среда, 27. мај 2009.

LEPTIRICA (1973)


(Ovaj tekst je skraćena i prerađena verzija poglavlja iz knjige U brdima, horori: srpski film strave, Niški Kulturni Centar, edicija 'Eldorado', Niš, 2007.)

Režija:
Đorđe Kadijević
Scenario:
Đorđe Kadijević
po priči ''Posle devedeset godina'' Milovana Glišića
Uloge:
Mirjana Nikolić
Petar Božović
Slobodan Perović
Tanasije Uzunović
Malo je srpskih filmova za koje se može reći da imaju status kult filma. LEPTIRICA je sasvim sigurno jedna od njih. Sam pomen tog naslova priziva sećanje na stravične trenutke pred malim ekranima, i još strašnije noći i snove posle toga. Slatka jeza obuzima vas kao uslovni refleks pri nailasku prvih slika u umu: noć.. vodenica… huk buljine… crne kandže isprobavaju belo brašno… prelepa devojka otkriva vampirske zube…
TV film LEPTIRICA istorijski gledano prvi je horor film snimljen u Srbiji. Alibi za njegov nastanak sastojao se u pozivanju na respektabilan predložak – priču 'Posle devedeset godina' (1880) Milovana Glišića. Ta priča, istina, nije istaknuta čak ni unutar osrednjeg opusa ovog klasika srpskog seoskog realizma, ali u vreme kada je bilo sumnjivo nalaziti horor u (samoupravnoj, proleterskoj) sadašnjosti bilo je ipak lakše preneti horor u prošlost, i podsmehnuti mu se kao produktu (prevaziđenog?) sujeverja.
Koliko je tematika vampira i veštica 'prevaziđena' pokazalo se odmah po premijeri: jedan čovek u Skoplju umro je od straha gledajući premijerno televizijsko emitovanje LEPTIRICE, a u tadašnjoj štampi rodio se niz napada na režisera koji nenaviknutoj publici nudi uznemirujući sadržaj kao vid 'filmskog terorizma'. O 'skrnavljenju' klasika da i ne govorimo… Međutim, ostaje neumitna činjenica da je LEPTIRICA do današnjih dana ostala jedan od najupečatljivijih domaćih filmova: kultni film, onaj koji se prepričava, koji se pamti, koji proizvodi košmare… kako pravi horori i treba da čine!
U Glišićevoj priči glavni junak je Strahinja, siromašni momak u ruralnoj Srbiji zaljubljen u lepu ćerku imućnog ali namćorastog gazda Živana. Kada ga ovaj, praktično, otera iz sela odbivši da mu da Radojkinu ruku, momak krene u drugo selo, ali ga na izlasku spreče kmet, pop i još nekoliko seljana. Njih teške brige more. Neka pošast napada vodeničare i otežava prehranjivanje ionako siromašnog sela. Niko ne sme više da zanoći u vodenici. Strahinja pristaje, i uspeva da preživi noć sakrivši se na tavanu. Posle malo peripetija, seljani uspevaju da pronađu Savin grob u 'Krivoj jaruzi'. Oni ga probodu glogovim kolcem, kako običaj propisuje, ali trapavošću jednoga od njih ne uspeju da mu svetu vodicu sipaju baš u usta, te iz njih izađe leptirak. Ovo, međutim, ne omete srećan kraj: Strahinja dobija devojku za ženu.
Kadijevićeva adaptacija se uglavnom dosledno drži duha pripovetke, prenoseći i njen ironičan odnos prema seljačkom sujeverju. Ovaj je, istina, komplikovan činjenicom da nam režiser već u prvim minutima filma prikazuje napad vampira na vodeničara, tako da gledalac nema sumnje u pravi povod stravičnih dešavanja. LEPTIRICA počinje prilično nedužno, gotovo kao romantična komedija sa blagim primesama natprirodnog, ali postepeno postaje sve zlokobnija. Kadijević lukavo koristi humor kako bi obezoružao gledaoca i efikasnije ga šokirao kasnijim deonicama u kojima se postepeno gubi dotadašnji duh vedrine a natprirodno više ne tretira sa podsmehom.
Uvodna scena vodeničarevog ubistva dobar je primer Kadijevićevog smisla za detalj. On napušta direktnost i eksplicitnost iz Glišićeve priče, gde se vampir javlja pod jakim svetlom, opisan u skladu sa narodnim verovanjem, bez mistifikacije. Umesto tradicionalnog pokrova, Kadijevićev vampir se skriva iza crne mantije i kukuljice i jedva se dâ opaziti. Umesto čitave figure, radije je nagovešten kroz niz fragmentarnih krupnih planova: izbečeno oko nadsvođeno gustim obrvama vidi se kroz procep u daskama zida vodenice, njegovi dlakavi prsti sa kandžama prebiraju po belom brašnu, krupni plan otkriva pacovolike zube ali ne i lice pod kapuljačom. Odličan je i detalj sa prolivenom krvlju vodeničara koja se meša sa brašnom... Ikonografija koju režiser koristi potiče iz srpskog predanja, i ne duguje ništa zapadnjačkim vampirima-zavodnicima kakve su na filmu ovekovečili Bela Lugoši i Kristofer Li.
Kadijević čini radikalan odmak od Glišićeve priče kada daje poseban naglasak liku Radojke, Strahinjine ljube. Kod Glišića ona jedva da je epizoda, čija je jedina svrha da motiviše siromašnog mladića na stravično iskušenje. U filmskoj verziji Radojka (u tumačenju prelepe Mirjane Nikolić) oličava anđeosko-demonski aspekt ženskog, sa erotizmom u priči potpuno odsutnim. Kadijević poseže za suptilnim tretmanom Erosa i Tanatosa po duhu bliskijem klasicima fantastične proze iz 19. veka nego li tadašnjim filmskim uzorima. U ranijim, lirskim scenama, Radojku vidimo kao lepu, nedužnu pastiricu sa jedinim nesvakidašnjim detaljem u vidu duge crvene kose. Nešto kasnije, međutim, Kadijević prikazuje neobičnu, oniričnu scenu koja, na prvo gledanje, može čak delovati redundantno, nebitno za film. U njoj, Radojka posmatra svoj odraz na vodenoj površini, a iz šume oko nje čuje se huk jezive buljine. Ona, međutim, ne pokazuje da se boji, već leže na travu i zaklapa oči, kao da se predaje nevidljivom zavodniku. Čini se da je šuma prožeta drevnim, demonskim prisustvom...

