недеља, 15. мај 2022.

Nagrada „Brem Stoker“ i NOVE HOROR VESTI I AKTIVNOSTI

Ubod kulture

 Kao što znate, bio sam u najužem krugu nominacija za nagradu „Brem Stoker“ – prestižno priznanje američkog Udruženja pisaca horora i najznačajniju svetsku nagradu u oblasti horor žanra. Našao sam se među pet odabranih u kategoriji „Vrhunsko postignuće u esejistici (short non-fiction)“ za rad pod naslovom „Tri paradigme horora“ (The Three Paradigms of Horror) objavljen u američkom magazinu Vastarien.

Evo moje stranice na sajtu te nagrade: https://www.thebramstokerawards.com/short-non-fiction/ognjanovic-dejan/

            A evo i mog blog-posta povom ulaska u širi krug (top-10), ovde.

            Nagrade su obznanjene i dodeljene 14. maja, na StokerKonu i – nagradu u mojoj kategoriji (SUPERIOR ACHIEVEMENT IN SHORT NON-FICTION) dobila je Angela Yuriko Smith: “Horror Writers: Architects of Hope” (The Sirens Call, Halloween 2021, Issue 55, Sirens Call Publications).  

Ja ostadoh sa statusom „Finaliste“ (Finalist), koja takođe nosi ozbiljnu težinu i vrednost. Slično, npr, kao i za Oskare: čak i onaj ko ga na kraju ne dobije, ako je ušao u onih 5-6 odabranih, može posle da se hvali time i na korice knjiga /postere filmova ističe da je bio „Nominovan“. Uskoro treba poštom da dobijem sertifikat o tome.

            Dakle, eto, prošao sam isto kao i Konstrakta: ušao u top-5, ali nisam dobio. Ona Evroviziju, ja Stokera. Hvala svima koji su navijali. Velika je čast bila ući u ovo visoko društvo, tim pre što na njega niti sam pretendovao, niti mu se i u pozadini mozga nadao i sve ovo je došlo skroz niotkuda. Nisam pokušavao da nešto lobiram, a i nisam bio u poziciji da na nekoga značajnije utičem tim povodom: pustio sam da se to glasanje odigra po principu „Šta bude – biće“. I bi što bi…

Nisam stigao da pročitam konkurenciju tako da nemam mišljenje o pobednici i drugim nominovanim, za sada. Too busy! Noćas sam, tokom lajv striminga na Jutjubu, morao nakratko da prekinem intenzivno poliranje teksta 2. izdanja POETIKE HORORA, a čim sam čuo rezultat u ovoj kategoriji, smesta sam nastavio rad na tome. No time Tolouse!

Vrlo skoro, negde oko 20-og, ili odmah iza, Orfelin raspisuje pretplatu za predugo rasprodatu i željnim čitaocima i proučavaocima nedostupnu POETIKU HORORA, ovog puta u tvrdom povezu i novom prelomu, ali sa relativno malim izmenama u tekstu. Zajedno s njom ide i pretplata za 26. knjigu u ediciji „Poetika strave“, a to će biti PARAZIT

– moj izbor najboljih horor priča Artura Konana Dojla, tatka na Šerloka Holmsa! Hipnotisaće vas naš PARAZIT, uz malu pomoć Ivice Stevanovića koji voli da crta izbečene face za korice horor knjiga. Vi želite ovu knjigu... vi želite ovu knjigu... vi želite ovu knjigu...

skica za knjigu

Zašto nisam stigao da čitam druge nominovane za Stokera? Iz istog iz kojeg ne postizavam skoro ništa drugo da čitam ovih dana ako nije vezano za posao, ili tek poneka promo knjiga ili strip za rivju koje dobijam. Evo nekih od mojih recentnih horor aktivnosti:

1) Pripremio sam za štampu zbirku DIVLJA KAPELA i ona je već odštampana, samo još korice da se završe, i nadam se da ću primerke dobiti krajem iduće nedelje, tj. oko 20-og, ili početkom one zatim, oko 23-eg.

apdejt:

zadnja korica knjige

DIVLJA KAPELA, izlazi iz štampe oko 25. maja. Ako štampar ispuni rok koji je obećao, očekujem da svim pretplatnicima knjige pošaljem do kraja meseca. Hvala na strpljenju!

Ko knjigu još nije naručio, pretplatni uslovi (sa popustom) važe do 25-og: pišite mi, javljajte se. 

2) Počeo sam da prevodim HOLIVUD OD VIJETNAMA DO REGANA: time ima da se bavim dobar deo ovog leta, knjiga ima 500 strana. A tek kad završim taj prevod moći ću da se bacim na finalnu verziju mog romana ZADUŠNICE… Kako stvari stoje, biće gusto imati ga završenog ove jeseni, za Sajam knjiga, kako sam planirao. Ali, videćemo. Neću ništa da žurim i silujem: ako bude, biće.

