izabrana dela

izabrana dela

недеља, 23. јануар 2022.

Ognjanović u širem izboru za nagradu „Brem Stoker“

 

Dragi moji kultisti, da vam se pohvalim nečim stvarno velikim: možda nisam ušao u širi izbor za NINO-a, ali sam zato barem ušao u širi izbor za nagradu „Brem Stoker“!

Svako ko malo ozbiljnije prati horor zna da je „Brem Stoker“ najveća i najvažnija svetska nagrada u oblasti horora, pre svega književnog (mada dodeljuju i u kategoriji filmskog scenarija i grafičke novele).

Nagrada „Brem Stoker“ (The Bram Stoker Award) je priznanje koje svake godine dodeljuje Udruženje Pisaca Horora (Horror Writers Association, HWA) za najveće postignuće u oblasti pisanja horora. Detaljnije o ovoj nagradi imate na Vikipediji, kao i na zvaničnom sajtu.

Ja sam se našao u širem izboru u kategoriji „Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici“ (Superior Achievement in Short Non-Fiction), sa esejem “The Three Paradigms of Horror” (objavljen u magazinu Vastarien Vol. 4, Issue 2, izdavača Grimscribe Press). Ovde na blogu sam već pisao o tom eseju, a imate čak i link da ga čitate na srpskom, mada do sada još niko nije našao za shodno da ga pročita ili prokomentariše. No, dobro, nema veze; pročitao ga je ko treba, taaamo daaaleko, i proglasio vrednim nagrade od koje nema veće u oblasti horora.

Tačnije rečeno, i ovo moram da naglasim: ovo još uvek nije nominacija. Ovo je širi izbor, ili kako oni to zovu „Preliminary Ballot“, i njega čini deset (10) izabranika. Znači, za sada je priznato da sam ušao u top-10 u toj kategoriji za prošlu godinu. Tek ako uđem u top-5 moći ću uz svoje ime doveka da navodim titulu „Nominovan za nagradu Brem Stoker“ (Bram Stoker Award Nominee). O dobijanju nagrade ne smem ni da sanjam, mada lepo je maštati…

Šta dalje? Ukratko, glasanje traje do 15. februara, a NOMINACIJE (po pet u svakoj kategoriji) će biti obznanjene 23. februara. Tada ćemo znati da li sam ušao u top-5.

Ono što ovoj nagradi daje posebnu težinu jeste to što za nju glasaju samo i jedino članovi Udruženje Pisaca Horora (HWA), dakle nije ovo jedna od onih demokratskih nagrada u kojima svako ko poželi može da glasa preko interneta, i gde onaj koga ne mrzi može da animira svu svoju rodbinu, prijatelje, poznanike, fejsbuk frendove i ko zna koga da glasaju za njega. Po tom principu dodeljuje se, npr. Rondo Haton nagrada (Rondo Hatton Award), za koju sam dva puta do sada bio u najužem izboru („Honorable Mention“), i čije nominacije bi ovih dana trebalo da budu obznanjene. Ko zna, možda me je i tamo neko (opet) primetio…

Vi da glasate, dragi moji čitaoci, ne možete – osim ako nekim ludilom neko od vas ovde nije član HWA. Ako hoćete da pružite podršku, možete je iskazati na neki drugi način, npr. kupovinom knjiga koje pišem (KULT GULA, NAŽIVO, PROKLETIJE) i koje uređujem za Orfelin izdavaštvo...

 

            Nego, evo ko je sve u širem izboru za ovu kategoriju:

 

SUPERIOR ACHIEVEMENT IN SHORT NON-FICTION

Clasen, Mathias – “Fear Not!” (Aeon)


Cowen, David E. – “Introduction” (Victims) (Weasel Press)


Ward, Kyla Lee – “Vampire Poetry” (Penumbra No. 2 (2021)) (Hippocampus Press)


Diak, Nicholas – “Cullzathro Fhtagn! Magnifying the Carnivalesque in Lovecraft Through the Comic Book Series Vinegar Teeth” (Academia Letters)


Ognjanović, Dejan – “The Three Paradigms of Horror” (Vastarien Vol. 4, Issue 2) (Grimscribe Press)


O’Quinn, Cindy – “One and Done” (Were Tales: A Shapeshifter Anthology) (Brigids Gate Press)


Tamásfi, László – “The Devil Flew Away”(Dracula’s Death) (Strangers from Nowhere)


Verona, Emily Ruth – “A Horror Fan’s Guide to Surviving Womanhood” (thefinalgirls.co.uk)


Wetmore, Kevin J. – “Devil’s Advocates: The Conjuring” (Auteur Publishing/Liverpool University Press)


Yuriko Smith, Angela – “Horror Writers: Architects of Hope” (The Sirens Call, Halloween 2021, Issue 55) (Sirens Call Publications)

 

            Kompletnu listu, sa naj-horor romanima, zbirkama, antologijama i dr. kategorijama iz prošle godine, možete pogledati OVDE.

 

            Iskren da budem, ovome se nisam nadao ni u najluđim snovima. Ovo je, do sada, najveće priznanje mog rada koje sam dobio izvan ove zemlje. Čak i ako ostane na ovome, ovo je ozbiljna stvar.  

U Srbiji najbliže što sam prišao nekom važnom priznanju bilo je kada sam 2015. bio u najužem izboru (u top-3 naslova) za nagradu „Nikola Milošević“ za teoretsku knjigu, sa POETIKOM HORORA. Naravno, nisam je dobio. Više o tome, ovde.

 

Kad smo već kod nagrada, više ljudi me je u mejlovima i privatnim porukama pitalo da se izjasnim o ovogodišnjem izboru za NINOvu nagradu i o mom (ne)plasmanu u tom kontekstu.

Posle kraćeg razmišljanja, odlučio sam da je bespredmetno, a možda pomalo i neukusno, da nešto naširoko, u zasebnom postu, iznosim svoje mišljenje o tome, pa ću reći samo nekoliko sažetih stvari, koje smatram nespornim.

- Knjiga kao što je PROKLETIJE nikada ne bi mogla da dobije NINO-a, čak ni sa daleko boljim sastavom žirija od trenutnog. Nikada, ni u sto godina, ne bi mogla da priđe ni u top-5. To je jasno svakome ko bar malo prati šta je prethodnih godina ulazilo u „vrh“ i šta je pobeđivalo. Ne kažem da nije bilo dobrih knjiga u vrhu, dapače, jednu od njih sam snažno pohvalio i pečatirao ovde, dok sam drugu nešto suzdržanije manje-više pohvalio, ovde. Ali, opšta tendencija je da budu birane i nagrađivane knjige čija je poetika, pristup i sve ostalo toliko drastično daleka od mene da to čak nije ni smešno.

- Ako je već tomu tako, zašto sam uopće poslao knjige na natječaj? Prosto rečeno,

a) ovo je samizdat, nema nikakav marketing izvan ovog bloga, mojih frendova na fejsbuku i instagramu: dakle, ne bi joj škodilo malo besplatne reklame, mislio sam, ako je nekim čudom žiri prepozna kao vrednu da uđe u širi, a možda čak i uži izbor;

b) Imao sam 6 primeraka knjige blago čuknutih u transportu za promociju, ništa drastično oštećeno ali imale su manja ulubljenja na hrbatu zbog kojih mi je bilo bzvz da ih nudim za prodaju, pa zato rekoh, ajd greota da se bace, daj da ih dostavim žiriju, čiji portir je bio na 200-ak metara od stana drugara kod kojeg sam u BG noćivao.

- Ipak, čak i sa svim gore rečenim na umu, kazaću ovo: činjenica da NINOV žiri nije uvrstio PROKLETIJE čak ni u najširi izbor, čak ni u top-43 naslova (od oko 190 iz konkurencije) SRAMOTA je, ali za žiri, a ne za mene. Shvatite to kako hoćete, istorija će pokazati da sam u pravu. Ne tvrdim da je baš moja knjiga baš zaslužila nagradu, ali daleko bolji plasman od ovog neplasmana sasvim sigurno jeste. To što je ovi nisu stavili ni u top-43, a kamoli negde dalje, više, čini njih –naaajblaže rečeno– neozbiljnim.

