уторак, 22. јануар 2019.

KULT GULA: PRVIH 10 GODINA


            Na današnji dan, 22. januara 2009., pre tačno 10 godina, pokrenut je ovaj blog. Jeste, danas The Cult of Ghoul puni DESET GODINA otkako vas neprestano, na svakih nekoliko dana, i zimi i leti, u tuzi i u veselju, obaveštava, zasmejava, vodi i navodi i zavodi, plaši i ježi i zgražava, i ko zna šta sve ne.  
            DESET GODINA, bato.
            Tačno 2.205 postova do danas – rivjua, kritika, slikovitih putopisa, festivalskih izveštaja, listi, prikaza knjiga i stripova, vesti, najava, intervjua, preporuka, tirada... Bez dlake na jeziku, bez uvijanja, sručno, strogo ali pravedno...
            I sve to potpuno besplatno: bez dosadnih EPP gluposti koje iskaču i navlače čitaoce (iako sam neku siću mogao da dobijam svakog meseca preko Guglovih reklama, da sam hteo), bez „Pay per view-a“, bez ikakvog zamajavanja i uvaljivanja...
            Imali ste apdejte bloga, odnosno nove postove, na svaka 2-3 dana (a u prvim godinama bloga, neiskusno, SVAKOG dana) i teško da postoji neko ko je SVE to uopšte iščitao... Ne usuđujem se ni da zamislim koja je to masa ukupnog teksta, odnosno koliko bi se knjiga moglo ispuniti SVIME što je za ovih DESET GODINA objavljeno ovde.
            Mnogi su me, možda s pravom, dobronamerno kritikovali: „Zašto gubiš vreme na blog? To vreme i energiju možeš produktivnije da trošiš pišući neku KNJIGU!“ Pa, jeste, to stoji. Da sam sve te grdne hiljade sati provedene u blogovanju proveo pišući KNJIGE, sad bi moja bibliografija bila bogatija bar za 5-6 naslova...
            ALI, dobro. Nećemo sad o tome, niti o samo-tapšanju po leđima i auto-čestitkama, kao u uobičajenim jubilarnim postovima ovde. Odlučio sam da ovaj redak, vredan i okrugao jubilej obeležim RADNO – odnosno, da ostavim trag o tome, u vidu KNJIGE.
          Dakle, napravio sam izbor najboljih mojih tekstova objavljenih premijerno na ovom blogu, i to spakovao u knjigu pod naslovom KULT GULA: PRVIH 10 GODINA. Tu knjigu sada vama, starim i novim čitaocima bloga, najavljujem i nudim.
            KULT GULA: PRVIH 10 GODINA je knjiga obima 500 strana, standardnog formata (20,5 x 14 cm), u tvrdom povezu, šivena – jer mislim da je red da se ovakav jubilej, kojim se malo koji blog može pohvaliti, obeleži knjižurinom koja će i nakon višestrukih iščitavanja potrajati cela, čvrsta, neraskupusana, barem još deset godina, a ako je lepo pazite sigurno i mnogo duže.
            Šta ima u knjizi?
            Najbolji tekstovi – po mom sudu i izboru – iz skoro svih značajnih, najzastupljenijih kategorija, podeljeni u sledeća potpoglavlja:

LISTE I IZBORI
SKRAJNUTI HORORI
SKRAJNUTI NEHORORI
MEJNSTRIM HORORI
MEJNSTRIM NEHORORI
TREŠ
CHETNIXPLOITATION
TV SERIJE
DOKUMENTARCI
FESTIVALSKI IZVEŠTAJI
STRANA HOROR KNJIŽEVNOST
DOMAĆA FANTA-HOROR KNJIŽEVNOST
TIRADE

