четвртак, 22. јануар 2009.

A CALAMITY OF SNAKES

***
(3)

odmorih mozak uz jedan izvanredno trashy, ali zabavan komad vintage HK exploatacije.

da se razumemo, ovo nije dobar film; ovo je apsolutno simplicistički napisan i krajnje kasapski režiran film.

ALI! on savršeno deliveruje! njegova namera je jednostavna, a metodi njenog sprovođenja još jednostavniji (zumovi unapred i unazad, krupni planovi, brza montaža…), ali na nekom nivou moram da poštujem film koji svoju osnovnu nameru USPEVA da ostvari: arhetipski, urođeni strah od zmija ovde je exploatisan 101%! nema ovde ni jeze ni tihe strave, ni suptilnosti bilo koje vrste: ovo je 1 sirov film koliko to samo HK produkti umeju da budu, ali na svom sirovom planu delovanja on savršeno funkcioniše. zapravo, veliki je plus što ovde nema dosadnih 'karakterizacija', nebitnih sabplotova, nasilno ubačenih romansi i sličnih holivudskih pizdarija za hinjenje respektabilnosti: ne, bato – ovi ovde znaju zašto je publika došla, znaju šta publika očekuje, i to joj isporučuju u lopatama i u kamionima!!!

zmije, deco, ZMIJE! bukvalno HILJADE njih! svih oblika, boja, rasa! sitne, tanke, zelene! srednje, šarene! crne! ogromne boe! sve ima!

i što je najlepše – sve su žive, prave, kakve ih je bog u svojoj nedokučivoj mudrosti napravio – kakva animatornika, ko još ima para za to, tj ko je lud time da se zamlaćuje kad u dvorištu imaš desetine zmija sasvim besplatno!

znači, zaista, ne preterujem kad kažem da su ovde iskorišćene hiljade i hiljade ovih ogavnih gmizavaca, i da film –beskrajno uspešnije i uverljivije – uspeva da prenese njihovu gadost i da proizvede šok, pored ostalog, i vrlo neholivudskim, čak tipičnim HK nepoštovanjem kako za životinje (desetine njih, živih, očito nelutkastih, ubija se pred kamerama!) tako i za ljude! da, to je najlepše: glumci imaju nedvosmislene interakcije sa PRAVIM živim zmijama! one se omotavaju oko ljudi, pužu po njima, kidišu na njih, ujedaju ih (?), ovi se valjaju po gomilama uspalacanih gmizavaca – nema laži, nema prevare, a kamo li CGI-ja (ovo je iz ranih 80ih, kakvi crni CGI – ostavite ta sranja za one pičkaste holivudske CGI zmije u fejk avionu!)!

zaplet je smešan (klasično nepoštovanje tradicije, tj. Bude izaziva gnev prirode koja uzvraća udarac – u vidu najezde na soliter izgrađen na mestu zmijskog genocida), likove nazvati karikaturama bio bi nezasluženi kompliment, ovo jedva da su čiča-gliše, a neki od za HK-tipičnih neukusnih gegova moraju se videti da biste verovali, dakle slapstick usred splatter mayhema, groteskni sidekickovi, debele žene itd itd. LU-DI-LO! a tek da vidite bendove koji sviraju, da vidite žurku u soliteru tokom koje izbija pošast zmija…

ipak, ovo je film koji se trudi da udovolji, i to uveliko uspeva.

zato, uprkos svim realnim nedostacima, od mene blagonaklona trojka.


http://www.imdb.com/title/tt0100472/

6 коментара:

  1. Heh... Normally, ovo bi odmah letjelo na prvo mjesto liste filmova za gledajne, međutim, međutim...
    Iako ne podnosim one silne PETA gubitnike i ostale aktiviste i iako sam veseli uživalac raznih vrsta mesnih prerađevina, mislim da je apsolutno nenormalno ubijati tolike životinje zbog jednog običnog filma, pa taman se radilo i o zmijama kojih se inače grozim. Stoga, još uvijek razmišljam da li da gledam ovaj film, a do tada svoju žeđ za zmijofilmovima ću da zadovoljim sa The Bite, koji će mi nadam se Milosh narezati prilikom mog sljedećeg dolaska u BG.

    ОдговориИзбриши
  2. Tri godine kasnije, radoznalost je savladala saosjećanje sa zmijurinama i evo upravo privodim kraju skidanje ove gadosti :-(

    ОдговориИзбриши
  3. odlično! nešto mi govori da ćemo ovih dana na blogu videti i tvoj rivju!

    ОдговориИзбриши