izabrana dela

izabrana dela

среда, 19. јануар 2022.

HOROR PLANOVI ZA 2022.

  

Ovaj datum, Poov rođendan, ranijih godina bio je rezervisan za dodelu Zlatnih Gulova za horor. Ali, ne valja padati u rutinu ni robovati kalendaru. Prošle godine sam na ovaj datum okačio listu najboljih horora. Mogao bih to i sad, ali shvatio sam da zbog drugih obaveza nisam stigao da za blog napišem osvrte na neke od najboljih horora prošle godine, pa sam se zato ovih dana bacio na njihove reprize, i na pisanje o njima. Dakle, prvo rivjui, pa onda lista. Pa onda Zlatni Gulovi.

A pre svega toga, ono oko čega me stalno zapitkuju: šta se krčka u Gulovoj kuhinji…

 

Nije pametno mnogo mahati planovima, jer komedijaš slučaj i nepredvidive okolnosti ovih Kovid i post-Kovid vremena dodatno komplikuju planove miševa i ljudi… te stoga svaku najavu treba uzimati sa nekoliko zrna soli, i uz obavezno „da smo živi i zdravi“ i „ako bog da“ i „osim ako nešto nepredviđeno ne iskrsne“.

A u gomili varijabli koje nam bliskobuduće planove i namere mogu smrsiti ili bar usporiti stoji i činjenica da je 2022. zapravo Izborna godina, odnosno da u aprilu imamo možda i prelomne izbore na svim nivoima u ovom haosu od države, i da oko njih, i naročito posle njih, naročito ako vlast Psiho-Tiranina bude poljuljana, svakojaka talasanja i tumbanja mogu da se dese.

            Sa svim tim na umu, dodajem još i citat jednog štampara; na pitanje izdavača, kada da očekuje dogovoreni tiraž svojih knjiga, ovaj je odgovorio: „Ehhh… Čovek snuje, Bog odlučuje“.

            Pa, evo šta za ovu godinu Dr Ghoul snuje…

 

1. MOJA PROZA

 


Ove godine planiram da objavim čak dve svoje knjige, obe u izdanju Ghoul Pressa, jedinog izdavača u Srbiji i na celom svetu koji u potpunosti kapira i podržava moju poetiku i koji mi nudi uslove koje prosto ne mogu da odbijem.

 

a) ZADUŠNICE, moj četvrti roman.

Zaplet: Mrtvaci ustaju iz grobova u celoj Srbiji, i to baš na jesenje Zadušnice. Radnja prati više likova i paralelnih zapleta smeštenih u Niš, Nišku Banju i okolna sela tokom ovog vanrednog stanja.

Da, znam da su zombiji otrcana tema, dozlaboga dosadna i meni samome kad je vidim u opisu nekog novog filma ili knjige – ALI, ne kolutajte očima prerano misleći da ćete dobiti od mene dozu deža vija. 

Garantujem vam: a) ovo je nešto sasvim drugačije od zombija i zombi narativa na kakve ste navikli, i b) ovo je roman Dejana Ognjanovića, a to znači da jedino što pouzdano možete očekivati jeste – da budete iznenađeni. I to prijatno.

 

b) RASTAKANJE, moja prva zbirka priča.

Krajnje je vreme da se širem krugu čitalaca predstavim i kao pisac kratke proze, jer imam utisak da me mnogi u tom izdanju ili ne znaju uopšte. Poneki su, ovde-onde, naleteli na možda dve ili tri moje priče, ali malo ko je, čak i od mojih posvećenijih pratilaca i poštovalaca, pročitao većinu njih, a kamoli sve. Napravio sam danas kratku anketu na Fejsbuku, i ona je potvrdila moje slutnje: mnogi moji čitaoci nisu imali pojma da sam pisao kratke priče, a većina među njima jedva da je pročitala dve ili maksimalno tri...

Dakle, sadržaj ove zbirke su moje priče objavljivane u raznim časopisima i antologijama, po prvi put sabrane na jednom mestu, mnoge od njih prilično radikalno redigovane i doterane u odnosu na prvo pojavljivanje. Možda će im biti pridružena i jedna sasvim nova i nigde objavljivana koju sam započeo krajem prošle godine.

 

Više detalja o ovim knjigama, najava pretplate itd. biće obznanjeni kad za to dođe vreme: za sad je prerano da govorim o rokovima, cenama itsl. Gledaću da obe knjige izdam odjednom, jer je tako lakše i povoljnije za mene, a verujem i za čitaoce. Trudiću se da budu gotove ovog proleća, a najkasnije do leta, ali ako aprilska gibanja budu previše extremna i otegnu se do leta, onda možda tek najesen.

 

 

2. ORFELIN


Nastavljam intenzivnu saradnju sa izdavačem Orfelinom iz Novog Sada. Ne mogu sada da otkrijem baš sve što spremamo (jer „neprijatelj prisluškuje“), ali reći ću sledeće stvari koje se spremaju, vezane za knjige koje su pri samom kraju izrade, ili oko kojih već imamo potpisane ugovore sa vlasnicima prava.

 

a) Prva sledeća knjiga „Poetike strave“ je FANTOMSKI LJUBAVNIK, zbirka najboljih sablasnih priča Vernon Li, meni posebno draga: odavno sam se bio namerio na nju, čak planirao da je ja prevedem, ali zbog rada na mojoj sopstvenoj prozi u poslednje vreme morao sam, teška srca, da to prepustim drugom prevodiocu – ali, bez brige, kao i u svim drugim Orfelinkama, i ovde ja vrlo budno i temeljno motrim na prevod.

Pretplatu na nju očekujte tokom februara.

 

b) Ove godine objavićemo još i:

- PLOVIDBU SENKI, zbirku izuzetnih priča Žana Rea, koje će prevoditi isti prevodilac koji je prošle godine za prevod Reovog romana MALPERTUI, takođe kod Orfelina, dobio važnu nagradu;

- NESMIRENI PRAH, zbirku priča Roberta Ejkmana;

- moj izbor najboljih priča strave Džozefa Konrada (koje ja i prevodim);

- moj izbor najboljih priča strave još jednog klasičnog pisca;

- počeću najzad da radim sasvim novi prevod Lavkraftovog romana SLUČAJ ČARLSA DEKSTERA VORDA, a da li će to stići da izađe do kraja godine, videćemo.

 

Pored toga, u razmatranju je i nova knjiga u ediciji „Crna mačka“, sasvim po uzoru na NEKRONOMIKON i KNJIGU EJBONOVU, ali još je rano za tu obznanu. 

Poslednje, ali nikako najmanje važno: tokom ove godine, nadam se pre leta, Orfelin će najzad objaviti novo izdanje moje teorijske knjige POETIKA HORORA, odavno rasprodate. Iz nje se izrodila edicija „Poetika strave“, i pošto izvorište te edicije već godinama nema nigde da se nabavi, čak ni kod preprodavaca, napokon će se pred novostvorenom horor publikom pojaviti MAMA svih tih lepih poetičnohororičnih knjiga koje sam priredio za Orfelin.

Tekst neće biti radikalno menjan, biće samo nekih manjih ispravki i poliranja, a neće ni dizajn biti bitno menjan, ali će povez ovoga puta biti tvrd, a tiraž će biti 1.000 primeraka.

 

 

3. HOLIVUD OD VIJETNAMA DO REGANA – Robin Vud

Prava za ovu knjigu iz teoriej filma su odavno plaćena vlasnicima, i moj prevod je već trebalo do sada da bude gotov, ali je onda došlo do nekih nepredviđenih budžetskih previranja i poteškoća, zbog kojih rad na ovome nisam ni započeo, a da li ću, i kada – zavisi od institucija nad kojima nemam nikakvu kontrolu.

Želim to da radim, borio sam se za tu knjigu zubima i noktima, samo još da nadležni organi omoguće da se to uradi kako valja i prema inicijalnom dogovoru. Nadam se da Izborna godina neće baciti senku na ovu knjigu, ali sve je moguće, jer izdavač je na uzimala-davala budžetu grada Niša…

 

 

4. VESELI ČETVRTAK

izdanje u redovnoj seriji


I dalje pišem prateće eseje za DILAN DOG knjige, ono luksuzno izdanje sa po tri epizode u svakom, praćeno esejima o tim epizodama koje, osim mene, u zadnje vreme pišu Aca Radivojević i Igor Stanojević. Ove godine bi trebalo da izađu bar dve takve knjige.

U luksuznom, albumskom izdanju epizode Dilana koju je pisao Dario Arđento, DUBOKO CRNILO, koje uskoro izlazi, možete naći i moj esej o toj epizodi i uopšte o vezi Dario-Sklavi-Dilan.

U štampi je, takođe, i album ZARDO, prema noveli Ticijana Sklavija „Nero.“ – osim stripa prema Sklavijevom scenariju, to izdanje sadrži i Sklavijevu novelu, još neke dodatke, i – moj pozamašan esej „Tri nijanse crnog“, u kojem analiziram i kontrastiram tri verzije u osnovi iste priče: Sklavijevu novelu, strip prema njegovom scenariju (koji nije u svemu isti sa novelom) i filmsku adaptaciju, takođe u ponečemu drugačiju i od stripa i od novele, a o kojoj sam odavno, ali vrlo kratko, pisao OVDE. 