            Ukupno 60-ak tekstova, uglavnom veće dužine (u proseku, oko 8 strana). Plus moj predgovor pod naslovom ČEMU SVE OVO? Plus fotografije i ilustracije. Plus izbor blurbova velikana srpske misli, o značaju bloga The Cult of Ghoul.
            Najpreglednije će biti da ostale podatke o ovoj knjizi sročim u formi FAQ:
1. Dobro, kolko će to da košta?
            Knjiga od 500 strana, tvrdog poveza, ilustrovana, šivena, koštaće 840 dinara + ptt (60 din). Dakle, ukupno 900 din.
2. Gde će to moći da se kupi?
            Isključivo kod mene: ova knjiga je SAMIZDAT (tj. „Ghoul press“) izdanje. Neće je biti u knjižarama, niti igde drugde.
3. A da ipak sačekamo da to Orfelin izda za godinu-dve?
            Ova knjiga nema nikakve veze sa Orfelin izdavaštvom, niti spada u izdavački plan i profil njihovih drugih izdanja; neće biti ponovljenih izdanja, niti kod Orfelina niti igde drugde. Tiraž je 500 komada, i kad to ode – otišlo je. Kraj. Nema reprize.
4. Dobro, ali zašto bi iko plaćao knjigu čiji skoro svi tekstovi mogu da se čitaju online, za dž?
            Dobro pitanje! Na njega ima više odgovora:
            a) Svi tekstovi su jezički i stilski pročišćeni, sređeni i ujednačeni, a ponegde su stavljeni i APDEJTI (naknadni komentari). Dakle, nije to samo slepo iskopirano s bloga nego je temeljno sređeno, doterano kao za knjigu.
            b) Mnogi su se žalili da su mi tekstovi predugački i da ne mogu toliko da čitaju sa ekrana: e pa evo vam sada najboljih od njih crno na belo (a ne zeleno na crno), na papiru, pa uživajte! Plus, možete i da podvlačite olovkom omiljene delove.
            c) Ovo je zgodna forma da se najbolje sa ovog bloga deli i poklanja drugima, da se iniciraju novi kultisti. Plus, bolje je videti skinuti KAJMAK nego da se noviji čitalac gubi u gomili od preko 2.200 tekstova!
            d) Ovo je najbolji i najkonkretniji način da uzvratite ljubav ovom blogu za sve što vam je svih ovih godina besplatno i nesebično dao, pa želim da verujem da će dovoljan broj čitalaca osetiti potrebu da vrednosti koje ovaj blog oličava podrži i na ovaj način. Lepo je lajkovati, lepo je šerovati linkove, još lepše komentarisati, što vas ništa ne košta, ali najlepše je kad i na nešto konkretniji i materijalniji način stanete iza nečega što volite.
            e) To što blog sada stoji na netu, dostupan svima, ne znači da će doveka biti. Sve ovo blago koje sad stoji na izvol'te može sutra da nestane: u slučaju hakerskog napada mojih bezimenih neprijatelja, ili nekog mog hira da odlepim iz ma kog razloga i sve ovo pobrišem, ili u slučaju apokalipse, a naročito one najgore (i najverovatnije), da neka magnetna oluja sa Sunca pobriše sve magnetne, kompjuterske zapise, ili ubije struju, internet, šta god, i onda se odjednom nađete u svetu u kojem The Cult of Ghoul više nemate gde i na čemu čitati – osim u ovoj knjizi! Nemojte da se jednog skorašnjeg dana, dok se budete krili od zombija u zemunici bez struje i interneta, kajete što niste dali pišljivih 900 dinara za ovu cigletinu kojom, u pauzama između čitanja, možete i razbiti glavu nekom zombiju! Naravno, u slučaju apokalipse, možete njene stranice koristiti ne samo za samoodbranu nego i da motate duvan, pa čak, u najgorem, i za potpalu! 500 strana, nije mala stvar. Može to život da vam spasi, jednog dana!
            f) Najzad, ukoliko knjigu kupite u pretplati, tokom narednih mesec dana, tačnije: u periodu između 22.01. i 03.03. – vaše ime će se naći na kraju, na spisku-zahvalnici onima koji su na ovaj način stali iza Kulta gula! Budite i na ovaj način ovekovečeni!

            Kako bi to funkcionisalo?
            Jednostavno! Svako ko želi da se upiše u pretplatnike ili prijatelje (mecene) ove knjige, neka mi piše na mejl dogstar666@yahoo.com i neka napiše koliko knjiga želi, i na koju adresu, a ja ću dati adresu za uplatu (ako želite platiti poštanskom uputnicom), odnosno broj žiro računa, ako vam je lakše preko banke. Kad mi stigne uplata na vrata (poštom) ili na račun (u banci), ja vas upisujem u spisak, beležim vaše podatke, i knjigu ili knjige dobijate poštom čim bude izašla iz štampe.
            Knjiga u štampu ide u ponedeljak 25. februara, što znači da je gotovu i za slanje spremnu treba očekivati negde sredinom marta.
            Ako ste tako u mogućnosti i raspoloženju, možete naručiti i veći broj knjiga, za sebe, potomstvo, kolege, prijatelje i rodbinu (ili za preprodaju na Kupindu, jednom kad ovaj tiraž „ode“!). Ako takvih bude, šta god da im je motivacija, oni će biti posebno istaknuti u zahvalama na kraju knjige. Cena za dve knjige (zajedno sa ptt-om) je 1.700 din, za tri = 2500...
            Što se tiče sadržaja, u detalje, koji su tu tačno tekstovi – pa, ne znam koliko je to odlučujući faktor za one koji se nećkaju i dvoume? Valjda možete da mi verujete da znam šta su mi najbolji tekstovi, tj. šta mi je odlično a šta samo vrlo dobro ili dobro! Iznenadite se! Otkrijte tekstove koje ste zaboravili i da ste čitali – ili ih možda (nekim čudom, propustom, ko zna kako i zašto) nikad niste ni pročitali!
            Što se tiče korice – bez brige, bez žurbe, biće obznanjena na blogu uskoro; biće ovo jedna LEPA knjiga, da ne kažem monolit ili gromada crnila, koju ćete rado gledati a još radije čitati, iznova iščitavati, i drugima prepričavati ili pozajmljivati/poklanjati!
            Dakle, ako ovo što vam je Gul radio prethodnih 10 godina na ovom blogu vredi bar 7 eu, javite se na gornji mejl, da vas upišem u istoriju!
            Ako živite izvan granica Srbije, u bližoj ili daljoj okolini, a želite da se pretplatite na ovu knjigu – pišite slobodno na mejl, pa ćemo se lako dogovoriti: ako ima Volje ima i Načina!

