уторак, 2. децембар 2014.

Ghoul, Lovecraft i "SF Week" u Zadru


            U Zadru, u Hrvatskoj, dešava se trodnevna, već tradicionalna manifestacija "SF Week" a dr Dejan Ognjanović će im biti jedan od gostiju, sa predavanjem o Lavkraftu, piscu koji je organizatorima, kako izgleda, naročito drag.
Projekt organizuju studenti i profesor Marko Lukić s Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru. "SF Week" je projekt nastao u saradnji profesora i studenata 2007. godine. 
Cilj ovoga projekta je popularizovati naučnu fantastiku unutar akademskoga kruga, odnosno upotrebu žanra kao apstraktnog edukativnog instrumenta. Na taj način pridonosi se razbijanju ustaljenih akademskih kanona koji su zavladali domaćom akademskom scenom.
"SF Week" će trajati tri dana, a prisutne očekuje puno kvalitetnih predavanja, projekcija, opuštenog druženja te nagradnih igara. Evo programa predavanja, mada to nije sve, jer očekuju se i neki filmovi itd.
             Inače, zanimljiv je sledeći kuriozitet: Generalno filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda u Zadru osnovano je još daleke 1396. godine kao najstarije od hrvatskih sveučilišta, odnosno kao prvo sveučilište na prostoru današnje Hrvatske, koje je djelovalo do 1807. godine. 
Od tada su u Zadru djelovale ustanove visokog školstva do osnivanja obnovljenog Sveučilišta u Zadru 2002. godine. Tradicija duža od 600 godina (osnivač vrhovni Poglavar dominikanskog reda Raimund de Vinies iz Capue, a izvršitelj fra Ivan iz Drača) svrstava ga u red najstarijih sveučilišnih gradova Europe... 
Zvuči kao pravo mesto za dr Ghoula. Videćemo kakve starostavne knjige se kriju u njihovoj biblioteci...

            A ovo nije sve, jer posle Zadra trebalo bi da odem u posetu prijatelju u Rijeci, a zatim i prijateljici u Puli, gde će se u utorak 09.12. desiti veče strave, kojom prilikom ću publici predstaviti svoje dve najnovije knjige – roman ZAVODNIK i studiju POETIKA HORORA.

Нема коментара:

Постави коментар