5. Početkom ovde godine, za mesec ili dva, na blu reju u Americi izlazi DAVITELJ PROTIV DAVITELJA, na kojem sam sočinio čitav niz dodataka, intervjua, eseja… Najaviću ga detaljno kad se primakne.

radna verzija omota

 

I dalje pišem za najbolji svetski horor magazin RUE MORGUE, a biće me i ovde-onde još ponegde, ali neka ovo gore bude dovoljno. Za sada!

Pratite ovo mesto i uvek ćete prvi saznati sve što treba da znate o najbitnijim horor dešavanjima povezanim sa mnom, a i šire…

 


27 коментара:

 1. U koji vek si smestio radnju romana ZADUSNICE?

  ОдговориИзбриши
 2. Izbor strave klasičnog pisca horora ili klasičnog pisca generalno? Sve vesti o poetici su super, ali Čarls Dekster Vord je kruna. Doduše, ti već reče na blogu da se ne nadamo Barkeru u Crnoj mački (džabe pričaš, nada ne umire ni kod mene ni kod drugih), ali verujem da je nešto podjednako dobro u planu (ajmo Ceremonije).

  ОдговориИзбриши
 3. Danas je i rođendan našeg Poa - Milovana Glišića.

  ОдговориИзбриши
 4. Kako ste me hajpovali sa romanom Zadusnice nemate pojma... Em sto volim zombije em sto volim zadusnice (znam zvuci morbidno ali oduvek mi je bio privlacan taj praznik mrtvih, ima neke misticnosti u tome). Ova druga slika kod zadusnica me asocira na okultizam, tako da verujem da ce ga itekako biti i u vasem romanu. Ne znam ko je umetnik ovog arta ali voleo bih da nesto slicno ovako bude na prednjoj korici romana. Sto se tice vesti iz poetike strave najvise iscekujem Slucaj Carlsa Dekstera Vorda pa zatim pisce koje nisam imao prilike da citam i koje sada prvi put objavljujete. Sto se tice edicije ,,Crna Macka" pretpostavljam da se radi o trecem prirucniku sa police visine pet stopa, posto dva vec imamo :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Misliš na Žđislava Beškinjskog? Antologijski.
   Ti Poljaci su izuzetno epski, grozomorno, saspensno talentovani ilustratori. Beškinjski je imao više simbolike skrivene distopije ovog trećeg kamena od Sunca.
   Nadam se da uživate i u prizorima Jakuba Rožalskog. Scene su banalne i gotovo... realistične. Vukodlaci vire iz šume dok seljani obavljaju poslove po njivi, mešovi iz alternativnog WWI jurcaju poljima, medvedi sa hobotnicama na glavi... trebalo bi prirediti galeriju. Vrlo prijatno za oko.

   Избриши
  2. Zahvaljujem na odgovoru! Zaljubljenik sam u nadrealnu umetnost i u umetnost opste, ali su mi nekako poljaci Rožalski i Beškinjski promakli. Vrlo rado cu sada i njihova dela uvrstiti u svoju digitalnu galeriju.

   Избриши
  3. moji pratioci teško su mogli do sad ne otkriti bekšinjskog, budući da se njegove slike nalaze na 1. izdanju NAŽIVOG (2003) i 1. izd. PROKLETIJA (2021). ali ok, nikad nije kasno.

   Избриши
  4. Profesore, za prvo izdanje Nazivog mislim da imam opravdanje, te 2003 godine sam isao u drugi razred osnovne skole i citao politikin zabavnik :) Sto se tice Prokletija tu vec nemam opravdanja, ispravicu to nadam se uskoro, kada izadju vase 2 nove knjige pa da narucim sve odjednom.

   Избриши
 5. Odavno nisam čuo bolje vesti - dve Dejanove knjige i nekoliko sjajnih naslova u Poetici strave...
  "Prokletije" su me, malo je reći, prijatno iznenadile, šteta je ako ne bude još nekog nastavka ili "prikvela" pored "Naživo", tako da jedva čekam "Zadušnice" i zbirku. Pored sjajne priče i dobro izgrađene strave, ono što me dodatno privlači jeste što su priče smeštene u naše okruženje, što se bave našim mentalitetom, verovanjima, okolnistima...

