петак, 31. август 2018.

THE ENDLESS (2017)

  
**(*)
2+

Benson i Murhed (RESOLUTION, SPRING) postaju žrtve sopstvenog hajpa i previše veruju kritikama koje su ih prehvalile, pa sad padaju u mumblecore manirizam koji, napokon, postaje nesnosno iritantan – nešto kao Jay and Silent Bob „horor“ filma – ali horora koji bi radije da bude neumereno razbrbljana talking heads drama s nešto jeftinih i prostih CGI efekata negoli film strave i užasa.Zaplet je besmislen već u samoj premisi: suicidalni NLO kult je nekako uspeo da opstane i traje i dalje do dan-danas u nekoj američkoj zabiti, iako se za njih znalo još pre par decenija, pisale novine, bili na televiziji i sve, al’ nema veze, pa šta ako su suicidalni, vlasti ih ne diraju, eto njih i dalje tamo, i čekaju --- NEŠTO. Da se desi.Isto kao i naivni gledaoci ovog filma. Oće, (SPOJLER!) kurac će se desi. Ne, bez brige, nema full frontal male nudity – samo onaj metaforični đoka za optimiste koji vole mašnicu na kraju filma. Ili bar NEŠTO zanimljivo pre tog kraja.

I zašto su, posle sveg tog vremena, sektaši poslali VHS kasetu (danas! kad pošten čovek odavno nema ni u šta da je metne i pogleda! pošten čovek nema, ali HIPSTERI imaju!) i ko je naša dva brata (glavne junake) i zašto uopšte zvao NAZAD u sektu? Ne se znaje. Mistifikacija.Film koji su od te solidne, polu-lavkraftovske premise o Nečem Većem i Starijem Od Nas što je tu blizu i samo se čeka da Dođe mogli a namerno nisu snimili znatno je zanimljiviji od ovog koji, svuda oko njega, jesu. A koji traje ko gladna godina na kraju koje – nema ’leba.Šta, „manje je više“? More marš, majke vam ga lopovske! Dokle više mislite da narodu obećavate bogat obrok a na kraju mu date samo već o’lađenu barenu viršlu? Da je barem pljeskavica, ne bih se bunio. Ali ne, oko ove viršle nasekli su brdo zelene salate, krastavaca i šargarepe, servirali to nakićeno i dali mu francusko ime da pozeri pomisle da je to un specialite de cuisine francaise – pa će naivni konzumenti još i da poveruju kako ovde jedu zdravu i gurmansku hranu. Patka, deco, ali ne pekinška!Stvarno mi je muka više od tih antifilmova koji rabe „poetiku nedešavanja“. Što reko Janjić na fejsbuku, „кад ствари почну да се ДЕШАВАЈУ, то умјесто да зграби гледаоца за гушу и држи га прикованог за провербијални руб (електричне) столице, буде некако смути-па-проспи и мање занимљиво од увода.“

Jer, šta se tu DEŠAVA, u kratkim scenama između beskrajnih nezanimljivih naklapanja i brbljanja između raznih likova? Malo jeftinih mađioničarskih trikova, malo nadvlačenja konopca sa nevidljivom silom u mraku (!), malo nevidljivih sila-stvari što mrdaju usred sunčanog dana i ljuljaju žbunje, malo prostor-vremenskih petlji i koječega... i to je manje-više to.Jedna velika mistifikacija izgrađena NI OKO ČEGA: jedna velika rupa oko koje nema krofne nego samo malo šećera u prahu tamo gde bi krofna trebalo da bude. Uostalom, lepo je primetio Janjić (a i morao je, kao profesor matematike nekakvim šumarima i brđanima Rep. Šumske): 


„Оно што ме је највише изнервирало је кад прикажу како вођа култа ради на некој једначини која је као рјешење СВЕГА и онда прикажу ту огромну "једначину" на табли, а оно се испостави да је у питању потпуна бесмислица и да су само набацани математички симболи (нпр. парцијални изводи другог реда без аргумената и знакови суме који не сумирају ништа). 

Како нико од ликова на ово не реагује, нити се то спомиње до краја филма, остаје нам само да сматрамо да су режисери прихватили да ће они који знају мало математике одмах да провале шупљак, али да већина људи то не зна и да ће бити "импресионирани" тим низом симбола и памећу тог лика. Прц.“U nekom dobrom filmu ovo bi bio zanemarljivi goof, ili tako neko polusimpatično varanje i blefiranje kakvih su dela svih žanrova puna. Ali u OVOM filmu ja u opisanom „detalju“ vidim itekako znakovito mesto gde se na mikro-planu ogleda makro-plan ovog BESKRAJNOG, kvazimudrijaškog a zapravo ispraznog smor-festa. Jedan veliki BLEF koji,ako se pažljivije zagleda, ne znači i ne kazuje NIŠTA, ali izdaleka, mutno, kroz trepavice, KAO liči na nešto. Koješta!

8 коментара:

 1. "žrtve sopstvenog hajpa i previše veruju kritikama koje su ih prehvalile"

  Ovo je već standard za "indi" horror, bio on filmski ili literarni.

  ОдговориИзбриши
 2. kako si izdrzo do kraja, ja sam ugasio posle 15 minuta i po iljaditi put pogledo trejler za suspiru

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. JEDVA! znači, dosadniji film ove godine nisam gledo (a da nije srpski ili crnogorski). da bi se udubljivao u nešto prvo to nešto treba da me UVUČE, a ovo razbrbljano govno to nije učinilo; dapače. valjda čovek i sam treba da bude posebna vrsta smarača pa da se primi na ovo smaranje.

   Избриши
  2. Ja mislim da su autorke htele da budu novi Tom Stopard - Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi…

   Neprestano vratjam scenu iz trajlera gde baba vestica posmatra kako nekog kasape, a na licu joj evropska burzoaska NASLADA i osecaj perverznog ispunjenja

   Избриши
 3. hahaha, al kurac se jeste desio! Tolko si preko kurca gledo film da umišljaš da je matematičar lik. Kao ljucki lik, živo biće. Aj ponovo haha

  Zna matiš koliko i Lavkraft lično, to sigurno, ali misliti da ono stvarno treba da bude prava jednačina i "Како нико од ликова на ово не реагује" (LOL), e to je amatersko gledanje i amaterska kritika

  oh well, same ol' same ol' na cultofautogol

  ОдговориИзбриши
 4. Ma ti si bio nervozan kada si gledao film. Vecini filmova pogotovo horora mozes naci nelogike u scenarijima. Meni je film prijatno legao jer sam paralelno grickao cokoladicu i proveravao facebook. Meni je zasmetalo sto je predug ali sve u svemu neka sestica.

  To sto je formula netacna, mislim stvarno... zasr si zaista ocekivao formulu koja ce doneti matematicku revoluciju?

  Pola teksta ti se svodi na krfne i secer u prahu, pljeskavice i sendvice hahaha. Preskakao sam te delove i zakljucio da si bio ometen, nervozan, mozdai premoren kada si gledao film.

  ОдговориИзбриши
 5. ma to ti se samo tako čini, devojčice. prišao sam mu sa pozitivnom predrasudom, najavljivali su ga kao lavkraftovski, kao horor film godine, hteo sam da verujem, bili su mi ok oba prethodna ovog dueta, ali ovaj me je smorio već negde blizu početka, i onda samo gnjavio, gnjavio i gnjavio sve do dosadnog kraja.

  ОдговориИзбриши