четвртак, 22. јануар 2009.

BLOOD & ROSES (1960)


**(*)

(3-)


najzad pogledah pionirski, ahetipski, predugo-nenabavljivi vampiros-lezbos flick, ET MOURIR AVEC PLAISIR rožea vadima: biću blago suzdržan u svom sudu, jer je verzija koju sam gledao, jedina trenutno dostupna, VHS rip english-dubbed i SEČENA za kojih 15ak minuta.


ono što je jasno u svakom slučaju jeste da je i ovo jedan u suštini vadimovski heavy-handed tretman tematike koja traži suptilnijeg reditelja (kakav je, npr. harry kumel); taj sudar moderniteta i arhaizma (vatromet-pirotehnika koja oživi vampiricu iz groba!) izveden je baš sirovo – ovo je priča koja traži poetu tipa georges franju, a vadim nema umeće da prenese lirizam i erotičnost premise (što se, uostalom, vidi i u njegovom METZENGERSTEINU u omnibusu SPIRITS OF THE DEAD, po pou), pa to pred kraj pokušava da nadomesti nekakvim sub-koktoizmima. 



pokušaji strave su SMEŠNI (naročito kad se dvometarska copina od predradnika na imanju prestravi od žene u belom koja ide ka njemu, a ona čak i ne izgleda kao duh!), a o erotici ćemo da sudimo kad vidimo uncut verziju: lezbo hintovi su jedva prisutni u ovoj puritanskoj verziji.
istorijski vredan kao prvi, ali svakako ne jedan od boljih u svom podžanru: damn, čak i onaj blentavi jean rollin je mestimično uspevao da ove varijacije na CARMILLU izvede veštije, tj da objedini erotične i stravične FRISSONS!


1 коментар:

  1. ovo je prva slobodnija filmska verzija nedavno objavljene KARMILE! s naglaskom na "slobodnija", pošto se još prastari, klasični VAMPYR nešto slobodno i izdaleko "inpirisao" ovom novelom.

    ОдговориИзбриши