недеља, 17. јун 2012.

ALIENS (1986) by Bob Živković

            Na blogu sam nedavno postavio mali omaž likovnom umetniku, Bobu Živkoviću, kroz izbor njegovih fanta-horor ilustracija rađenih za ALEF, a zatim i kroz neke njegove bezobraznije radove.
            Ono što je manje poznato, možda i među njegovim zagriženijim fanovima (neupućenim, ili površno upućenim u fantastiku) jeste da je Bob jedno kraće vreme pisao i objavljivao nešto nalik filmskoj kritici, i to za isti taj već pominjani magazin ALEF. Nisu to, naravno, bili tekstovi sa ambicijom da pariraju "ozbiljnim" kritičarima tog vremena, ali neki od njih bili su zaista nadahnuti, vrcavi i zabavni kako se od Boba može očekivati.  
Pojedini među njima bili su veoma značajni u mom životu i imali su izvesnog uticaja na profilisanje mog ukusa, ne samo u smislu odabira filmova, nego još i više u smislu otelovljenja ideala opuštenog, nesmaračkog, zabavnog, sočnog izraza – u vreme kada još nisam imao ni najmanje pretenzije da jednog dana i sam pišem o horor filmovima. Zapravo, ako sam uopšte imao nekakve uzore, a naročito za svoje opuštenije i bezobraznije pisanje na blogu, onda su to bili upravo Bob i Tirke (Bogdan Tirnanić). Svojevrstan omaž Tirketu već postoji na ovom blogu, u dva dela, pa ko to nije overio, neka to sad učini na ovim linkovima: Bogdan Tirnanić (1) – Horor-kolaž omaž i Bogdan Tirnanić (2) – Kronenberg i ja. Zapravo, imao sam i trećeg uzora – Aleksandra Žikića, koji je u TAJNAMA, u isto to vreme kada sam se ja formirao (kraj SFRJ, uspon Slobe) imao rubriku "Hororskop" u TAJNAMA. Uskoro će i ti tekstovi biti predstavljeni pratiocima Kulta, ali prvo – Bob!
            Predstaviću ovde neke od Bobovih najboljih filmskih tekstova jer oni zaslužuju da ih vide i čitaoci koji ne spadaju u SF-geto i koji, krajem 1980-ih i na samom početku 1990-ih, nisu kupovali ALEF. Pošto je još uvek aktuelan film PROMETHEUS, evo šta je Bob napisao u vreme pojave Kameronovog nastavka Skotovog ALIENA.
            PS: Odmah da kažem da je ovo jedan od njegovih manje nadahnutih tekstova: pravi biseri tek slede u idućim nastavcima, kada na red dođu hvalospevi HELLRAISERU, MUVI, PRINCU TAME itd, ali i još zabavnija pljuvačina po LOST BOYS i drugima...

Нема коментара:

Постави коментар