среда, 23. мај 2012.

Negotin Gothic (3): Uklete kuće

             Posle obilaska Mokranjskog vodopada i šetnje preko Alije do Rogljeva, koji su sačinjavali akciju za subotu, osvanula je nedelja, 13. maj, sa novim planiranim avanturama. Avaj, kad sam se probudio i kroz prozor spazio sivo nebo i mahnito njihanje drveća na vetru, prva pomisao mi je bila: "#&%$*#$! Moraćemo da menjamo planove – kakav *&$#%& dan, nema šanse da idemo u divljinu po ovom vetru!"
            Na svu sreću, moj domaćin i vodič po oko-negotinskim slikovitim lokacijama, Siniša, pokazao se kao još tvrdoglaviji od mene. Kazao je: "Pih, nije ovo ništa što vindjakna i kapa ne mogu da ponište! Idemo po planu i programu!"
Tako je i bilo.
Što je najlepše – mada možda zvuči kao "kiselo grožđe" – ali zaista se ispostavilo da je, zapravo, BOLJE što se vreme promenilo u ovom pravcu. Prethodni dan, po žegi, sa suncem koje je pržilo do oko 35C, nosio je svoje napore i gnjavaže koje su već narednog izostale. Nije bilo potrebe za kremom protiv pečenja, slamnatim šeširima ili preteranim količinama tečnosti.
Iako je mestimično vetar bio malkice naporan, sa dodatnom opremom u vidu jakni i kapa to se podnelo muški i bez problema. Najbitnije je da dan nije bio hladan, i da nije bilo kiše (ona je počela tek uveče, kada smo već bili pod krovom). 
Štaviše, sivo-beličasto nebo bilo je još bolje za obilazak gotskih lokacija i njihovo adekvatno uslikavanje. Zlokobne i puste kuće i štale koje smo prvo obišli ne bi izgledale ovako atmosferično da ih je zableštalo vulgarno šljašteće sunce!
Zato neću mnogo da pričam jer slike govore dovoljno za sebe: radi se o nekadašnjim štalama i pastirskim kućama, odavno napuštenim i ostavljenim očnjaku vremena i tipičnoj srpskoj nebrizi.
Puštene su da do kraja urastu u žbunje i puzavice i da istrule sasvim, dok neko ne nađe interesa da na njihovo mesto podigne nekakve prodavnice, trafike ili koješta.
Što se mene tiče, super. Raspadanja i ruševina nikad dosta! Uživajte... (Click the pic da je vidiš veću!)
PS: A ovo je tek prva od četiri slikovite lokacije koje smo hodočastili tog dana. Nastaviće se...
 
 
 
 
 

1 коментар: