izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 22. јануар 2009.

THE STRANGERS

**(*)

2+

predugo vremena je bila dostupna samo CAM verzija (koju nisam hteo da gledam), a evo sad solidnog VHS ripa da najzad overim ovaj naslov.

phih, šta reći?

ima tu nešto malo jeze i par jump scareova, i to je to. bez veće poente. da se malkice naježite i malkice prodrmate, i aj zdravo. bez trajnijeg dejstva ili većih ambicija bilo koje vrste. pristojna exploatacija doba nesigurnosti i nepoverenja u kome živimo, exploatacija paranoje i besciljnih zločina, terorizma.

a horror for the age of terror.

eto.

sad, moj problem sa filmovima ove sorte (kao npr ILS) jeste taj 'based on real events' zamajac + ljucki faktor vezan za zlikovce.

prosto, ILS me izgubio kad se otkrilo da iza svih jezivih zvukova i nestanaka i nagoveštaja stoji - banda dečurlije!

STRANGERS me izgubio još mnogo ranije, jer je ubrzo na početku jasno da su iza maski samo neki obični ljudski krvomesnati ludaci.

mislim, OK, dobri su i ludaci, kad su batshit insane kao u TCM, ili ludo-lucidni kao u FUNNY GAMES (original), ili čak i umereno psihopatski exloatatorski, kao u SAVAGE WEEKEND.

ali ovi mi nit smrde nit mirišu. sugerišu nešto creepy (maske!), a ipak su samo ljudi.

sorry, meni su maskirani manijaci uvek beskrajno zabavniji & strašniji kad su MORE THAN HUMAN (majkl majers, džejson i sl.). borba sa njima uvek ima nekakav klimax.

a u ovim 'based on real events' torture pornićima – klimaxa nema, no samo antiklimax. zato su mi oni horror ekvivalent soft pornića.

nadražuju, al (u krajnjem saldu) - ne plaše.

http://www.imdb.com/title/tt0482606/

Нема коментара: