субота, 22. јун 2013.

NAJBOLJI ITALIJANSKI HORORI

Italijanski horor je dah svežine za svakog ljubitelja žanra sposobnog da pojmi i prihvati nešto drastično različito od onog (pretežno američkog) na šta je navikao. To je dobrodošao predah od zamornog anglosaksonskog insistiranja na razumu, logici i smislu (često usiljenim pa tim besmislenijim)
Deo čarolije italijanskog pristupa je u tome što oni češće koriste logiku sna (košmara), i što su im zapleti proizvoljni, bizarni, ne-logični. Italijanski horor je, u svojim najboljim primercima, raj za oko i dušu, to je mračna i morbidna poezija na filmu, to su filmovi koji deluju na gledaoca na podsvesnom, sublimnom nivou.  
Italija, za razliku od većine zapadnoevropskih zemalja, nema pomena vrednu tradiciju fantastičnog filma sve do sredine pedesetih, kada počinje veliki bum. 
Pa opet, za samo četiri decenije Italijani su uspeli da proizvedu više kvalitetnih horora od većine onih sa ranijim startom, i njihovo mesto na nekoj rang listi kvalitativnog doprinosa horor filmu bilo bi odmah iza Amerikanaca i Japanaca, a ispred Engleza, Španaca, Nemaca i Francuza. 
Zanimljivo je da je istorija italijanskog horora - istorija individua, jer su praktično svi izuzetni filmovi nastali unutar opusa žanru posvećenih režisera (R. Freda, M. Bava, D. Argento, L. Fulci, M. Soavi…).  
Za razliku od drugih kinematografija, gde su brojni veliki horor filmovi nastali kao izuzeci unutar opusa nežanrovskih autora (na pr. Murnau: Nosferatu, Hitchcock: Psiho i Ptice, M. Powell: Voajer, Franju: Oči bez lica, Kobayashi: Kwaidan, R. Scott: Osmi putnik, itd.), u Italiji je horor bio i ostao predmet bavljenja posvećenika, bez intruzija sa strane, s jedinim izuzetkom mejnstrimaša Pupija Avatija. 
Ovde ne računam delimične igrarije po omnibusima (npr. Felini, sa odličnom epizodom u Neobičnim pričama, po Pou). 
Ovo što sledi je moj lični izbor najboljih italijanskih horora. O nekima sam već pisao na blogu: oni su označeni u donjem spisku i možete kliktanjem na naslov da to pročitate. O drugim sam pisao, ali to nema na blogu, nego možete da čitate moja mega-opširna pisanija na temu italo horora u magazinu ZNAK SAGITE br. 13 (ZLE OČI, KRV I CRNE ČIPKE) i br. 18 (CRNE RUKAVICE, KANIBALI I ŽIVI MRTVACI).


Najbolji italijanski horori (top-33):
 
1. SUSPIRIA – D. Argento
2. INFERNO – D. Argento
3. DEEP RED – D. Argento
4. THE WHIP AND THE BODY – M. Bava
5. THE ARCANE ENCHANTER – P. Avati
6. DELLAMORTE DELLAMORE – M. Soavi
7. MASK OF THE DEMON – M. Bava
8. CANNIBAL HOLOCAUST – R. Deodato
9. ZEDER – P. Avati
10. KILL BABY KILL – M. Bava
11. THE BEYOND – L. Fulci
12. THE HOUSE WITH THE LAUGHING WINDOWS – P. Avati
13. PHENOMENA – D. Argento
14. OPERA – D. Argento  
15. BLACK SABBATH – M. Bava
16. THE HORRIBLE SECRET OF DR. HICHCOCK – R. Freda
17. TENEBRAE – D. Argento
18. DEMONS – L. Bava
19. STAGEFRIGHT – M. Soavi
20. CITY OF THE LIVING DEAD – L. Fulci 

21. BEYOND THE DARKNESS aka BURIED ALIVE – A. Massacessi (Joe D'Amato)
22. THE CHURCH – M. Soavi
23. MACABRO – L. Bava
24. ZOMBI – L. Fulci
25. LISA AND THE DEVIL - M. Bava
26. THE HOUSE BY THE CEMETERY – L. Fulci
27. SHOCK – M. Bava
28. THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE – D. Argento
29. FIVE GRAVES FOR A MEDIUM – Massimo Pupillo
30. THE WITCH IN LOVE – Damiano Damiani 
31. THE SECT – M. Soavi
32. PLANET OF THE VAMPIRES – M. Bava
33. BAY OF BLOOD – M. Bava
34. ZOMBIE HOLOCAUST – Marino Girolami 
35. ACROSS THE RIVERLorenzo Bianchini
*   *   *

20 коментара:

 1. 12 jula gleda Goblin kako uzivo sviraju muziku iz Suspiria, dok se isti vrti na velikom ekranu

  ОдговориИзбриши
 2. Odlicna lista, fali samo Lisa e il diavolo

  ОдговориИзбриши
 3. istina; danas kad bih pravio ovu listu, LIZI bih dao prednost i nad VAMPIRIMA i nad BAY-om. verovatno bi bilo još nekih izmena - ovo je pravljeno pre 10ak godina.

  ОдговориИзбриши
 4. Odlična je lista. Samo ja bih to drugačije rasporedio. Neke bih izbacio, a dodao bih i nekoliko filmova kojih nema na listi. Izbacio bih: THE HORRIBLE SECRET OF DR. HICHCOCK, FIVE GRAVES FOR A MEDIUM, BAY OF BLOOD i ZOMBIE HOLOCAUST. Dodao bih: Caltiki, the Immortal Monster (1959), Blood and Black Lace (1964), Baron Blood (1972), The Perfume of the Lady in Black (1974), Amityville II: The Possession (1982), The Spider Labyrinth (1988) i Dark Waters (1993).

  ОдговориИзбриши
 5. freda i hičkok tu moraju biti! :) slažem se da bi se BAY mogao izbaciti, slabunjav je to film (mada megauticajan) a i ZH je treš, mada zabavan. dakle, može Blood and Black Lace umesto BAY i Perfume... umesto ZOMBIE HOLOCAUST. ipak, ma koliko da ja volim ova 2 filma - Amityville II i Dark Waters - bojim se da se oni ni po kojem merilu, osim zemlji rođenja reditelja, ne mogu smatrati italijanskim. to nisu italijanske produkcije, pa ni koprodukcije.

  ОдговориИзбриши
 6. damianievu VJEŠTICU i ta dva filma nikada nisam ni gledao na pristojnom snimku, a gledao sam ih samo jednom. moguće da sam se i ogrešio o njih.

  ОдговориИзбриши
 7. Komentar se odnosio na THE HORRIBLE SECRET OF DR. HICHCOCK i FIVE GRAVES FOR A MEDIUM. Da ne bude zabune... Inače kod mene Bava ima prednost u odnosu na Arđenta, prije sam otkidao na Suspiriju, u stvari i dalje otkidam i obožavam je ali ne mislim više da je toliko neprikosnovena. Možda je čak i Inferno za nijansu bolji, svakako je ubedljiviji po meni...

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман22. мај 2018. 13:28

  Phenomena tek 13. ...po meni je malo jaca od svih ovih ...Poseban film, prepun scena za pamcenje i vrlo originalan i efektan. Top 5 po meni za sada koje sam odgledao su: Phenomena 4, Suspiria 3+/4-,Tenebre 4-, Blade in dark 3+, Demons 3+... Inace dobar je Church samo sto su malo kraj sjebali kod njeg...kao i Deep red...isti slucaj.

  ОдговориИзбриши
 9. Kad rekolektujem malo setim se da kad gledah INFERNO onomad ,prođe mi misao kroz glavu:''Da li je ovo najpromašeniji muzički skor ikada?'' Inače je vizuelno remek delo.

  ОдговориИзбриши
 10. Ovde bih dodao jos Hatchet for the honeymoon

  ОдговориИзбриши
 11. pa nije pitanje šta bi ubacio nego šta bi izbacio, da mu napraviš mesto? šta je ovde SLABIJE od sekirice? i ja bih ubacio još 50 nekih naslova, ali - ideja je bila da se napravi relativno uzak izbor, a opet ne preuzak (top-10!), da se obuhvati sve što je najbitnije i najreprezentativnije. dobar je hečet ali je ipak drugorazredan...

  ОдговориИзбриши
 12. Razumem ali eto ako bih birao izmedju bavine sekirice i Bay-a prednost bih dao hecetu

  ОдговориИзбриши
 13. Da li jos uvek, i ako moze, gde moze da se nabavi magazin znak sagite (ZLE OCI, KRV I CRNE CIPKE) i (CRNE RUKAVICE, KANIBALI I ZIVI MRTVACI)?

  ОдговориИзбриши
 14. verovatno ima kod izdavača ali ne bih da mu pravim reklamu.

  ОдговориИзбриши
 15. Hahah, hvala, pronasao sam, narucio bih i tvoj roman Nazivo, ako bi mogao da mi kazes gde i kako bio bih ti zahvalan...

  ОдговориИзбриши
 16. ne staj mi na muku... nema starih primeraka nigde, a novo izdanje ide nešto kilavo. strpi se do dogodine, kad ću ga uraditi, ovde ili onde! nadam se - onde.

  ОдговориИзбриши
 17. Jel moze pomoc? Italijanski horo film, radnja je u sumama u blizini jugoslovenske granice, lovac-sumar odlazi do plainarskog doma gde proverava smrt veceg br. zivotinja. Secam se da su bile 2 uklete devojke koje su ga proganjale. Bio sam klinac kada sam ga gledao,to sam zapamtio, pa ako neko zna ime filma, bio bih zahvalan. Unapred hvala.
  Moze na email da mi posalje draganjeremic44@gmail.com.

  ОдговориИзбриши
 18. R.I.P. Giannetto De Rossi (8 August 1942 – 11 April 2021)
  Otišao je moj omiljeni Italo majstor za efekte maske, genije koji nam je podario najlepšu filmsku krv i neke od najsočnijih, najmemorabilnijih splatter efekata u istoriji horora, u takvim divotama kao što su ZOMBI, ZOMBI HOLOCAUST, THE BEYOND, THE HOUSE BY THE CEMETERY, HAUTE TENSION…

  ОдговориИзбриши