Kadijević umesto epigonstva poseže za autentičnom srpskom tradicijom i iz nje crpe energiju koja njegovu vampiricu čini autohtonim, ovdašnjim, nadasve živim i ubedljivim stvorom. Ta vampirica istovremeno korespondira sa lokalnim, srpskim, kao i sa univerzalnim arhetipovima demonskih sila. Ove scene režirane su sa umešnošću koja evocira arhetipsku snagu i time daleko prevazilaze tadašnje gotske hororčiće Hamerove produkcije. S pravom su se urezale u sećanje generacija domaćih gledalaca kao najstrašniji horor prizori ikada viđeni na našoj televiziji.

24 коментара:

 1. Odličan film i odličan tekst - onakav kakav Leptirica i zaslužuje. :)

  ОдговориИзбриши
 2. Film sam prvi put gledala kao dete{Vampiricu),i od tada ga rado gledam.
  Neznam da li ste gledali film Sveto Mesto,mislim da je branka Pujic u glavnoj ulozi.Sniman je u mom rodnom mestu na jednom starom salasu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ја сам гледао филм Свето место неколико пута и заиста је врх никад ми не досади

   Избриши
 3. Vrea,
  evo, inspirisala si me da okačim i svoj text o filmu SVETO MESTO. Kao što i gore možeš videti, to je sve iz moje knjige o srpskim filmovima strave, U BRDIMA, HORORI.
  Vrlo bi me zanimala bilo kakva priča vezana za snimanje SVETOG MESTA, ako znaš nešto ili si čula, daj okači ovde. Imaš li možda neke fotke sa tog sakaša, ili one crkve?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. nije crkva u pitanju, vec kapela u Dolovu na groblju, krov sa iskrivljenim krstom je odavno pao...