11 коментара:

  1. Konačno! Maestralno! Magistralno! Verujem da ću i sam slično postupiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Skoro kada pričasmo na tu temu delovalo mi je kao plan za neku dalju budućnost. Izgleda da si vreme malo zakrivio i daleku budućnost strpao u "sledeće godine".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nisi pažljivo slušao: kalendar odlučuje kad je godišnjica, a ne moja volja, namera ili plan.

      Избриши
  3. Čestitke !!!!!
    Sve najbolje!!!!
    Još 100 godina minimum!!!

    ОдговориИзбриши
  4. "Mnogi su me, možda s pravom, dobronamerno kritikovali: „Zašto gubiš vreme na blog? To vreme i energiju možeš produktivnije da trošiš pišući neku KNJIGU!“ Pa, jeste, to stoji. Da sam sve te grdne hiljade sati provedene u blogovanju proveo pišući KNJIGE, sad bi moja bibliografija bila bogatija bar za 5-6 naslova..."

    Ne stoji!
    Kakva glupost, blog otvaraš svaki dan...
    Ko ti otvara knjigu svaki dan???

    Kada pročitam na blogu, da je još neko knjigu, film ili ovu našu stvarnost, doživeo na sličan način, lakne mi, kao kada mi doktor kaže nije vam ništa.


    ОдговориИзбриши
  5. Ghoule, hvala ti što nam već celu jednu dekadu razvejavaš mrak svakodnevice bremenitim mrakom filmsko-književne strave, užasa, ludila itd. I nema potrebe da ti sugerišem da tako i nastaviš, jer kolika je naša sušta potreba da svakodnevno isčitavamo ovaj blog, tolika je verovatno i tvoja da ga održavaš u životu. Nigde kao ovde ne možeš pisati opušteno, otvoreno, neakademski, sočno, bezobrazno oštro ili bezobrazno hvalospevno, u inat sebi ili u inat svima, komotno se kretati unutar granica omeđenih seksom, satanizmom, slešerom i spleterom, tiradisati na temu predsednika ili na temu Žike pesnika i ABN-a, dizati do neba neki indijski horor za koji niko nije čuo ili provlačiti kroz blato Tarkovskog, pronaći u srpskoj kinematografiji horor film i to dobar, od non-horrora proizvesti horror, od "umetnosti" napraviti cirkus, a od "cirkusa" umetnost, ujedati kao vampir, hodati kao zombi, leteti kao leptirica. Na kraju, što da ne, i sasuti pomije u lice svojoj mentorki, prodavati filmske postere, VHS, DVD, stripove, knjige, majice, pepeljare... Može ti se jer ovo je THE CULT OF GHOUL!

    ОдговориИзбриши
  6. Bravo, čestitke iz Slovenije! U idućoj godini želim da mi čika Gul donese dopunjeno i prošireno izdanje knjige U BRDIMA, HORORI i da konačno dovrši svoj esej o trećoj sezoni TVIN PIKSA.

    ОдговориИзбриши
  7. ne bih rekao. sudeći po dosadašnjoj pretplati, nema više od 50 čitalaca ovog bloga koji su spremni da ga na konkretniji način podrže.

    ОдговориИзбриши
  8. Joj, dragi doktore, nemojte da budete tako strogi prema svojim čitaocima. Ja na primer već neko vreme bukvalno nemam za leba i to je recimo jedini razlog što sad ne mogu na ovaj način ni da podržim ovaj voljeni blog niti da sebe obradujem ovom knjigom. Ali se gorka srca nadam da će tih 500 primeraka da ode pre nego što ja zaradim tih znamenitih 900 dinara u zemlji Srbiji.

    ОдговориИзбриши
  9. lepe reči o kultu gula, uvek dobrodošle (naročito sad kad je knjiga na ivici da se rasproda):
    https://ivanamilakovic.wordpress.com/2021/04/26/procitano-u-aprilu-2021-godine-kult-gula-dejan-ognjanovic

    ОдговориИзбриши