среда, 14. март 2012.

Sekte: SATANIZAM među Srbima (1)


    U okviru akcije "I tebe sam sit, Satano" [ (c) A. Radivojević] obznanjujem sajber-javnosti neke dokumente koje sam još pre više od dve decenije iz tadašnje štampe pohranio u svoju Zbirku. Podsećam da sam ovo otvaranje istorijskih arhiva, a po pitanju SEKTI, već započeo tekstom o CRNOJ RUŽI. Inače, druga blaga iz moje Zbirke (vezana pretežno za filmske tekstove) možete naći ako proučite stvari tagovane ARHIVA. Biće toga još...
            Za početak, evo kako je naša nejač, tik pred razbuktavanje bratoubilačkog rata u SFRJ, u drugoj polovini 1980-ih, bila trovana satanističkim sadržajima i jedva skrivenim apologijama đavola – u POLITIKANTSKOM ZABAVNIKU!
            Ne dajte se obmanuti: iako se smatra da je ova publikacija namenjena pretežno mlađim sadržajima, ovi tekstovi koje sada prezentujem pokazuju u punom sjaju da je to ipak časopis za one od 6-66 godina. Vrlo su zanimljivi, kvalitetni i vredni izučavanja, bez obzira koliko ste duboko ili plitko u toj materiji.  
Dobro, omakne se tu i poneka omaška, kao npr. kada se "Faust" Kristofera Marloua (Christopher Marlowe) pripiše francuskom piscu Malrou (Andre Malraux), ali Bože/Satano moj, mora malo i to. Možda je novinaru ispala patka prilikom pisanja ili slovoslaganja teksta.
            Sva tri teksta, dakle, potiču iz POLITIKINOG ZABAVNIKA iz druge polovine 1980-ih. To me je navelo da ovaj BLAST FROM THE PAST začinim kadrovima iz tada mi dragog stripa SATANA koji je u istom tom periodu pokazivao prave vrednosti našoj nejači u strip-magazinu maštovito nazvanom HORROR (Dečje Novine, G. Milanovac, Hell Yeah)! Kad bolje razmislim, možda bih mogao za blog da sročim par pasusa i o ovom izdanju, koje sam u to vreme sakupljao, a ranije brojeve i dan-danas čuvam u svojoj Zbirci...
            Dakle, iako ZABAVNIK i stripovi kao ilustracija brzopletima mogu sugerisati "detinjarije" – ovi tekstovi koje sada kačim to svakako nisu, pa ih toplo preporučujem za poduku i zabavu mlađih pokoljenja, ali i starijih, koji se sećaju vremena iz kojeg ovo potiče. Uostalom, ilustraciju uz jedan od njih radio je najpoznatiji domaći (ex-Yu, hrvatski) demonolog i slikar, Miro Glavurtić, autor knjiga PAKAO i SATANA. Kad bolje razmislim, on mu dođe nešto kao domaći Montegju Samers...
U narednom nastavku posvetiću se nekim drugim, još satanističkijim publikacijama tog zlog vremena, kao što su EUREKA, POLITIKA EKSPRES i, naročito, DUGA, i đavoljim tekstovima u njima! Do tada, zabavljajte se Đavolom u ZABAVNIKU!
 Uputstvo za upotrebu: jpg skenova iz Zabavnika biće veći kad kliknete na njih, ali još uvek nedovoljno da bi sitna slova bila čitljiva. Zato je najbolje da te slike sačuvate (SAVE) i onda otvorite u svom programu kojim inače otvarate slike i u njemu ih čitate.

  

1 коментар:

  1. То је уствари био Фаустов Забавник прерушен у Пају Патка... Уговор исписан крвљу и ракијом...

    ОдговориИзбриши