3) Prošao sam kroz POETIKU HORORA, tj. još radim na tom poliranju i redakcijama, imam još pola rukopisa (ceo ima preko 500 strana) da pređem detaljno;

4) Prošao kroz i sredio sve prevode Dojlovih horor priča, pročitao potrebnu literaturu o piscu i napisao još jedan lep i stručan pogovor za tu knjigu;

5) Napisao sam članak o knjizi HORROR PORTRAITS i dva prikaza knjiga za RUE MORGUE magazin;

6) Išao u Sloveniju na KURJA POLT festival, imate na blogu izveštaj o tome;

7) Išao sam na razgovor i dogovor o jednom horor festivalu na jugu Srbije gde ću, kako izgleda, biti selektor i šta sve ne… Treba to osmisliti, filmove odabrati, a vremena je, naravno, premalo!

8) Idućeg vikenda je Festival fantastike u Nišu na kojem držim predavanje o Klarku Eštonu Smitu.

IV Festival fantastike "BetmeNiš 2022" u organizaciji Niškog kulturnog centra i Udruženja ljubitelja fantastike "Ordo DracoNiš" - petak i subota, 20. i 21. maj u prostorijama NKC-a.

Svečano otvaranje u petak od 17h, dodela nagrade "Minas Edhel", izložba "Vekovnici" Marka Stojanovića, muzički gosti, bazar fantastike, film iznenađenja, pab kviz, nekoliko edukativnih tribina i radionica...

9) Imam čak tri obećavajuća rukopisa domaćih horor romana za Orfelinovu ediciju „Gulovo doba“ koja što pre treba da pročitam i procenim;

10) Dok okom trepnem, već će iza ćoška da se pojavi novi Grossmann festival koji ove godine (početkom jula) ima spektakularno dobre goste, pa i za to treba da se spremim jer ću voditi intervjue s njima…

radna verzija: zapravo je ove godine 18. grosman

Dakle, no rest for the wicked!

Pita me jedan drugar jutros da li tugujem što ne dobih Stokera. „I got no time to bleed!“ rekoh mu. Odnosno, nemam vremena za to, sve i kad bih imao zašto u dert (a nemam). Ne radim za nagrade, već za večnost… Da se ne lažemo, godilo bi mi, i bilo korisno, verovatno, da sam je dobio, ali već ionako imam angažmana i posla više nego što postizavam da hendlujem, tako da neću propasti bez te nagrade baš sad. Ima vremena… Biće još priča i eseja, da smo živi i zdravi.

Kad smo kod njih, da se osvrnem ukratko i na ostale nominovane i dobitnike.

Snažno podržavam SUPERIOR ACHIEVEMENT IN A FICTION COLLECTION ---Gemma Files – In That Endlessness, Our End (Grimscribe Press) = njoj sam ja zimus dao ZLATNOG GHOULA, a ona mi je i koleginica po izdavaču.

Takođe, verujem da je ovo dobro, ali nisam imao kad da proverim: SUPERIOR ACHIEVEMENT IN AN ANTHOLOGY - Ellen Datlow – When Things Get Dark: Stories Inspired by Shirley Jackson (Titan Books).

Ova nagrada ima moju snažnu podršku: SPECIALTY PRESS - Valancourt Books, to je odličan izdavač! Imam dve njihove nove knjige u razmatranju za rivjue, jednu švedsku, jednu mađarsku…

Što se tiče ovoga: SUPERIOR ACHIEVEMENT IN NON-FICTION – Michael Knost – Writers Workshop of Horror 2 (Hydra Publications) - pa, pisao sam prikaz te knjige za RUE MORGUE, nije to loše, ali mislim da je u toj kategoriji bilo i boljih kandidata. Ali, šta pa ja znam!?

Lista svih dobitnika je ovde pa vidite i sami…

 

Od silne gužve i akcije više ne znam šta sam od mojih nedavnih medijskih nastupa ovde kačio a šta nisam, pa za slučaj da ikoga to zanima – evo ukratko, i na jednom mestu:

Intervju za Espreso:

https://www.espreso.co.rs/lifestyle/kultura/996005/dr-dejan-ognjanovic

 

            Na Radio Beogradu 2, u emisiji Kontrapunkt (autor: Aleksandar Drobac), pričao sam skoro sat vremena, najviše upravo o nagradi „Brem Stoker“ i o mom nominovanom eseju.

            Audio snimak tog razgovora možete slušati ovde:

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4732730/poetika-horora.html

 

            Govorio sam nedavno za čak dva podkasta. Nisam dosad, u celom životu, ni za jedan, a onda u istom danu me snimali za čak dva! Zato u oba imam isti džemper. Što ti je život…

            Prvo je emitovan BEDEM PODKAST, gde je sa mnom (iza kamere) razgovarao Mladen Milosavljević – o mom dosadašnjem književnom stvaralaštvu, kritici, planovima, kao i nominaciji za Stokera.