   Избриши
  2. Krov sa iskrivljenim krstom sa kapele na groblju je pao...Katarina Županska se izgleda nije pomirila sa večnim počinkom i krstom nad glavom....

   Избриши
  3. to je stara vest. plus, prikladnije mesto za taj komentar je putopis sa fotkama iz te crkve: http://cultofghoul.blogspot.com/2012/08/nesveto-mesto-ukleta-crkva-i-grobnica.html

   Избриши
 4. Fotke Salasa cu ti rado poslati,ali kasnije,to su nasi prijatelji,i rado cu ga slikati.
  Crkva nije iz Begeca,...
  Inace blog je genijalan,ja sam inace pravnik,a volim gastronomiju(da se videti iz mojih blogova),ali sam Veeliki Filmofil,i veruj mi da uzivam na ovom blogu!!!-Tek sam ga nedavno otkrila!Svaka Cast....

  ОдговориИзбриши
 5. Ima li još kakvog sličnog filma (mislim na kvalitetan srpski horor?)

  ОдговориИзбриши
 6. predraže - da li si na samom početku texta primetio natpis: Ovaj tekst je skraćena i prerađena verzija poglavlja iz knjige U brdima, horori: srpski film strave, Niški Kulturni Centar, edicija 'Eldorado', Niš, 2007.
  u toj knjizi se obrađuje, vrlo detaljno, 14 (ČETRNAEST!) srpskih horor filmova.
  detalje o njenom sadržaju - sa spiskom filmova - imaš ovde:
  http://cultofghoul.blogspot.com/2009/09/u-brdima-horori-srpski-film-strave.html

  ОдговориИзбриши
 7. Ne dade mu ocenu, a bas me zanima...

  ОдговориИзбриши
 8. Da li je istina da je glumica Mirjana Nikolic preminula?

  Nexy

  ОдговориИзбриши
 9. https://sr.wikipedia.org/wiki/Mirjana_Nikoli%C4%87

  ОдговориИзбриши
 10. Mladi doktor antropologije istrazuje vampire u Istocnoj i Zapadnoj Srbiji - https://www.youtube.com/watch?v=ffx-o9C9RVQ

  ОдговориИзбриши
 11. Ko глуми Саву, нигде нисам могао то да нађем.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. "нигде"? a gde si to sve tražio? da li si se setio da pogledaš u knjizi VIŠE OD ISTINE: KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU (Orfelin)? javlja mi se da bi se odgovor tamo mogao naći - kao i odgovori na brojne druge stvari o tom, i drugim Kadijinim filmovima, kojih nema нигде.

   Избриши
  2. 1)То није одговор на моје питање, када питам некога колики је косинус од 30°, очекујем резултат, а не да ми каже да се то учи у математици у првом средње.
   2)Углавном сам тражио по интернету и новинама, а у тој књизи очито нисам, јер да сам знао да је издата та књига, и да је у тој књизи одговор на оно што ме занима, вероватно бих је прочитао, а не бих тражио одговор овде.

   Избриши
  3. to kad ti budeš prodesor, a ti tako propituj đake. ja sam ti reko gde imaš odgovore čak i na pitanja koja ne znaš da imaš, a ti kako oćeš.

   Избриши
 12. Недовољан (1), то није одговор на моје питање.

  ОдговориИзбриши
 13. I muzika u filmu je bitna. Tačnije, u scenama gde je odmereno i izostavljena. Samo slika i jeza.

  ОдговориИзбриши