субота, 29. октобар 2011.

DILAN DOG, GOLKONDA I HORROR BIŠKE

            Jedno od najvrednijih i najkvalitetnijih izdanja na polju horor stripa kod nas – ma šta "jedno od"! NAJBOLJE, bez konkurencije! – jeste serijal BIBLIOTEKA DYLAN DOG koju izdaje Veseli Četvrtak.

            Radi se o sistematičnom re-izdavanju epizoda DILANA DOGA, po tri komada između jednih vrlo tvrdih korica. A unutra: novi, još bolji prevodi; odlična štampa na belom, znatno boljem papiru od onog roto-žutila iz dana DNEVNIKA; šiveno i čvrsto zalepljeno; sa novim originalnim kolor koricama; i naročita ekskluziva, samo u ovim srpskim izdanjima: novi, specijalno za ovaj serijal pisani eseji vrsnih znalaca Dilana Doga!

            U prvih nekoliko knjiga dodatni tekstovi ticali su se horor tematike kojom se Dilan bavi (npr. vampiri) ili istraživanja nekih od ključnih ikonografskih obeležja vezanih za ovog junaka i njegov svet (Krejven roud, "The Rocky Horror Picture Show" itd.), ali su onda krenuli sa detaljnim analiziranjem konkretnih epizoda, tako da u poslednje vreme u ovim knjigama (svaka od po preko 300 strana) možete čitati analize i sinteze epizoda stripa objavljenih u njima. 

Autori ovih tekstova, punih informacija i tumačenja koji nisu smesta očigledni običnom čitaocu, jesu Marko Šelić, Vladimir Tadić, Nikola Todorović, Dejan Ognjanović i drugi, i mislim da su pun pogodak i vredan dodatak za sve one koji vole svet DD-a i koji se uranjaju u njega dublje i duže od vikendaša i zgubidana koji njime samo ubijaju vreme. Znači, za prave fanove i poštovaoce, ovo je MUST MUST MUST.
Do ovoga časa izašlo je 15 DYLAN DOG knjiga – što će reći, došlo se do epizode 45 redovnog serijala – i ide se dalje. Sajam knjiga je sjajna prilika da po najpovoljnijim cenama nabavite bojeve koji vam nedostaju, a cela ova akcija imala bi moj Seal of Approval sve i da nema u tim knjigama mojih tekstova. Moram ipak reći da sam povlašćen i ponosan što sam deo ovog epohalnog projekta, i zahvalan sam redakciji što mi je omogućila priliku da sebi barem kroz ova tvrda izdanja sebi osiguram jednu vrstu ako ne večnosti a ono barem trajnosti kroz direktnu vezu sa vrlo mi dragim strip serijalom.

Ovom prilikom želim da ekskluzivno obznanim i jedan simpatičan detalj vezan za knjigu br. 14. U njoj se nalazi legendarna i mnogovoljena, kultna epizoda GOLKONDA. U moru bizarnosti kojima ona obiluje svojevremeno je bila i ona bezvezna pesma koju hevi metal bend peva u klubu INFERNO. Njen doslovni prevod sa italijanskog glasi "Golkonda! Golkonda! Duša tone! Golkonda! Golkonda! Velika buka!..." ali to nije bilo dovoljno blesavo Dnevnikovom prevodiocu, pa smo zato, u prvobitnom Dilanovom pojavljivanju na srpskom, dobili dadaističke stihove "Golkonda! Golkonda! Duša gde je onda? Golkonda! Golkonda! Žena zvana Blonda!" Ovo je sada ispravljeno, ili barem još ludačkije izmenjeno... 

Svakako kontroverzna odluka – da se Sklavijevi stihovi zamene stihovima Horror Bišketa (frontmena PERO DEFORMERRO benda) iz pesme "Masovna sa'rana" koju sam ovde na blogu već promovisao i koja takođe ima moj Pečat.
Inače, u tom istom izdanju možete naći i baš moj tekst o GOLKONDI, pod naslovom "Duša gde je onda?" koji počinje ovako:
 
Okretanje pogrešnog broja (tipično sklavijevski: 666-666 umesto 666-665!) dovodi do privremenog buđenja pakla na ulicama Londona i šire okoline. "Greh" u vidu ljubakanja dvoje mladih u šumi budi "zonu" iracionalnog, koja šumarak po imenu Golkonda pretvara u kapiju između našeg sveta razuma, prividno normalnog, i onog drugog, nerazumnog i apsurdnog. To stvara džumbus koji Dilana vodi na najdalje putovanje u njegovoj dotadašnjoj karijeri (bar što se ovozemaljskih lokacija tiče) – sve do Golkonde u Indiji, i to putem koji ga vodi kroz Srbiju (da, zagledajte kartu)! 
U "Golkondi" je Sklavi u potpunosti razulario svoju sklonost nadrealizmu, dadaizmu i apsurdizmu kao činiocima svetonazora koji je, dakako, i u ranijim epizodama bio očit, ali su tada snage haosa i bezumlja obično bile sakrivene iza žanrovske ikonografije i aluzivnosti, kao npr. u epizodi "Kaljostro" aka "Njujork, Njujork". U svetlu "Golkonde" zaplet (!) "Kaljostra" deluje čvrst, logičan i pravolinijski kao u nekom Diznijevom crtiću (ne računajući nadrealističku "Fantaziju").

--- Nastavak, u knjizi br. 14 DYLAN DOG biblioteke.
Ko sebe smatra ljubiteljem horora, a nema ova izdanja u svojoj biblioteci, zaista ne znam šta mu/joj se u glavi zbiva!

Inače, vrlo uskoro iz štampe izlazi i 50. broj Četvrtkovih "novih" (barem za post-Dnevnik Srbiju) epizoda, a povodom tog jubileja u tom broju nalazi se i kratak osvrt ekipe koja piše i dopisuje Dilana na temu – ZAŠTO VOLIM DILANA (in a non-gay way, mostly).

Prema tome, tu je Sajam, tu je Klub Čitalaca, tu su ova MUST-HAVE izdanja, pa - šta još čekate?

5 коментара:

 1. Lako je vama koji ste blizu otici na Sajam i kupovati knjige. :)

  ОдговориИзбриши
 2. moja prva epizoda je bila alfa i omega.secam se babe koja je rekla nemojte mu kupovati to

  ОдговориИзбриши
 3. nema tu šta da se voli. ti ritmovi džungle ne korespondiraju ni sa čim u meni.

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман20. март 2012. 03:14

  ''Ritmovi dzumgle''...da nismo malo rasisti, onako za po kuci?

  ОдговориИзбриши