To je bilo kratko (15 min) ali slatko. Evo ga ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=EZuoO5-Azhw&t=5s

 

Zatim je išlo i moje gostovanje na jednom od najpopularnijih i najpraćenijih podkasta na temu kulture: RADIOAKTIVNI KOMARAC PODKAST gde je sa mnom pričao Bojan Uzelac.

Tu smo već obojica pred kamerama i razgovor traje negde oko sat vremena, ima i nekih retkih ili nikad dosad mi javno postavljanih pitanja, pa eto, kad ste dokoni, ili dok jedete, dok perete suđe ili već tako nešto, možete pogledati/poslušati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=zkkbTuObeOU&t=1s

 

            Za kraj, ali ne najmanje važno, da pomenem da je moj roman PROKLETIJE postao predmet naučnog rada. Autor je dr Dejan Milutinović, i trebalo je da bude izložen na nedavnoj konferenciji o TRANS/POST-HUMANIZMU na Institutu za književnost u Beogradu.

U zadnji čas, zbog nepredviđenih razloga, naživo izlaganje se nije desilo, ali rad će biti objavljen u zborniku sa konferencije. Jedva čekam!

A dok njega čekamo, podsećam da odličan prikaz PROKLETIJA imate u novim POLJIMA. Klikni pa čitaj OVDE.

PROKLETIJE se već izučavaju na fakultetu: evo foto dokaza

Toliko za sada. Sutra idem na niško Staro groblje da snimimo prilog za RTS o mojim horor aktivnostima, za narednu emisiju VAVILON.

Over & out.

21 коментар:

 1. Malo li je na ovu skupoću, iliti bravo Gule, svaka čast, samo tako nastavi.

  ОдговориИзбриши
 2. Prilog za "Vavilon" ? E, to je ulazak u mejnstrim, samo napred!

  ОдговориИзбриши
 3. Nema vesti, nema pa sve ovo odjednom, i jos po koji intervju da se odgleda usput, posebno me je obradovala vest o domacim autorima za Gluvo doba, nadam se da ce barem neki proci procenu i da ce biti detalja o temama romana, da vidimo sta zemljaci nude.

  Skoro ovlaz proveravah dostupnost Barkerovih Knjiga Krvi i videh da bas nisu dostupne pa rekoh da spomenem mozda se uzme u obzir, kao sto rekoste pre neki mesec Baker je u razmatranju, a ja bih malo modernije krvi koju cujem Klajv nud, nesto slicno Nazivom i prvoj polovinii Prokletija.

  Aa za Poa kojeg za bruku nisam ni takao do sada cekam Orfelin, pa makar cekao i neku godinu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala na preporuci, nakon sto proverih na netu izgled knjige , najverovatnije cu vas poslusati :D
   A bas sam se pitao koje je treca crna knjiga koju Dejan drzi kod sebe u podcastu kanala Radioaktivni Komarac i evo posle ponovne provere videh da je to ta zbirka prica.
   Sto se tice prevoda mislim da sam procitao negde, najverovatnije ovde da se na nasim prostorima i dalje koriste prevodi iz 80 i neke i da su puni gresaka.

   Избриши
 4. ako bih radio knjige krvi, radio bih svih 6 knjiga komplet, bez seckanja i biranja. naravno da tu ima oscilacija ali nisu velike: prilično je to ujednačeno i vredno ucelo. ako bih to radio, bilo bi to u jednoj velikoj knjizi u ediciji crna mačka. hell, možda i proverim kako stoje prava za tu knjigu i da li je to ekonomski izvodivo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Savršen kandidat za all-in-one ultimativno izdanje, naravno bez seckanja. Kupljeno.

   Избриши
  2. Nije loša ideja za Barkera. Mislim da bi to dobro išlo, pogotovu ako Ivica i ekipa razbiju sa iliustracijama.. još kad bi navatali Vitkovića. Ja bih sigurno uzeo :)

   Избриши
  3. Slazem se ja uzimam sigurno, samo nadam da ce biti ilustracija, Knjiga Ejbonova i ako lepo dizajnirana pati zbog prisustva slika figura, razumem poentu ali iskreno mi je Nekronomikon mnogo lepsi sa njegovim ilustracijama.

   Избриши
  4. +1 za Barkera. Predlagao sam ovo odavno, nadam se da će biti.

   Избриши
  5. Sećaš se da sam ko zna kad na ovom blogu rekao da sam spreman da bacim svoje knjige krvi ako izbacite u crnoj mački svih 6? E, pa i dalje ostajem pri tome i drago mi je ako promeniš mišljenje jer kad sam to prvi put ovde napisao, delovalo je po tvom odgovoru kao da ti predlažem samoubistvo.