  Rekao sam mnogo puta, i ponoviću, Poetika strave je trenutno najbolji izdavački poduhvat na srpskom jeziku, i jedan od najboljih ikada

  Imam jedan predlog - da se napravi neka zbirka srpskog horora, kako savremenih pisaca, tako i klasika. Takve zbirke već postoje, ali bez Dejanove intervencije koja bi bila ključna u izboru i uređivanju

  ОдговориИзбриши
 6. Хммм, која ће цена бити Поетике Хорора?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. previše je rano za to pitanje. cene papira i štampe u poslednjih pola godine porasle su 20-30%, nestašica je papira i tzv. lepenke, ko zna šta će biti u narednim mesecima?

   Избриши
 7. Voleo bih da vidim jednog dana knjigu vezanu za elemente horora i njegovog potencijala u Srpskom drustvu, od panike i straha od sekti pa sve do vlaske magije, rata, vampira.

  Citajuci vase knjige i sto vise razmisljam na tu temu uvidjam da mi ne moramo da trazimo nikakvu inspitaciju van ovog podrucija, ovde stvarno IMA materijala, od suptilne jeze pa sve do krvi i mesa.

  Ili jedan post o vasim interesovanjima za nas prostor naravno vezan za horor.

  Kao neko ko bi i sam hteo da pise horor, tesko mi je da zamislim sebe kako pisem o nekim dalekim predelima, vec se mnogo vise vezujem za licna iskustva i domace motive.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Iii da, nadam se da ce u buducnosti Poetike Horora biti i nesto vise krvi, koliko vidim dolaze nam stariji klasici, duhovi itd. Bilo bi lepo videti nesto modernije i otvorenije, nesto sto sam video u Nazivom naprimer.

   Избриши
  2. za iduću godinu planiram jednog pisca koji je, po meni, bolji od klajva barkera u toj sličnoj vrsti horora iz faze knjiga krvi...

   Избриши
  3. biće poglavlje o domaćim potencijalima za horor u mojoj knjizi FILM STRAVE NA BALKANU.

   Избриши
  4. neprijatelj prisluškuje. planove, imena, naslove obznanjujem tek kad je knjiga u poodmakloj pripremi.

   Избриши
 8. Da li je Ghoul obracao paznju mozda na domace pisce horora? totalno nepoznate ili mu se neko obracao sa svojima radovima, odnosno pitanje je da li je razmisljano o nekakvoj zbirci horor prica domacih autora pod okriljem Ghoula ili tako nesto?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. to je mučno, bolno pitanje, tim pre što je ghoul i pisac i urednik, pa ako bi npr rekao "ovaj pisac ne valja", to bi se moglo shvatiti da pisac konkurenciju gazi itsl. ukratko, radije ne bih ulazio u tu vrstu konflikta. ali da, šalju ljudi i za orfelin i meni lično i... jbm li ga, verovatno su moji kriterijumi prestrogi...

   Избриши
 9. Јегиба, омотница је остала иста.
  "MARCH PRE-ORDER ANNOUNCEMENT #2
  Going on sale Thursday, March 24th, at 9 AM Pacific Time, only at mondomacabro.bigcartel.com!
  STRANGLER VS STRANGLER (Yugoslavia, 1984)
  It’s the mid-1980s and the city of Belgrade is aiming for metropolitan status which would put it on a level with New York, Paris and London. For a city to reach that category it has to attain a special level of crime. It needs a serial killer. Exhibitionists in cemeteries, peepers in parks, bank robbers, reckless drivers, rapists, murderers, all these Belgrade already has. For the city to be classified as a metropolis it needs the king of criminals: the strangler.
  Suddenly a series of murders takes place. A deranged flower seller is strangling women on the streets of Belgrade, their crime in his eyes being that they refused to buy his carnations. At last, the city has its own serial killer. Finally, it can attain the status of metropolis.
  A local new wave rock musician become obsessed with the murders and releases a single dedicated to “The Belgrade Strangler”. An outspoken female DJ condemns media interest in the case, arousing the ire of the Strangler himself. Gradually these three characters find themselves drawn together, leading to a surprising and bizarre climax.
  Directed by the award-winning Slobodan Šijan, one of his country’s most successful film makers, Strangler vs Strangler was controversial on its original release due to its mix of horror, satire and pitch-black comedy.
  DISC FEATURES
  Region A locked BD50
  Worldwide Blu-ray debut; US home video premiere
  1080p presentation from a brand new 2K restoration of the original camera negative
  Choice of Serbian language track with English subtitles or rare English language dub
  Brand new interview with director Slobodan Šijan
  Audio commentary from Serbian film critics and historians Dejan Ognjanović & Igor Stanojević
  LIMITED EDITION FEATURES
  20-page full color booklet with brand new writing on the film by Dejan Ognjanović"

  ОдговориИзбриши