среда, 21. мај 2014.

Novi UBIQ (i horor u njemu)

            
Hrvatski časopis nazvan prem najboljem (ili barem meni lično najdražem) Dikovom romanu, Ubiq, broj 14, izašao je iz štampe ovih dana, a njegov sadržaj krasi i jedan moj prilog.
            Ono što me raduje jeste da je časopis rekonceptualiziran tako da postane (još) otvoreniji za druge fantastične žanrove osim naučne fantastike (SF) koja je do sada tamo dominirala. Verovatno će preovladavati i nadalje, ali lepo je videti da su urednici otvoreniji za ono što nije samo i jedino SF. Ne zaboravimo da je nekadašnji zagrebački SIRIUS bio zatvoren za horror i fantasy (barem u vreme SFRJ – ne znam da li je i danas tako), zadrto objavljujući jedino SF.
            Evo šta urednici kažu o ovom zaokretu:
"U nastojanjima da se kvalitativno i stilski proširi polje fantastičkoga pisanja, Ubiq će odsad, umjesto podnaslova “književni časopis za znanstvenu fantastiku”, biti određen kao “časopis za književnu fantastiku”, čime se odražava i sama dosadašnja situacija u časopisu, a to je usklađenost i domaće žanrovske produkcije sa svjetskom, u kojoj je “SF” počelo označavati “spekulativnu fikciju”, dakle književnu fantastiku uopće. Odlukom da se koristi tradicionalni izraz “književna fantastika”, a ne novoprošireni izraz “spekulativna fikcija” Ubiq naznačava i dalje svoju primarno literarnu misiju i funkciju, pri čemu oznaka “književne fantastike” i dalje pokriva sve moguće fantastičke i spekulativne žanrove od bajke i strave do znanstvene fantastike i fantasyja."
A to nije sve, jer postoji još jedan koncepcijski zaokret: "Najvažnija je odluka otvaranje i književnoga dijela časopisa široj regiji, pa tako već u 14. broju u Ubiqu novele objavljuju npr. vodeći srpski fantastički pisci Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Željko Obrenović." Nije da se poneki autor iz Srbije nije provukao i u ponekom od ranijih brojeva, ali ovaj 14. broj donosi pravu (prijateljsku) invaziju, tim pre što je zajedno sa navedenim piscima prisutan i jedan ovdašnji pisac&kritičar, dr Ghoul! Kako mi je rečeno, tekstovi neće biti "prevođeni" sa srpskog već se objavljuju u izvornom obliku.
Evo još par stvari koje vredi istaći o UBIKU / UBIQU:
"14. broj Ubiqa svojevrstan je prijelazni broj, a od jeseni i 15. broja očekujemo zaživljavanje nove koncepcije časopisa, uz pomlađeno uredništvo, te uspostavljanje jače institucionalne suradnje s piscima u regiji pod pokroviteljstvom Društva “SFera”, ali i jačanje kritičke prakse u samom časopisu.
Cilj je Ubiqa strukovno, kritički i književno ojačati i standardizirati hrvatsku fantastičnu žanrovsku scenu, i regionalno je i europski integrirati (podsjećamo da je Ubiq 2011. dobio Europsku nagradu za znanstvenu fantastiku u kategoriji časopisa), a prelazak u izdavački program Društva “SFera” tome će ne samo iznimno pomoći, nego će i – na neki način – institucionalno natjerati časopis da ide smjerom svoje vlastite zamišljene koncepcije."
            Nego, da vidimo najzad šta ima unutra.


14. broj na 244 stranica donosi sledeće kratke priče, novele i eseje:

Novele
Dorotea Kovačićek: Cacoon
Ivan Lutz: Vlakovi moraju voziti!
Vigor Vukotić: Truli svijet miriše na jagode
Oto Oltvanji: Crno i crveno
Josip Ergović: Popratne pojave
Domagoj Ladika: Glasnik
Marko Marciuš: Putnik
Željko Obrenović: Karton siti
Josip Sanko Rabar: Izvrsna kuharica
Iva Šakić Ristić: Izgubljeni pisac
Veronika Santo: Niz struju…
Aleksandar Obradović: Novčić sudbine
Iva Tkalec: Sastav: 100% društveni uzgoj
Vladimira Becić: Vilinski Štit
Emir Dervišefendić: Deep Space Nine
Aleksandar Žiljak: Minka
Goran Skrobonja: Projekt: Sunce ili Anka, ubica vampira

Kritička praksa
Dejan Ognjanović: Pogubno dejstvo vremena u Masci Crvene Smrti E. A. Poea i u Vidovitosti Stephena Kinga
Ante Jerić: Drenje i Viljevo Luke Bekavca ili o divljenju prostoru romana

Bibliografski prilozi
Aleksandar Žiljak: Bibliografija hrvatske znanstvenofantastične novele i kratke priče za 2012. i 2013. godinu

            Što se mog priloga tiče, evo ukratko o njemu.

Pogubno dejstvo vremena u Masci Crvene Smrti E. A. Poea i u Vidovitosti Stephena Kinga
Ovaj rad istražuje temu vremena i motiv časovnika u okvirima gotske priče i horor romana. Ukazuje se na srodnost ove teme sa osnovnom tematikom gotskog horora, kroz vezu vreme – prolaznost – smrtnost – smrt, odnosno kroz strah od smrti kao jedan od temeljnih i univerzalnih ljudskih strahova. Rad analizira konotacije koje teme vremena i smrti imaju u svekolikom Poovom delu, sa naglaskom stavljenim na priču "Maska Crvene Smrti" (1842), kao i na simbolizam motiva časovnika u njoj. Zatim se istražuju aluzije na ovu priču i citati iz nje u romanu Vidovitost (1977) Stivena Kinga, sa ciljem da se utvrde sličnosti i razlike u tretmanu istovetne tematike u dva međusobno vremenski i stilski udaljena dela, koja uprkos tome pripadaju istom žanru (horor).

Za čitaoce u Hrvatskoj, UBIQ odsad ima i nižu cijenu od 50 kn. Časopis će se uskoro naći u prodaji u lancu Algoritam/Profil/Mozaik (čim se dovrši restrukturiranje te novonastale knjižarske mreže), preko novog distributera Hangar 7, a dotad se časopis može nabaviti u SFeri ili (najbolje) kod Hangara 7. Ubiq će se odsad moći nabaviti i na svim konvencijama gdje je prisutan Hangar 7 (izdavač Siriusa B), po cijeni za fanove od 40 kn – prva takva je Marsonikon u Slavonskom Brodu, 31. 5. 2014. Uskoro ćemo uvesti i pretplatu.
Za čitaoce u Srbiji, ako se ne varam, UBIQ se ranije mogao naći u knjižari ALAN FORD. Ako ne, možete kontaktirati izdavača direktno i dogovoriti se oko zvaničnog ili nezvaničnog načina nabavke ovog kao i ranijih brojeva. Važno je da su linkovi u regionu još čvršći i jači, da se saradnja osnažuje i obogaćuje, pa po principu "Ako ima volje, ima i načina", verujem da će svako onaj ko treba uspeti da bez većih problema nabavi 14. broj UBIKA. 

Нема коментара:

Постави коментар