- Stavljam ruku u vatru da nijedan član žirija moj roman nije pročitao do kraja, a prilično sam siguran da neki od njih teško i u ruke da su ga uzeli, makar da prelistaju. Pritom, jedini tu koji me je zaista razočarao jeste Branko Kukić: ne samo zato što sam njega, u toj petorci, smatrao potencijalno najkompetentnijim čitaocem te knjige, nego i zato što je on objavio toliko vrednih knjiga koje se najdirektnije omažiraju, pa i citiraju u mom romanu (Fulkaneli, Arto, Elijade) da sam mislio da će bar on tu nešto videti…

 

Na kraju: ne, nisam zaboravio da je juče bio rođendan ovom blogu. Jeste, 22. januara blog THE CULT OF GHOUL napunio je 13 godina postojanja i tako zvanično postao tinejdžer!

Ali, ovog puta nisam bio raspoložen za uobičajeno blog-slavlje i blog-samotapšanje po ramenima u zasebnom blog-postu. Ima važnijih poslova da se rade ovih dana. Nije vreme za slavlje. Ne još…

Ali, ostajte ovde. Ako znate šta valja, na pravom ste mestu.


15 коментара:

 1. U nekoj emisiji član žirija Ivan Milenković je pričao kako oni biraju kandidate za Ninovu nagradu. Iz razloga što nemaju vremena da čitaju sve prispele knjige u celosti, pročitaju 30 do 50 početnih strana i na osnovu toga prave selekciju koja knjiga ide u uži izbor a uglavnom samo one koje uđu u najuži izbor čitaju cele,tako da verovatno su bili šokirani početnim masakrom u školi u Prokletijama. Inače knjiga je vrhunsko delo horor proze.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. taj način selekcije je sasvim logičan i razuman, nemam problem s njim: i ja bih tako, da sam u žiriju. ali ako je IKO od njih petoro pročitao prvih 30 strana PROKLETIJA i zaključio: "meh, šta je ovo, neko horor sranje, baci to" - onda... bolje da ne dovršim rečenicu. a znaš i sam da u mojoj knjizi, osim tog masakara, u prvih 30 strana ima i raznih drugih stvari za koje bi se pažljiv čitalac mogao i morao uhvatiti... ali, takvog očito u tom žiriju nije bilo. nema veze, idemo dalje.

   Избриши
 2. Nije čudo što su ti ovaj esej i „Poetika horora“ najuspešniji radovi, jer sve ili skoro sve što si napisao iz oblasti teorije, kritike, eseistike spada u vrhunsku književnost (čak i ovi „neozbiljni“ tekstovi sa bloga). Nije da ne cenim i fikciju koju pišeš, ali ne bih voleo da na račun nje zapostaviš svoj hladnokrvni kritički intelekt, koji hirurški precizno, ali nadahnuto, secira književno-filmska dela. Dakle, ja te vidim više iznad „lepe književnosti“ (i filma) kao njeno samoproziruće oko, nego unutar nje kao njenu uzdrhtalu dušu; više kao naučnika, nego kao poetu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. hm. možda će moje priče, sabrane na jednom mestu, uskoro, u zbirci RASTAKANJE, malo jače predstaviti moju uzdrhtalu poetsku dušu.

   Избриши
 3. Milena.... Covece... nije vise sta si -nego u sta ubedis ljude da si...a ziri pun nekih olindranih sredovecnih rokera i sad aj kao damo Mileni kao srpska Peti Smit i te fore. Uzas.

  Mislim da Kukic nema mnogo uticaja na izbor on gleda da progura svoje, mahom Cacane, samo prosle godine u uzem izboru bilo trojica.