   Избриши
  6. i dalje mi predlažeš samoubistvo, samo sad još više. stvarno je dirljiva vaša vera 1) da su prava za barkera jeftina, 2) da je štampanje takve i tolike knjige jeftino, sad kad je papir poskupeo oko 80% od prošle godine, 3) da bi ta knjiga u prodaji bila jeftina, odnosno negde oko 2.000 din kao do sada u crnoj mački, 4) da su originalne ilustracije (30-ak njih!) domaćih autor besplatne, da uopšte ne poskupljuju knjigu, 5) da činjenica da su već HILJADE primeraka KNJIGA KRVI već prodate u srbiji i još uvek ih ima na tržištu, u knjižarama i na kupindima, uopšte ne ugrožava komercijalnost ovog izdanja, i 6) da to što ima desetak vas, ili čak i stotinak ili dvesta sigurnih kupaca ovakve knjige, ma koliko da ona košta, znači da bi upuštati se u njeno izdanje (u tiražu od bar 1.000, mada, da bi se ona zaista isplatila, morala bi da se proda bar u 2.000!) znači siguran biznis i zdravu ekonomiju za orfelin. pa, meni više zvuči kao poziv na samoubistvo.

   Избриши
  7. Niko ti nije uperio pištolj u glavu da napraviš Barkera ili si gotov. Ja sam samo napisao da mi je drago ako promeniš mišljenje, na opšte zadovoljstvo, a to što ti i pohvalu na svoj račun shvataš kao atak, to je druga stvar. Ne smem ni Kickstarter da ti predložim, ispašće da podmećem bombu ispod tvoje stolice za ljuljanje. Svi mi imamo želju za tim. Ako nađeš, nakon provera, da nema mesta zbog neisplativosti, niko neće uzeti za zlo jer si bar pokušao, umesto bitch & whine bez provere isplativosti. Ali probaj da nekad nešto shvatiš kao podršku, jer sam ja spreman i na slepo da dam pare za to za tu knjigu i da bacim Bobanova izdanja (iako je i nama, čitaocima, kriza, a ne samo Orfelinu i tebi), kao i većina ovde.

   Избриши
  8. ne brecajte se samo zato što vam rušim sneška: izađite iz tih kuća od čokolade i pogledajte iza prozora od marmelade u stvarni svet koji sam vam opisao u gornjem postu. to što bi stotinak ili dvesta vas pobacalo bobanovo đubre i kupilo ovu knjižurinu nije dovoljno: potrebno je dve hiljade kupaca te knjige da ona bude u plusu, takva je matematika ako se izađe iz maštarija i "uuu al bi bilo lepo" sanjarenja.

   Избриши
  9. Mi u klin, ti u ploču. O kakvim prozorima i kućama ti pričaš. Ponavljam još jednom - nije kriza samo tebi, nego i nama. Ne čitaš šta ja pišem, nego šta se tebi čita. Po toj logici ne treba ni treće izdanje Nekronomikona posle 2 Boban izdanja gde je prvo sa ogromnim tiražom (o čemu si i priču pisao u HAARP). Za papir i prava si u pravu, ali bez konkretnog obračuna apstraktno je i neozbiljno pričati.

   Избриши
  10. Gule, nemoj nikada u politiku.. nećeš se proslaviti :)

   Избриши
  11. hm, ček da vidim: 1) ne volim rulju, masu, gomilu; 2) ne volim da lažem; 3) trudim se da uvek govorim istinu, čak i kad nije prijatna; 4) umem da budem prgav (mada ne baš uvek); 5) gadljiv sam na svašta, a naročito na budale; 6) ne zanima me politika (u smislu aktivnog, profesionalnog bavljenja njome).

   Избриши
 5. Knjige krvi 1 - 3 nije dostupno u prodaji. Knjiga krvi 4 - 6 (izdavač Algoritam) je dostupno u Delfi / Vulkan knjižarama. Samo kažem...

  ОдговориИзбриши
 6. Ima li nade da ćete objavljivati Angelu Carter?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. njena najbolja i najhororičnija zbirka već postoji na srpskom. ili si na umu imao nešto drugo?

   Избриши
 7. Zaista sjajno radujem se u vaše ime. Gledao sam podkaste i odmah sledeću noć sam sanjao kako imate svoj podkast na Jutjubu sa odeljkom za Patreon i kako kuvam kaficu dok ide intro. Tema je bila Dejvid Linč to se dobro sećam a podkast je ličio na Šok Koridor sa Art televizije. Kako bi bio srećan da Gul ima svoj podkast nadam se da će mi se želja jednom ostvariti.

  ОдговориИзбриши