatiji i kvalitetniji filmski program, sa prestižnijim inostranim naslovima koji dolaze od SAD-a i Kanade pa do Austrije, Nemačke, Belgije, Francuske, Španije, Danske. Obavezan deo festivala je i podsećanje na domaće klasike. Prošle godine je to bila Leptirica, a ove se prisećamo T. T. sindroma – jer valja ukazati ovdašnjoj publici da je horor nama ovde mnogo bliskiji nego što su mnogi toga svesni. Ovu činjenicu će, nadam se, pokazati i najnoviji domaći kratki filmovi za koje smo od ove godine raspisali konkurs kako bismo ohrabrili i valorizovali stvaraoce koji tek dolaze…

A inspiracija je svuda oko nas. Ne samo u Klanici…

 

Dejan Ognjanović,

programski direktor Slaughter Festa


Нема коментара:

Постави коментар