  ОдговориИзбриши
 4. Bas sam gledao pre neki dan neku emisiju koja je bila posvecena NIN-u gde prica jedan profesor knjizevnosti o kompetentnosti zirija, u ziriju su trenutno jedan pravnik jedan filozof i jedan nista( Teofil Pancic koji nikad nista nije ni studirao skroz van akademskog sveta , strucnjak za ideologiju) i 2 urednika. Profesor je imao tezu da bi bilo apsolutno u redu da u ziriju budu 3 ili 4 profesora, kriticara pisaca odnosno ljudi koji su posvetili zivot knjizevnosti a da jedan preostali clan zirija moze da bude i iz sektora poljoprivrede koji voli da cita. Po meni je taj stav sasvim u redu jer je ovako ocegledno da su presudni kriterijim neki ideolosko-politicko-marketinski razlozi.

  ОдговориИзбриши
 5. Ma i taj NIN je vredeo do pre par decenija, kad su velikani dobijali nagrade. Ovo zadnje što je osvojilo nagradu, ama ništa ne razbiram, neki hipi stihovi, neka deca. Da sam u žiriju, zaklopio bih posle dve strane, jerbo poeziju teško varim. Next please. Moji počeci i krajevi poezije je "The Raven".

  ОдговориИзбриши
 6. Congrats za ulazak u širi izbor I za rođendan!!!
  Bićeš I u užem, opušteno...
  Što se tiče nina glupo je očekivati bilo kakav uspeh od bilo koga relevantnog.Po ovima je Milenica napisala nešto bolje od Albaharija!!!Čisto sumnjam u to, razni žiriji se iživljavaju sa njim, čovek je do sada trebalo da je dobije bar pet puta.A sklonili su I jednog od naših najboljih stilista Branka Anđića iz užeg kruga, šta reći...
  U žiriju je Teofil koji je 2000.glasao za "Strah I njegov s.", međutim to samo pokazuje da on ne voli horror jer samo takav može da glasa za "Strah" koji je kvazi-intelektualstičko psihološko zezanje sa samo tri horror scene I kraj.A kada su naišli na pravi horror sigurno su ga preskočili jer su znali da su "Prokletije" to I kao takvo nije za nagradu.Sumnjam da su pročitali tih 30 strana,ali koga briga,ninova nagrada odavno nije putokaz za praćenje srpske književnosti.
  Prodaćeš ti ceo tiraž, relax, a njih ko jebe

  ОдговориИзбриши
 7. Ne da je nisu pročitali do kraja nego je nisu ni otvorili... A za Kukića jeste čudno, nije on baš Čakarević koji nije dobacio dalje od Čika Jove Zmaja. Možda da ga, kao Basara prošle godine, turiš kao lika u sledeći roman? 😁

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. veruj mi da mi je sve oko ninoa jedna sasvim nebitna igrarija i lakrdija, na koju niti sam ozbiljno računao niti i pomišljao dok sam pisao roman (jer da jesam, on bi bio VRLO drugačiji nego što jeste). taman posla da mi nino tolko znači u životu da ga još tematizujem u prozi. najzad, kukić ipak kod mene ima ozbiljan kredit zbog minulog rada (gradac itd), tim pre me razočarava, ali nemam nameru da mu se svetim bilo kako.

   Избриши
 8. Sada je zvanično: ja sam nominovan za nagradu Bram Stoker (za najbolji kratki esej)!
  Iz šireg izbora (preliminarna lista, 10 imena) danas sam izabran i počastvovan da budem među 5 nominovanih.
  Takođe, danas su izašle nominacije za Rondo nagradu: mene nema tamo poimence, ali nominovan je onaj dokumentarac u kojem i ja učestvujem, a za najbolji članak nominovan je udarni iz RUE MORGUE-a o FOLK HORORU u okviru kojega je, kao sub-tema, i moj članak o LEPTIRICI.

  ОдговориИзбриши
 9. prošao sam isto kao i konstrakta:ušao u top-5, ali nisam dobio.
  ona evroviziju, ja stokera.
  hvala svima koji su navijali.
  velika je čast bila ući u ovo visoko društvo.

  ОдговориИзбриши
 10. Steta sto je nisi dobio, ali nema veze, bice drugi put.A sama nominacija je preporuka vise za neki buduci ziri, tako da ce to da dodje sigurno...

  ОдговориИзбриши