петак, 2. октобар 2015.

Ghoul's GOODREADS


             Ušli smo u oktobar – mesec horora, zbog Noći veštica, kojom se ovaj kruniše, ali i mesec knjige, zbog Sajma knjiga koji se, ove godine, čak i poklapa sa Noći veštica, pošto traje od 25.X do 01.XI. To znači da će u samotnom oktobru na ovom blogu biti nešto više sadržaja vezanih za knjige, a naročito za horor knjige.
            Ja, eto, ne postižem da često ovde pišem o njima baš zato što sam prezauzet upravo – pisanjem knjiga i radom na naslovima koje uređujem, prevodim, pogovorišem itsl. Baš ovih dana radim na nečemu epohalnom i monolitnom što bi, ako je tako božja volja, moglo da se pojavi već iduće godine za Sajam, a možda i ranije. Do tada, nešto sasvim drugačije.
            Znate li za sajt Goodreads?
            Ako ne znate, kliknite pa bacite pogled. Ja sam bio pomalo skeptičan oko priključenja tom sajtu, i neko vreme se opirao navaljivanju pojedinih prijatelja, ali na kraju sam popustio uvidevši da to ipak može biti od koristi. U suštini, ukratko, to je sajt koji bih opisao kao nešto između Fejsbuka, IMDB-a i foruma za knjigoljupce, gde vi sami birate prijatelje čiji rivjui i ocene vas zanimaju, i gde pretražujete i pratite razne liste, komentare, opise i ocene znanih i neznanih knjiga.
            Ja tamo, istina, nemam vremena da pišem rivjue, ali barem dajem ocene (1-5) onoga što čitam ili sam čitao, pa zato onima kojima je stalo do mojih ocena i preporuka (naročito novijih stvari) a ne mogu na blogu da dočekaju kritike i rivjue, mogu da na mom profilu na Gudridsu vide knjige kojima sam davao četvorke i petice (ali i manje od toga, he he). To je, dakle, jedna upotrebna vrednost Gudridsa: da vidite šta su čitali i ocenili ljudi čijem ukusu verujete, ili šta imaju u planu da čitaju, pa da tako otkrijete i neke dobre knjige za koje dotad niste znali, ili da sa spiska želja obrišete neke koje su ovi pokudili.
            Druga korisna stvar koju tamo možete uraditi, ako ste tako raspoloženi, jeste i da podržite pisce koje volite – jer tamo su prisutni svi, pa i domaći autori. Da, svoje stranice imaju i skoro sve moje dosadašnje knjige. Evo gde ih možete naći (klikni na naslov/link), a uz naslove stoje i trenutne i ocene koje su im dali dosadašnji čitaoci i glasači.

Naživo - 3.76
Zavodnik - 3.68

Nekronomikon - 4.34            Kao što vidite, nedostaje samo stranica za moju prvu kritičko-esejističku knjigu, Faustovski ekran, dok je stranica za NEKRONOMIKON pomešana sa onom za američku antologiju s istim naslovom (ali različitim sadržajem i svim ostalim).
            Ako mislite da su ove ocene neadekvatne, kad se učlanite u sektu Gudrids, možete vrlo lako glasanjem da ih pojačate (ili smanjite!). Kao i sve što zavisi od demokratije one su upitne, naročito ako ih je ocenio manji broj glasača. To naročito važi za antologije priča ili eseja: 20 autora unutra, i svi knjizi daju peticu – i eto must have remek-dela nepogrešive besprekornosti! Ipak, sa većim brojem glasača veća je i šansa da je ocena relevantna – mada, čak i tada, ne treba je uzimati previše ozbiljno. Odnosno, ne ozbiljnije nego ocene filmova na IMDB. Jer, šta zna masa šta je stvarno dobro? Dovoljna je da se nađu jedna ili dve pakosne budale (a ja sam se oštrim jezikom zamerio mnogo većem broju glupaka) da vam lupi jedinicu, pa da vam znatno smanji prosečnu ocenu...
Isto kao i na IMDB-u, i ovde je svako kritičar, što često dovodi do besmislenih, grotesknih i naprosto smešnih komentara. Neke takve možete naći i ispod mojih knjiga! Evo šta kaže jedna o ZAVODNIKU:
 
            Ipak, ako ste u Kultu Gula, i želite da ga podržite, to možete i sa par klikova na ove moje naslove na Gudridsu, jer taj sajt ipak jeste sve referentnije i sve popularnije mesto za ljude koji žele preporuku za čitanje, pa eto – pomozite njima, Gulu, sebi, i dajte ocene –a ako ste raspoloženi, i komentare i mini-rivjue - koje mislite da ove knjige zaslužuju.
            Isto kao na IMDB, tako i ovde imate liste i različito grupisane naslove, pa jednom kad krenete da istražujete i kopate, zabavi (i pouci?) nikad kraja!

            Dakle, čitajte DOBRO, glasajte PAMETNO!

3 коментара:

 1. Kad smo već kod knjiga, jesi li čitao "Teror" Dena Simonsa i, ako jesi, da li je vredan 4/5 zvezda kako su ga ocenili?

  Spremam se da ga nabavim ove grejne sezone, a ovi trgovci knjigama ga toplo preporučju za čitanje kada će "mraz biti tek nešto prohladno u odnosu na ono što bude pročitano"; patetičnog li uveravanja koje služi da se verbalnim halterima i brushlaterima udvara potrošačima.

  Nemam nekog poverenja u savremenije pisce, pogotovu u one koji nemaju svoju izgrađenu realnu mitologiju mada, Mišel Pejver je prikazala da "Tamna materija" ima određenu težinu, bar kada je reč o dočaravanju atmosfere, inače neke dubine i nema u tome. Napušteni nordijski rudnici i ribarska pristaništa su dovoljan horor kome ne treba mnogo pametovanja. Vikend-štivo, ali vredno uživanja.

  ОдговориИзбриши
 2. neko me je već ovde pitao za TEROR - možda upravo ti? - i kazao sam da, iako imam rezerve prema simonsu, taj konkretni roman možda i pokušam da pročitam ako mi nekad padne u naručje, ali uopšte ga aktivno ne jurim niti s čitanjem njegovim žurim.

  ОдговориИзбриши
 3. Moguce da sam te bas ja pitao, jer sam se pre par godina interesovao za ovo delo. Da si mi odgovorio, sigurno bih upamtio tvoje misljenje i ne bih te opet pitao. Ko ce da okrece postove.

  Ja cu da je citam. Iz njegove biografije mi zvuci da je malo tolkinast jer ubacuje epsku fantaziju, mada ima i kritika da mu je Teror odraslo delo.

  Meni je dovoljno sto je radnja smestena u subarktickoj pustari, pa jos pre 170 godina, ekspedicija, radnja razvucena na 600 i kusur strana... kad sam mogao da procitam, nekada davno, Grof od Monte Kristo i Jadnike, znatizeljan sam i za ovaj dugometrazni... horor? Videcemo.

  ОдговориИзбриши